Noaptea Galeriilor de arta - Brasov 2014
Dupa numai o saptamina de la Noaptea Muzeelor, Brasovul are parte de o noua noapte culturala, vineri 23 mai 2014. De data aceasta, oferta se concentreaza pe arte vizuale: pictura, sculptura si grafitti. La Muzeul de Arta vizitatorii pot viziona o interesanta si valoroasa colectie de picturi ale artistului Lucian Pop, pina la ora 23.00. Adultii vor plati doar un leu pentru biletul de intrare iar copiii vor avea acces gratuit.
Expozitii de pictura si sculptura vor avea loc si la Galeria Kron Art, de pe Str. Postavarului 18, la Galeria Europe, Str. Mureșenilor 1, Galeria de Artă Transilvania, Piața Sfatului 7 si Librăria Okian, Str. Mureșenilor 1. Galeria Kron Art va invita sa participati la un experiment artistic surpriza, ce consta intr-o instalatie artistica denumita Barbatul ideal.
Piata Enescu se va transforma maine intr-o galerie in aer liber, in care vor fi prezentate doua proiecte artistice mai putin obisnuite. Suflo și Homeboy vor desena in graffiti 4 panouri, fiecare pe câte o parte, urmând ca în timpul execuției să fie din când în când întoarse aleatoriu, astfel încât din alăturarea celor două stiluri să se creeze un dialog grafic improvizat - rezultatul final fiind unul surprinzător și spectaculos.
Un alt lucru interesant vor fi galizele, adica mini-galerii amenajate in valize. E vorba de genți de voiaj in care vor fi expuse portrete/autoportrete realizate de persoanele implicate în proiect, prin diverse tehnici: colaj, pictură, grafică etc. În fiecare geamantan/valiză va fi o lucrare separată - instalații/ready made/desene etc.
Ideea unei Noptii Albe a Galeriilor a aparut in 2007 la Bucuresti, dupa modelul Noptii Muzeelor. Manifestarea este organizata anual de Asociația Ephemair. Anul acesta, in capitala, vor fi 38 de galerii și 32 de spații alternative in care vor fi prezentate lucrari de arta. Din 2005, evenimentul are loc si la Cluj iar la Brasov se organizeaza in acest an pentru prima oara intr-un mod coordonat.
VEZI PROGRAMUL AICI:
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
10 Locuri din Romania Care TREBUIE VIZITATE
10.Platoul Bucegi :
9.Cimitrul Vesel :
8.Cascada Cailor :
7.Transfagarasanul :
6.Lacul Sfanta Ana :
5.Statuia lui Decebal :
4.Sibiu :
3.Rosia Montana :
2.Delta Dunarii :
1.Cascada Bigar :
Mentiuni Onorabile:
-Castelul Peles :
-Salina Turda :
-Manastirea Voronet :
-Insula Ovidiu :
-Palatul Parlamentului :
★Topuri sau Teste interesante in fiecare week-end★
★10 Întrebări★
★Canal Secundar★
▼Credits▼
Intro Song: Reflection
Artist: Tobu
Artist's channel:
Transilvania culturala, 10 aprilie 2016, invitat Constantin Flondor, prima parte
Constantin Flondor, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, co-fondator al grupărilor de mare influenţă în arta din România, 111, Sigma, Prolog este invitatul Transilvaniei Culturale de duminică, 10 aprilie. Expoziție CONSTANTIN FLONDOR - Veranda cu flori de zăpadă poate fi admirată în perioada 31 martie – 24 aprilie la Muzeul de Arta Cluj-Napoca. Puteti urmari aici prima parte a emisiunii.
Vernisaj expozitie Adrian si Ioan Stoenica - 2 iulie 2014, Brasov
Vernisajul expozitiei de la Galeria Europe din Brasov a fost transmis in direct la TVS Brasov.
adrianstoenica.ro
ioanstoenica.com
Muzeu de Arta Contemporana
Transilvania la zi din 24 august 2016
Transilvania la zi din 24 august 2016
Moderator: Luminita Purdea Coutiu
Interpret mimico gestual: ADELINA CIOCOTIȘAN
Invitati: REMUS FLORESCU, jurnalist Adevărul de Cluj
GRIGORE CRĂCIUN, director, Agenția de Protecție a Mediului Cluj
HOREA ȘULEA, primar, comuna Florești
LIVIU NEAG, director, CTP Cluj
prin telefon: Ioan Curt, director tehnic Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa
Teme: SUFOCAȚI DE GUNOAIE
FERMA DE PUI, BOMBĂ MIROSITOARE
POD DĂRÂMAT, TRAFIC BLOCAT!
