50 Bin Kişilik Yeraltı Şehri - Hem de Türkiye'de
Daha fazla içeriğe ulaşabilmek için kanalıma Abone olabilirsiniz..
Nevşehir'deki bu yeraltı şehrinin hala tamamı keşfedilemedi. Fakat tarihçiler zamanında burada 50 bin kişinin nedeni bilinmeksizin bir dünya kurduğunu anlatıyor. İlginizi çekeceğine emin olabilirsiniz.. İyi seyirler..
Kaynaklar :
Private Reflection Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
Kapadokya Hill Hotel & Spa | Deluxe Loft Oda
Eşsiz bir dekora sahip bu Deluxe Loft oda beşinci katta bulunmaktadır. Oda antika kapı yatak başlığı ve özel tasarım mobilyalarla zevkli bir şekilde dekore edilmiştir. Odanın pencereleri Göre ve Eski Göre Harabeleri muhteşem manzarasını sunmaktadır. Osmanlı tarzı banyo tuvalet, duş ve saç kurutma makinesi ile donatılmıştır. TİVİBU ile sinema, spor, belgesel ve haber kanallarını HD olarak odanızda izleyebilirsiniz.
kapadokyahill.com
Yeraltı Şehirlerini Kim Yaptı?,Nevşehirde 50 bin kişilik yeraltı şehri,Kapadokyanın Gizemi
Youtube Arama kısmında bizi bulamayanlar #dronevreni etiketi ile kanalımı bulabilirler...
Merhaba değerli izleyiciler. Bu videomuz da yeraltı şehirleri ile ilgili gizemli bilgileri ve ülkemizde çok sayıda bulunan özellikle de Nevşehir Kapadokya da Derinkuyu yeraltı şehri ,Kaymaklı yeraltı şehri ve Dünyadaki yeraltı şehirlerinden bahsediyoruz. Yeraltı şehri efsanesi olarak dilden dile dolaşan hikayelerin anlatıldığı şehirler ile ilgili yabancı yazarların buraların bir uzaylı yaşam merkezi olduğunu iddia etmesi de işi dahada korkunç bir hale getirmektedir.
Ülkemizde bulunan 50 bin kişilik yeraltı şehri ni kim yaptı? Derinkuyu yeraltı şehri ve Kaymaklı yeraltı şehrindeki uzaylı efsanesi doğrumu? Yeraltı şehirleri uzaylı teknolojisi ile mi yapıldı?İçindeki güzellikleri insanlara sergileyen yeraltı şehirleri günümüzde hala gizemi çözülememiş olaylar arasında yerini alıyor.
Keyifli seyirler diliyorum...
Videomu beğendiyseniz beğen tuşuna basıp yorum yapmayı ve kanalıma abone olmayı unutmayın.
Kanalıma Abone olup bildirimleri açarak videolardan ilk siz haberdar olabilirsiniz...
Kevin MacLeod sanatçısının Final Count adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
TÜRKİYE'NİN EN KORKUNÇ 6 KÖYÜ (KÖY BOŞALTILDI!)
Abone olmak için tıklayın:
Bize facebooktan ulaşın__________:
web sitemiz _____________________:
google+ _________________________:
Kanalımızı görmek için tıklayın_____:
Twitter sayfamız_________________:
Hazırlayan: İFE
Seslendiren: Yusuf ÖZGÖR
MONTAJ: Enes Sadık ERKUT
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TÜRKİYENİN EN KORKUNÇ 6 KÖYÜ!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu videolarımızı da izlemenizi tavsiye ederiz:
► RUSYA'YI KORKUTAN TURAN ORDUSU İÇİN İLK ADIM..!
►TÜRKİYE'NİN KAÇIRDIĞI EN BÜYÜK 4 FIRSAT :
►ASLA GİREMEYECEĞİNİZ TÜRKİYEDEKİ 5 YASAK ALAN :
►DÜNYADA SADECE TÜRK ASKERİNİN YAPABİLDİĞİ 3 MUAZZAM HAREKET!
