Fort Sabina
Korte documentaire over Erfgoedcomplex Fort Sabina in Heijningen Camera en sfeer en drone beelden door Bmovie i.o.v Provincie Noord Brabant.Montage: Ad Mulders
Broadcast Business TV Oss
Jachthondenproef in Fort Sabina Heijningen
27 jachthonden uit Noord-Brabant en Zeeland leggen een proeve van bekwaamheid af, het slotstuk van een lange periode van trainen in Fort Sabina in Heijningen.
Video Ramon Mangold / hetfotoburo
Heijningen - Fort Sabina Henrica
Herdenking Fort Sabina
De 21-jarige Canadese trooper Walter Frank Watson Veness, die stierf na een nachtelijke verrassingsaanval van de Duitsers op Fort Sabina, heeft zeventig jaar na zijn dood alsnog een gedenkteken gekregen op Fort Sabina in Heijningen.
Fort Sabina Henrica
Fort Sabina Henrica is een voormalig fort bij Willemstad en Helwijk. Het maakte deel uit van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Deze video werd mede mogelijk gemaakt door Forten.nl.
Vlog; Dagje uit in eigen land naar Fort Sabina - Zuiderwaterlinie
Napoleon gaf opdracht om in 1811 Fort De Ruyter de bouwen. Later krijgt het fort een nieuwe naam: Fort Sabina. In 1881 wordt het bouwwerk uitgebreid en gemoderniseerd. Dit fort is onderdeel van de Zuiderwaterlinie en kent een rijke geschiedenis. Het heeft, als één van de weinige forten een onverwachte maar dankbare functie in de WO II gehad.
Tussen de 300 en 800 omwonende schuilden in november 1944 in het fort omdat het de enige 'veilige' plek was tijdens de bombardementen.
Vandaag de dag kun je hier van alles leuks beleven. Het terrein leent zich voor vergaderen, teambuilding, bruiloften en (bedrijfs)feesten.
Maar Fort Sabina is ook het hele jaar door geopend voor publiek! En toegang is gratis! Check voor openingstijden wel even de website: fortsabina.nl
Fort Sabina is absoluut een bezoek waard!
DJI Phantom 4k fort sabina
this is my first time flight over fort sabina @ heijiningen the netherlands. a good saved part of history. it was al cold winters day but lovely sky!
Fort Sabina Henrica
Fort Sabina Henrica
Voorgevel poortgebouw
Voorgevel poortgebouw
Locatie Willemstad
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Fort Sabina
Huidige functie natuurgebied
Gebouwd in 1810-1811
Gebouwd door Frankrijk
Herbouwd in Diverse aanpassingen na het aannemen van de Vestingwet in 1874
Monumentale status beschermd
Monumentnummer 521705
Gebeurtenissen In 1924 opgeheven als vestingwerk
Bijzonderheden Op het terrein staat een Franse Tour modèle no. 2
Hoofdgebouw voorgevel
Hoofdgebouw voorgevel
Afvuurplaats Fort Sabina
Fort Sabina Henrica is een voormalig fort bij Willemstad en Helwijk. Het maakte deel uit van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak
Geschiedenis[bewerken]
In 1809 versterkten de Fransen hun kustverdediging, nadat de Engelsen tijdens de Walcherenexpeditie waren binnengevallen. In het kader hiervan werden aan weerszijden van het Hellegat twee forten gebouwd: Fort De Ruijter bij Willemstad en Fort Duquesne bij Ooltgensplaat. Het laatste fort was genoemd naar de Franse admiraal die tegenover De Ruyter stond in de Slag bij Agosta (1676).
Na het vertrek van de Fransen in 1813 werd het Fort Duquesne omgedoopt in Fort Prins Frederik. In 1913 werd het Fort De Ruijter eveneens omgedoopt, en wel in Fort Sabina Henrica, naar de Sabina Henricapolder waarin het gelegen was. Deze polder is vernoemd naar Sabina Henrica van den Santheuvel (1731-1805), echtgenote van de architect van de forten rond Willemstad, kapitein-ingenieur Michiel Mattheus van Oosterzee (1720-1774).
Het fort was omringd door een aarden wal in de vorm van een onregelmatige vijfhoek, waarbinnen zich een Franse militaire toren bevond (tour modèle no. 2). Daarin kon 21 ton buskruit worden opgeslagen, terwijl het fort bezet werd door 69 manschappen. Het fort was omringd door een natte gracht.
Na het aannemen van de Vestingwet in 1874 ging het fort fungeren als verdediging tegen vijandelijke vlooteenheden op het Volkerak en het bestrijken van een versperring met schoktorpedo's. Het maakte daarbij deel uit van de Stelling van het Volkerak en het Hollandsch Diep. Van 1880-1883 werd het fort gerenoveerd en gemoderniseerd. In 1902 konden er 514 manschappen gelegerd worden, terwijl er veel geschut aanwezig was dat in 1917 nog werd vernieuwd. Verder konden er torpedoversperringen in het zeegat worden aangebracht, gericht op het verhinderen van de doorvaart van vijandelijke schepen.
Ondanks de moderne bewapening werd het fort in 1924 opgeheven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het nog als schuilplaats voor de burgerbevolking gebruikt. Nog tot in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw werd het fort benut als munitie-opslagplaats, maar in 1977 werd het verkocht aan de gemeente Fijnaart en Heijningen, die het in 1981 verkocht aan Staatsbosbeheer. Het terrein sluit aan bij het natuurgebied Sint Antoniegorzen.
