터키. 폴라틀르. 미다스. 고르디온. Turkey. Polatli. Midas. Gordion
터키. 폴라틀르. 미다스. midas. gordion.- polatli, turkey. 고대국가 프리기아 유적지와 미다스왕 무덤. 2천년된 무덤속의 나무가 그대로 있다.
폴라틀르 오토가르에서 미다스 유적지까지 대중교통이 없다. 택시를 이용해야 한다.
택시 운전자분의 할아버지가 한국전쟁에 참전했는데, 아주 추웠다고 어릴때부터 들었다고 했다.
Gordion Belgeseli
Gordion Belgeseli
İç Anadolu'nun en önemli antik kentlerinden birisi olan Gordion, Ankara'nın 96 km. güneybatısında, Polatlı'nın 21 km. batısında Yassıhöyük köyündedir. Gordion'un ilk olarak M.Ö. 3000 yılının sonlarında (Eski Tunç Çağı) iskân edildiği bilinmektedir. Antik kentin bu çağdan başlayarak Hititler, Phyrigialılar, Persler, Yunanlar ve Romalılara ait olmak üzere çeşitli yerleşme tabakalarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Efsaneye göre Gordion'u M.Ö. 9. yüzyılda başkent yapan kişi Phyrigia Kralı Gordios'tur. Gordion en parlak devrini Kral Midas'ın yönetimi altında geçirmiştir. M.Ö. 695 yılında kent, Kimmerler tarafından yakılıp yıkılarak tahrip edilmiştir. Daha sonra Lydialıların egemenliği altına giren kent, ticari ve askeri bir merkez olarak yeniden inşa edilmiştir. M.Ö. 546 yılında Perslerin, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender'in ve M.Ö. 278 yılında Galatların yönetimine giren kent, M.Ö. 189 yılında Roma ordusu tarafından tamamen terk edilmiş olarak bulunmuştur. Gordion, Roma egemenliği altında önemini kaybederek küçük bir yerleşim haline gelmiştir. Yassıhöyük köyünün doğusundaki geniş vadide tümülüsler dağınık bir şekilde bulunmaktadır. Bunlar üstleri yığma toprak tepeciklerle örtülmüş ve ağaçtan yapılmış mezarlardır. Toplam sayısı 80'in üstündedir. Gordion'daki tümülüslerin en büyüğü Kral Midas'a ait olduğu düşünülen büyük tümülüstür. Bu mezar yaklaşık 300 m'lik çapı ve 53 m'lik yüksekliği ile Anadolu'daki ikinci büyük tümülüstür. Mezar odasında bir erkek iskeleti, 9 adet tahta masa ile iki adet tahta paravan, 3 büyük kazan, çeşitli büyüklükte 166 adet bronz kap ve iskeletin baş ucunda 145 adet fibula bulunmuştur. Gordion'daki diğer tümülüslerden en önemlisi P tümülüsü olarak adlandırılan ve M.Ö. 700 yıllarında yapıldığı sanılan yığma mezardır. Yaklaşık 80 m. çapı ve 12 m. yüksekliği olan bu tümülüsün mezar odasının içinde bulunan bir çocuk iskeleti ile ağaçtan yapılmış aslan, at ve geyik gibi oyuncaklar bu tümülüsün bir çocuk mezarı olduğunu ortaya koymuştur. Bu tümülüste ayrıca 40 adet seramik kap bulunmuştur. Gordion'da yapılan kazılarda bulunan eserlerin büyük çoğunluğu Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Gordion Müzesi'nde korunmaktadır.
Footage from King Midas' Tomb at Gordion, Turkey 1951 and 1957
This footage was shot during two excavation seasons at Gordion, Turkey in 1951 and 1957. The Midas Mound was opened in 1957 by an archaeological team headed by Rodney Young who appears at the beginning of the film and makes a brief appearance as he pieces together decorative wall moldings. The footage from 1951 shows men from a local village building a mud brick house at the site. The workers used mules to haul away debris during excavation. Also captured on film are the first images of the opening of the Tomb of King Midas. Footage includes shots of King Midas skeleton, cauldrons, belts, safety pins, and metal bowls strewn about the grave.