►TÜRK HACKERLERİN DÜNYAYI ŞOK EDEN 3 HACK SALDIRISI :
►TÜRKİYE BUNU BAŞARIRSA 2050'DE SÜPERGÜÇ! :
►TÜRKİYENİN EN ACIMASIZ RUH HASTASI SERİ KATİLİ :
►DÜNYAYI HAYRETE DÜŞÜREN 5 MUHTEŞEM KOMUTAN :
►TÜRKİYE'NİN DÜNYA BİRİNCİSİ OLDUĞU 7 KONU :
►TARİHTE SÖYLENMİŞ 12 KOMİK KAPAK SÖZ :
►METE HAN: TÜM DÜNYA ORDULARININ BAŞKOMUTANI :
►DÜNYANIN SIRRINI ÇÖZEMEDİĞİ 5 TÜRKİYE MEKANI :
►DÜNYADA SADECE TÜRK MİLLETİNİN SAHİP OLDUĞU 4 OLAĞANÜSTÜ ÖZELLİK :
Kıbledere
Karadedeler vakası (davutlu köyü): cinler yüzünden terk edilen köy
İzmir hayalet köy: kara büyü yapan hristiyan köylüler
Azem Köyü: korku dolu olayların yaşandığı köy
Üç çatallı gölge köyü: cin olaylarının yaşandığı iddia edilen korkutucu köy: Bu köyde tüyler ürperten büyü kağıtları görülmüştür iddialara göre
Issız cuma
Kızılırmak terk edilen cinli köy
music: Grégoire_Lourme_-_City_of_Crime
Grégoire_Lourme_-_Spy_Hunt
TeknoAXE's Royalty Free Music - Royalty Free Soundscape Music
(Haunted Tribe) Horror-Halloween-Suspense
Aydın'da Bir Evin Altında Tonlarca Altın Olduğu İddia Edildi
Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Çeşme Köyü’nde bir eve defineciler tarafından 500 milyar fiyat biçilince durumdan şüphelenen ev sahibi olayı güvenlik güçlerine bildirdi. Asırlar önce dönemin Kadısının oturduğu bölgedeki köy evinin altında bir söylentiye göre 4 ton başka bir söylentiye göre de 40 ton altın olduğu öğrenilirken, kazıya resmi işlemler tamamlandıktan sonra başlanacağı belirtildi.
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Edinilen bilgiye göre; Aydınoğulları ve Cihanoğlu dönemlerinde kadıların oturduğu Mahalle olan Koçarlı Çeşme Köyü’nün Kadılar mahallesinde oturan Bayram Ali Ünlü vefat edince evi çocuklarına miras kaldı. Torunu Şendil Ünlü tarafından kullanılan eve satması için defineciler tarafından 500 milyar teklif edilince ev sahibi durumdan şüphelenip jandarmaya müracaat etti. Evin altında yapılan incelemede asırlardır adından söz edilen ‘dikilitaş’ da evin altındaki ahırda çıktı. İnsan gücü ile hareket ettirilmesi mümkün olmayan taşın altının ve çevresinin resmi işlemler tamamlandıktan sonra devlet eliyle kazılacağı belirtildi.
Dedesinden miras kalma Kadılar Mahallesi’ndeki evin üzerine yeni ev yaparken çok sayıda işlemeli ve tarihi değeri olan taşlarla dikili taşın yanında mağara çıktığını belirten Şendil Ünlü, “Ne çıkarsa çıksın. Resmi ve devlet eliyle kazılmasını istiyorum. Bunun için resmi işlemler başladı. Evraklar tamamlandıktan sonra kazı yapılacak. Kimisi 4 ton kimisi 40 ton altından söz ediyor. Bunu bilmiyoruz ama çok değerli şeylerin olduğunu duyduk” diye konuştu.
