Gerri de la Sal Beautiful villages of catalonia
Gerri de la Sal es un pueblo del Pallars Sobirà situado en el pirineo de Lleida en Cataluña. Conocido mundialmente por su famosa sal gruesa de Gerri, o Sal de Gerri. Cocineros famosos como Ferran Adriá o El Celler de Can Roca son consumidores y defensores de esta sal de alta calidad.
Su entorno montañoso y su principal rio Noguera Pallaresa, dan a este pueblo un encanto natural, pero que ya comienza a anunciar la fuerza de la roca vertical del valle Noguera Pallaresa.
Su monasterio Santa Maria de Gerri, siglo XII benedictino románico que conserva una talla románica de la Madre de Dios. Es digno de visitar por su preciosa construcción y su ubicación privilegiada.
Dentro de la Vila encontraremos el Museo de la Sal, en el cual conoceremos de primera mano como se elaboraba y toda su historia.
La gastronomía de la zona esta muy ligada a su comarca del Pallars Sobirà, famosa por sus carnes y verduras de alta montaña, elaborando exquisitos platos.
Nosotros fuimos a comer al Restaurante Casa Tomas. Un restaurante casolano y de decoración muy sencilla, pero con un menú extraordinario y de calidad muy alta a precios razonables. Recomendado probar el Trinchat de col y el estofado de ciervo. Aunque es famoso por sus arroces.
Esperamos y deseamos que os guste este video y que nos apoyéis para que este humilde canal siga aumentando en suscriptores.
SUSCRIBETE:
Email: charlygrimtv@gmail.com
Facebook:
Twitter:
Google+:
Instagram:
Musica
Cold Funk - Funkorama de Kevin MacLeod está sujeta a una licencia de Creative Commons Attribution (
Fuente:
Artista:
Gerri de la Sal
Sortida 22-10-2014
Gerri de la Sal. Baix Pallars.
Obres ampliació de la ctra. N.260 (any 2016) Tram d'un sol carril dins el poble de Gerri de la Sal degut a les obres. Actualment estan finalitzades i el trànsit fluid.
Gerri de la Sal.wmv
Xocolatada contra la variant del Ministeri de Foment, 4 d'abril del 2010.
Best Attractions and Places to See in Lleida, Spain
In this video our travel specialists have listed some of the best things to do in Lleida?? . We have tried to do some extensive research before giving the listing of Things To Do in Lleida??.
If you want Things to do List in some other area, feel free to ask us in comment box, we will try to make the video of that region also.
Don't forget to Subscribe our channel to view more travel videos. Click on Bell ICON to get the notification of updates Immediately.
List of Best Things to do in Lleida, Spain
Turo Seu Vella
Iglesia Sant Llorenc
Parc Municipal de la Mitjana
Museo Automocion Roda Roda
Palacio de la Paeria
Parque de Los Campos Eliseos de Lerida
Estacion de Lerida Pirineos
Gerri de la Sal
Gardeny Castle
Museu de Lleida
Un dia de neu a la Vall de Núria
El divendres 21 de febrer de 2014, després de mesos sense tocar neu ni veure nevar, amb l'amic Víctor Xipell vaig anar de visita a la Vall de Núria (molt accessible gràcies al transport públic) i vam assolir allò que tan desitjàvem! No era dia de fer cap cim, sinó gaudir amb tota calma de la neu!
Pirineus TV ► Nuevo proyecto en Gerri de la Sal
Martes 06/11/2012 ► La Subdelegada del Gobierno en Lleida, Inma Manso, ha viajado esta mañana a Gerri de la Sal donde se ha reunido con el alcalde de Baix Pallars, Josep Maria Semino, a quien ha avanzado el proyecto previsto por el Ministerio de Fomento para dar una solución a las dificultades y complejidades geotécnicas que conlleva llevar a cabo las obras de la variante de Gerri de la Sal, actualmente paralizadas.
La nueva propuesta de actuación de Fomento, según ha explicado la Subdelegada Inma Manso, consiste en ampliar en unos 400 metros de longitud la actual calzada de la N-260 a su paso por Gerri de la Sal con el objetivo de habilitar dos carriles de 3 metros cada uno y una acera más ancha que la actual. Esta propuesta permitiría el paso y cruce de dos vehículos pesados sin dificultades, mientras que la ampliación de la acera aportaría mayor comodidad de paso a los vecinos de la población.
La Subdelegada del Gobierno ha destacado que la nueva propuesta de Fomento incorpora tres ventajas que son por un lado, mucha más seguridad que el proyecto anterior ya que no haría falta el túnel previsto, en segundo lugar, la mejora de la travesía de Gerri de la Sal en lugar de construir la variante, hace que el pueblo no quede aislado que era una de las preocupaciones de los vecinos ya que el turismo es muy importante en la zona, y en tercer lugar, la nueva solución que aporta el Ministerio de Fomento es mucho más económica ya que representa menos del 10% de los 46,24 millones de euros presupuestados en el anterior proyecto.
1% Cultural
En el transcurso de la visita, el alcalde de Baix Pallars ha pedido a la Subdelegada que el Ministerio de Fomento impulse el proyecto a cargo del 1% cultural de recuperación de las Salinas del Roser que aprobó el Ministerio en octubre del año pasado con una aportación de 298.000 euros.
Por otra parte, la Subdelegada del Gobierno ha visitado junto con Josep Maria Semino el Museo de la Sal cuyas obras ya están terminadas a la espera de los permisos administrativos que deben permitir su apertura al público. Las obras del Museo de la Sal, con un presupuesto de cerca de 487.000 euros, han sido subvencionadas al 50% entre el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (actual Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) y la Generalitat.