Heden[bewerken]
Tegenwoordig is het fort openbaar voor publiek. Sinds 2012 is de nieuwe beheerder Stichting Fort Sabina en wordt sindsdien ook wel 'Het groene fort' genoemd. Er worden culturele evenementen georganiseerd, natuurwandelingen gerealiseerd en theatervoorstellingen gegeven. Ook kunnen bedrijven hier terecht voor bedrijfsuitjes en teambuilding. Een aantal cultureel ondernemers heeft hier zijn uitvalsbasis, zoals Joost van Rijckevorsel met Zjost en acteur en theatermaker Jannos Groffen. Verder wordt er veel aandacht besteed aan historie. In een gedeelte van het fort is een vleermuizenverblijf, waaronder baardvleermuis en watervleermuis. De omgeving van het fort is een vogelreservaat. In de omgeving bevinden zich zilte schraallandjes, waar gele morgenster en schorrezoutgras groeien.
Externe links[bewerken]
Website van de Zuiderwaterlinie.
Website van de Stichting Fort Sabina Henrica.
Wikimedia Commons
Jachthondenproef
20141122 - Heijningen - Tientallen honden namen deel aan de Provinciale Jachthonden Proef van Brabant en Zeeland op en rond fort Sabina. De honden moesten hazen en konijnen ophalen en een dummy voor een fazant. Geen echte vanwege het vogelvirus.
CulTuur - Fort Sabina
Het is een eindje rijden vanaf Tilburg, maar dan heb je ook wat. Het Fort Sabina maakt deel uit van de Zuid waterlinie, en ligt op de kruising tussen Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland. Het prachtige oude fort is vanaf 14 tot en met 22 april de verblijfplaats van de expositie Sav/fe, waar 15 kunstenaars hun werken, veelal locatiespecifiek, hebben geplaatst. We spraken met Tilburgse
kunstenaar Kim Pattiruhu, die ons van alles over de expositie en het fort kon vertellen.
Fort Sabina 'Geniet van de herfst'
Op het kruispunt van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt het 13 hectare grote en sfeervolle Fort Sabina. Fort Sabina maakt deel uit van de Zuider Waterlinie. Bijzonderheden van dit fort zijn de Tour Modèle uit de tijd van Napoleon, de onderaardse gangen en de grote kazerne die nu gebruikt kunnen worden als vergaderlocaties.
Tijdens openingstijden bent u van harte welkom om deze unieke locatie te komen bekijken. Er is een bistro en een terras, waar u terecht kunt bij dorst en kleine trek.
Ook is Fort Sabina is uitermate geschikt teambuilding, trainingen, vergaderingen en groepsarrangementen.
Fort Sabina bij Willemstad/Nederland project met Jan, Laurens & Robert.wmv
Het kunstproject ' Confortaties ' nam een aanvang in het atelier van Frans de Jong, nog op de Leeuwenhoeklaan te Zoetermeer, het is dan eind 1999/ begin 2000.
Er was een samenkomst gepland in het atelier met Jan Groeneveld wzn, Fieke Hordijk, Ien Dobbelaar, Laurens van Herpt, Robert Verhaaf, Ina van Dijk & Frans de Jong, waarbij de titel voor dit project werd geboren. Ook hier werd de gedachte uitgebroed van wat later Stichting Sjabien ging heten. En Sjabien was een afgeleide van het bijna gelijknamige Fort bij Willemstad ( Nederland ) met de naam Sabina.
Er werd bijna een jaar lang gedacht, geschreven, gediscussieerd over wat er op dat prachtige Fort aan Kunst kon worden gerealiseerd.
Uiteindelijk bleven er drie kunstenaars over de daadwerkelijk uitvoering hebben gegeven aan het project.
Fort Spijkerboor
Het fort is gebouwd tussen 1889 en 1911 voor de verdediging van het Noordfront. Hier komen drie waterwegen samen: het Noordhollandsch Kanaal en de ringvaarten van de Beemster en de Starnmeerpolder. Het diende ter afsluiting en verdediging van de accessen gevormd door Westelijke Beemsterringvaart met de daarlangs lopende kaden en wegen.
Het was indertijd één van de modernste en zwaarst bewapende forten van de Stelling van Amsterdam, voorzien van een pantserkoepel met een dubbelloops 10,5 centimeter kanon. Het fort telt twee verdiepingen vanwege de hoogte van de te verdedigen dijk. Binnen de stelling van Amsterdam is dit bijna uniek, alleen Fort bij Hoofddorp heeft dit ook. Fort bij Abcoude telt ook twee verdiepingen, maar dit is een bakstenen fort nog gebouwd volgens de standaarden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort gemobiliseerd. Er waren toen 300 soldaten gelegerd.
Vlog Ruud bij Fort Sabina
Vanmorgen was Ruud nog even bij Fort Sabina om via een vlog alle collega's te bedanken voor de inspirerende dag over het ondernemingsplan.
Honden rennen door Fort Sabina
Honden rennen door Fort Sabina in Heijningen voor de opname van The Dog Whisperer.
Hedikhuizen - Fort bij Hedikhuizen
Trips & Tips 2015 Aflevering 14 - 13 - Fort Frederik - Ooltgensplaat
In Heijningen verloren 76 mensen het leven tijdens de Waternoodsramp
In tal van plaatsen in Brabant wordt eind deze week de Watersnoodramp van 1953 herdacht. 247 Brabanders kwamen om. Duizenden Brabanders moesten evacueren. Tot voorbij Waalwijk kwam het hoge water.
Fort Sabina producties...een introductie
Wij maken............wij werken......wij ontwikkelen...graag met u!
De creatieve impuls voor uw bedrijf of instelling
Kraaiendijk 8 te Heijningen
Videotour Kraaiendijk 8 te Heijningen
Fort Isabella in 1773
Dit is een animatie van Fort Isabella (gelegen tussen Den Bosch en Vught) in het jaar 1773. Het Fort is weergegeven in een 3D-model in Sketchup. Kijk ook op fortisabella3d.weebly.com