Chemarea muezinului, Geamia Ali Gazi Pașa, Babadag
Chemarea muezinului, Geamia Ali Gazi Pașa, Babadag, Romania
Rugăciunea Asr, 23 iunie 2014
Moscheea din Babadag (Gazi Ali Pasa)
Un moment solemn: Matricea Românească la Geamia „Gazi Ali Pașa”din Badabag (Dobrogea)
“El (Allah) a zis: «O, Iisus (Isa)! Eu te voi lăsa să mori şi te voi înălţa şi te voi purifica (mântui) de necredincioşi, iar pe cei care cred în tine îi voi aşeza deasupra necredincioşilor până în Ziua învierii. Apoi, întoarcerea voastră va fi la Mine şi Eu voi judeca cele pentru care vă certaţi între voi”, se poate citi în Coran, Sura 3:55. Lucrul nu surprinde: Iisus este cea mai menţionată figură din Coran. Prezentă la a doua cea mai veche moschee din România, Geamia “Gazi Ali Paşa” din Babadag (ridicată la 1610), Matricea Românească a stat de vorbă cu imamii instituţiei despre cultura musulmană, prejudecăţile despre Islam, relaţia cu creştinii din Dobrogea şi felul în care datoria faţă de Dumnezeu este înţeleasă într-una dintre marile religii ale lumii.
Chemarea la rugăciune la Geamia Gazi Ali Pașa din Babadag
Chemarea la rugăciune a credincioşilor, la Geamia Gazi Ali Pașa din Babadag (Dobrogea), iunie 2017.
BABADAG - CENTRU DE SPIRITUALITATE ISLAMICA
Geamia şi mormântul lui Ali Gazî Paşa, Babadag
Generalul de corp de armata Ali Gazi Pasa ctitoreste geamia care îi porta numele; constructia acesteia este finalizata înainte de anii 1618-1619 (de când dateaza ultimul sau testament). Mormântul sau, aflat alaturi, a fost construit în 1619 sau 1620. Sapaturile arheologice efectuate în curtea geamiei între 1994-1996 au dezvelit partial vestigiile unui han cu intrare monumentala si curte interioara, de mari dimensiuni (probabil un caravansaray - unul dintre cele 8 pe care ctitorul le lasase ca proprietati ale geamiei); constructia se afla în fata geamiei si a mormântului (spre actuala str. Republicii) si a functionat pâna în 1771 când a fost complet distrusa în timpul asediului rusesc. Acest eveniment, care a lasat Babadagul ruinat pentru multi ani, va fi afectat si cele doua monumente, al caror aspect contemporan se va fi conturat în perioada imediat urmatoare (sfârsitul sec. XVIII); inteventiile din anii 1910 si 1994-1997 asupra celor doua constructii au schimbat, la rândul lor, aspectul lor initial.
Mormântul lui Sarî Saltuk Baba Dede, Babadag
Sarî Saltuk Baba Dede, sfânt musulman, este prezumtivul conducator al celor 10 000 de familii de turci selgiukizi care au venit în Dobrogea în doua valuri succesive, în 1263 si 1278, fondând orasul Babadag - care îi poarta numele; a condus comunitatea pâna la moartea sa, în 1304.
În anul 1484 sultanul Bayazid al II-lea Veli, aflat în acea campanie militara împotriva lui Stefan cel Mare care va aduce Imperiului Otoman stapânirea asupra Chiliei si Cetatii Albe, comanda ridicarea acestui mausoleu; mormântul a devenit loc de pelerinaj, fiind vizitat de toti sultanii aflati în trecere prin Babadag (destul de numerosi, date fiind desele expeditii militare îndreptate împotriva Moldovei, Poloniei sau Rusiei). Imediat lânga mausoleu a existat o geamie (Ulu Cami) si o baie turceasca (ctitorite de acelasi Bayazid al II-lea), care nu se mai pastreaza - urme ale acestor edificii se mai vedeau la 1919. Mausoleul si geamia au constituit nucleul unui centru monastic (tekke). Constructia care se poate vedea astazi nu este cea originala, aceasta datând probabil de la sfârsitul sec. XVIII (dupa asediile rusesti din 1771, 1773 si 1778 de pe urma carora Babadagul a ramas complet ruinat).
Mausoleul a fost restaurat între anii 2004-2007.
Imamul Geamiei din Babadag, Usein Evren, interviu pentru Matricea Românească
Imamul Geamiei din Babadag, Usein Evren, vorbind pentru Matricea Românească despre musulmanii din Dobrogea şi relaţiile lor cu celelalte confesiuni din zonă.
matricea.ro
Imamul Geamiei din Babadag, despre valorile musulmane şi Marea Moschee din Bucureşti
Usein Evren, imamul Geamiei Gazi Ali Paşa din Babadag, Dobrogea, vorbind cu Matricea Românească despre valorile musulmane, convieţuirea cu creştinii şi opoziţia faţă de proiectul Marii Moschei din Bucureşti.
