Brugse reien (Bruges, Belgium)
(english:
De wereld telt wellicht nog maar weinig plaatsen als Brugge . Net als de schone slaapster van sprookjesroem, sliep het 400 jaar lang tot het ontwaakte door de kus van het internationaal toerisme en wat een lang en gelukkig leven valt Brugge vandaag ten deel !
Brugge, is een stad uit de tijd waar men rustig kan kuieren door smalle straatjes langs charmante begijnhuisjes, een ritje maken langs eeuwenoude gebouwen, kerken en pittoreske bruggetjes , dwalen door de parken en pleinen, een boottochtje maken op de reien of een dromerige blik werpen op de treurwilgen langs het minnewater. Brugge telt vele parels van Scheldegotiek en Vlaamse Renaissance.
We zien het liefst ontstoken door de herfstkleuren, spookachtig badend in mist of sneeuw of verlicht door de eerste lentezonnestralen dan overrompeld door zomertoeristen.
Brugge fascineert, verrast soms, maar charmeert altijd haar bezoekers.
De geschiedenis van de stad leest als een roman. Hoewel haar oorsprong teruggaat tot de oudheid, was het in de negende eeuw dat ze de hoofdstad werd van het graafschap Vlaanderen. In de elfde eeuw regeerde Boudewijn V. Hij was de regent van Frankrijk onder Robert I en de vader van Mathilda , hertogin van Normandië en koningin van Engeland . In de middeleeuwen bleven de graven van Vlaanderen hun banden met Brugge sterk aanhalen.
In de twaalfde eeuw bracht Diederik van Elzas het kostbare bloed van Christus, overblijfsel van zijn kruistochten, naar Brugge en bouwde er een heuse basiliek rond tot diens eer en glorie.
Dit Heilig Bloed is tot op vandaag een belangrijk symbool voor de reputatie van de stad. Sommigen durven beweren dat Diederik van Elzas zelf aan Chrétien de Troyes de opdracht gaf om het verhaal van de Graal te schrijven, om zo nog meer pelgrims en welvaart naar de stad te brengen .
De stad nam trots in haar vrijheden. Wee degenen die hen niet respecteerden , ongeacht of ze graaf of hertog waren. Door de eeuwen heen werden vele edelen gedwongen om te voldoen aan charters, onder hen Gewijde van Dampierre , de hertogen van Bourgondië , Maximiliaan van Oostenrijk ...
Brugge werd de commerciële hoofdstad van het noorden door de handel van textiel in het bijzonder.
Het groeide en bloeide door zijn sterke economie en werd een internationale draaischijf ; Hier kon men zowat alle goederen vinden die gekocht en verkocht konden worden in de toenmalige wereld : sinaasappelen , mandarijnen , roze wateren , exotische dieren, kruiden en specerijen , suiker , rijst , bont, zijde, wijnen en, uiteraard, Brugse kant, Aan het eind van de vijftiende eeuw had Brugge de status van meest vooraanstaande financiële metropool bereikt. Naast bankiers zoals de Vlaamse Van der Beurze, die hun naam gaven aan de eerste volwaardige 'stadseigen' beurs waarvan de zetel vandaag nog zichtbaar is, verdrongen ook de Italiaanse financiers zich om er een plaatsje te bemachtigen. Waar geld en macht verzamelt , bloeit de cultuur ... Beroemde kunstschilders, musici, architecten, schrijvers, de stad trok zowat alles aan wat het Europa van die tijd aan artistiek talent te bieden had. Maar alle welvaart heeft zijn tijd ... Vanaf het midden van de zestiende eeuw begon het tij de keren. De redenen waren divers ..
De gestage verzanding van de Zwin polders rond 1400 verlamde de toegang tot de stad voor grote schepen vanuit de Noordzee. Voorts was er de toenemende economische concurrentie van Engeland, de ontwikkeling van nieuwe steden als Antwerpen en Gent, de verschuiving van de macht naar Madrid en Wenen.