Mahallenin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ve eskiden kadılar oturduğu için bu bölgeyi Kadılar Mahallesi dendiğini belirten köylüler, günlerdir bahse konu evin altındaki dikilitaşın olduğu bölgede bir rivayete göre 4 ton başka bir rivayete göre 40 ton altın varlığının konuşulduğunu söylediler. Söylentilerin gerçek olması için herkes adeta dua ederken, evin altındaki ahırda bulunan koskoca taş da görenleri şaşırtıyor. Aydın’da ve Koçarlı’da adeta günün konusu haline gelen Kadılar Mahallesi’ndeki evin altında varlığından söz edilen kimine göre 4 kimine göre 40 ton altının olduğu alanın önümüzdeki günlerde kazılacağı belirtildi.
#haber #gündem #sondakika #news #haberler #aydın #evinlatında #tonlarcaaltın
============================
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
Define ve Hazinelerde Cinler ve Büyüler
Büyüklerimizin Anlattığı, Cin, Büyü ve Tılsımlarla Korunan, Gerçek Hazine, Altın ve Define Kazılarında, Yaşanabilecek Korkunç Olaylar. İyi Seyirler
İlgi, Trafik Levhası Üretim, Otopark Bariyerler, Güneş Enerjili Levha, Bisiklet Park Yeri İmalat :
Teksan, Trafik Levhası Üretim, Otopark Bariyerler, Güneş Enerjili Levha, Bisiklet Park Yeri İmalat :
KANALIMA ÜCRETSİZ ABONE OL :
Hazırlayan ve Seslendiren: Sibel YÜKSEL
----------------------------
Yorumlarınız Benim için Çok Değerli o Yüzden Görüş, Öneri, İstek veya Şikayetlerinizi Yazarsanız çok Memnun Olurum.
Sürç-i Lisan Ettiysek Affola
Define ve Hazinelerde Cinler ve Büyüler
Definecilikte cin olayı, genelde çok değerli hazinelerin gizlenmesi için yapılan, büyü ve tılsımların kullanılmasıyla başlar.
Tarihte, eski medeniyetlerde bankacılık olayı yoktur. Asırlardır yaşanan savaşlar ve bitmeyen hırslar yüzünden, İnsanoğluna ait altınlar ve kıymetli varlıklar, yer altında kalmıştır. Hazinesi olan bir kimse veya parası olan insanlar, bu varlıklarını yüzyıllardır toprağın altına gömme yöntemini kullanmıştır. Eski Medeniyetlerdeki İnsanlar, hazinelerini korumak amacıyla büyü yaparak, bir cini o hazineye bekçi olarak görevlendirebilir.
Biraz beynimizi zorlamak gerekirse, örneğin Günümüzde Mal varlığı ve mezarı bulunamayan tek hükümdar, cengiz handır. Cengiz hanın ölümünden sonra, cenazesine katılan herkes, bir bir ölü bulunmuştur. Bu olay çeşitli araştırmacılar tarafından, değişik yorumlarla tartışılsa bile, günümüzde hala gizemi çözülemeyen sırlardan birisi olmuştur.
Cinler de insanlar gibi nefsi olan varlıklardır. Onlar da altın, mücevher, elmas gibi değerli eşyalara karşı sahiplenme eğilimindedirler. Ayrıca kimi cin tayfası yani kabilesi, bu hazineleri insanlara karşı korumakta ve gömüyü çıkaranlara kötülük yaparak,
cin çarpması denilen olayın gerçekleşmesine neden olabilmektedir. Cinler ışık hızında hareket kabiliyetine sahip oldukları için, aynı anda birden fazla yerde olan olaylara şahit olurlar. Aynı zamanda bu varlıklar, insanoğlundan daha fazla bilgiyede sahiplerdir.
Eskiden defineciler, define yerlerini bulabilmek için Cinci hocalar diye tabir edilen, medyumlar aracılığıyla, Cinlerden definelerin yerlerini öğrenmeye çalışırlardı. Günümüzde de bu tür araştırmalar yapan kişilerin olduğunu bilinmektedir. Ancak Cinlerin çoğu zaman yanlış bilgi vermesi nedeniyle, bu tür define yerlerindeki, ipuçları yanlış çıkabilir. Yani Cinler, insanlara genelde yalanlar söyleyip, kandırmaktadır. Kendilerinin ihtiyacı olan altın gibi değerli madenlerin yerini, kesinlikle insanlara söylemezler. Definelerde bulunan cinler, çoğu zaman kötü niyetli ve kafir cinlerdir. Bu nedenle büyülü ve tılsımlı definlere abdestli gitmek gerekir. Aynı zamanda bolca Nas ve Felak surelerini okumaktada fayda vardır.