UITE CENTURA... NU E CENTURA!
SALONUL NAŢIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ 2018
Dupa multi ani de asteptare, acum, in prag de Centenar al Marii Uniri, si-a deschis portile SALONUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA 2018. Impartit pe mai multe sectiuni si reunind cateva mii de artisti din toata tara, SNAC 2018 este unul din cele mai mari si mai asteptate evenimente cultural-artistice dedicate Centenarului. Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, noiembrie 2018. Music by youtube audio library. All rights reserved.
Interviu 4 Adrian si Ioan Stoenica, Ploiesti
Interviu cu pictorul Adrian Stoenica si fiul (eu) Ioan Stoenica, de la Galeria de Arta Ploiesti. Despre pasteluri, fotografie, Romania, oameni si suflet. Emisiunea a fost difuzata pe Prahova Tv in ziua de miercuri, 17 februarie 2010, de la ora 18.15. Din cauza dimensiunii mari a filmului, am fost nevoit sa il impart in 4 parti, filmandu-l cu aparatul meu foto (Nikon). Calitatea nu e cea mai buna, dar mai important e CE se spune...
Amintiri cu şi despre artişti plastici - Salonul de grafică, 2017
Actual - vernisaj expozitie Peste timp - Galeria Iaga Cluj
Mobilierul pictat transilvanean - obiect de arta modern
Mansarda Muzeului Civilizatiei Urbane a Brasovului gazduieste o expozitie de mobilier pictat transilvanean. Lazile de zestre, mesele, casetele pentru bijuterii, dulapurile sau ramele pentru oglinzi sint pictate, intr-o viziune moderna, de artistii Aurelia si George Pomponiu.
Daca, in trecut, mobilierul pictat avea, in primul rand, un rol functional, astazi, revine in casele oamenilor in ideea de a infrumuseta spatiul de locuit.
Aurelia Pomponiu este un artist plastic specializat in restaurarea textilelor de arta. Datorita colaborarii cu mai multe muzee din tara, a descoperit calitatile artistice ale mobilierului pictat transilvanean si a decis sa invete tehnica pictarii lemnului.
Artista lucreaza impreuna cu fiul sa, George, care la randul sau este absolvent de Arte Plastice, specializat in scenografie de film si teatru.
Mobilierul pictat a aparut in Europa, in perioada Renasterii. S-a extins in foarte multe tari europene si a acumulat in timp tendintele stilurilor Baroc si Rococo. In Transilvania a aparut in secolul 16, in special, in comunitatile sasilor. Specifica pentru pictura de mobilier este ornamentica florala, abundenta.
Daca vizitatorii expozitiei din muzeul brasovean isi doresc sa aibe acasa unele din piesele expuse, le pot cumpara la preturi accesibile.
Expozitia de la Muzeul Civilizatiei Urbane din Brasov va fi deschisa pina pe 20 octombrie 2013.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Festivalul de Arta Populara Lada cu zestre Piatra Neamt
Filmare HD,vizionare optima pe rezolutia maxima.
Filmat cu Panasonic TM700
In perioada 25-27 mai 2012 in Parcul Tineretului din Piatra-Neamt s-a desfăşura cea de a VII-a ediţie a Festivalul de arta populară „Lada cu zestre .Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria Piatra Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova si Asociaţia Meşterilor Populari din Tinutul Neamt. Expoziţia cu vânzare, care se va deschide vineri, începând cu orele 12.00 va cuprinde produse de artizanat autentice ale meşterilor populari, cum ar fi împletituri, măşti, pielărit, textile, ceramică, ouă încondeiate, icoane, pictură naivă, podoabe, şi produse alimentare traditionale.
Galeria artelor - Etnovember 2013, prima zi a festivalului
Prima zi a festivalului Etnovember, editia XV, si-a concentrat activitatea in Aula Universitatii Transilvania ai a fost dedicata artelor. Aici au fost amenajate 20 de expozitii de fotografie, pictura, grafica, ceramica si arhitectura, printre care sint expuse si lucrarile studentilor premiati la concursul national de design de mobila.
