Volendam & Edam, Holland
Die malerische Innenstadt Edams bietet Ihnen Häuser und Grachten aus dem 17 und 18 Jahrhundert. Diese lassen sich perfekt von ihrem NOVASOL Ferienhaus in Holland aus erkunden. Volendam & Edam liegen ganz in der Nähe von Amsterdam. Die wunderschöne Nikolaikirche ziert dieses Stück der Niederlande. Mit seinem Glockenspiel, das in regelmäßigen Abständen erklingt, fasziniert es jeden Besucher. Edam hat eine Jahrhunderte alte Tradition was den Käsemarkt betrifft, den Sie hier jeden Mittwoch im Sommer besuchen können. Im Edamer Museum befindet sich das älteste Steinhäuschen, das Sie besichtigen können. Aber es gibt auch noch andere Dinge zu erkunden. So haben Sie die Möglichkeit das Stadtmuseum zu besuchen und mehr über die Geschichte zu erfahren. Volendam zeichnet sich durch seine traditionellen Trachten aus, die Sie hier an den Bewohnern bewundern können. Die schönen Holzhäuser, die Kirmes und Läden in den Gassen laden zum verweilen ein. Auch über die Gastronomie lässt sich nicht meckern, denn davon gibt es auch genug. Von hier aus können Sie auch eine Tagestour nach Amsterdam starten. Dort sind einige Dinge zu entdecken. Hier befindet sich ein breites Spektrum an Sehenswürdigkeiten, so wie den Königspalast und eine Vielzahl an Museen, die Sie besuchen sollten. Oder vielleicht haben Sie auch Lust mit der Familie einen Zoo Besuch zu planen? Dann wäre der Amsterdamer Zoo genau das richtige. Vielleicht doch lieber eine kleine kulinarische Reise? Dann gehen Sie am besten auf den Albert Cuip Markt in Amsterdam, auf dem Sie eine Menge an Spezialitäten finden. Spät am Abend, wenn Sie zurück sind, sollten Sie einen Spaziergang machen, denn hier sind die Sonnenuntergänge einfach nur herrlich und spektakulär. Es darf auch etwas romantisch sein, genießen Sie von der Veranda aus den Sonnenuntergang mit den Liebsten, ein Glas Wein und ein leckeres Stück Käse dazu und den Tag kann man perfekt ausklingen lassen. Ausgeruht können Sie dann in den neuen Tag starten und zu neuen Abenteuern aufbrechen. Novasol website:
Edam gefilmd in 1943, vanaf en rond de Grote Kerk.
Deze film is gemaakt door dr. van der Steen in 1943. Samen met een andere film (staat ook op YouTube) wilde hij het beeld van de stad vastleggen als Edam door oorlogsgeweld getroffen zou worden. Edam is in de 2e wereldoorlog gespaard gebleven. De film geeft een mooi beeld van Edam in 1943.
Het Waterlands Archief houdt zich aanbevolen voor eventuele aanvullingen of correcties op de filmbeelden. Stuurt u aanvullende informatie, met vermelding van de tijdscodering op naar: waterlandsarchief@gmail.com.
Edam NL: Kerkklokken Grote Kerk (Solo & Plenum) (4K-60)
Edam NL: Kerkklokken Grote Kerk (Solo & Plenum)
De Grote of Sint-Nicolaaskerk is de oude stadskerk van de Nederlandse stad Edam. Het is tevens de grootste hallenkerk van Nederland.
De glas-in-lood ramen, gemaakt door o.a. Isaac Nocolay, maakten in 1991 onderdeel uit van de Lijst 'Top 10' Glas-in-lood van het toenmalige ministerie van WVC in verband met aanvullende beschermende maatregelen bij buitengewone omstandigheden
In de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van kerk en toren. Het ging oorspronkelijk om een kleinere kruiskerk die na verbreding van de zijbeuken van het schip een hallenkerk werd. Ook werd het koor uitgebreid en de portalen in laatgotische stijl toegevoegd.