De stad rouwde om haar verlies aan politieke invloed en de toenemende armoede in de regio liet haar aan haar lot over, terwijl haar buren, Gent en Antwerpen, industrieel floreerden en architectonisch vernieuwden. De crisis was niet onmiddellijk merkbaar. Brugge bleef prachtige gebouwen, gotische kerken en scholen bouwen, waar de grootmeesters van de Vlaamse schilderkunst zoals de gebroeders Van Dyck en Hans Memling schitterden als nooit tevoren. Aan het eind van de 16de eeuw was de glans van grootheid nog slechts een vage herinnering en gleed Brugge zachtjes weg in een lange winterslaap die meerdere eeuwen zou duren. In de 19e eeuw werden nog nieuwe textielindustrieën geïntroduceerd, tevergeefs echter. Rond 1850 was Brugge de armste stad van België. Vreemd genoeg zou dit ongewijzigd historisch erfgoed later in hoge mate bepalend zijn voor de unieke aantrekkingskracht van de stad. In de negentiende eeuw begonnen Britse toeristen in toenemende mate het vasteland te verkennen. Op hun weg van Oostende naar Waterloo ontdekten ze de schone slaapster in al haar ongerepte pracht. In het hoogtij van de romantiek ontlokte de betoverende aanblik van dit verloren paradijs een nooit aflatende begeestering die de harten voor immer zou blijven beroeren. 'Bruges la morte', vereeuwigd in Georges Rodenbach's symbolistische roman is inmiddels uitgegroeid tot een heuse trekpleister van internationaal toerisme.
Marinus de Jong - Morgenstond (The Early Mourning Hours) (1923)
Poem: 1870, by Guido Gezelle
Music: 1923, by Marinus de Jong
Performed by Sylvie de Pauw (soprano) and Joost Vanmaele (piano).
Guido Gezelle lived from 1830 to 1899. His birthplace was Bruges. Gezelle had been appointed in 1865 as a chaplain of St. Walburga's church in Bruges. The present song was at first a poem made after Gezelle had heard Die Ruhe being performed, the poem by Friedrich Rückert put into music by Franz Schubert. Starting with the 1890's, a new generation of poets considered Gezelle as an epoch maker. His reputation reached the Netherlands. Composers also started to set his poems to music. One of them is Marinus de Jong (1891-1984) who was born in Oosterhout, in the Province of North Brabant in the Netherlands. He studied composition and piano at the Antwerp Conservatory. During the First World War, De Jong retired for a while to the Benedictine Abbey in Oosterhout in the Netherlands. After the war, he returned to Antwerp. In 1923, De Jong put into music Morgenstond, the poem by Gezelle.
Morgenstond, by Guido Gezelle
o Morgenstond, uw blij gelaat,
na lang getreur, mij hopen laat
dat eindlijk eens een enklen dag
ik, vrij en vroo, u groeten mag!
Komt hier en straalt mijn hert en zin,
mijn lijf en ziel uw blijdschap in,
en duwt mij, zucht- en klagens moe,
de diepe en duistre wonden toe!
o Zoet genot, vol zaligheid,
zoo laat gevoeld, zoo lang verbeid,
o morgenstond, vol hemeldrank,
verblijft... al ware 't hier eeuwen lang!
Images:
00:07 Guido Gezelle in 1870
00:14 Gezelle Museum in Bruges, Belgium
00:28 The interior of St. Walburga's church in Bruges
00:40 The house in which Gezelle lived in Bruges around 1870
00:54 Die Ruhe, Franz Schubert
01:06 Friedrich Rückert, Lithography by P. Rohrbach, after a drawing by S. Amsler, 1819
01:19 Franz Schubert, by Wilhelm August Rieder, 1875
01:29 Guido Gezelle, by H. De Graer
01:53 Marinus de Jong
02:09 The Basilica in Oosterhout, North Brabant, the Netherlands
02:20 Postcard, Central station of Antwerp, by architect Louis Delacenserie, 1905
02:38 Postcard, The Antwerp Opera Building, by architect Alexis Van Mechelen and Emiel Van Averbeke, 1907
02:50 Interior of the Church of the Benedictine St. Paul Abbey in Oosterhout, 1906-07, by architect Dom Bellot
03:07 Steen Square and St. Anne in Antwerp on a postcard
03:18 The Ladder, 1915, by Constant Montald
brugge is een schoon stad (soon to be deleted, the video)
Town in Belgium (Flanders) north of France. Said to have an amazing medieval townscape. Some buildings are 19th and 20th century however. In between also some 21th century
Some call it, too humbly, the Venice of the north. As if one couldn't speak of the Bruges of the south
Situated not far (11 miles) from the coast, and the province of Zeeland in the Netherlands. Though Zeeland is fully flat, it is exceptionally scenic and really worth a special trip to it (Walcheren, Veere) as far as you are already near. Bruges has a lot of fine restaurants and cafés, but be aware of hysterical prices in some of them, sometimes offering poor quality in the most touristic zones. For shopping, it's overcrowded in the afternoon. The red building is the new concertgebouw, by architects Robbrecht-Daem from Gent(Ghent).
