Sprakeloos - Grote Kerk, Schagen
Orgel: Sebastiaan Schippers
Zaterdagmiddag concert Grote Kerk te Schagen
Camcorder: Panasonic HC-VX870
Audiorecorder: Zoom H4n
© Bram Molenaar
In der Grote Kerk in Schagen in Nord Holland
Hier waren wir am 1. Weihnachtstag am Donnerstag den 25.12.2014 gewesen,
Leidt mij Heer - Grote Kerk, Schagen
29 augustus 1975, precies 40 jaar geleden overleed mijn lieve moeder op 42 jarige leeftijd, speciaal voor haar speelt Bram Molenaar op het van Dam orgel.
Camcorder: Panasonic HC-VX870
Audiorecorder: Zoom H4n
© Bram Molenaar
Dankt, dankt nu allen God - Grote Kerk, Schagen
Orgel: Sebastiaan Schippers
Trompet: Lammert de Vries
Zaterdagmiddag concert Grote Kerk te Schagen
Camcorder: Panasonic HC-VX870
Audiorecorder: Zoom H4n
© Bram Molenaar
Holland Vlog | 4 Tage Schagen | cavocadoo
Hey, wir haben zusammen 4 Tage Urlaub in Schagen, einem kleinen Ort in Holland, gemacht und wollen euch natürlich nicht vorenthalten was wir alles unternommen haben. :D
Viel Spaß beim Anschauen
Kerktoren Markt Schagen
Op de markt in Schagen staat de Nederlands Hervormde Kerk. Tijdens de Westfriese donderdagen is de toren open om te beklimmen en kan men van een prachtig uitzicht genieten.
Palmpasenviering 2016 Grote Kerk Schagen
Foto's van het versieren van de palmpaasstokken worden gevolgd door een aantal momenten uit de palmpaasdienst 2016 in de Grote Kerk in Schagen.
Spaziergang durch die Ctiy in Schagen Nord Holland
Es ist ein schöner Ort.
Das Wetter war sonnig und auch windig gewesen.
Schagen Landmachtdag 26 mei 2018
Luiding MAGDALENA voor de UITVAART van JANNA MING, 06-09-2013
Voor het luiden van klokken met de hand, zie onder meer:
(Utrecht)
(Groningen)
(Brielle)
(Dordrecht)
(Noordwijk)
(Maastricht)
(Kampen)
In Utrecht kunnen ook kinderen luiden:
Anno 2013 verzorgt het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) de luidingen van 34 klokken op 9 locaties, te weten de 14 klokken in de Domtoren, 6 klokken in de Buurtoren, 5 klokken in de Jacobitoren, 3 klokken in de RK Gertrudiskerk, 2 klokken in de Geertekerk, 1 klok in het kerkje van Blauwkapel, 1 klok van het Bartholomeus gasthuis, 1 klok van het Academiegebouw en de zogeheten Demkaklok in Zuilen.
Opening kerk Markt Schagen
Opening van de Kerk op de Markt in Schagen
Veel vrouwelijk schoon in Schagen
Op de Markt in Schagen vond vandaag een eeuwenoude traditie plaats: de 118e editie van het Paasvee.
BredaNieuws - Onthulling drieluik Grote Kerk
Na jaren van afwezigheid is het 16e-eeuwse drieluik van Jan van Scorel terug in de Grote Kerk. Het werk is gerestaureerd en hangt nu in een speciale constructie.
Nederland EDAM 650 JAAR DEEL 1
Edam is een plaats met stadsrechten in de provincie Noord-Holland. Samen met Volendam vormt Edam de gemeente Edam-Volendam. De stad telt ongeveer 7380 inwoners. De gehele gemeente Edam-Volendam telt 28.492 inwoners. Oorspronkelijk lag het aan het riviertje de E en heette het ook wel IJedam. Daar is ook Edam van afgeleid.
Edam ontstond bij een dam aan de Ye of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.
Volgens een legende zouden de Edammers in 1219 op een kruistocht de Haarlemmers te hulp zijn gekomen bij de belegering van Damietta in Egypte. Als beloning voor hun dappere optreden mochten de Edammers van de Duitse keizer drie sterren in hun wapen opnemen.
