Grote kerk - Voormalig Nederlands Hervormde Kerk - Kerkstraat 20 te 's Hertogenbosch
De Grote kerk is een voormalig Nederlands Hervormde Kerk, gelegen aan de Kerkstraat 20 te 's Hertogenbosch. Deze kerk is gebouwd op een terrein tussen de Hinthamerstraat, Sint-Annaplaats en de Kerkstraat waar zich tussen 1523 en 1819 de gotische Sint-Annakapel bevond. De Sint-Annakapel werd gesloopt in 1819, samen met twintig omringende huizen, om plaats te maken voor de Nederlands Hervormde Kerk. De kerk is in 1820-1821 gebouwd in neoclassicistische stijl. De plattegrond is kruisvormig, de gevels van de kruisarmen hebben grote half cirkelvorminge vensters die het interieur een heldere lichtinval geven. De kerk biedt een indrukwekkende ruimtewerking. De preekstoel, orgelzolder en tribune dateren uit 1821, het orgel uit 1831. Sinds de fusie van de protestantse geloofsgemeenschappen wordt de Grote Kerk gezamelijk door hen gebruikt. 12-09-2015
Klokkenprotest in de Grote Kerk van Schiedam
Een Schiedamse traditie is plotseling ten einde gekomen: sinds enkele dagen luidt de kleine klok van de Grote Kerk niet meer om 12:00 uur. Het is hulpkoster Gerard van den Bosch een doorn in het oog.Al sinds 1573 is het een gewoonte om de klok te luiden rond de middag. Arbeiders wisten dan vroeger: het is schafttijd. Nu is het vooral traditie dat de klok nog dagelijks luidt.Of beter gezegd: luidde. Bij de gemeente is een klacht ingediend en prompt hult de kleine klok van de Grote Kerk zich in stilzwijgen. Vorige week ging de klepel voor het laatst heen en weer. Ook het carillon klingelt niet meer."Schiedammers zijn woest", zegt Gerard van den Bosch, hulpkoster van de kerk. "Hoe kan één iemand honderden jaren traditie op het spel zetten", vraagt hij zich af.KlokprotestDat het besluit om maar te stoppen in verkeerde aarde is gevallen, maakte Van den Bosch maandagavond duidelijk door stipt om 21:00 uur zijn mening aan de grote klok te hangen.Het gevolg was een minutenlang geluid, harder dan de kleine klok. De hulpkoster had permissie van het kerkbestuur gekregen om bij wijze van protest de oudste en zwaarste klok van de kerk te luiden.TegenstanderJan de Jong is tegen het luiden van de klokken: "Ik ben niet helemaal tegen. Ik ben ertegen als de klok niet functioneel wordt gebruikt. Elke dag om 12:00 uur is mijns inziens niet nodig. Het is te veel van het goede."
Begrafenis van Albert West vanuit de Sint-Jan in Den Bosch
De uitvaart van Albert West vanuit de Sint-Jan in Den Bosch. Om halfelf begon de dienst, rond tien voor halfeen was de plechtigheid klaar. De mis verliep sober en ingetogen, De zanger overleed vorige week op 65-jarige leeftijd. Een fietsongeluk in de polder bij Maren-Kessel dat op 27 mei plaatsvond, is de zanger uiteindelijk fataal geworden. Hij overleed donderdagochtend om vijf uur in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. In december 2012 raakte de zanger eenzijdig verlamd door een ruggenmerginfarct. Sindsdien revalideerde hij en trad hij niet meer op. Copyright ISHOOTPEOPLE
Kerstnachtdienst Grote Kerk 's Hertogenbosch
Registratie van de kerstnachtdienst in de Grote Kerk te 's-Hertogenbosch
Bourgondisch Breda 2014 by Bogdan Djordjev
De Grote Kerk Breda. Het Grootste culinaire festijn sinds de tijd van Oranje Nassau 20 t/m 23-11-2014.
Ride on Maastrichtseweg 's-Hertogenbosch in 2010 and 2015
A before and after of the cycling infrastructure on Maastrichtseweg in 's-Hertogenbosch (aka Den Bosch) in The Netherlands, comparing the situation in 2010 to that of 2015. More information in the blog post:
Doopdienst grote Kerk 's Hertogenbosch 29 04 2018
Live registratie van de doopdienst gehouden in de grote kerk aan de kerkstraat te 's-Hertogenbosch.
