Groot Ziekengasthuis Den Bosch - ''Afscheid van een Tijdperk 1970 - 2011''
Foto-film van het ''Groot Ziekengasthuis'' in Den Bosch, wat in 2011 gesloten is, en wat voor het grootste gedeelte afgebroken gaat worden.
Ik heb deze collage gemaakt als een herinnering aan een Uniek Bosch Ziekenhuis.
Hopelijk is het voor een ieder die er herinneringen heeft, een mooi aandenken.
Veel kijkplezier toegewenst!
The Citadel in Den Bosch, A Former Fort, The Netherlands 's-Hertogenbosch
De Citadel in Den Bosch is een voormalig fort gelegen aan de Citadellaan, op loopafstand van de binnenstad van de stad. Dit fort werd aangelegd tussen 1637 en 1645.
Op de plaats waar de Citadel werd aangelegd, stonden in de 14e en 15e eeuw huizen, evenals de Orthen Poort die op Bastion Orthenpoort stond. Hiervan zijn in 1983 resten gevonden bij archeologisch onderzoek. Deze poort stamt uit de periode tussen 1315 en 1350. Door de bouw van deze poort was de Brusselse Poort overbodig geworden. De Brusselse poort was in het centrum, ter hoogte wat nu de Geertruikerkhof is. De contouren van deze poort is in het plaveisel aangebracht.
De citadel was een fort met daarbij vijf punten in het bastion. De aanleg van het fort werd kort na de inname van de stad in 1629 gestart. Het fort kreeg de naam Fort Willem Maria, namen van twee van de kinderen van prins Frederik Hendrik van Oranje, die de stad had veroverd op de Spanjaarden.
Om het fort een vrij schootsveld te geven werd de wijk Ortheneind gesloopt, samen met de St.-Petrus en Pauluskerk. Het gebied waarvan de bebouwing tegen de vlakte ging, besloeg ongeveer 4 ha. Ook de noordelijke toegangsweg naar de stad ging voortaan via de Citadel lopen langs de noordelijke en de zuidelijke poort van het bouwwerk.
Het schootsveld wat hierdoor ontstond, ging De Plein heten. Deze naam is heden ten dage nog steeds terug te vinden in de Zusters van Carolus Borromeus, ofwel Zusters van De Plein. Dit gebied kon de gemeente pas weer opnieuw bebouwen, na de vestingwet in 1874.
Functies
Het fort had na de voltooiing twee functies. Het moest de stad verdedigen tegen eventuele aanvallen van de Spanjaarden, maar tegelijkertijd moest het ook de Bossche inwoners in de gaten houden. Het kreeg daarom de bijnaam papenbril. Het Staatse bewind was bang dat de inwoners van het katholieke 's-Hertogenbosch trouw bleven aan de Spaanse koning. In de periode dat de Citadel werd gebouwd, was het gezag van de Spaanse koning in het noorden van het land al aan het terugdringen, maar in het zuiden van het land had de koning nog veel gezag.
Rond 1789 werd aan het fort een kazernefunctie gegeven. Midden op het terrein werd een kazernegebouw gebouwd, welke in 1848 werd uitgebreid met vier vleugels. Dit gebouw met de daarbij behorende vleugels waren bedoeld voor de manschappen. In de militaire periode vervulde de kazerne ook de functie van tribunaal en militaire gevangenis. In de Franse Periode zijn hier ook mensen geëxecuteerd.
Sloop en huidige functie
Tussen 1823 en 1825 is de Zuid-Willemsvaart gegraven. De scheepvaart had veel last van de uitstekende punt die in de Zuid-Willemsvaart stak. Deze punt is in 1880 van de Citadel gesloopt. De vier militaire gebouwen zijn in 1984 gesloopt, toen de Citadel grondig werd gerenoveerd. De militaire functie had het immers al in de jaren 60 verloren. Het carrévormige gebouw, waar de vleugels aan werden gebouwd, is eveneens gesloopt, maar na aanleg van de kelders gereconstrueerd. Het doet nu dienst als Rijksarchief; het Brabants Historisch Informatie Centrum is hier gevestigd. De Citadel is eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).
360° Oude Sint-Jacobskerk (Groot Tuighuis) 's-Hertogenbosch anno 1500
Sleep met je muis of beweeg je telefoon om rond te kijken in de Oude SInt-Jacobskerk (Groot Tuighuis) in 's-Hertogenbosch anno 1500.
Meer zien? Breng dan een bezoek aan de tentoonstelling 'de Stad van Bosch' in het Groot Tuighuis. Kijk voor meer informatie op:
De stad van Bosch - 's-Hertogenbosch anno 1500
’s-Hertogenbosch anno 1500: stap in de stad van Jheronimus Bosch! In het Groot Tuighuis is vanaf 12 februari 2016 een tentoonstelling te zien die bezoekers de stad laat zien en beleven waarin Bosch leefde en werkte.
Deze 3d-animatie is een productie van Erfgoed 's-Hertogenbosch, onderdeel van gemeente 's-Hertogenbosch.
Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op:
erfgoedshertogenbosch.nl/destadvanbosch
3D stadsmodel 's-Hertogenbosch
Impressie van 3D stadsmodel 's-Hertogenbosch Bureau Geo-Informatie 2013
Jeroen Bosch tentoonstelling was groot succes
De tentoonstelling over Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum heeft 421.700 mensen getrokken. Het was fantastisch, dit kan niet meer stuk, Charles de Mooij, directeur van het museum. Het is de eerste keer dat het museum in Den Bosch met een expo zoveel bezoekers wist te trekken.