Door een verwoestende brand in 1602 ging de kap van de kerk totaal verloren. De kerk kreeg vervolgens een nieuwe kap. Ook werden er door tal van andere Hollandse steden nieuwe vensters geschonken met gebrandschilderde glazen. In de kerk was ook een Latijnse school en een Librije gevestigd, gelegen boven de sacristie bij het zuiderportaal. De boeken uit de Librije zijn sinds 1934 in bruikleen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De collectie bestaat uit 158 titels in 107 banden. Het zijn voornamelijk theologische werken in het Latijn; werken van kerkvaders, al dan niet gebaseerd op uitgaven van Erasmus, maar ook van reformatorische auteurs. Van Heinrich Bullinger, de opvolger van Huldrych Zwingli in Zürich, komt het grootste aantal titels voor (15).
De klokken kunnen zowel handmatig als elektrisch worden geluid.
De klokken worden elke zondag 15 min handmatig geluid voor de eredienst. Zoals het hoort.
Gegevens van de klokken:
Klok 1
Naam: Samuël
Gieter: Eijsbouts
Slagtoon: B°
Diameter: 165 cm
Soort luidas: Rechte luidas
Aandrijving: Handmatig & Elektrisch
Gewicht: 2650 kg
Gietjaar: 2003
Klok 2
Naam: Mozes
Gieter: Gerhart Schimmel
Slagtoon: D¹
Diameter: 142 cm
Soort luidas: Rechte luidas
Aandrijving: Handmatig & Elektrisch
Gewicht: 1750 kg
Gietjaar: 1701
Bevrijdingsfeest Edam (1945)
Beelden van feesten en optochten in Edam t.g.v. de bevrijding op 13 en 14 juli 1945. Edam is feestelijk versierd met vlaggen en vlaggetjes, monument voor de gevallen soldaten, kranslegging bij het monument, optocht met mannen te paard verkleed als cowboys, een muziekkorps, verschillende verenigingen, praalwagens, mannen verkleed als Duitse militairen die iemand oppakken.
Op een aantal van de praalwagens wordt de oorlog verbeeld: verjaging van de bezetter (Nederlandse leeuw verjaagt Nazi-spin), hongersnood, herdenking gevallenen, Vrede, Hitler aan een schandpaal. Optocht van een groot aantal verklede en gemaskerde mensen onder grote publieke belangsteling, dansende mensen, verkleed en gemaskerd.
Deze video of jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar:
Nederland EDAM 650 JAAR DEEL 1
Edam is een plaats met stadsrechten in de provincie Noord-Holland. Samen met Volendam vormt Edam de gemeente Edam-Volendam. De stad telt ongeveer 7380 inwoners. De gehele gemeente Edam-Volendam telt 28.492 inwoners. Oorspronkelijk lag het aan het riviertje de E en heette het ook wel IJedam. Daar is ook Edam van afgeleid.
Edam ontstond bij een dam aan de Ye of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.
Volgens een legende zouden de Edammers in 1219 op een kruistocht de Haarlemmers te hulp zijn gekomen bij de belegering van Damietta in Egypte. Als beloning voor hun dappere optreden mochten de Edammers van de Duitse keizer drie sterren in hun wapen opnemen.
Graaf Willem V verleende Edam in 1357 stadsrechten, niet in de laatste plaats uit eigenbelang. In deze tijd woedde namelijk de strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen: een gevecht om de macht tussen het grafelijke gezag en de regenten in de steden. Het was voor Graaf Willem V belangrijk om de steden aan zijn kant te krijgen. Maar ook voor de inwoners stond veel op het spel. Zo nam de rechtszekerheid voor de burgers toe, omdat schout en schepenen nu zelf recht konden spreken. Heel belangrijk is dat Edam toestemming kreeg om een nieuwe haven naar zee te graven. Dit werden er twee: de Voorhaven en het Oorgat. Daarmee ontstond niet alleen een veel betere scheepvaartverbinding met de stad, maar binnen- en buitenlandse handelsschepen konden nu veel makkelijker via het Purmermeer naar andere grote Noord-Hollandse steden varen. Ook mocht driemaal per jaar een markt worden gehouden. Al deze gebeurtenissen droegen bij aan de economische groei van de nieuwe stad.
De kaasmarkt had vanaf de zestiende eeuw in belangrijke mate de economie van Edam bepaald. Op 16 april 1526 kreeg Edam van keizer Karel V het recht van vrije weekmarkt alsmede het recht van Waag, waarvoor jaarlijks 90 gulden aan de Grafelijkheid moest worden betaald. Op 2 maart 1574 werd dit recht van Waag door Willem van Oranje eeuwigdurend vergeven als dank voor de goede samenwerking tijdens het beleg van Alkmaar.