Voorganger is dominee Erica Scheenstra en op het orgel speelt Jamie de Goey
Nieuwe klepel voor grootste klok Grote Kerk
De grootste klok van de Grote Kerk Dordrecht heeft onlangs een nieuwe klepel gekregen. Die ziet er heel anders uit dan de oude. Hans Verhorst van Stadsbeheer Dordrecht legt uit hoe dat zit.
Impressie St Jan Den Bosch (no steadicam)
De Sint-Janskathedraal (voluit: de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist) in de binnenstad van 's-Hertogenbosch wordt veelal beschouwd als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De Sint-Jan staat op de hoek van de Parade en de Torenstraat waaraan zich de hoofdingang bevindt. De kathedraal imponeert door zijn omvang en enorme rijkdom aan beeldhouwwerk. Uniek in Nederland zijn de dubbele luchtbogen en uniek in de wereld zijn de 96 luchtboogfiguren. De kathedraal werd oorspronkelijk als parochiekerk gebouwd en werd in 1366 tot kapittelkerk en in 1559 tot kathedraal van het nieuwe Bisdom 's-Hertogenbosch verheven. De kathedraal kreeg op 22 juni 1929 de eretitel basiliek. Het is qua vorm een kruiskerk, meer specifiek een kruisbasiliek. De kerk behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en geldt als zogenaamd kanjermonument, een kwalificatie die sinds het jaar 2000 bij de rijksoverheid in gebruik is bij de verdeling van ten behoeve van restauraties geoormerkte financiële middelen.
The Roman Catholic Cathedral Church of St. John (Sint-Janskathedraal) of 's-Hertogenbosch, North Brabant is the height of gothic architecture in the Netherlands. It has an extensive and richly decorated interior, and serves as the cathedral for the bishopric of 's-Hertogenbosch.
The cathedral has a total length of 115 and a width of 62 metres. Its tower reaches 73 metres high.
St. John’s Cathedral is a so-called ‘Kanjermonument’ (whopper-monument, loosely translated) and being such, it receives financial support from the Dutch government.
In 1985, it received the honorary title of Basilica Minor from Pope John Paul II.
Camera Sony HDR cx 730 all by hand no steadicam
Music Smartsound track modal dance - album cinematic excellence
Grote Kerk Dordrecht
De middeleeuwse Grote Kerk van Dordrecht is een gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenkant van de kerk, maar ook de in het gebouw aanwezige monumenten, kapellen en de koorbanken, maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Dordrecht.
Den Haag Grote Kerk G0 Bes0 C1
Het volgelui van de Grote of St Jacobskerk van Den Haag op Bevrijdingsdag 5 Mei 2015.
Gegevens van de klokken staan in de video.
Deze film kon door Leander Schoormans toch mogelijk gemaakt worden door dat de film en mijn opname door hem gesynchroniseerd waren. En het resultaat mag er wezen.
Dus mijn dank gaat uit naar Leander.
2019 Drieklaviers orgel van Jan van den Heuvel demonstratie in Dordrecht
Zaterdag 8 juni 2019 reed de redactie van Amstelveenweb naar Dordrecht. Aldaar waren zij uitgenodigd door Jan van den Heuvel en echtgenote Liesbeth. Dat zegt misschien niet zoveel, maar Jan Leendert van den Heuvel (1946) heeft een enorm grote bijdrage geleverd aan de verhalen over de Middelpolder die u op Amstelveenweb kunt vinden. Destijds liet Jan ook een schilderij maken van de boerderij aan de Van Dam van Isseltweg nummer 57, waar zijn overgrootvader Matthijs van den Heuvel had gewoond. Ook toen mocht de redactie komen om het schilderij te bekijken. Er is echter meer. Jan van den Heuvel ontwerpt en bouwt al meer dan 50 jaar orgels, hele grote kerkorgels. Toen wij waren uitgenodigd om het schilderij te bekijken, stelden we als ‘voorwaarde’ dat we ook de montagehal mochten bezoeken.
Zo gezegd, zo gedaan en dat was een geweldige ervaring, want het is onvoorstelbaar hoe iemand een orgel kan ontwerpen, zelf het houtsnijwerk doet en ook nog eens alles in elkaar weet te krijgen. Natuurlijk is het wel zo dat men zegt: ieder zijn vak, maar dit is genade, zoals Jan zegt, dat hij dit werk, samen met zijn broer en andere medewerkers mag en kan doen. Lees verder:
PS: In het eerste deel van de video de speelt Erwin de Frel op een Van den Heuvel orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Ouddorp in Zuid-Holland een stukje uit psalm 75.