The footage from 1957 was shot by Samuel B. Eckert (1884-1973), who served as a member of the Board of Managers of The University Museum from 1943-1973.
MİDAS TÜMÜLÜSÜ- GORDİON / POLATLI
Antik dünya'nın ikinci büyük tümülüsü Polatlı Gordion'da.
300 m çapında 55 m yüksekliğinde ki büyük tümülüs M.Ö.8. yüzyılda yapılmıştır. Tümülüste bulunan ahşap mezar odası dünyada tek örnektir. Mısır'da piramitler, Polatlı'da tümülüsler.
Gordion Müzesi - Polatlı Ankara 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Gordion Müzesi - Polatlı Ankara 4K UHD
Gordion müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesindedir. Gordion Yassıhöyük köyü'ndedir. Gordion'da Kral Midas'ın tümülüsü vardır. Ama Kral Midas'ın kemikleri alınarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür.
1963 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip küçük bir köyün yanında kuruldu.
Gordion Müzesi’nde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir. Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır.
Bu eserler içinde Erken Demir Çağı’na ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir. Yeni sergi salonunda panoramik vitrin içinde M.Ö. 700 yıllarına tarihlenen tahrip katına ait tipik bir yapı sergilenmektedir.
Yeni salonun geri kalan kısmında M.Ö. 6- M.S. 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Helenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemeler sergilenmektedir. Son bölümde ziyaretçiler Gordion’da ele geçen mühür ve sikke örneklerini izleme imkanı bulacaklardır.
MÜZENİN GELİŞİMİ
Son yıllarda Gordion Müzesi’nin ziyaretçi sayısındaki büyük artış, burada yeni düzenlemeler yapılmasını gündeme getirmiştir. Bu çalışmalar içinde 180 m2’lik yeni depo binası, 150 m2’lik ek teşhir salonu, 30 m2’lik laboratuar ve 35 m2’lik görüntü ile bilgilendirme salonu, 5000 m2’lik yeni açık hava teşhir alanı yapılanların belli başlıları arasında sayılabilir.
Yeni kazılan alan Friglerin mobilya yapımında kullandıkları sedir, kokulu ardıç, şimşir, sarıçam, ceviz ve porsuk fidanlarıyla ağaçlandırıldı. Bu yeni alana nakledilen Roma mozaiği ve Galat Mezarı yapılan işlerin bir bölümü olarak sayılabilir.
FRİG TÜMÜLÜSLERİ
Gordion çevresi geniş bir alan üzerinde M.Ö. 8. asrın son çeyreği ile M.Ö. 6. asrın ortalarına kadar uzanan bir zaman dilimine tarihlenen çeşitli ölçülerdeki tümülüslerle kaplıdır. Tümülüsler Frig soyluları ve ileri gelen kişilerin mezarlarıdır. Bu tümülüslerin içinde 300 m.’lik çapı 55 m.’lik yüksekliği ile Midas Tümülüsü olarak tanınanı muhteşem bir görüntüye sahiptir. Midas Tümülüsü’nün kazısı 1957 yılında gerçekleştirilmiştir. 1960’lı yılların başlarında Türk mühendisliğinin şaheseri beton destek konstrüksiyonunun tamamlanması sonucu halkın ziyaretine açılmıştır.
GALAT MEZARI “Tümülüs O”
1954 yılında kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan mezar, daha sonra Gordion kazı ekibi tarafından “O” tümülüsü olarak adlandırıldı. Aradan geçen yarım yüzyıl sonunda anıt mezar insan ve doğanın tahribine uğradı. Kültür Bakanlığı’nın müdahalesi ile anıt eser yok olmaktan kurtarıldı. Müze uzmanları tarafından çeşitli çizimleri yapılan mezarın taş blokları numaralandırıldıktan sonra Gordion Müzesi’nin yeni bahçesine taşındı. 1999 yılında Gordion Müze bahçesine yeniden inşa edilmiş olan mezar, insanlığın görüşüne sunulmuştur.
