Fort Rammekens
Fort Rammekens, Ritthem
Via de 'Rammekensroute' bereikt u per fiets Rammekenshoek, een verstild natuurreservaat van 96 hectare oppervlakte waar u in alle rust kunt wandelen. Aan de rand van dit fraaie bosgebied vindt u het oudste nog bestaande zeefort uit de geschiedenis van West-Europa. Fort Rammekens heeft ook nu nog de imponerende uitstraling die het in de Middeleeuwen had, de tijd waarin het complex werd gebouwd volgens de meest moderne vestingbouwkundige technieken.
In het fort geeft een aantal kleine exposities een overzicht van de rol die de rede van Rammekens speelde in de VOC-tijd, van de geschiedenis van de vesting en van de natuur in en rondom het fort. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunstenaars.
Fort Rammekens bij Ritthem wordt opgeknapt
RITTHEM - Fort Rammekens bestaat al vanaf 1547. Daarmee is het het oudste zeefort van West-Europa. Het fort krijgt nu een opknapbeurt.
Fort Rammekens , terug in de tijd
Van donderdag 2 tot en met zondag 5 juni is er een unieke mogelijkheid om te beleven hoe het leven er omstreeks 1815 in fort Rammekens aan toeging De soldaten van het '7e Bataljon Infanterie van Linie 1815' zetten de klok er dan namelijk 200 jaar terug tijdens hun garnizoensdienst. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547). U vindt het fort vlakbij Vlissingen.
Soldaten die op stro slapen in de kazematten en wachtdiensten draaien, fuseliers die maaltijden koken in authentieke potten op een houtvuurtje en na gezonde kost genieten van een pijpje en sterke verhalen over heldendaden in verre landen. Verwonder u over het dagelijkse leven van de militair aan het einde van de Franse tijd, in het jaar van de Slag van Waterloo.
Tijdens de garnizoensdienst van 2 t/m 5 juni is een gedeelte van de mannen en vrouwen van het '7e Bataljon Infanterie van Linie 1815' aanwezig. Zij geven voor het publiek korte exercities met vuurdemonstraties, lopen wacht bij de poort en geven uitleg over een vuursteenmusket. U kunt meekijken als zij koken op een kampvuur en luisteren naar de trommel en fluit. Vragen van het publiek worden graag beantwoord.
De vereniging '7e Bataljon Infanterie van Linie 1815' is elk jaar vaste gast is in fort Rammekens. Later dit jaar, in de herfstvakantie, is er ook nog een grotere activiteit in het fort, samen met een Vlaamse zustergroep. Tijdens de garnizoensdienst die nu georganiseerd wordt, zal een select gezelschap aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat de groep twee keer per jaar in het fort te gast is. Eén keer met een groot publieksevenement en één keer met een garnizoensdienst.
De groep heeft veel ervaring met het tot leven wekken van de historie en dan vooral van de militaire geschiedenis. Al eerder zijn vergelijkbare evenementen georganiseerd op historische locaties als Slot Loevestein en de Bourtange. In Engeland wordt deze hobby vaker beoefend; doel is de geschiedenis zo dicht mogelijk te benaderen en het publiek de historie te laten beleven. Zie ook de website van de vereniging:
Fort Rammekens Zeefort Vlissingen Holland
Looking at fort Rammekens
Handboogschieten bij Fort Rammekens
In en rond Fort Rammekens werd er met handbogen geschoten. De Vlissingse handboogvereniging d' Eendracht organiseerde er een 3D-wedstrijd. Bij 3D-handboogschieten proberen schutters kunststof namaakdieren te raken. Meestal vindt 3D-schieten in het boos plaats. In Ritthem werd er echter ook vanaf de zeedijk in in het fort zelf geschoten
German War Bunker Ritthem Vlissingen Holland
Old Bunker in Holland
video expo TOOS in fort Rammekens
Video Toos van Holstein ENGLISH; video about the exhibitionTOOS by Toos van Holstein in the old sea fort Rammekens near the town of Vlissingen in the province of Sealand (the Netherlands) in 2011.
NEDERLANDS: video van de grote expositie TOOS van kunstenaar Toos van Holstein in het eeuwenoude fort Rammekens bij Ritthem (Vlissingen) in 2011.
Wandeling De Tijdgeest bij Fort Rammekens
Biber, eenmansonderzeebootje
Nu in Fort Rammekens, Ritthem
In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn de Duitse troepen kleine Kamikazeachtige eenmansonderzeebootjes gaan gebruiken. Deze waren voorzien van twee torpedo's. Na het afschieten was de bestuurder van het bootje gedoemd het eigen schip te verlaten, omdat de kleine onderzeeboot onder water een vaarbereik had van 8,5 zeemijlen bij 5,3 Kn.
In totaal zijn er 324 van deze onderzeebootjes gebouwd in de Noord-Duitse stad Lubeck. De Engelsen experimenteerden al eerder met dergelijke vaartuigen, maar zagen af van de grootschalige productie. In november 1943 werd een dergelijke Engelse onderzeeër, een Welman W46, in Noorwegen door de Duitsers veroverd. Op de werf bij Lubeck werd het scheepje aangepast voor Duits gebruik.
Vanaf augustus 1944 werden meerdere groepen van dergelijke scheepjes gestationeerd langs de Belgische en Nederlandse kust, zoals in Rotterdam en Hellevoetsluis. Ze kregen tot taak de Nederlandse Zeehavens bij een aanval van de geallieerden te verdedigen.
Een van deze Bibers is vlak voor de kust van Walcheren vast gelopen en in de modder weggezakt. Deze Biber is in de jaren tachtig van de vorige eeuw geborgen en door leerlingen van de Praktijkschool van de Schelde gerestaureerd.