AMSTERDAM - St. Willibrord Kathedraal buiten de Veste - PLENUM Luidklokken
Paasklokken der Kathedraal aan den Amstel Glocken
Grootste neo-gothische Kerk van Nederland Church Bells
Solo G0 02:00
Plenum 02:55
D0 04:05
D0 - G0 - B0 - D1 - E1 - Fis1 - G1
Reconstructie, oorspronkelijk gelui onbekend.
MUZIEK:
Te Deum - Otto Olsson
KERK:
Deze rooms-katholieke parochiekerk, gelegen op de hoek van de Amsteldijk en de Ceintuurbaan, was de grootste kerk van architect Pierre Cuypers en daarmee de grootste neogotische kerk van Nederland. Ooit bedoeld om als kathedraal van Amsterdam te fungeren. Hoewel altijd onvoltooid gebleven, was dit de grootste neogotische kerk, die ooit in Nederland is gebouwd. Met een buitenwerkse lengte van 100 meter, een grootste breedte van 46,50 meter en hoogte van circa 60 meter was dit tevens het grootste kerkgebouw in Amsterdam.
De bouwpastoor van de nieuwe kerk heette J.D.G. Wubbe. Deze was heel ambitieus en wilde een zeer grote kerk met de afmetingen en de allure van een kathedraal. De kerk had tevens voorzien moeten worden van een processiepark, en had - eventueel - als kathedraal voor een nieuw te stichten bisdom Amsterdam kunnen dienen. Dit ging niet door, want de bisschopszetel ging als vanouds weer naar Haarlem.
De St. Willibrorduskerk van bouwpastoor Wubbe had het toonbeeld en symbool van de katholieke emancipatie in de hoofdstad moeten worden. Cuypers' ontwerp greep terug op de dertiende-eeuwse Franse gotiek, waarmee hij via zijn leermeester Viollet-le-Duc vertrouwd was geraakt.
Het had een grote driebeukige neogotische kruisbasiliek moeten worden, voorzien van een versmald en verlaagd koor met omgang, vieringtoren, vier hoektorens die de vieringtoren moesten flankeren, een hoofdportaal en twee hoge westtorens, opgezet volgens het ideaalontwerp van een Franse kathedraal.
De bouw van de enorme kerk begon in 1871. Twee jaar later is het eerste gedeelte van in gebruik genomen. De bouw duurde tot 1899. In 1924 is de vieringtoren voltooid, veel soberder en ook lager dan oorspronkelijk de bedoeling was. Oorspronkelijk was de bedoeling in totaal zeven torens te bouwen, maar dat lukte niet door geldgebrek.
Ook het interieur van de kerk toonde duidelijk de invloed van de Franse gotiek: zgn. bundelpijlers, kruisribgewelven, eenvoudig maaswerk in de ramen in het middenschip. De ramen van de zijbeuken waren zgn. lancetvensters zonder traceringen of maaswerk. Het interieur was bijna geheel uitgevoerd in schoonmetselwerk. De inventaris, zoals altaren en triomfkruis, kwam uit het atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond. De meeste gebrandschilderde glazen werden naar ontwerp van Cuypers & Stolzenberg gemaakt door de firma Nicolas te Roermond. De kruiswegstaties werden omstreeks 1900 gemaakt door de Amsterdamse kunstschilder J. Dunselman (1863-1931). Het hoofdorgel van de firma Adema kwam in de jaren 1920 tot stand. Ook was er een laatmiddeleeuws Marianum - twee figuren van Maria met de rug tegen elkaar met daaromheen stralen in de vorm van een rozenkrans - in de kerk aanwezig.
Pas in 1923 was er geld om de vieringtoren te bouwen, dankzij een royale gift van een vermogende parochiaan die zich ergerde aan het uitzicht op de nimmer afgebouwde kerk. Deze vieringtoren verrees toen naar een ontwerp van Cuypers' kleinzoon Pierre jr. (1891-1982), die inmiddels - samen met Joseph - het bureau van de in 1921 overleden grootvader had overgenomen. De achthoekige toren, voorzien van een balustrade, pinakels en een spits, werd veel soberder en ook lager dan oorspronkelijk de bedoeling was. Joseph Cuypers had eerder ook plannen voor de voltooiing van de kerk met de zes torens gemaakt, maar deze vonden nimmer doorgang. In 1966 werd de kerk gesloten en in de loop van 1970-1971 neergehaald. Ongeveer tien jaar later werd op de plaats van de kerk een verzorgingstehuis gebouwd.
ORGEL:
1923 : Het orgel wordt geplaatst door Joseph Adema. Van een aantal stemmen, met name de tongwerken, is het pijpwerk nog niet geplaatst. Ook is het front nog niet aanwezig.