Kimi eski define ustaları, gömü çıkarmaya giderken yanlarında, okuyucu adını verdikleri, dini inancı olan birisini götürürler Define çıkarma işlemi boyunca bu kişiye, Ayetel Kürsi, Nas, Felak gibi sureler ve ayetler okuturlardı.
Günümüzde bizler, maneviyatımızı da kaybetmenin etkisiyle, bu tür şeylere inanmak istemiyoruz ve tedbirsiz davranıyoruz. Cinlerin koruduğu defineleri bilemeyeceğimiz için en iyisi baştan tedbirli davranmamız, ve bu tür olaylarla fazla ilgilenmememiz gerekir
Genelde toprak altındaki hazineler, yıllar geçtikçe oksitlenme yapmaktadır. Büyü ve tılsımın haricinde sahiplenme olayı ise, belirli bir zaman geçtikten sonra, civardaki cinler tarafından sahiplenme olayıdır. Ülkemizde bu olay hakkında sayısız hikaye ve rivayetler mevcuttur. Genelde bu tür hazinelerle uğraşan insanlar, akıl sağlığını yitirmekte ve gerçek dışı görüntüler görmeye başlamaktadır. Kısaca tarihten günümüze kadar, bu tür büyüler kullanılmış ve cinler ile iş birliğine girilmiştir.
-----------------------------
Dragon and Toast Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
KAPADOKYA GEZİSİ PART 2 CAPPADOCİA ZELVE VE PAŞABAĞLARI AÇIK HAVA MÜZESİ PERİ BACALARI
Kapadokya gezisinin 2. bölümünde Zelve ve Paşabağları açık hava müzelerini gezerek devam edeceğiz Zelve'yi havanın yağışlı olması sebebiyle gezemedik girişinden görüntüler aldık ama daha sonra orada yaşayan halkımızdan Paşabağlarının Zelve'den daha güzel olduğu bilgisini aldık gelen herkesin zaten Paşabağları'nı gezdiğini öğrenmiş olduk yakın zamanda Paşabağları'na olan ilgiden dolayı etrafının kapatıldığını ve ücretli hale geleceğini öğrendik ve gezimizi bu bölgelerde sürdüdük
Terk edilmiş köyde cin görüntüsü
Görüntüler kendi kameramdandır.
1,22 saniyeye sol üst kattaki evin camına dikkat
Bir Küp Define Buldu
Rusya'da defineciler bir küp define buldu.
Yedi Uyurlar Mağaraları - Ashab-ı Kehf - TRT Avaz
Ata Yurttan Ana Yurda programımızdan...
Efes, Tarsus, Lice, Divriği ve Afşin'de de bulunan Nahçıvan'daki Yedi Uyurlar Mağaraları...
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Samsun’da Mide Bulandıran Olay! Köpeğe Tecavüz
Samsun'un Bafra İlçesi Kemalpaşa Mahallesi'nde polis, baskın düzenlediği evde 1 kişiyi, 'köpeğe cinsel istismarda bulunduğu' gerekçesiyle gözaltına aldı
Kemalpaşa Mahallesi'nde gerçekleşen olayda, Y. adlı bir şahsın evine soktuğu bir köpeğe cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi.
POLİS GÖZALTINA ALDI
Mahalle sakinleri, olayı Bafra Emniyet Müdürlüğü'ne ihbar etti. Olay yerine gelen polis ekipleri, Y. adlı şahsı gözaltına aldı. Polisin soruşturması sürüyor.
Haber: Tugay YERLİ / BAFRA
KAÇAK YAPILAR YIKILDI
Kardelen TV Resmi YouTube Kanalı
Efsaneleriyle Ünlü 40 Odalı Arılı Mağarası Turizme Açılmayı Bekliyor
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Arılı köyünde bulunan ve bir dönem saray olarak kullanıldığı iddia edilen efsaneleriyle ünlü Arılı damlataşı Mağarası turizme açılmayı bekliyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Savaş dönemlerinde vatandaşların sığınak olarak da kullandığı mağarada bilinen 18 odanın yanında gizli odalarla birlikte 40 oda ve salon bulunuyor.
