Arta contemporana romaneasca
Expozitie de grup vernisata la o galerie de arta din Pitesti.
Interviuri de excelenta - Vasile Parisescu, cel mai rafinat colectionar de arta din Romania
pitestiantena1.ro
Interviu columbofil dl Ovidiu Gradinaru UCPR Pitesti Romania 10 decembrie 2017
rrp.ro
Expozitia de Arta Plastica Constantin Samoila 77
Expozitia de arta plastica Pentru a fi iubit pamantul - Iunie 2019
Arta Moderna - Geniu sau Snobism? - Nimic Nou sub Soare
Iti place arta moderna, sau preferi artistii clasici? Este arta contemporana geniala sau este doar snobism? Daca vrei sa afli mai multe vizioneaza acest episod din Nimic Nou sub Soare.
PREZENTATOR
Lucian Cristescu
PRODUCATOR
SPERANTA TV
PRODUCATOR EXECUTIV
Andrei Badulescu
GRAFICA/EFECTE VIZUALE/COMPOZITARE
Andrei Badulescu / AVAMUV
ILUSTRATOR
Cristian Ion
Ruxandra Ion
EDITARE
Attila Peli
Liviu Dumitras
MUZICA
Gabriel Brasov
EDITARE SUNET
Attila Peli
MULTUMIRI SPECIALE
Andreea Paun, Irina Anghel, Florin Ghetu, Flavia Peli,
Aritina Barculescu, Cristian Magura,
Cristina Cuncea, Mihai Bolonyi, Costin Banica
Petrica Cristescu, Dorin Aiteanu
TEXT
Lucian Cristescu
REGIA
Attila Peli
COPYRIGHT SPERANTA TV 2019
1964. Galieria „Christianae” de artă modernă din Göteborg, Suedia, găzduia o expoziție selectă. Jurnaliști, critici de artă, studenți - numai lume bună cu pahare de șampanie în mâini, admirau în tăcere un tablou, piesa cea mai apreciată din galerie. Numele pictorului francez, Pierre Brassau, încă necunoscut artiștilor plastici, ascundea cu certitudine un geniu. În ediția de dimineață a ziarului Posten, decanul criticilor Rolf Anderberg elogia creația lui Brassau:
„Dacă cele mai multe tablouri din expoziție sunt nesemnificative, nu același lucru se poate spune despre lucrarea francezului. Brassau pictează cu accente puternice, dar și cu o determinare clară. Tușele penelului său se cambrează sub furia unor capricii. Pierre este un artist care pictează cu delicatețea unui balerin.”
Colecționarul Bertil Eklöt s-a grăbit să cumpere o piesă cu numai 700$, chilipir curat.
La numai câteva zile, jurnalistul Åke Axelsson a dezvăluit, în sfârșit, identitatea artistului, aruncând din nou presa în vârtejul unui scandal. Pierre Brassau era... un cimpanzeu de 4 ani din grădina zoologică.
De o vreme, Axelsson plănuia să scoată în relief snobismul artei abstracte. Ca atare, a câștigat bunăvoința îngrijitorului cimpanzeului Peter, apoi a dat maimuței cartoane, vopsele și pensule. La început, Peter a preferat să guste vopselele. Cuprins ulterior de inspirație, a început să mâzgălească cartonul. Cu cât primea mai multe banane, cu atât lucra mai frenetic. În final, Axelsson a ales patru „opere” și le-a prezentat sub un nume francez fictiv.
Remarcabil este că, și după detonarea farsei, Rolf Anderberg insista că lucrările lui Brassau alias Peter, „erau cele mai bune picturi din expoziție”.
Dacă ar fi să comparăm mâzgălelile cimpanzeului Peter cu producțiile moderne, am consona cu părerea lui Anderberg că operele cimpanzeului au, totuși, o coerență superioară față de unele dintre cele mai scumpe tablouri, ca de exemplu:
Jean Michel Basquiat, vândut cu 576 milioane dolari,
Willem de Koonig, vândut cu 300 milioane
Jackson Pollok, 200 milioane
Mark Rothko, 186 milioane
Barnet Newmann, 105,7 milioane, sau
Franz Klein, vândut la modesta valoarea de 40,4 milioane.
Câți cunosc faptul că unul din tablourile din atelierul lui Pablo Picasso, prețuit în mod special de artist pentru inspirația ce izvora din el, era opera cimpanezului Congo? Trei dintre mâzgălelile lui fuseseră vândute, în 2009, cu... 25.000 $.
Arta este expresia filosofiei epocii și a crezului artistului. Incoerența mesajului, promovarea urâtului și a absurdului nu este altceva decât mărturisirea lipsei de sens a vieții fără Dumnezeu, angoasa sufletului care nu mai crede în nimic și nimeni, deși lumina se află încă atât de aproape.