1924 : Enkele tongwerken uit het atelier van Masure (Parijs) worden geplaatst.
1926 : Het orgelfront wordt afgebouwd. Geplaatst worden het restant van de Prestant 16' (discant dubbelkorig), een Diapason 8' (dik geintoneerde wijde Prestant op hoge winddruk op de sleep van de Ripiëno).
1944 : Het dubbelkoor van de Prestant 16' en de Diapason 8' worden verwijderd. De Unda Maris wordt vervangen door een Terst 1 3/5 vanaf klein c. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hubert Schreurs.
1949 : Adema's kerkorgelbouw van 1854, H. Schreurs : Afbouw van het orgel, hierbij worden tongwerken van Masure (Parijs) geplaatst.
1970/71 : Wegens sluiting en sloop van de kerk gaat het orgel bijna verloren. Dank zij de inspanningen van de Stichting tot behoud van het Willibrordorgel blijft het instrument gehouden en kan het worden geplaatst in de Kathedrale Basiliek St.-Bavo te Haarlem. Deze overplaatsing wordt verricht door Adema's kerkorgelbouw van 1855, Hubert Schreurs.
Paaswake vanuit de Grote Kerk in 's Hertogenbosch
Vanuit de grote kerk op het kerkpleintje kunt u gaan kijken naar de Paaswake welke op stille zaterdag in deze kerk werd gehouden
Sint-Catharina Kerk - Kruisbroedershof 4 te 's-Hertogenbosch
De Sint-Catharinakerk is ontstaan vanuit de kapel van het voormalige Kruisbroedersklooster, gebouwd tussen 1533-1542. Hiervan resteert de gotische koorpartij boven de Binnendieze. In 1569 werd de kapel tevens parochiekerk. In 1601 vergrootte men de kerk daarom met een schip en zijbeuk. Na 1629 kwam de kerk ten dienste van de Gereformeerde Gemeente. Het klooster werd en militaire gevangenis. Na 1794 werd de kerk gebruikt als paardenstal en broodbakkerij, maar in 1809 kreeg het weer de functie van kerk voor het garnizoen. In 1810 werd de kerk op last van keizer Napoleon teruggegeven aan de rooms-katholieke parochie. Naar plannen van architect Jos de Kroon werd de kerk vergroot met twee kruisarmen. In 1916-1917 werd deze opnieuw door architect Jan Stuyt ingrijpend verbouwd tot een neobyzantijnse centraalbouw, met een opmerkelijke koepel van gewapend beton, beschilderd door Jan Oosterman met het thema van de Bergrede. In de kerk zijn diverse schilderijen bezienswaardig, waaronder de schilderijen die in de 19e eeuw zijn verworven van de abdij van Averbode (Belgie). De kerk en de voormalige pastorie zijn gerestaureerd in 1996. De fraaie renaissance krulgevel van de pastorie uit 16919 werd bij bouwhistorisch onderzoek teruggevonden onder de pleisterlagen en gerestaureerd. 12-09-2015
Komt allen tezamen Sankt Paulusdom Münster
Op uitnodiging van der Domfreunde uit Münster heb ik een marktconcert mogen geven in de Dom van Münster op het grote Klais-orgel. Het was een grote eer te mogen doen. Aangezien ze ook in Duitsland toch een hele andere manier van spelen gewend zijn en ik me zeker niet kan meten aan de organisten daar. Dat neemt niet weg dat ze er erg van genoten hebben begreep ik. En dat de toeristen ook blij waren dat het orgel speelde.
Tentoonstelling met nazidesign in Den Bosch
Het is een van de meest spraakmakende tentoonstellingen van een museum in Nederland. Design van het Derde Rijk in het Design Museum Den Bosch. Zondag gaat deze tentoonstelling open voor het grote publiek. Spannend, want als we het over design hebben, gaat het eigenlijk altijd over goed en mooi. maar design van het Derde Rijk is natuurlijk heel erg fout. Zo fout, dat er mensen zijn die vinden dat je het niet tentoon moet stellen.
Klokken verwijdert uit de Grote Kerk
Mooi Overijssel in Blokzijl: Orgel Grote Kerk Blokzijl volledig gerestaureerd
Mooi Overijssel On Tour is vandaag in de Kop van Overijssel te vinden. Blokzijl is namelijkde locatie voorlive uitzending.
Bekijk het hele bericht op:
Grote Kerk in Den Haag is een bezoek waard
De Grote Kerk in het centrum van Den Haag is zeer zeker een bezoek waard. Kijk maar naar mijn korte video.