Müze teşhir salonları
Eski Tunç Çağı
Yaklaşık olarak MÖ 3000'li yıllara 3000-2000 rastlayan Eski Tunç Çağı, Gordion'da yerleşimin bilinen ilk safhasıdır. Anadolu ve Yakın Doğu'da, aletler ve diğer araç gereçlerin yapımında kullanılan tuncun bronz üretiminde, en son teknolojik adımların atılması bu döneme rastlar. Daha eski bir dönem olan Neolitik denilen Yeni Taş Çağı Dönemde ana malzeme taş kullanılmış ancak Gordion ve çevresinde bu döneme ait buluntulara rastlanılmamıştır.
Gordion'a yakın bir başka höyük olan Polatlı höyüğü'nde de Gordion'dakilere benzer buluntular ele geçmiş, böylece Tunç Çağı'nın Gordion çevresindeki diğer mevkiilerde de kendini gösterdiği anlaşılmıştır. Sergide bulunan elyapımı seramik kaplar, özellikle gaga ağızlı testiler, Orta Anadolu Eski Tunç Çağı'nın tipik örnekleridir.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 16.07.2017
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 18.08.2017
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Gordion Documentary Film
Gordion Documentary Film
Gordion
The capital city of the Phrygian empire, the remains of the renowned city of Gordion are near the Ankara-Eskisehir highway at the confluence of the Sakarya and Porsuk rivers, 21 km northwest of Polatli, and 90 km from Ankara, in the village of Yassihoyuk.
The history of Gordion goes back to 3000 BC (Early Bronze Age). It was an important settlement during the Assyrian and Hittite periods (1950 BC - 1180 BC) and, of course, the Phrygian era (900 BC - 620 BC), during which it was the capital city. It was named after King Gordios, the king who made it the capital. The famous knot made by King Gordios was cut in two by Alexander the Great in 333 BC, when he wintered in Gordion.
The period of Alexander the Great (300 BC -100 BC) began in Gordion with his conquest. Following that, the area came under the control of the Romans (1st century BC to 4th century AD) and then the Selcuks (11th - 13th century AD). All of this occurred in the short space of 4000 years.
GORDION MUSEUM
Established near a small village with a population of 500, known as Yassıhöyük, in 1963. Today there is a chronological exhibition in Gordion Museum and every period is represented with characteristic examples. In three exhibition vitrines there are works of the the Early Bronze Age and these are followed by artefacts of the Early Phrygian Period, which ended with King Midas. The objects that are exhibited include: handmade pots and pans belonging to the Early Iron Age, iron equipment belonging to the Early Phyrigian Period, and equipment of textile production. In the new exhibition gallery, a typical structure of layers of ruins dated 700 B.C. within a panoramic window. Greek ceramics imported in the ages 6 B.C.-4 A.C. and materials belonging to the Hellenistic Age and Roman periods are exhibited in the other parts of the new gallery. The visitors are able to see the examples of seals and coins that were found in Gordian in the last section.
Polatlı Gordion
Polatlı Gordion
Friglerin meşhur kralı midas tümülüsü - Polatlı - Gordiyon. Seyahat rehberi Ersin Erdem
MÖ 12. yüzyılda Boğazları geçerek Anadolu’ya yerleşen ve Avrupa kökenli bir kavim olan Frigler MÖ 8. yüzyılda başkenti Gordion olan büyük bir uygarlık kurmuşlar. Frigler, kurdukları uygarlık ve bıraktıkları eserlerle olduğu kadar, kralları üzerine anlatılagelen efsanelerle de tarihe geçmişler… Bu efsanelerin en bilinenleri; kente en erken gelen kişi oluğu için tahta çıkan Kral Gordios ile her tuttuğu altın olan Kral Midas hakkında anlatılanlardır. Bunlara kimsenin çözemediği meşhur düğümü kılıcıyla keserek çözen ve Gordion’da bir kış geçiren Büyük İskender’in efsanesi de eklenebilir.