Na de Slag om de Schelde zijn de meeste Bibers ingezet langs de Scandinavische kust.
In fort Rammekens is een eenmansonderzeeboot van het type Biber te zien. Dit bijzondere vaartuig behoorde tot de zogenaamde Duitse Kleinkampfmittel (kleine gevechtsmiddelen), die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden ingezet, als geheim wapen tegen scheepvaartverkeer op de Westerschelde. Deze Kleinkampfmittel, bestonden onder andere uit één- en tweemansonderzeebootjes en snelle met explosieven geladen motorbootjes, en werden ingezet om de geallieerde konvooien van en naar Antwerpen zoveel mogelijk afbreuk te doen. De havenstad Antwerpen was op 4 september in geallieerde handen gevallen en het was de Duitse Kriegsmarine er alles aan gelegen om de vaart naar Antwerpen te verhinderen. Deze Biber werd op oudejaarsdag 1950 op de rede van Vlissingen gevonden en via het Oranjemolenstrandje geborgen. Onlangs is het bootje door enthousiaste vrijwilligers van de Vrienden van het Muzeem en het Gemeentearchief prachtig gerestaureerd. De Biber is nu te bewonderen in het fort. Wie in de kleine cockpit zit kan zich een voorstelling maken van de benauwde omstandigheden van de bestuurder, die moederziel alleen naar zee werd gestuurd
DJI Phantom 2, Van Vlissingen Oost naar Fort Rammekens en vroeger (naakt)strandje bij Ritthem
Het aan de Westerschelde bij Ritthem (Vlissingen) gelegen Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa.
Het dateert uit 1547. ooit was het een belangrijke plek, nu een rustig natuurlgebied aan de rand van Vlissingen Oost. De industrie kun je in de verte zien liggen. Aan de andere kant, als je de zee volgt, ligt het strandje van Ritthem, vroeger veel gebruikt als onofficieel naaktstrand. Ik geloof dat dat heden en dage niet meer zo is, er is stevig opgeruimt en het lijkt nu meer te [assen bij de kreken en wetlands rondom Fort Rammekens.
Stp Rommel, Fort Rammekens by drone
Droneshots Fort Rammekes Ritthem Zeeland
De luchten op 24 december 2018 waren zo mooi dat we maar even zijn gaan oefenen met onze drone. Het resulteerde in een paar mooie plaatjes van Fort Rammekes bij Ritthem in Zeeland. Kijk op onze website voor meer drone voorbeelden:
Enige school Ritthem verdwijnt mogelijk
RITTHEM - Het dorp met nog geen zevenhonderd inwoners vreest al jaren dat de enige basisschool zal verdwijnen. Als dat gebeurt moeten de zestig leerlingen allemaal in Oost-Souburg naar school. Gisteravond werd er een bijeenkomst georganiseerd voor de ouders.
Rammekens Dutch Fortress And Harbour
Fort rammekens close to Flushing in the Netherlands. Ground part of a Drone flight. The flight itself will come on this channel later coming week, takes always some time.
#4. Ritthem
Een korte video, gemaakt vanaf de strekdam bij Fort Rammekens in Ritthem.
Rondje Zeedijk Ritthem.
Fragment uit mijn fietsronde door Zeeland. Je ziet de Zeedijk vlakbij Ritthem en Vlissingen.
video with pictures of ww2 in holland
video with pictures of ww2 in holland is made by joeryproductions19 wide world video entertainment the netherlands.Fort Rammekens is een Nederlands fort bij Ritthem, bij de monding van het voormalige kanaal van Welzinge, dat toegang gaf tot de haven van Middelburg, op enkele kilometers ten oosten van Vlissingen aan de Westerschelde. Oorspronkelijk noemde men het fort ook wel Zeeburg
Fort Rammekens
Ik heb deze video gemaakt met de YouTube-functie voor het maken van diavoorstellingen (
Vlissingen april 2016
English: 't Vliegend Hert also called 't Vliegend Hart (meaning Flying Heart) was an 18th-century East Indiaman or mirror return ship (Dutch: spiegelretourschip) of the Dutch East India Company. 't Vliegend Hert was built in 1729 in Middelburg for the Chamber of Zeeland. Her maiden voyage was in December 1730, departing from Fort Rammekens (Netherlands) to Batavia (now Jakarta, Indonesia), commanded by captain Abraham van der Hart.
On 3 February 1735 't Vliegend Hert left from Rammekens for Batavia, commanded by captain Cornelis van der Horst. She was accompanied by the smaller ship Anna Catherina, under command of Jacob de Prinse and carried a cargo of wood, building materials, iron, gunpowder and wine, as well as several chests with gold and silver coins. Shortly after departure both ships ran aground in de Scheldt estuary on the sandbanks around Duerloo Channel and were lost with all cargo and crew.
In the following days, barrels with jenever, beer and oil washed ashore on the beaches of Blankenberge and Nieuwpoort. In 1736, the British diver Captain William Evans salvaged some items, including 700 wine bottles and an iron cannon. Because of the difficult conditions there were no further salvage attempts and gradually the wreck was forgotten. It was not until 1981 that the wreck site would be rediscovered. Many artifacts, including wine bottles, bullets and an intact coffer with 2000 gold ducats and 5000 silver reales were retrieved.
In 1991 a second chest filled with gold ducats and Spanish reales was discovered, as well as several cases of silver ducatons. As these ducatons (riders) were not listed on the official cargo document it is likely they were smuggled on board by members of the crew to be sold for higher prices in the East Indies.