Arribada a Gerri de la Sal
Historia de la sal - Gerri de la Sal
El brollador d'aigua salada de Gerri està enregistrat amb el nom de Mina Ofita, situat a la marge dreta del riu Noguera Pallaresa , sota la carretera de Balaguer a França, Km. 97,5 (c. Raval del Roser de Gerri de la Sal). L'aigua aflora per borbolleig.
En el moment en que brolla l'aigua salada assoleix una temperatura de 21 graus centígrads i una salinitat entre 7 i 8 graus Beaumé. (mar Mediterrani entre 2 i 3 graus Bé.)
La capacitat amb dades actuals ens dóna 37.000 litres /hora.
Per entendre l'origen geològic de les surgències d'aigua salada en llocs allunyats del mar , ens hem de traslladar a l'època del triàsic (fa 220 mill. d'anys).Durant aquesta època, anomenada Keuper per els geòlegs , la major part de la Península Ibèrica estava coberta per un mar poc profund anomenat TETHYS. Aquest mar, va retrocedir i varen quedar extensions d'aigua salada atrapades terra endins. Al evaporar-se aquesta aigua, va precipitar la sal que portava. Desprès, degut a moviments orogènics i canvis de l'escorça terrestre, aquesta sal va ser tapada per capes argiloses ,roques calcaries, ofites, etc.
Si una corrent d'aigua subterrània es troba amb aquestes capes de sal soterrades, les erosiona i per això l'aigua es torna salada. Després, si els materials per on circula ho permeten aquesta aigua salada torna a la superfície en forma de brollador salat.
L'explotació de la Font d'aigua salada a Gerri ha esdevingut un important motor econòmic d'aquest poble durant segles .
Alguns historiadors creuen que en època romana ja s'explotava, però les primeres referències documentals que tenim sobre els salins daten d'inicis del segle IX, que es quan es funda el monestir de Gerri.
A través de compres i donacions, el monestir arribarà a ser un dels principals posseïdors dels salins. Durant l'edat mitjana, treballen en l'explotació de la sal habitants del poble i també els masovers, encara que el comte i l'abadiat de Gerri exercien la seva autoritat ja que cobraven impostos (delmes : una dècima part de la producció).
Al segle XVIII, durant el regnat de Felip V, l'explotació salinera passà a ser un monopoli reial: els propietaris han de lliurar tota la sal obtinguda al rei que la pagava a onze rals la càrrega.
Amb la fi de l'estancament de la sal el 1869, els salins quedaren en mans dels antics propietaris, adjudicant-se per subhasta, tant la propietat del alfolí com la concessió per utilitzar l'aigua salada. Sota la denominació de Comunitat de Fabricants de Sal de Gerri es va continuar amb l'explotació de la Font i corresponent fabricació de sal fins l'abandonament generalitzat dels salins la dècada dels 70.
A partir d'aquest moment, els salins entraran en un procés de degradació molt accelerat ,i sent empitjorat per les riuades de l'any 1982. Actualment hi ha un sol salí en funcionament, en el que s'elabora sal gruixuda i artesanal, amb el nom de Sal del Roser de Gerri de la Sal. S'anomena així perquè l'indret on es produeix la sal actualment es coneix com a El Roser.
El Monestir de Gerri de la Sal
Fragment extret del vídeo Últim trobador de Jordi Palau. Explicació de la guia: Ignacia Torrecillas.
Noguera Pallaresa River - Gerri de la sal - font de la figuereta - Kayak
Paddeln auf dem noguera pallaresa von Gerri de la sal bis Font de la figuereta
WW-3
Bei Hochwasser
Pallars Sobirà . Peramea,Gerri de la Sal, Sort, Spot, Baro
08/03/2011 Incendi a Gerri de La Sal
Notícia per a TV3 amb Mónica Borrell de periodista i Salvador Aumatell d'operador de càmera per els directes i edició de vídeo.
Visita guiada A la Vila Closa - Peramea
Catalunya - Lleida- Vistes des del refugi d'Amitges a Aigüestortes
Vista des del refugi d'Amitges al parc natural d'Aigüestortes i l'estany de Sant Maurici, Lleida, Catalunya.
TREN DELS LLACS Juny 2016 - Día 2 GERRI DE LA SAL
Missa de festa major a Gerri de la Sal
Mn. Ignasi Navarri presideix la missa a la col.legiata de Santa Maria.
RIUADA BALAGUER LLEIDA
RIUADA BALAGUER LLEIDA
Documental en el que es narra el succés que van viure Balaguer i Lleida el Novembre de 1982 amb la riuada del riu Segre.
Novembre de 1982
Càmera i realització Ramon Monfà
MONFÀ FILMS
Muere Carles Canut a los 74 años
El actor y director artístico del teatro Romea, Carles Canut ,ha muerte este jueves a los 74 años tras una larga enfermedad, según ha informado la productora Focus. Canut fue un gran intérprete de la escena catalana y perico de corazón.
Nacido en Gerri de la Sal (Lleida) el 23 de septiembre de 1944, comenzó su carrera artística el año1963 y desde entonces elaboró una trayectoria sobre todo como actor en el mundo del teatro, pero también en el cine, el doblaje y la televisión. En 2016 recibió la Creu de Sant Jordi y actualmente ejercía de director artístico del teatro Romea.
Suscríbete a nuestro canal para no perderte más vídeos clickando aquí ????
Este vídeo ha sido publicado en el contexto del diario LaVanguardia.com
Artículo relacionado:
Suscríbete al canal de La Vanguardia:
Visita LaVanguardia.com:
INSTAGRAM:
FACEBOOK:
TWITTER:
Fuente de la Sirena de Lleida
La Fuente de la Sirena, está situada en el Parque de los Campos Elíseos de Lleida.