Adını “Kral Gordios’un Kenti” anlamındaki Gordieion’dan alan Frigya başkentinin bilinen tarihi, Erken Tunç Çağı’nda başlıyor. Gordion kenti Hatti, Asur ve Hitit dönemlerinde de önemli bir yerleşim yeri olmuşsa da en parlak dönemini Frigler ve özellikle de Kral Midas döneminde yaşamış. Daha sonra Kimmer, Lidya, Pers, Sparta, Makedon, Galat, Roma, Bizans egemenliklerine de tanık olan kentin önemi Seçuklu ve Osmanlı dönemlerinde azalmış. Gordion böylesine zengin geçmişiyle olduğu gibi hatta bundan daha çok yarattığı ilginç efsanelerle de tarihe geçmiş…
Midasın kulakları
Bu efsanelerin bir diğerinde de, Güneş Tanrısı Apollon, Doğa Tanrısı Pan’la yarıştığı ve Frig Kralı Midas’ın hakem olduğu yarışmada, lir çalan kendisi yerine flüt çalan Pan’ı seçen Midas’ın kararını beğenmez. Midas yanlış bir karar vermiştir, çünkü “sadece anlayan kulakların” duyabileceği lir yerine, herkesin anlayabileceği kavalı seçmişir. Bu duruma çok kızan Apollon ceza olarak Midas’ın kulaklarını büyütür. Önceleri sadece berberinin bildiği bu sır zamanla yayılır ve kralın “Eşek Kulaklı” Midas olarak anılmasına neden olur… Midas’ın kulakları hakkındaki bir başka rivayet ise bu ilginç şöhretinin, ülkesinde kurduğu istihbarat sisteminin büyüklüğünden kaynaklandığı şeklindedir…
Değerli eşyalar tümülüste
MÖ 725-675 yılları arasında yaşayan Frig Kralı Midas’ın ölümünden sonra zamanın geleneklerine göre yaptırılan tümülüs, bölgede yer alan çok sayıdaki tümülüsün en büyüğü olarak dikkat çeker. 53 metre yüksekliğinde ve 300 metre çapındaki bu dev tümülüsün orijinal yüksekliği 80 metre iken zamanla erezyon ve insan müdahalesi sonucu bu rakam biraz azalmış olsa da halen Anadolu’daki tümülüsler arasında ikinci en yükseği olmak özelliğini koruyor.
Tarihte kral ve soylular için toprak yığılarak yapılan birer anıt mezar olan tümülüsler, buralara gömülen değerli eşyalarla dönemin uygarlık düzeyini yansıtması bakımından da önemli olmuş. Kral Midas’ın Tümülüsü’nün kazısı 1957’de gerçekleştirilmiş. Türk mühendisler ve Zonguldaklı maden işçileri tarafından yapılan 82 metrelik tünel üç yılda tamamlanmış ve iç ölçüleri 5.15 x 6.20 metre olan ahşap mezar odasına ulaşılmış. Dıştan ayrıca tüf taşından yapılmış duvarların çevrelediği ve zamana dayanıklı ardıç ve sedir tomruklarının birbirleri üzerine bindirilmeleriyle oluşturulan mezar odası halen ziyarete açık. Mezar odasının bir maketi Gordion Müzesi’nde, mezardan çıkarılan Kral Midas’ın kafatası ile burada bulunan tunç yemek takımları ve fibulalar (Friglerin giysilerini tutturdukları çengelli iğneler) Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.
Nasıl gidilir?
Ankara’ya 100, Polatlı’ya 30 kilometrelik kadar uzaklıktaki Gordion’a Ankara Eskişehir yolunu takiben ulaşılabilir. Burada, Kral Midas’ın tümülüsünden başka, çoğunlukla Gordion antik kentine ait buluntuların sergilendiği Gordon Müzesi ile Yassıhöyük köyündeki Gordion Antik Kenti’nin kalıntıları da ziyaret edilebilir.
