Fredriksborgs fästning
Ta del av historien om Fredriksborgs fästning på Värmdö och Stockholms lås.
Fredriksborgs fästning Tornet vid Oxdjupet 2015-03-15
Fredriksborgs fästning är en befästningsanläggning i Värmdö kommun vid Oxdjupet, inloppet till Stockholm. Fästningen bestod av torn, strandverk och kringbyggnader. Anläggningen ingick i försvaret som byggdes upp i Stockholms skärgård för att skydda Stockholm efter rysshärjningarna utmed ostkusten 1719.
Befästningarna, som blev färdiga redan 1735, kallades Fredriksborgs fästning efter kung Fredrik I och ansågs då vara Europas starkaste fästning. Under 1800-talet förföll Fredriksborg och fästningen ersattes av Vaxholms kastell. Mittemot Fredriksborgs fästning uppfördes under åren 1870-1877 Oskar-Fredriksborg. Byggnaderna för Fredriksborgs fästning förvaltas av Statens fastighetsverk och är ett statligt byggnadsminne (info Wikipedia).
Boka gärna en guidad tur om ni vill besöka Fredriksborgs fästning (genom hotellet går det att boka guidning), detta på grund av säkerheten!
Fredriksborgs Hotell, restaurang och fästning på Värmdö i Stockholm, augusti 2013
En kortfilm från vår Östra kust, en pärla från Norra Värmdö, Fredriksborg. Fästningen från 1700-talet, hotellet och restaurangen intill, nyöppnat för i år och det smala men djupa sundet, Oxdjupet. I det smala sundet passerar Finlandsbåtarna bara några meter från stranden. En magnifik vy från hotellet i en fantastisk miljö i Stockholms skärgård. Filmen spelades in den 29-30 augusti, 2013.
Utställning ILLUSION i Fredriksborgs fästning på Värmdö, Stockholm den 30 aug. 2013
Filmsvep från öppningen av utställningen Illusion på Fredriksborgs fästning på Värmdö, Stockholm. Utställare Celeste Cappelen och min dotter Inez Pettersson.
Fredriksborg vid Oxdjupet, Värmdö, augusti 2013
En kortare version av filmen från Fredriksborg på Värmdö med hotellet och fästningen som ligger vid det smala sundet Oxdjupet där färjorna nästan nuddar strandkanten på sin färd in och ut från Stockholm.
Byviksfortet även kallat 8:e batteriet på Rindö 2015-02-22
OBS: Kan ses i minst 720p HD ;)
Byviksfortet, även kallat 8:e batteriet, är en äldre försvarsanläggning på Rindö i Vaxholms kommun. Byviksfortet betecknas även som Värmdölinjens 8:e batteri trots att det står på Rindösidan. Fortet byggdes 1897-1900 för att hindra en inträngning genom Oxdjupet som på 1870-talet muddrats efter att Vaxholms fästning dömts ut i försvarsändamål. Fortet placerades strax nordost om fästningen Oskar-Fredriksborg och var en del av den så kallade Vaxholmslinjen. Fortet, som även under benämningen 8:e batteriet, sprängdes in i urberget innanför djupa gravar i triangelform och försågs med fyra 12 cm och tre 57 mm kanoner i pansartorn. Vid partier med skörare eller lägre berg murades granitmurar upp medan hjässan förstärktes med betong. Över fortets port finns Oscar II:s namnschiffer och årtalen 1897-1900. År 1902 bestod Vaxholms fästnings försvarsområde av land- och vattenområden från sunden väster om Resarö till norra Värmdö. Totalt ingick 37 batterier, rörligt artilleri, mineringar, infanteri samt en reserv av rörliga förband med bland annat ingenjörstrupp och ballongavdelning. Genom försvarsbeslutet 1925, som syftade till nedrustning, utgick Vaxholmslinjen ur krigsorganisationen till förmån för Vaxholms yttre befästningslinje. Fortet kom istället att användas som förråd. De fyra kanonerna flyttades till Lidö 1941 i och med att den yttre Havsbandslinjen anlades (Info Wikipedia).
Djurö - Längs Sollenkrokavägen - Värmdö Stockholm
A true high definition video (HDV 1920x1080p) with stereo sound. Please view in full screen mode.