Vestingwerken 's-Hertogenbosch
17 april zijn we met de Pinnacle Video Club een dag naar 's-Hertogenbosch geweest. Opdracht maak een soort promotiefilmpje van jouw thema. Ons thema was de vestingwerken. Dit is het filmpje geworden.
De Vestingwerken van 's-Hertogenbosch in 1500
Een vlucht over de Bossche Vestingwerken in 1500. Deze 3D-animatie is een productie van afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch. erfgoedshertogenbosch.nl
360° Markt 's-Hertogenbosch anno 1500
Sleep met je muis of beweeg je telefoon om rond te kijken op de markt van 's-Hertogenbosch in 1500!
Meer zien? Breng dan een bezoek aan de tentoonstelling 'de Stad van Bosch' in het Groot Tuighuis. Kijk voor meer informatie op:
.
Impressie St Jan Den Bosch (no steadicam)
De Sint-Janskathedraal (voluit: de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist) in de binnenstad van 's-Hertogenbosch wordt veelal beschouwd als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De Sint-Jan staat op de hoek van de Parade en de Torenstraat waaraan zich de hoofdingang bevindt. De kathedraal imponeert door zijn omvang en enorme rijkdom aan beeldhouwwerk. Uniek in Nederland zijn de dubbele luchtbogen en uniek in de wereld zijn de 96 luchtboogfiguren. De kathedraal werd oorspronkelijk als parochiekerk gebouwd en werd in 1366 tot kapittelkerk en in 1559 tot kathedraal van het nieuwe Bisdom 's-Hertogenbosch verheven. De kathedraal kreeg op 22 juni 1929 de eretitel basiliek. Het is qua vorm een kruiskerk, meer specifiek een kruisbasiliek. De kerk behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en geldt als zogenaamd kanjermonument, een kwalificatie die sinds het jaar 2000 bij de rijksoverheid in gebruik is bij de verdeling van ten behoeve van restauraties geoormerkte financiële middelen.
The Roman Catholic Cathedral Church of St. John (Sint-Janskathedraal) of 's-Hertogenbosch, North Brabant is the height of gothic architecture in the Netherlands. It has an extensive and richly decorated interior, and serves as the cathedral for the bishopric of 's-Hertogenbosch.
The cathedral has a total length of 115 and a width of 62 metres. Its tower reaches 73 metres high.
St. John’s Cathedral is a so-called ‘Kanjermonument’ (whopper-monument, loosely translated) and being such, it receives financial support from the Dutch government.
In 1985, it received the honorary title of Basilica Minor from Pope John Paul II.
Camera Sony HDR cx 730 all by hand no steadicam
Music Smartsound track modal dance - album cinematic excellence
Binnendieze 's-Hertogenbosch
bewerkt door Ad uit Bokhoven.
Bijzondere schilderingen in Mariakapel Sint Janskathedraal Den Bosch
Het opknappen van de Mariakapel in de Bossche Sint Janskathedraal was monnikenwerk. Maandenlang is er gewerkt Maar het werk is beloond met een bijzondere verrassing: restanten van schilderingen uit waarschijnlijk de zeventiende eeuw.
Data Strategie - Timelapse Den Bosch 1700 - 1800
Opdracht voor het vak Data Strategie van de Minor Data Beleving.
Eindversie van de timelapse.
Den Bosch van 1700 tot 1800
Gemaakt in samenwerking met Sanne van Amsterdam en Frédérique Verhagen.
Kaart der stadt 's-Hertogenbosch
3d model van 's- Hertogenbosch anno 1779, met de vestingwerken: stadspoort, Fort Willem Maria / Fort Papenbril / de Citadel en het Muntelbolwerk goed in beeld gebracht.
3D reconstructie van Pieckepoort 's-Hertogenbosch (korte versie)
Een 3D reconstructie van de middeleeuwse Pieckepoort 's-Hertogenbosch in combinatie met de archeologische opgraving in het voorjaar van 2016. Dit is de verkorte versie.
Lichtshow Bosch by Night in kader van Jheronimus Bosch 500
Twee maanden later dan gepland is in Den Bosch zondagavond de lichtshow Bosch by Night vertoond. De licht- en geluidshow bracht kunstenaar Jeroen Bosch tot leven en werd geprojecteerd op panden aan de Markt. De show werd uitgesteld nadat een van de beoogde panden instortte.
Plaatjes van Vroeger Den Bosch | Kerkstraat e o
De auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten op de video's, illustraties en ander beschermd materiaal op het YouTube kanaal van TV73. berusten bij TV73 B.V.respectievelijk de rechthebbenden van dat materiaal. Bedoelde rechten gaan op geen enkele wijze over op personen die toegang krijgen tot dit kanaal.
Op het dak van de Sint Jan, Den Bosch
Unieke beleving dat dit mogelijk was...
Een blik dichterbij alle beelden op het dak van de Sint-Jan!
Bijzonder, mooi en leuk om te doen :-)
Vesting stoepje Den Bosch by Jeroen Bos
De Sprekende Stad - 's-Hertogenbosch
De Sprekende Stad een geheimzinnige tocht voor groepen zonder routebeschrijving