‘Gordion Kukla & Karagöz Günleri’ Başladı
Polatlı Belediyesi ‘Gordion Kukla & Karagöz Günleri’ Başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Unima Türkiye’nin katkılarıyla Polatlı Belediyesi tarafından 13 Eylül Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Gordion Kukla & Karagöz Günleri’ başladı.
Polatlı Gezisi | Tren İstasyonu Müzesi-Çikolata Fabrikası-Sakarya Şehitler Anıtı-Gordion-Tümülüs
Polatlı Gezisi (4 Aralık 2019 Çarşamba)
Gordion (Yassıhöyük)
Kral Midas'ın Mezarı ve Gordion Müzesi - Tomb of King Midas and Museum of Gordion.
Gordion Antik Kenti
Gordion antik kenti, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın ilçesi Polatlı, Yassıhöyük’te yer alan tarihin önemli antik kentlerinden, yerleşim yerlerinden biridir. Binlerce yıllık geçmişi olsun bu antik kent. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. En çok Anadolu’da kurulan Friglerin başkenti olarak bilinir. Bu videoda Gordion antik Kenti hakkında bilgiler vermekteyim. Videonun ikinci kısmında ise Gordion Antik Kentini gezerken çekmiş olduğum video görüntüleri yer almakta. İyi seyirler.
#gordion #ankara #antikkent
Kanala Abone OL --
Instagram Hesabım :
Web Sitem:
Alican Akhan 2019 Videoları
Müzik
Cognative Dissonance - Electronic Medium - Kevin MacLeod
Kevin MacLeod sanatçısının Cognative Dissonance - Electronic Medium adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Bu videolar ilginizi çekebilir
Gordion Antik Kenti -
Helikopter Nedir? Ve Igor Sikorsky Kimdir? -
120 Bin Dolara Satılan MUZ! -
GORİL Hakkında Bilgiler - İnsanın Yaşayan İkinci En Yakın Akrabası! -
Nohut 30 GÜNDE Ne Kadar Büyür? -
Popüler Dinozor Türü Raptor Gerçekte Nasıl Bir Dinozordu? -
Dünyanın En Eski Mozaik Döşemesi Nerede? -
Frigler Midas Tümülüsü - Ankara Polatlı Gordion -
Fasulye 30 GÜNDE Ne Kadar Büyür? -
Dünyanın en Garip Görünüşlü KAPLUMBAĞA TÜRÜ -
İLGİNÇ TESADÜF BULUŞLAR - SEZAR SALATA ve PATATES CİPSİ -
Çim 30 GÜNDE Ne Kadar Büyür? -
Altın Elbiseli Adam -
Ankara’nın 34 Önemli Yapı, Müze, Cami, Anıt ve Simgesi -
Batı Asya’nın Makedon Fatihi Büyük İskender – III. Alexandros -
BITCOIN ve Tüm Sanal Paraların Geleneksel Paralardan FARKI NEDİR? -
Cam Kavanozdan ÇİM ADAM Nasıl Yapılır? -
Cam Kavanozdan FASULYE ADAM Nasıl Yapılır? -
Cam Kavanozdan NOHUT ADAM Nasıl Yapılır? -
Çim 30 GÜNDE Ne Kadar Büyür? -
DUYGUSAL ZEKA Nedir? Nasıl İşler ve Gelişir? – EQ -
Dünya Tarihinin En Etkili İnsanlarından Gaius Julius Sezar Kimdir? -
Dünyanın En Eski Mozaik Döşemesi Nerede? -
Dünyanın en Garip Görünüşlü KAPLUMBAĞA TÜRÜ -
Fasulye 30 GÜNDE Ne Kadar Büyür? -