This video shows Djuröbron, Djurönäset, Björkås.
5e Batteriet Vretafortet.
Gammal övergiven militärbyggnad som tillhör Vretafortet.
Finns mycket mer att se och vi ska dit igen.
Värmdölinjen även kallad Myttingelinjen 2014-03-30
Värmdölinjen, även kallad Myttingelinjen eller Batterilinjen var en försvarslinje på norra Värmdö avsedd att skydda befästningsverket Oskar-Fredriksborg vid Oxdjupet från angrepp från landsidan. Den två kilometer långa linjen med sju batteriplatser anlades mellan 1899-1903 och löper mellan Myttingeviken och Vretaviken på Värmdölandet. Utöver den trupp som behövdes för hanteringen av kanonerna skulle hela linjen bemannas med tre infanteribataljoner (ca 1500 soldater).
(enl. Wikipedia)
9:e , 10:e och 11:e batteriet i Vaxholmslinjen 2015-02-28
11:e batteriet på Rindö ingick i en serie försvarsverk i den så kallade Vaxholmslinjen. Batteriet ligger på norra Rindö i Stockholms skärgård och bildar tillsammans med 9:e och 10:e batteriet en grupp av tre batterier. 11:e batteriet användes även under andra världskriget som ställning för 10,5 cm luftvärnsartilleri.
Batteriet var den elfte av totalt 17 batterier längs Vaxholmslinjen. Det bestod av två bunkrar murade i gråsten, den östra bunkern har en tunnel genom sin skyddsvall. Intill batteriet uppfördes under andra världskriget två öppna värn som innehöll ställningar för 10,5 cm luftvärnsartilleri. I värnens nischer finns fortfarande trähyllorna för artillerigranaterna delvis bevarade (info. Wikipedia).
Oskar-Fredriksborg Fotress
I like old things. Really old. Even in wintertime
SR Ghost Expedition Oskar-Fredriksborg
Är det Rindöfrun som försöker locka oss tillbaka? Och vi blir förvånade över vems namn vi får i Ghost Radion!
Oskar-Fredriksborg är en historisk befästningsanläggning på östra
Rindö i Vaxholms kommun vid inloppet till Stockholm som uppfördes 1870-1877.
Mittemot, på östra sida om Oxdjupet ligger Fredriksborgs fästning från 1735. Vi besöker båda sidorna och har med oss Ghost Radion.
Lär dig mer om platsernas historia och träffa spöken längst vår promenad.
Det du ser under promenaden är i stort sett oklippt material.
Följ oss på Instagram: @svenssonranch
Gå med i vår Ghost Expeditions FB grupp:
Prenumerera om du gillar våra filmer. :)
I samband med freden efter Stora nordiska kriget 1721 gjordes en översyn över rikets försvar. Man beslöt då att förstärka skyddet vid Oxdjupet.
Befästningarna, som blev färdiga redan 1735, kallades Fredriksborgs fästning efter kung Fredrik I och ansågs då vara en av Europas modernaste i sitt slag. Under 1800-talet förföll Fredriksborg och fästningen ersattes av Vaxholms kastell. Mittemot Fredriksborgs fästning uppfördes under åren 1870-1877 Oskar-Fredriksborg.
En soldat som gått vakt vid Rindö redutt berättar om spöklika röster som hörs ropa på hjälp utifrån Rindösundet, den smala vattenled som skiljer Rindö från Skarpö. Rösterna, en manlig och en kvinnlig, och kallade flera gånger ut hela vaktstyrkan för att undsätta de nödlidande. Enligt lokala befolkningen är det en kustartillerist och hans flickvän som en sommarkväll drunknade på platsen när deras eka kantrade, som ännu efter döden upprepar sina sista ord.
Mer info och bilder på Frediksborgs fästning:
Älggårdsvägen12 Värmdö | Mörtnäs
Till salu: Smakfull familjevilla i 1-plan med öppna sällskapsytor på en mogen trädgårdstomt med härligt solläge i vackra och populära Mörtnäs. Villan bjuder på en ny planlösning med sammanlagt 154 kvm boarea från 2011-2012 med upp till fyra sovrum som är framtagen med hjälp av Värmdö Arkiteterna. Alla rum är renoverade och en del 50-tals detaljer är bevarade från byggnadsåret.