In 1544 bepaalde Karel V dat de open verbinding van Edam met de Zuiderzee moest worden gesloten om het achterland te beschermen tegen de werking van eb en vloed. Edam was hier zeer fel tegen gekant, omdat men vreesde dat zonder de schurende werking van het getij de haven zou kunnen dichtslibben. In 1570 vernielden de Edammers dan ook de sluisdeuren. De sluis betekende het einde van de ambities van Edam om nog eens tot een grote havenstad uit te groeien.
Het centrum binnen de oude vesting is thans aangewezen als beschermd stadsgezicht door de rijksoverheid.
Monumenten in het beschermde stadsdeel zijn o.a.:
de laat-gotische Grote of Niklaaskerk, een bouwwerk uit 1626, met een 15e-eeuwse speeltoren.
De lutherse kerk, gebouwd tussen 1739-1741 met fronten in Lodewijk XIV-stijl.
verschillende oude woonhuizen.
stadhuis, daterend uit de 15e eeuw.
Kaasmarkt in Edam, augustus 2006.Na de toekenning van het recht op een kaaswaag is er in Edam tot 1922 een commerciële kaasmarkt geweest waar de boeren uit de omtrek hun kaas kwamen verhandelen. De Edammer kaas werd naar de markt vervoerd met kleine bootjes. Na het lossen op een speciale loswal werd de kaas door kaasdragers naar de markt gebracht. Daar werd de kaas te koop aangeboden aan handelaren. Na eerst te zijn gekeurd werd door middel van loven en bieden, het handjeklap, de kiloprijs van de kaas vastgesteld. Vervolgens werden de kazen weer op een berrie geladen en naar de waag gebracht waar het gewicht werd vastgesteld. De kaas werd tenslotte met paard en kaasbrik naar het kaaspakhuis vervoerd om daar nog enige tijd te rijpen.
De kaasmarkt werd in 1989 weer nieuw leven ingeblazen. In de zomer (juli en augustus) wordt elke woensdag tussen 10.30 en 12.30 een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.
De stadsrechten die in 1357 aan Edam werden toegekend werden in 2007 uitgebreid gevierd. Ter ere van het 650-jarig bestaan waren er het hele jaar door diverse activiteiten. Van 19 juni tot en met 1 juli vond er een feestweek plaats met vele activiteiten.
A Pretty Dutch Town
Director: unknown | Production Country: unknown | Production Year: 1910 | Production Company: unknown | FLM136225 | Film from the collection of EYE (Amsterdam) -
Dordrecht gefilmd vanaf het water van de Wijnhaven en Voorstraathaven. Aan het einde de Oude Maas, met de Grote Kerk op de achtergrond en (zeil)boten langs de oever. Deze film uit 1910 is ingekleurd door middel van stencilling.
Dordrecht filmed from the Wijnhaven and Voorstraatshaven canal, which flows into the river Maas. In the background is the Grote Kerk visible and (sailing) boats along the shore. This film from 1910 is coloured by stencilling.
Film from the collection of Cinema Museum (London), restored by EYE Filmmuseum.
Interested in licensing? For more information about this film and other items from our collection please contact sales@eyefilm.nl
phone +31 (0)20 5891 426 mobile +31 (0)6 4118 9635
Netherlands: The Town of Edam
Edam is a town in the northwest Netherlands, in the province of North Holland. Combined with Volendam, Edam forms the municipality of Edam-Volendam. Approximately 7,380 people live in Edam. The name Edam originates from a dam on the little river E or IJe where the first settlement was located and which was therefore called IJedam.
Edam is famous as the original source of the cheese with the same name.
The old town centre, within the borders of the old city walls, is nowadays protected by the government, both the main structures and architectural details. A number of notable buildings survive in good condition.
Grote Kerk or St. Nicholaaskerk, of cathedral dimensions, was probably built at the beginning of the 15th Century.
Built in 1737 the town hall is on a somewhat larger scale than the rest of Edam. The entrance with its heavy double doors and sandstone surrounds are in the Louis XIV Style and a wooden tower completes the picture. The town hall is still in active use for marriage ceremonies.
Source: Wikipedia
The Netherlands, Alkmaar - 500 jaar Grote Kerk !!