Turcii din Balcani în pelerinaj la Sari Saltuk Turbesi din Babadag
Romanya Babadağ'da Gazi Ali Paşa Camisi - Ay Yıldızın İzinde - TRT Avaz
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Smart City - desteptarea digitala a Romaniei - Babadag
Padurea Babadag
In drum spre Tulcea traversez padurea Babadag ;
Masina : Mercedes Vito
Muzica : Poe feat. Laura Toc - Sufletul
Romania: Moldova, Ukraine, Bulgaria, Romania, US kick off joint drills in Babadag Range
Three hundred troops from Moldova, Ukraine, Bulgaria, Romania and the United States conducted training exercises in the Babadag Range on Thursday.
The exercises were part of the Exercise Platinum Eagle 18.1, which aims to reportedly increase cooperation between forces, maintain deployment capability and develop a favorable regional environment to multinational military cooperation.
The fact that we train with troops from partner countries, allied countries, with US and Bulgarian troops, as well as other partner countries such as Ukraine and Moldova proves that all soldiers, regardless of nationality, are united, and are true brothers in arms, 341st Battalion White Sharks Lieutenant Colonel Ciprian Balica.
The participating troops demonstrated an assault sequence on a fortified defense perimeter. US and Moldovan troops shelled the position with mortars, while Romanian infantry launched a ground assault on the target.
Subscribe to our channel! rupt.ly/subscribe
Video ID: 20180215-045
Video on Demand:
Contact: cd@ruptly.tv
Twitter:
Facebook:
Babadag Romania motorbike trip
Babadag Romania trip on motorbikes to enjoy the scenery of good Romanian landscapes .
Babadag - Între Cetăți și Lacuri
Orasul Babadag, denumit și „Sinaia Dobrogei”, este un mic orășel situat la poalele dealurilor Coiun Baba, Sultan Tepe și Ianik Bair. Denumirea orașului, în limba turcă, înseamnă ''muntele tatălui''. Potrivit unei legende din epoca medievală, orașul Babadag a fost întemeiat de conducătorul unui grup de turci seldgiucizi, pe numele său Baba-Saltik-Dede (se spune că sfinții turci poartă denumirea de ‚Baba’), care i-a cerut împăratului bizantin de la acea vreme dreptul de ocupa un spațiu în imperiu.
Eoliene din Babadag si imprejurimile filmate - drona CEL.ro
???? Sustine acest canal! ???? Cumpara ceva de pe
➡️ Follow me:
Eviva Nalbant, o subsidiara a grupului portughez Martifer, a concesionat la Babadag, judetul Tulcea, un teren cu o suprafata de 260 de hectare, unde va dezvolta un parc eolian de 48 MW, reprezentand prima etapa dintr-un proiect care vizeaza constructia unor centrale eoliene de 400 MW, pana in 2012. Contractul de concesiune (pentru terenul respectiv, n.r.) a fost incheiat la sfarsitul lunii septembrie cu firma Eviva Nalbant, filiala a Eviva Energy, pe o perioada de 49 de ani, au declarat oficiali ai Primariei Babadag. Autoritatile locale vor incasa anual o redeventa de 400 de lei pe hectar si o cota de 1,5% din productia de energie. In aceste conditii, din redeventa primaria va atrage in fiecare an 104.000 de lei.
Parcul va fi construit in extravilanul localitatii, dupa ce firma va obtine avizele necesare. Eviva Nalbant s-a angajat ca in termen de un an de la primirea tuturor avizelor sa construiasca parcul eolian, care va avea o putere instalata de 48 MW, au adaugat reprezentantii Primariei. Reprezentantii Eviva Energy nu au dorit sa furnizeze informatii suplimentare despre proiect. Obiectivul grupului portughez este sa detina in Romania, pana in 2012, ferme eoliene cu o capacitate totala instalata de 400 MW, reprezentand peste jumatate din puterea unui reactor nuclear de la Cernavoda,
investitie care s-ar putea ridica la peste 500 de milioane de euro. Eviva urmareste sa construiasca, anul viitor, centrale eoliene in zona Dobrogei si in Moldova.
Totodata, Martifer, in consortiu cu alte doua firme portugheze, a achizitionat anul trecut mai multe microhidrocentrale de la producatorul de energie Hidroelectrica. Martifer este prezent pe piata de biocombustibili cu o fabrica de carburant biodiesel la Lehliu, precum si in constructii, investitii imobiliare si producerea de energie din surse regenerabile.
#DescoperaRomania #RomaniaPitoreasca
GEAMIA SULTANULUI ABDULAZIZ – TULCEA (1865)
GEAMIA SULTANULUI ABDULAZIZ – TULCEA (1865)
. Geamia aflată în centrul oraşului Tulcea a fost ctitorită de Sultanul Abdűlaziz şi este cea mai mare geamie din Dobrogea. A fost restaurată în 1970. Covoarele au fost donate din Turcia şi minaretul a fost ridicată prin sprijinul Republicii Turcia.
. Tulça Vilayet merkezinde bulunan cami 1865 yılında Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiş ve Dobruca’nın en büyük camisidir. 1970 yılında bir restorasyon geçirmiştir. Halıları Türkiye’den bağış olarak gelmiş ve minaresi Türkiye tarafından yaptırılmıştır.
Moscheea din Colina (Caraibil)
Polițiștii din Babadag, dotați cu camere video
tulcea, politie, ipj tulcea, babadag
Rândunica Babadag E87 Romania Rumänien 7.4.2016
Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.
Profetul a poruncit 4 lucruri și a interzis 4 lucruri