Huset är förhandsbesiktigat och försäkrat!
För mer information besök Bovida objektbeskrivning:
Eller kontakta Jessica Halvardsson hos Bovida på
Siaröfortet 2018
En nedklippt version av den guidade visningen av Siaröfortet.
Siaröfortet är en nedlagd försvarsanläggning i Stockholms innerskärgård ombyggd till museum och besöksmål.
Man åker dit antingen från Östanå färjeläge vid Åkersberga (Då kan det bli besvärligt med parkering vid högsäsong) Eller med båt från Strömkajen i Stockholm.
På ön finns det vandrarhem med restaurang. Min bedömning är att Siaröfortet som aktivitet klaras av på en för eller eftermiddag, och passar för barn som klarar att gå själva.
Man kan besöka fortet utan guide, men guidningen tillför väldigt mycket av helhetsupplevelsen.
2019-03-21 English subtitles added
Fredriksborgs fästning
Om du hade stått vid Fredriksborgs fästning för
ungefär 300 år sedan hade du betraktat en av Europas
modernaste befästningar. Det nya fortet skulle
hindra fiender från att angripa landets huvudstad. Det är dock inga
strider som har demolerat fästningen, snarare försvarets utveckling och tidens
tand. Nu har Fredriksborg fått nytt liv som hotell med restaurang och café.
Myttinge Military Line Of Defense ( Abandoned ) Sweden - Myttinge försvarslinje
Värmdölinjen, även kallad Myttingelinjen eller Batterilinjen var en försvarslinje på norra Värmdö avsedd att skydda befästningsverket Oskar-Fredriksborg vid Oxdjupet från angrepp från landsidan. Den två kilometer långa linjen med sju batteriplatser anlades mellan 1899 och 1903 och löper mellan Myttingeviken och Vretaviken på Värmdölandet. Utöver den trupp som behövdes för hanteringen av kanonerna skulle hela linjen bemannas med tre infanteribataljoner (ca 1500 soldater).[1] Värmdölinjen var en del av Vaxholmslinjen som sträckte sig från Värmdö över Rindö, Vaxholms kastell, Vaxö, Edholma till Lillskär utanför Kullö.[2]
Dagens Batterivägen påminner fortfarande om de sju batteriplatserna. Området för Värmdölinjen har utpekats av Värmdö kommun som riksintresse för Försvarsmakten och delvis som riksintresse för kulturmiljön.
Mot slutet av 1800-talet infann sig ett nytt försvarspolitiskt tänkande. Centralförsvaret avlöstes - främst genom järnvägarnas tillkomst, av ett gräns- och kustförsvar och Stockholm integrerades i den nya försvarspolitiken. På norra Värmdö förstärktes befintliga anläggningar med den så kallade Värmdölinjen som skulle skydda den viktiga farleden till och från Stockholm vid Oxdjupet. Området kring Oxdjupet hade i alla tider strategisk betydelse. Här uppfördes redan 1548 föregångaren till Vaxholms fästning och på 1730-talet Fredriksborgs fästning. Oskar-Fredriksborg stod klar 1877.
Vid denna tid bestod Vaxholms fästnings försvarsområde av land- och vattenområden från sunden väster om Resarö till norra Värmdö. Totalt ingick 37 batterier, rörligt artilleri, mineringar, infanteri samt en reserv av rörliga förband med bland annat ingenjörtrupp och ballongavdelning.
År 1914 fattade Riksdagen beslut om Vaxholms yttre befästningslinje i mellanskärgården, då nya effektivare vapensystem gjorde det nödvändigt att möta fientliga sjöstridskrafter tidigare. Linjen, som bestod av fem minerade spärrar, två fort och tre batterier färdigställdes 1924-26. Genom försvarsbeslutet 1925, som syftade till nedrustning, utgick Vaxholms inre försvarslinje ur krigsorganisationen.[3] Erfarenheter från första världskriget hade även visad att öppna värn gav otillräckligt skydd för infanteriet.