500 jaar Grote Kerk, Alkmaar! -
2016 04 03 Opening fototentoontenstelling 1916 Grote Kerk Edam
Opening fototentoontenstelling 1916 Grote Kerk Edam
Edam Grote kerk Sonatina Ritter Wim Stroman organist
Christian Ritter (ca. 1645 - ca. 1725) was een Duits componist en organist uit de tijd van de barok. Ritter kwam uit Saksen en genoot waarschijnlijk zijn opleiding als leerling bij Heinrich Schütz. In Stockholm en Dresden bracht hij het tot Vice-Kapelmeester. Verder werkte Ritter in Halle en in Hamburg. Hij schreef 22 motetten, Te Deum voor dubbel koor, cantates en instrumentale stukken, waaronder deze prachtige Sonatina voor orgel.
Het orgel in gebouwd door Barend Smit, en stamt uit 1663, althans, het rugwerk. Het hoofdwerk is later gebouwd.
English: Christian Ritter (ca. 1645-ca. 1725) was a German composer and organist of the Baroque. Ritter came from Saksen and enjoyed probably his training as an apprentice to Heinrich Schütz. In Stockholm and Dresden he spent to Vice-Kapellmeister. Ritter also worked in Halle and in Hamburg. He wrote 22 motets, Te Deum for double chorus, cantatas and instrumental pieces, including this beautiful Sonatina for organ. The organ in Edam built by Barend Smit, and dates from 1663, at least, the choir organ. The main work is built later.
2017 12 31 Oliebollenactie Grote Kerk Edam
Oliebollenactie 2017 Grote Kerk in Edam.
Evenals vorig jaar organiseerden vrijwilligers in de Grote Kerk in Edam weer een Oliebollenactie. Ditmaal wordt de opbrengst bestemd voor het vervangen van het verouderde verwarmingssysteem van de Librije en andere inpandige ruimten.
Edam 1943 en 1949
Edam, 2e wereldoorlog, 1943, speeltoren, scheepswerf Manus Groot, tram, Tramplein, Egbert Snijderplein.
Edam 1949, kaasfabriek, kaaspakhuizen en kaasmarkt.
Impressie Pianowandeling Edam 2018
Rob Cerneus op bezoek in de grote kerk in Edam
Rob Cerneus is op bezoek in de Grote Kerk in Edam. En daar hangt niet alleen maar 'brave' kunst. Meer Van Zuks Dus:
Edam vanaf De Grote Kerk
Uitzicht op Edam en de Zeevang vanaf de toren van De Grote Kerk
Edam small city in Amsterdam
Created by VideoShow:
Naarden-Vesting, The Netherlands | Aerial Videography [4K, 30fps]
Flying around Naarden Vesting with among others 'het Vestingmuseum' and the 'Grote Kerk Naarden'. Hope you enjoy and let me know which Dutch place I have to visit next.
Music by Dyalla Swain:
Edam 2013
Once a renowned whaling port – in its 17th-century heyday it had 33 shipyards that built the fleet of legendary admiral Michiel de Ruijter – this scenic little town is another of Noord Holland's hidden gems. With its old shipping warehouses, quiet cobblestone streets, hand-operated drawbridges and picture-perfect canals, you'd be hard pressed not to enjoy a stroll around. And it's quite astounding that so many tourists prefer Volendam, only 2km away – unless Edam's cheese market is on.
Ben voor ik naar huis ging op de fiets nog even naar Edam gegaan om het Edammer museum te bekijken. Wat een leuk stadje is dit. Prachtige historische pandjes en leuke grachtjes. Helaas was de Kaaswaag dicht. Die is van april tot eind sept te bezoeken. Ik was een dag te laat maar heb toch genoten van een paar uur Edam.
Edam 1945, einde van de oorlog en bevrijdingsfeesten
Beelden met inundatie van de Zeevang en voedseldropping door. De bevrijdingsfeesten van juli 1945. Gemaakt door Dr. van der Steen huisarts in Edam.
Het Waterlands Archief houdt zich aanbevolen voor eventuele aanvullingen of correcties op de filmbeelden. Stuurt u aanvullende informatie, met vermelding van de tijdscodering op naar: waterlandsarchief@gmail.com.
De film is in onze collectie geregistreerd als:
AV00302 van Steen 1945 bevrijding tekst