The canals in the city-centre are called reien. In spring and summertime, medieval processions and festivals are performed. The blood precession is about the holy history (Jesus and the kind) and the fatherlandic history (Flanders and Burgundy, Bourgogne). A basilika in mid-centre is called the holy blood chapel, where returning crusaders kept blood from Jesus in a reliquary. Up to now, no revindacation.
Two renowned footballclubs, club brugge and cercle brugge (the better one except for the results)
Some superb museums of art (painting), the Groeninghe museum (flemish primitives)and Memlync museum should not be missed. A temorary collection of Dali drawings and some paintings near Halletoren.
Guido Gezelle museum; sluiskil roman style churches
Guido Gezelle - Gedicht: Terug.
Guido Gezelle schreef dit gedicht dat gedateerd is op 28/1/1897 naar aanleiding van een bezoek aan zijn vroegere ouderhuis te Brugge. De emoties waren wellicht groot maar hij heeft ze toch in beheerste verzen weten te verwoorden die hij dan bewerkte tot een magistraal gedicht. Dat ouderhuis aan de Rolweg te Brugge is nu het Gezellemuseum.
T E R U G
Scheef is de poorte, van
oudheid geweken;
zaâlrugde 't dak van
de schure; overal
stroo op de zwepingen
zit er gesteken;
vodden beveursten het
huis en den stal.
Boven die vodden zijn
blommen gesprongen;
onder die vodden zit
volk en gezin:
blommen van vrede, zoo
ouden, zoo jongen,
blommen van buiten en
blommen van bin.
Daar is 't dat moeder zat;
daar is 't dat vader
vond die hem arbeid en
herte bracht; daar
knielden wij, kinderen,
handen te gader,
baden wij, kleenen en
grooten te gaâr.
Daar is de schippe nog,
daar is de tange;
't ovenbuur staat daar, zoo
't vroeger daar stond;
't hondekot staat daar, en...
- 't is al zoo lange! -
Hoe is de naam van dien
anderen hond?
Ach, hoe verheugen mij,
ach, hoe verheffen
de oudere dagen mijn
diepste gemoed!
Is er wel iemand, die't
ooit kon beseffen
wat gij, oud hof, mij nu
zegt, mij nu doet?
Zalige lieden, al
te arglooze mensen,
weinig begeerdet gij,
groot was uw hert!
Kon het maar helpen, met
weenen en wenschen,
weêr ate ik roggenbrood,
naast u, aan 't berd!
Enkele verklaringen:
Zwepingen: dwarsbalk van de dakstoel
Vodden beveursten: graszoden liggen op de dakvorst
Schippe: kolenschap
Ovenbuur: ovenhuis
Berd: tafel
Poëzie van Guido Gezelle - Erfgoeddag 2016
Rituelen en vertelsels is een project van Focus-WTV in samenwerking met de 5 West-Vlaamse erfgoedcellen: erfgoed zuidwest, erfgoedcel Brugge, erfgoedcel CO7, erfgoedcel TERF en Kusterfgoed. Lees meer op
Op Erfgoeddag, zondag 24 april tussen 11 en 16 uur is er om het half uur een poëzie – wandeling. Een poëtisch-muzikaal parcours langs vijf plekken in en rond het Gezellemuseum. Conservatoriumstudenten brengen teksten, muziek en dans die je niet onberoerd laten.