İl Özel İdaresi tarafından mağara yakınlarına kadar yapılan yolla birlikte ulaşım sorunun kısmen aşıldığı mağara, obruğu andıran girişi, giriş kısmındaki doğal ışık ve bitki örtüsünün ardından salon ve odacıklardan oluşan yapısıyla ziyaretçilerini gizemli bir gezintiye çıkarıyor.
Türkiye’de coğrafi büyüklüğüne göre en fazla mağaranın bulunduğu gizemli şehirlerden birisi olan Gümüşhane’nin bilinen kayıtlı 24 mağarasından birisi olan Arılı Mağarası, rahatlıkla gezilebilen salon ve odacıkların yer aldığı, tavan yüksekliğinin yer yer 10 metreyi bulduğu, beyazdan laciverte kadar çeşitli renk tonlarının hakim olduğu sarkıt ve dikitleri ve halen devam eden damlataşı oluşumuyla ziyaretçilerini bekliyor.
İşte mağaranın efsaneleri
Arılı köyü muhtarı Süleyman Olgun, bilinen boyu 70 metre olan mağarada 18 oda olduğunu, girilmeyen odalarla birlikte bu sayının 40 olduğunun rivayet edildiğini belirterek, “Burasının Cenevizlerin sarayı olduğu ve 500 metre uzakta bulunan Kartalkaya’da ki Ceneviz kalesine bağlantısı olduğu söyleniyor. Bir diğer efsanede de mağaraya bırakılan horozun köyün üzerinde Kemertaş denilen bölgeden çıktığı söylenir. Ayrıca Rum Gosti’nin mağaranın içindeki su akıntısına kül döktüğü ve bu küllü suyun bahçesinden çıktığı da anlatılır. Rus işgali sırasında Sadi Selçuk’a yardım eden meşhur Gosti. Sadi Selçuk Karagöllerde ki askere şifre götürürken Ruslar tarafından yakalandı ve bizim köyde hapis ettiler. Köyümüzde yaşayan Gosti’nin yardımıyla kaçtı ve bu mağarada saklandı. Böylelikle Sadi Selçuk’un hayatını kurtarmış oldu” dedi.
“Bir türlü turizme açamadık”
Arılı Mağarasının tescilli olduğunu ve turizme açılması için çok çaba gösterdiğini fakat bir türlü hizmete açamadığından yakınan muhtar Olgun, “Bu yıl sağ olsunlar Özel İdaremiz Valimiz ve Kaymakamımızın destekleriyle yolumuzu getirdi. Şimdi içerisindeki temizlik çalışmalarının başlamasını, yolunun stabilize olmasını istirham ediyorum” diye konuştu.
“Burası dört mevsim ayrı güzelliğe sahip bir yer”
Mağaraya fırsat buldukça geldiğini kaydeden köy sakinlerinden akademisyen Oğuzhan Olgun da “Burası dört mevsim ayrı güzelliğe sahip bir yer. Şuanda bile rahatlıkla gezilebiliyor. Köyümüze çok yakın mesafede ve Gümüşhane’ye 34 kilometre uzaklıkta. Fotoğraf, doğasever ve macerasevenleri buraya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Burayla ilgili çok sayıda efsane var, gelenler atmosferinin farklı olduğunu hissedecekler”
Mağarada damlataşı oluşumları, bu tür mağaralarda bulunan değişik şekiller, renkli oluşumlar, kendine özel bitki örtüsü, bir kısım faunası, çeşitli böcek ve kış aylarında yarasaların bulunduğunu ifade eden Olgun, “Giriş bölümünde doğal ışık var. El feneriyle rahatlıkla gezilebiliyor. Sığınak olarak kullanıldığını biz eskiden beri biliyoruz. Değişik hikayeler de anlatılıyor burayla ilgili. Girilmeyen bölümlerinin olduğunu biliyoruz. Köyün etrafındaki mağaralarla bağlantılı olduğu da söyleniyor. Burayla ilgili çok sayıda efsane var. Burayı gelip görenler atmosferinin farklı olduğunu rahatlıkla hissedecekler” şeklinde konuştu.
