Biserici Fortificate - Biertan
Sunt disponibile subtitrări in română.
???? Una dintre cele mai vechi si frumoase biserici fortificate se afla la Biertan.
Biertan este unul dintre cele șapte sate transilvane incluse în patrimoniul UNESCO și este una din primele așezări germane de sași, atestată documentar în 1224, unde se impune organizarea tipică urbanistică, remarcându-se stilul franconic al șirurilor de case în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță o biserică-cetate.
Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice – între 1572 si 1867.
Edificiul central al ansamblului este o biserică-hală cu trei nave, boltite în rețea, construită între 1492-1516 pe locul alteia mai vechi. Biserica este construită în stil gotic târziu cu elemente de arhitectura renascentistă la unele portale. Biserica este ultimul edificiu de tipul acesta – biserică-hală – ridicat în Transilvania
În interiorul bisericii, altarul în stil gotic târziu, în formă de triptic a fost realizat în mai multe etape între 1515-1524 de către Johannes Reichmuth din Sighișoara și cuprinde 24 icoane pictate repretezentând scene biblice. Partea principală este formată de un crucifix ce reprezintă pe Maria, Iisus și Maria Magdalena, care îmbrățișează crucea. Pe alte 2 elemente, care flanchează pictura principală, sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel și ale împaratului Augustin.
Stranele sunt realizate între 1514-1523 de către același Johannes Reichmuth și se numară printre cele mai valoroase de acest fel din Transilvania.
Poarta, renumită în întreaga lume pentru sistemul său complicat de 19 încuietori realizat de meșterii din apropiere în 1515. Cele 19 încuietori sunt împărțite după cum urmează: 3 la stânga, 3 la dreapta, trei la partea de sus și 7 la blocarea propriu-zisă, toate au funcționat simultan cu o singură cheie. În 1900, la Expoziția Mondială de la Paris, la aproape patru sute de ani de la producerea sa, sistemul a suscitat un interes special și a câștigat un premiu. Această încuietoare funcționează și astăzi, fiind un exemplu de fabricație săsească medievală.
Legenda “închisorii îndragostirilor”. Timp de 300 de ani, cuplurile care doreau să divorțeze erau închise în această închisoare, puțin mai mare ca o cămară timp de până la 6 săptamâni, de către episcopul local, în încercarea de a-și rezolva problemele.
Astazi inchisoarea este un muzeu în care întâlnim doua manechine care încearcă să-și rezolve problemele. Camera scundă, întunecată, este mobilată cu un pat mic, tradițonal, o masă cu un singur scaun, un singur tacâm, o singură farfurie...
Pare un coșmar - dar această „închisoare conjugală” a fost destul de eficientă. În cei 300 de ani a existat un singur divorț.
***************************************************************
???? Dacă v-a plăcut acest videoclip, vă rug să vă abonați, deoarece voi posta mai multe astfel de videoclipuri în viitor.
Vă rog, de asemenea, să apăsați LIKE sau să împărtășiți videoclipul dacă v-a plăcut deoarece acesta va ajuta canalul meu să crească.
Vă mulțumesc!
***************************************************************
???? Filmed with Sony AX100
???? Edited in Magix Vegas pro 17
________________________________________________________
???? Music: zero-project - Through the looking glass and
zero-project - Santorini (chillout version)
released under the Creative Commons Attribution 3.0/4.0 Unported License from
???? CREDITS:
Subscribe Button by MrNumber112
inspired by LeBouseuh
& Liam
Soundfx:
Mouse click (by THE_bizniss)
**********************************************************************************
Unfa's Menu Sounds (by unfa)
BronzeBell2 (by Zabuhailo)
Font:
#BisericiFortificateDinTransilvania #BisericiFortificate