Frigler Midas Tümülüsü – Ankara Polatlı Gordion -
Gelincik Çiçeğinin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? -
İLGİNÇ TESADÜF BULUŞLAR – SEZAR SALATA ve PATATES CİPSİ -
Kadim İcatlar – MAKAS ve GÖZLÜK -
KÖPEKLER HAKKINDA DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞ BİLGİLER -
LABRADOR Retriever vs GOLDEN Retriever ARASINDAKİ FARK! -
Norveç Nasıl Bir Ülkedir? -
OSMANLI İmparatorluğu’nun ÖNEMLİ Zaferleri ve Yenilgileri -
SEVİLEN POPÜLER BİTKİ ÇAYLARI -
SUDOKU nedir? Faydaları Nelerdir? -
YABAN DOMUZU NEDİR? -
Gordion şehri harabesi
Merhaba arkadaşlar ben Regaip Uçar. Bugün sizlere KRAL MİDASIN GORDİON Şehrini elimden geldiği kadarı ile anlatmaya çalıştım.Burası Ankaranın Polatlı ilcesine bağlı Yassı Höyük köyü. Umarım keyifle izler ve beğenirsiniz. İYİ SEYİRLER.. #Kral #Midas #Gordion #Tarihi #Kent #Polatlı #harabe #tarih #youtube #youtuber #türkiye #turkey #egitim
Frigler Midas Tümülüsü - Ankara Polatlı Gordion
Frigler milattan önce 800 ile 600 yılları arasında orta Anadolu’da yaşayan bir uygarlıktı. Frigler ile birlikte Anadolu’ya yeni bir gömme geleneği geldi. Bu gelenekte kral ailesi ve asil zenginler öldükten sonra üzeri yığma toprakla örtülen ve Tümülüs adı verilen dikdörtgen bir çukurdaki ahşap mezar odasına gömülüyordu. Mezarların korunması amacıyla yapılan Tümülüsler aynı zamanda anıt özelliğini taşırlar. Kısacası Tümülüsler Frig mezar anıtıdır. Günümüzde Ankara Polatlı yakınlarında yer alan Gordion Antik kenti, Friglerin başkentidir. Gordion Antik kentinin etrafında farklı büyüklüklerde 80’den fazla Tümülüs vardır. Bu Tümülüslerin en büyüğü Midas Tümülüs’üdür. Midas Tümülüs’ü 300 metre çapında ve 53 metre yüksekliğindedir. Anadolu’nun ve antik dünyanın ikinci en yüksek Tümülüs’üdür. Midas Tümülüs’ünde toprak düzeyinde ardıç ve çam ağacından yapılan mezar odası vardır. Mezar odası kaba kireç taşı bloklarından 80 cm kalınlığında bir duvar ile çevrilidir. Duvar ile oda arasında kalan boşluk küçük taşlarla doldurulmuştur. Midas Tümülüs’ündeki mezar odasında 60 yaşlarında boyu 1,59 metre olan bir erkek iskeleti bulunmuştur. Ayrıca çok sayıda kazan, bronz kap, çengelli iğne gibi ölü hediyesi bulunmuştur. İlk yapılan araştırmalarda ölü hediyelerinin zenginliğinden dolayı Tümülüs’ün efsanevi Firg kralı Midas’a ait olduğu söylenmiştir. Fakat daha sonra yapılan araştırmalarda Midas’tan önce tahta bulunan bir krala muhtemelen Gordias’a ait olabileceği görüşü ağırlık kazanmıştır.
Bu videoda Midas Tümülüs’ünde çekmiş olduğum video görüntüleri de bulunmaktadır. İyi seyirler.