#haber #sondakika #gündem #news #haberler #gümüşhane #torul #mağara #arılı
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Anadolu Devleri
Anadolu’nun Geçmiş Devirlerinde Devler Eski Ahitin / Tekvin:6/4 blümünde şöyle anlatılır. “Allah oğulları insan kızlarına vardıkları ve bu kızlar onara çocuk doğurdukları zaman, o günlerde hem de ondan sonra yeryüzünde Nefilim (devler)vardı; bunlar eski zamandan zorbalar, şöhretli adamlardı”
Birçok kadim kaynakta söz edilen dev insanların Anadolu’da da yaşamış olabileceğini gösteren birçok kanıt mevcuttur. Bunların en ilgincine kuşkusuz, 7 Temmuz 1937 tarihli Cumhuriyet gazetesinde çıkan, Bahri Turgut Okaygün’ün hazırladığı Büyük Memleket Röportajlarının 15.bölümü olan “Şarkı Anadolu’da Köyler ve Köylüler” başlıklı yazıda rastlıyoruz: “Mardin’deki Hasan Keyif tarihi surlarının kapıları geceleri hala bir buçuk metre uzunluğunda muazzam bir anahtarla kilitlenir. Bütün şehir harabeleri ve ekseriyetle sarayların, muhteşem bine ve abidelerin üst kısmı yıkılmış, ikinci kat ve alt taraf sağlamdır bir köylü izinsiz bir ev yaptırmak istemiş, beş on kazma darbesinden sonra bir kubbeye rastlamış ve delerek içeri girmiş. Burada, temin edildiğine göre, bir soba cesametinde büyük bir insan kafasına rast gelinmiş.
Talas ROMA DÖNEMİNE AİT YERLEŞKE 2 - Bölüm
Kayseri Talas
Talas, arkeolojik ve tarihi kentsel değerleriyle eski bir yerleşim yeri ve yerleşkesinde yaşamın devam ettiği önemli bir tarihi kenttir. Yerleşim, Ali Dağı’nın güneydoğusundan başlayarak doğu ve kuzey eteklerine doğru dağı çevreleyen yayda kurulmuş ve gelişmiştir. Şehrin kuruluş sürecindeki ilk yerleşme faaliyetleri miladın ilk yıllarına rastlamaktadır. Zaman içinde yerleşmenin büyümesine bağlı olarak ilçemizin ve ilçemizi oluşturan tarihi mahallelerimizin fiziki sınırları değişmiştir. Günümüzde Talas; 1100 m rakımı 33 mahallesiyle 450 km²lik alana sahiptir.
Tarihi şehrimizin en önemli doğal anıtı niteliğindeki Ali Dağı (1869 m), Erciyes Dağı’nın (3916 m) volkanik faaliyetleri sonucunda üç tepeden oluşmuş cüruf konisidir. Volkanik faaliyetlere bağlı olarak oluşmuş arazinin tüf yapısı ve bu yapının işlenebilirliği Talas’ın yerleşme için seçilmesinin öncelikli gerekçesi olmuştur.
Coğrafi konumu itibariyle tarihte Ön Asya medeniyetlerinin biçimlendirdiği önemli bir yerleşme alanında bulunması münasebetiyle bu coğrafyada hâkimiyet kurmuş pek çok kültür ve medeniyete tanıklık etmiştir. Bu vesileyle bu uygarlıklara ait değişik niteliklerde ve önemli miktarda kültürel mirasa sahip olmuştur. Tarihi süreçte şehrimiz Geç Roma-Erken Bizans Devrinde ve Geç Osmanlı Devrinde yaşam ve yerleşme amacıyla özellikle tercih edilen bir bölge olmuştur.