O expozitie interesanta este cea de microfotografii, ale fotografului Dan Malureanu, care pot fi vizionate mai bine cu lupe puse la dispozitie la fata locului.
Programul primei zile a fost completat de momente muzicale interpretate la orga si spineta mica si un concert de chitara.
Manifestarea Mediatecii Norbert Detaeye este organizata de studenti, doctoranzi si cadre didactice de la diferite facultati ale Universitatii Transilvania. Cei mai multi sint de la Ingineria Lemnului, Muzica, Litere si Inginerie Tehnologica.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Catedrala Încoronării din ALBA IULIA - Coronation Cathedral (Transylvania, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
The Coronation Cathedral is in the western part of the Alba Carolina Fortress from Alba Iulia (Transylvania, Romania), near the Tricolor Square, close to Roman Plateau, where in 1918 100,000 Roumains cheered the unification of Transylvania with Romania. The Coronation Cathedral is known as the People's Reunification Cathedral and the Romanian Orthodox Archdiocese of Alba Iulia. The cathedral was built in record time (9 months) in the years 1921 to 1922, being intended for a specific purpose: the coronation of kings Ferdinand I and Mary, the Sovereigns of new reunited Romania after World War I. The coronation took place on October 15, 1922. Ferdinand I, being Catholic, the coronation ceremony did not take place in the church, but in the yard. After the service in the cathedral, King Ferdinand has placed himself on the head the Steel Crown. A week before, it held the consecration of the church, receiving the patron Holy Archangels Michael (in honor of the first unifier of the Romanians, Michael the Brave, 1600) and Gabriel. The church is Byzantine shaped by Greek cross. The construction of the cathedral is inspired by ancient Romanian medieval architecture. The nave is dominated by the central dome supported by four octagonal pillars covered with marble. The mural painting in the traditional Byzantine style, was done in fresco technique by Costin Petrescu and his disciples. On both sides of the entrance, instead of the votive painting, appear the portraits of King Ferdinand I and Queen Maria, the sovereigns of the Great Romania. During the communist regime, these historic paintings were covered with dye. The iconostasis, furniture and pews are made of oak with ornaments inspired from Romanian Brancovan art. The church is surrounded by a rectangular enclosure, with two large pavilions on the east and west. In the pavilions on the eastern side of the cathedral are the Orthodox Archdiocese, the museum and the library. In addition to the symbol of national reunification, the cathedral is also the symbol of spiritual reunification of the Romanians. After the banning of Romanian Church United with Rome, a ceremony was held here dedicated to the Romanian Orthodox Church reunification. Then, on December 1, 1948, many Greek Catholic priests have taken the oath of allegiance to the Orthodox Patriarch of Romania.
Catedrala Încoronării se află în partea de vest a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, în apropiere de Piața Tricolorului, aproape de Platoul Roman, unde, în 1918, 100.000 de români au aclamat unirea Transilvaniei cu România. Catedrala Încoronării mai este cunoscută sub numele de Catedrala Reîntregirii Neamului și catedrală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia. Catedrala a fost construită în timp record (9 luni), în anii 1921 1922, fiind destinată unui scop precis: încoronarea regilor Ferdinand I și Maria, suveranii nou reunitei Românii după primul război mondial. Încoronarea a avut loc la 15 octombrie, 1922. Ferdinand I, fiind catolic, ceremonia de incoronare nu a avut loc în biserică, ci în curtea catedralei. Dupa slujba din catedrala, regele Ferdinand și-a pus singur pe cap Coroana de Oțel. Cu o săptămână înainte avusese loc sfințirea bisericii, primind hramul Sfinții Arhangheli Mihail (în onoarea primului unificator al românilor, Mihai Viteazul, 1600) și Gabriel. Biserica este în formă de cruce greacă bizantină. Construcția catedralei este inspirată de vechea arhitectură medievală românească. Naosul este dominat de cupola centrală sprijinită de patru coloane octogonale acoperite cu marmură. Pictura murală în stil bizantin tradițional, a fost realizată în tehnica frescă de Costin Petrescu și ucenicii săi. Pe ambele laturi ale intrării, în loc de tabloul votiv, apar portretele Regelui Ferdinand I și a Regina Maria, suveranii României Mari. În timpul regimului comunist, aceste picturi istorice au fost acoperite cu vopsea. Iconostasul, mobila si Stranele sunt realizate din lemn de stejar, cu ornamente inspirate din arta brâncovenească. Biserica este înconjurată de o incintă de formă dreptunghiulară, cu câte două pavilioane mari la est și vest. În pavilioane de pe latura de est sunt Arhiepiscopia Ortodoxă, muzeul și biblioteca. În plus față de simbolul reunificării naționale, catedrala este, de asemenea, simbolul reunificării spirituale a românilor. După interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, a avut loc aici o cermemonie dedicată reunificării Bisericii Ortodoxe Române: la 1 decembrie 1948, mai mulți preoți greco-catolici au depus jurământ de credință către Patriarhul ortodox al României.