#frigler #midas #tümülüs
Kanala Abone OL --
Instagram Hesabım :
Web Sitem:
Alican Akhan 2019 Videoları
Müzik
Waking to Reality - Unicorn Heads
Bu videolar ilginizi çekebilir
Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müze Gezisi -
Şehzadeler Şehri Amasya Gezisi ve Kentte Gezilecek Yerler -
Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Gezisi -
Sivas Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Erzurum Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Gürcistan Batum Gezisi -
Rize Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Samsun Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler! -
Sinop Hakkında Bilgiler ve Gezilecek Yerler -
Türkiye’nin Başkenti Ankara’da Gezilecek 36 Yer -
Göbeklitepe İnsanlık Tarihi Hakkındaki Bilinen Ezberleri Nasıl Değiştirdi? - Göbeklitepe Bölüm 1 -
Mahmut Yıldız Göbeklitepe’nin Bulunuşunu Anlatıyor - Göbeklitepe Bölüm 2 -
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 1 - Göbeklitepe Bölüm 3 -
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 2 - Göbeklitepe Bölüm 4 -
MİDAS TÜMÜLÜSÜ (Yassıhöyük - Polatlı 2019)
Gordion çevresi geniş bir alan üzerinde M.Ö. 8. asrın son çeyreği ile M.Ö. 6. asrın ortalarına kadar uzanan bir zaman dilimine tarihlenen çeşitli ölçülerdeki tümülüslerle kaplıdır. Tümülüsler Frig soyluları ve ileri gelen kişilerin mezarlarıdır. Bu tümülüslerin içinde 300 m.’lik çapı 55 m.’lik yüksekliği ile Midas Tümülüsü olarak tanınanı muhteşem bir görüntüye sahiptir. Midas Tümülüsü’nün kazısı 1957 yılında gerçekleştirilmiştir. 1960’lı yılların başlarında Türk mühendisliğinin şaheseri beton destek konstrüksiyonunun tamamlanması sonucu halkın ziyaretine açılmıştır.
Ancak günümüzde, bu çok önemli tarihi yapının sadece Tümülüs bölümü ziyarete açık. Dünyanın her yerinden gezginler ziyaret için geliyorlar. Müze bölümünde restorasyon devam ediyor. Turizm sezonunda bu olumlu değil. Tümülüs'ün içinde demir parmaklıklar arkasında boş bir mezar odası. Giriş 7 tl, fakat yeterli tanıtım ve rehberlik hizmeti yok. Etrafta bir tek hediyelik eşya satan ufak bir tezgah var. Sosyal tesisler yok. Acilen dünyaca ünlü bu yerin canlandırılması gerekiyor. Alt yapı hazır. Biraz gayret. Gezginlere yine de tavsiye olunur.
GORDİON MİDAS TİMÜLÜSÜ POLATLI ŞEHİTİIK YASSIHÜYÜK İBRAHİM ÖNGÜ
GORDİON MİDAS TİMÜLÜSÜ POLATLI ŞEHİTLİK YASSIHÜYÜK İBRAHİM ÖNGÜ
Polatlı, Yassıhöyük, Gordion Müzesine....
Ya belki biraz uzun olmuş olabilir :P
2010 Gordion Conservation Project
Summary Video of 2010 Season Gordion, Turkey Conservation Project. Many thanks to the Turkish representatives and the members of the excavation team who support the conservation work.
GORDİON TÜMÜLÜSÜ | ANKARA - POLATLI / İÇER DE NE VAR ?
Frig’ler, Anadolu’da, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Bursa, Ankara, havzasını içine alan bölgede milattan önce 3 bin yıllarında yaşamaya başladılar. Başkentleri, bugünkü adı Yassıhöyük olan, Polatlı yakınlarındaki Gordion şehriydi. Altın çağlarını Kral Midas zamanındaydı
Tarihçi Arrianos’un yazdığına göre, Midas aslında fakir bir köylü çocuğuydu. Frigler ise, Yassıhöyük’te yeni yöneticilerini seçmek için toplanmıştı. Midas bir gün anne ve babasını bindirdiği kağnı ile Gordion’a gitmek istedi. Frigler ise önceden kendilerine bildirilen bir kehanete uyarak, şehre kağnıyla ilk gelen kişiyi kral yapmaya hazırlanıyorlardı. Midas, böylece tesadüfen kral seçildi. Efsaneye göre Midas’ın arabasının boyunduruğunda kızılcık ağacından bir kördüğüm vardı. Bu düğümü çözen kişi de Asya’nın hakimi olacaktı. Düğümü MÖ 334 yılında Büyük İskender çözmek ister. Çözemeyince kılıcı ile keser. Asya’nın hakimi olur ama, efsaneye göre düğümü çözemediği ve kılıcı ile kestiği için hakimiyetini uzun süre sürdüremez, 33 yaşında ölür..
#GordionTümüsülüPolatlı #KralMidas #MaviBisikletliAdam