Talas'ta öncelikle barınma ve savunma ihtiyacının karşılanması amacıyla ilk olarak yamaç ve vadilerde kaya oyma sığınaklar niteliğinde mekânlar oluşturulmuştur. Aynı zamanda yer altı şehirlerinin bazıları su galerilerine bağlanarak “sarnıç” adı verilen su yapıları olarak da kullanılmıştır. Yerleşmelerin geliştiği ve genişlediği bundan sonraki süreçlerde meydana getirilen yapılar, yerleşme serüveninde bu altyapı değerlerine bazı noktalarda entegre olmuş ve XVIII. yüzyıl sonrasında özellikle nitelikli bir karakter kazanan geleneksel konut kültürünü meydana getirmiştir.
Endürlük, Akçakaya, Zincidere, Reşadiye, Yukarı, Tablakaya, Han, Harman ve Kiçiköy Mahalleleri, tarihi kültürel miras değerleriyle Ali Dağı’nı çevreleyen yayda meydana gelmiş önemli tarihi mahallerimiz konumundadır. Talas’ta tarihi kent yerleşimin önemli sosyal ve dini yapıları ile ticaret yapıları bu mahalleler içerisinde yer almıştır. Bu yönüyle Talas, oluşum ve gelişimi sürecinde Ali Dağı eteklerinden ovaya doğru yayılan bir dağ eteği kenti karakteri göstermektedir.
Talas merkezinde XIX. yüzyıl kayıtlarında bahsedilen 35 mahalle bulunmaktadır. Ermeni, Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı Talas'ta, kayıtlardaki bilgilere göre bazı mahallelerde yerleşik nüfus içerisinde çoğunluğa Türklerin sahip olduğu bilinmektedir.
Malazgirt Zaferi sonrası Orta Asya’dan büyük akınlarla kitleler halinde gelen Türkler, Anadolu’yu yurt edinmeye başlamışlardır. Türk göçleri sonrasında Anadolu’ya gelen topluluklar iç bölgelere yoğun olarak iskân edilmişlerdir. İskân edilen toplulukların yöreye yerleştirilen bir kısmının bugünkü Kırgızistan’da yer alan Talas dolaylarından geldikleri ve göç ettikleri yerdeki şehir adlarını da yerleştikleri yerlere taşıdıkları kuvvetle muhtemeldir. Köken olarak, Orta Asya'daki Talas'ın fiziki olarak ve yer adları bakımından şehrimizle pek çok benzer özelliği vardır. Kiçi Talas - Kiçi Köy, Uluğ Talas - Yukarı Talas vs. bu benzerliklerden sadece birkaç tanesidir. Ancak XIX. yüzyılda Kayseriyi ziyaret eden Edmund Naumann isimli seyyah, Talas adının Latince kökenli Kutsal Savaş anlamına gelen “Mutalaste” adından dönüştüğünü öne sürmüştür. Bazı kaynaklarda bu ad “Mutalaske” olarak da geçmektedir.
Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından Beylikler ve Osmanlı Devleti arasındaki mücadelelerde el değiştiren Kayseri, Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde kesin olarak Osmanlı Devleti hâkimiyetine girmiş ve Cumhuriyet’in ilanına kadar Osmanlı Devleti tarafından yönetilmiştir.
Talas, H.1331/M.1913 yılında Kayseri Sancağının Merkez Kazasına bağlı köy iken nahiye merkezi yapılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonraki süreçte mülkiye taksimatı kayıtlarına göre, 1926 yılında Kayseri Vilayetinin Merkez kazasına bağlı dört nahiyeden birisi durumundadır. 1987 yılında 3392 sayılı Kanun’la ilçe olmuştur. İlçemiz 2004 yılında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’yla Talas merkez ve 4 köyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi hinterlandına dâhil olmuştur. 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la; Başakpınar, Erciyes, Zincidere, Kuruköprü ve Kepez Belde Belediyeleri Talas Belediyesine mahalle olarak katılmıştır. 6360 sayılı Kanun gereği diğer köylerinde tüzel kişiliği kaldırılarak 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında bu köyler mahalleye dönüştürülmüştür. 2017 yılı TÜİK verilerine göre Talas, 155.024 nüfusuyla merkez ilçe konumundadır.