Expoziția „Memoria ca viziune” | Cluj-Napoca | 2018
Curator: Horea Avram
Asistent curator: Georgiana Buț
Artişti: Alexandru Antik, Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Cătălin Burcea, Flaviu Cacoveanu, Vasile Cătărău, Larisa Crunțeanu & Sonja Hornung, Belu Simion Făinaru, Constantin Flondor, Cosmin Haiaş, kinema ikon, Peter Krausz, ANTICAMERA (Gloria Luca & Tudor Pătraşcu), Petru Lucaci, Dan Mihălțianu, Ciprian Mureşan, Miklos Onucsan, Cristian Rusu, Şerban Savu, Ioan Sbârciu, SubREAL, Florin Ştefan, Patricia Teodorescu, Mihai Zgondoiu.
ELLE INTERVIU: Tiberiu Căpudean – despre FAMILY, o expoziție mai puțin tradițională
Aboneaza-te la canalul nostru:
De pe 11 până pe 28 octombrie, la Muzeul Național de Artă Contemporană poți vedea cum arată familiile mai puțin tradiționale. ELLE a vorbit cu autorul imaginilor, Tiberiu Căpudean, despre proiectul „FAMILY“, o expoziție necesară după evenimentele din ultimele zile.
Vernisajul expozitiei de pictura Aurel Baesu
Panel: #ProgrammingARt
Panel: #ProgrammingARt
Panel discussion about how software,technology and art can work together. How can we make a difference in a 24h connected world.
Speakers:
Mara Rațiu - University of Art and Design
Mara Raţiu is Associate Professor within the Theory Department of the University of Art and Design in Cluj-Napoca, Romania (since 2014), teaching courses in philosophy and aesthetics of the visual arts, and Vice-Rector responsible for institutional partnerships within the same university (since 2012). She holds a PhD in Philosophy at the Babeş-Bolyai University in Cluj-Napoca, Romania (2011). Her main research interests are in aesthetics, contemporary artistic practices and institutions and their socio-political implications. She has published several articles in peer-reviewed journals and she is the author of the book Arta ca activitate socială / Art as social activity (2011). Also, she is the editor of the volume Discursuri asupra artei / Discourses on Art (2014). She has presented papers in more than a dozen national and international conferences. She is a GETTY – New Europe College Bucharest fellow (March-June 2010; October 2012-February 2013), as well as a RAVE Stipendium – IFA Stuttgart curatorial fellowship alumna (2003). She is a member of the Representative Board (since 2016) and of the Executive Board (since 2018) of ELIA – European League of Institutes of the Arts. For her work in international relations within the academia, as well as for her constant support for the French-speaking culture in the Romanian context, in 2016 Mara Raţiu was awarded the title Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques of the French Republic.
Stelian Brad - Technical University of Cluj & Cluj IT Cluster
Currently full professor in intelligent robotics and innovation management at the Technical University of Cluj-Napoca, Stelian Brad comes up with a complex background of about 20 years in software industry, as CEO, product or project manager, innovation manager, entrepreneur and mentor. Stelian holds a PhD in robotics and a PhD in economics. Till now, he had the chance to lead or to be involved in 150+ research and innovation projects, as well as many institutional development initiatives. His current technological focus is on disruptive IT product-service systems, industry 4.0 and robotic intelligence. Stelian Brad is president of the Cluj IT cluster. He is also chair of the Balkan, Black and Baltic Seas ICT Cluster Network, an initiative that promotes inter-regional cooperation by means of 20+ ICT clusters.
IT Days 2019 - 2019.itdays.ro
Nicolae Maniu - modernism.ro
nicolae maniu - modernism.ro europen art gallery radu boroianu nasui cosmin cristi farcas