Med uppbyggnaden av Havsbandslinjen (anlades mellan åren 1936 och 1945) hade artilleriet på platsen spelat ut sin roll. Under beredskapstiden (1939-1945) tjänade Värmdölinjen även som skydd för marktrupp och nyttjades därefter som förråd fram till kalla krigets slut i det som var KA1s övningsområde. Därefter har linjen förfallit, men området var i många år militärt skyddsområde och övningsplats.
Anläggningsarbetena påbörjades i maj 1899 och under 1903 var huvuddelen färdigställd men först 1905 var alla kanoner på plats. Sju fortliknande batteriplatser binds i en båge ihop utmed en omsorgsfullt kallmurad stenmur. Muren slingrar sig genom hällmarksterrängen med en ålderdomlig karaktär.[4] Myttingefortet och Vretafortet, som även benämns 3:e respektive 5:e batteriet omges av 10 meter djupa stormningsgravar och är nedsprängda i marken. Kärnan i vardera fortet utformades som en liksidig triangel som står lik en ö omgiven av stormningsgravarna. Forten var utrustade med sammanlagd tio 8,4 cm kanoner m/1881 (sex i Myttingefortet och fyra i Vretafortet).[1]
1:a, 2:a, 4:e och 6:e batteri var öppna ställningar som byggdes i huvudsak av sprängsten från de båda forten. På räls förflyttades två 8 mm kulsprutor m/1894 mellan skjutställningarna inom batteriet.[5] Med hjälp av vändskivor kunde pjäserna dras runt hörnen och in i öppna, halvrunda nischer (eldställningar). Bemanningen utgjordes av två befäl och 43 man. Dessa bodde i stora bunkern, där även kulsprutorna förvarades när de inte var i bruk.[6]
7:e batteriet, som ligger i anslutning till Oxdjupet byggdes 1902. Uppgiften var att skjuta på fientiga fartyg som norrifrån försökte ta sig in i Oxdjupet. Batteriet består av tre värn med en öppen pjäsplats däremellan. På toppen fanns en observationsplats under en stålhuv. Utrustningen bestod av fyra 12 cm kanoner m/1885 på hjullavett. Beväpningen utökades senare ytterligare.
Sökord
abandoned places, the Swedish explorer, abandoned, urban explorer, urban exploration, ue, urban, explorer, ruin, mine, house, factory, building, ruins, haunted, haunting, creepy, castle, ghost, övergivet, övergivna platser, Sweden, empty, forgotten, abandoned history, amazing abandoned places, abandoned world, picture, pictures, mansion, asylum, city, military, building, silent, silence, property, vehicle, beautiful, incredible, forgotten places, empty house, empty places, forgotten house, abandoned place,
stockholmarchipelago
stock footage sweden various shots from stockholm archipelago shot on super16mm film boats sailing swedish flag bathing sea water coast jetty baltic sea red houses jet ski stockholms skärgård brygga segling havöstersjön svensk flagga färja röd stuga bilfärja shots april film stock footage agency stockshot moving images rörlig bild rörliga bilder bildbyrå
Vaxholms kastell (fästning)
Svenska:
Vaxholms fästning eller Vaxholms kastell, är en numera uttjänt befästning som upptar ön Vaxholmen intill staden Vaxholm i Stockholms skärgård.
1548 uppfördes den första anläggningen, 1604 tillkom ytterligare förstärkningar. 1833 påbörjades en total ombyggnad som kom att ge fästningen dess nuvarande utseende. Sedan 1935 är Vaxholms fästning ett statligt byggnadsminne.
Engelska:
Vaxholm Fortress is a historic fortification on an island in the Stockholm archipelago just east of the Swedish village of Vaxholm. A scenic view of the castle may be seen from the car ferry which plies the short distance between Vaxholm and the island Rindö.
The fortress was originally constructed by Gustav Vasa in 1544 to defend Stockholm against shipborne attacks from the east, but most of the current structure dates from 1833-1863. Russian prisoners-of-war were used in part to build the fortress.
FlightView Stockholm hjälper dig med ditt flyguppdrag. Kontakta oss via flightview.se eller skicka ett mail till info@flightview.se
Siaröfortet del 1
En film om vårt besök på Siaröfortet - en pärla i Stockholms skärgård.
Syskonträff på Rindö
Nellie och hennes kullsystrar Ija och Nåna på Rindö