#define
#defineavcısı
#defineişaretleri
#definepeşinde
#definecilik
#hazine
#arkeoloji
#sitalanı
DEVELİ - TARİHİ SOKAKLARI 2 - Foto Video 2014 - Kenan Arıkan
Develi Tarihi;
Develi'nin tarihi adı Everek olup, Averak (ören, harabe). On dördüncü asırda yasayan tarihçi, coğrafyacı Mustawfi kasabının ismini Davalu olarak verir.[3] Ona göre orta ölçekli bir şehirdi ve surlarını Selçuklu Sultanı Alâeddin yeniden inşa ettirmişti.[3] On yedinci yüzyılda yazılmış Cihannüma adlı eserde kasaba ismi Davahlu olarak geçer.[3]
Tarihi kaynaklara göre Develi M.Ö.2500-2000 yıllarında yaşayan uygarlıkların kültür izlerine rastlanmıştır.Bakır Çağı,Bronz Çağı ile Selçuklu Dönemi arasındaki tarihi süreç içerisinde birçok uygarlığı içinde barındıran Develi'de,halen bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır.
1071 yılında Türklerin Anadolu'ya girmesiyle Oğuz boylarından Develioğulları Obasının bölgeye yerleştiği bilinmektedir.Selçuklu Sultanı Alparslan'ın yeğeni DEVALİ'nin şimdiki develi bölgesini fethetmesiyle Selçuklu topraklarına eklenmiş olup, beldenin adı DEVELİ olarak kalmıştır. Halen Devali'nin türbesi bulunmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan ilçe Kurtuluş Savaşı sırasında Haçin cephesi gibi önemli mücadelelerin geçtiği bir cephede aktif rol almıştır.
Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Kanberli Osman Bey, Osman Çoşkun Bey, Yakup Kenan Bey, Hadi Bey, Paşazade Osman Bey, Op.Dr.Osman Bey, Atıf Bey, Numan Efendi(Kara Müftü), A.Hazım Bey ve Veli Civan Bey gibi kahramanlar da Develilidir.
Böylesi geniş bir tarihi süreç yaşayan ilçede çok önemli tarihi eserler günümüze ulaşmıştır. Bunlar Sivasi Hatun Camii, Devali Türbesi, Seydi Şerif Türbesi, Hızır İlyas Türbesi, Şeyh Ümmi Türbesi, Ebçe Sultan Türbesi, Hamidiye Medresesi, Havadan Külliyesi, Gereme Harabeleri, Çomaklı Yer Altı Şehri, Şahmelik, Ayşepınar, Tombak, Develi ve Gazi, Develi Kasabası Kaya Oyma Mağaraları, Fıraktın Yazılı Kayaları, Öksüt Kalesi gibi nice tarihi eserlerdir.
TERK EDİLMİŞ KÖY, (altyazılı)
LÜBBEY KÖYÜ, ÖDEMİŞ MAYIS 2018
Kayseri | Kaniş - Karum Antik Kenti | Kültepe Ören Yeri | 2017
Yeşil Velespit.
Bisikletimizle beraber tarihi MÖ 5000'li yıllara uzanan Kaniş- Karum antik kentini ziyaret ettik ve dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Kayseri'ye yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir yer olduğunu düşünüyorum.
Işığın İzinde 1.Bölüm - TRT Belgesel
Yönetmen-Yapımcı: Rahşan Güvenen
Fotoğraf Sanatçısı: Faruk Akbaş
Kamera: İlhan Arga
Kurgu: Tarkan Kızılhan
Jenerik-Grafik Tasarım: Hakan Çalışkan
Logo Tasarım: Kaan Kala
Sosyal Medya : Hasan Yılmaz
Bizi diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
facebook.com/trtbelgesel
twitter.com/trtbelgesel
instagram.com/trtbelgesel
Strongfeeling - Kapadokya Documentaire 1 2017
/ / Lieve kijkers alleen jij nog te abonneren op mijn kanaal: //
#Strongfeeling