-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: Vechiul Testament Istoric CREDIBIL? - 3. Biblia sub Asediu
-~-~~-~~~-~~-~-
Expozitie de pictura vernisata de catre artistul amator Gheorghe Popescu (1)
Intre vis si realitate este titlul expozitiei de pictura vernisata la Centrul Cultural Pitesti de catre artistul amator Gheorghe Popescu.
Sectie de mestesuguri traditionale in comuna Corbeni
Scoala Populara de Arte si Meserii din Pitesti a inaugurat o sectie de mestesuguri traditionale in comuna Corbeni.
Vernisajul expozitiei de carte, grafica si sculptura al Liceului de Arta Dinu Lipatti
Expozitia a fost coordonata de profesorii Laurentiu Balta, Adina Iancu si Mircea Barloiu.
Expozitia de arta plastica Maestri si Discipoli - Mai 2018
Sectii externe ale Scolii Populare de Arte din Pitesti (2)
Au fost inaugurate doua sectii externe ale Scolii Populare de Arte si Meserii: una in Poienarii de Muscel iar cealalta in comuna Rucar.
Expozitie de acuarela si desen vernisata de Augustin Lucici (1)
Manifestarea a reunit personalitati din cultura si administratia publica locala.
Expoziţia „Monumenta 52 90
Expoziţie de sculptură în bronz şi artă decorativă şi pictură a lui Traian Duţă şi a fiicei sale, Ioana Teodora Duţă
Reportaj la Vara pe val - Muzeul Goleşti, Argeş
Mihai Sturzu, alergic la soare :), este corespondentul Vara pe val în ţară. El îşi susţine colegii de la Hi-Q, Dana şi Florin, iar pe 19 iulie ne-a prezentat în ediţia de dimineaţă a emisiunii un reportaj cu Muzeul Goleşti, Argeş.
Întreaga emisiune este pe TVR+
Intră acum pe pagina de Facebook Vara pe val şi susţine-ţi echipa favorită!
HOLURILE SCOLII DIN LERESTI AU DEVENIT GALERIE DE ARTA
Holurile şcolii din Leresti au devenit galerie de artă
Cei care pătrund pe holurile Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Leresti pot admira o serie de lucrări în metaloplastie sau sculptate în lemn. De la portrete de domnitori, scriitori şi până la scene din istorie, tablourile încânta prin acurateţea cu care sunt realizate. Lucrările au fost donate în anul 1995 de către un fost elev al şcolii, colonelul Virgil Ungureanu.
stire 15 09 2015 galeria arta expo cornel ionescu
Sâmbătă, Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, a găzduit vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic Cornel Ionescu. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, acesta este unul dintre numele cele mai importante din plastica română contemporană.
MomentArt - Bogdan Mihai Radu
La doar 39 de ani si-a facut cunoscut numele pe piata international de arta. Oxford – la inceput de an, i-a adus premiul intai la un prestigious targ international de profil. Urmeaza, la scurt timp, Tokyo si apoi o cariera artistica ca il va propulsa printre numele bine cunoscute din acest domeniu, in care talentul este unitatea de masura a artistului. Iar el nu duce lipsa. Desi, pana nu demult era un pictor “cuminte”, cum ii place sa se defineasca, noua directie pe care a pornit, de doar cateva luni, pare sa il definesca, sau, cel putin, sa ii ofere support pentru o fire si temperamet artistic de o mare intensitate si expresivitate. - Mimi Necula
Expozitie de pictura vernisata de catre artistul amator Gheorghe Popescu (2)
Intre vis si realitate este titlul expozitiei de pictura vernisata la Centrul Cultural Pitesti de catre artistul amator Gheorghe Popescu.
Ioana Raluca Voicu Arnautoiu la Scoala de Vara Fenomenul Pitesti, editia I, 25 iulie 2012
Şcoala de Vară Fenomenul Piteşti s-a desfăşurat între 23 - 27 iulie 2012 şi a cuprins prelegeri ale unor personalităţi de marcă din spaţiul cultural românesc: istoricul şi criticul literar Dan C. Mihăilescu, filosoful Sorin Lavric, teologul Radu Preda, istoricii Silviu B. Moldovan şi Alin Mureşan, regizorul Nicolae Mărgineanu, violonista Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, părintele Jan Nicolae şi fostul deţinut politic Petru Cojocaru.
Școala de Vară „Fenomenul Pitești este un proiect de suflet al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, al Editurii Filos și al echipei fenomenulpitesti.ro
Pentru mai multe detalii: / istoriecontemporana.ro
Personalitati de prim rang la Pitesti
Lansari de carte ale academicienilor Mircea Malita si Solomon Marcus.