Graaf Willem V verleende Edam in 1357 stadsrechten, niet in de laatste plaats uit eigenbelang. In deze tijd woedde namelijk de strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen: een gevecht om de macht tussen het grafelijke gezag en de regenten in de steden. Het was voor Graaf Willem V belangrijk om de steden aan zijn kant te krijgen. Maar ook voor de inwoners stond veel op het spel. Zo nam de rechtszekerheid voor de burgers toe, omdat schout en schepenen nu zelf recht konden spreken. Heel belangrijk is dat Edam toestemming kreeg om een nieuwe haven naar zee te graven. Dit werden er twee: de Voorhaven en het Oorgat. Daarmee ontstond niet alleen een veel betere scheepvaartverbinding met de stad, maar binnen- en buitenlandse handelsschepen konden nu veel makkelijker via het Purmermeer naar andere grote Noord-Hollandse steden varen. Ook mocht driemaal per jaar een markt worden gehouden. Al deze gebeurtenissen droegen bij aan de economische groei van de nieuwe stad.
De kaasmarkt had vanaf de zestiende eeuw in belangrijke mate de economie van Edam bepaald. Op 16 april 1526 kreeg Edam van keizer Karel V het recht van vrije weekmarkt alsmede het recht van Waag, waarvoor jaarlijks 90 gulden aan de Grafelijkheid moest worden betaald. Op 2 maart 1574 werd dit recht van Waag door Willem van Oranje eeuwigdurend vergeven als dank voor de goede samenwerking tijdens het beleg van Alkmaar.
In 1544 bepaalde Karel V dat de open verbinding van Edam met de Zuiderzee moest worden gesloten om het achterland te beschermen tegen de werking van eb en vloed. Edam was hier zeer fel tegen gekant, omdat men vreesde dat zonder de schurende werking van het getij de haven zou kunnen dichtslibben. In 1570 vernielden de Edammers dan ook de sluisdeuren. De sluis betekende het einde van de ambities van Edam om nog eens tot een grote havenstad uit te groeien.
Het centrum binnen de oude vesting is thans aangewezen als beschermd stadsgezicht door de rijksoverheid.
Monumenten in het beschermde stadsdeel zijn o.a.:
de laat-gotische Grote of Niklaaskerk, een bouwwerk uit 1626, met een 15e-eeuwse speeltoren.
De lutherse kerk, gebouwd tussen 1739-1741 met fronten in Lodewijk XIV-stijl.
verschillende oude woonhuizen.
stadhuis, daterend uit de 15e eeuw.
Kaasmarkt in Edam, augustus 2006.Na de toekenning van het recht op een kaaswaag is er in Edam tot 1922 een commerciële kaasmarkt geweest waar de boeren uit de omtrek hun kaas kwamen verhandelen. De Edammer kaas werd naar de markt vervoerd met kleine bootjes. Na het lossen op een speciale loswal werd de kaas door kaasdragers naar de markt gebracht. Daar werd de kaas te koop aangeboden aan handelaren. Na eerst te zijn gekeurd werd door middel van loven en bieden, het handjeklap, de kiloprijs van de kaas vastgesteld. Vervolgens werden de kazen weer op een berrie geladen en naar de waag gebracht waar het gewicht werd vastgesteld. De kaas werd tenslotte met paard en kaasbrik naar het kaaspakhuis vervoerd om daar nog enige tijd te rijpen.
De kaasmarkt werd in 1989 weer nieuw leven ingeblazen. In de zomer (juli en augustus) wordt elke woensdag tussen 10.30 en 12.30 een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.
De stadsrechten die in 1357 aan Edam werden toegekend werden in 2007 uitgebreid gevierd. Ter ere van het 650-jarig bestaan waren er het hele jaar door diverse activiteiten. Van 19 juni tot en met 1 juli vond er een feestweek plaats met vele activiteiten.
Bummel durch den Ort Schagen in Nord Holland
Hier sind wir am 1.Weihnachtstag am Donnerstag den 25.12.2014 gewesen.
Historisch kanon uitgegraven in Burgerbrug
Woensdag werd bij Croon en Berg in Burgerbrug een historisch kanon uitgegraven. Een verslag van Joop Luten.
Opening beweegplein Schagen
Het nieuwe beweegplein in Schagen heet Fitveld. Een verslag van Sanne de Weger en Ed van Oerle.
Kerstspel 2014 Grote Kerk Schagen
13 kinderen en 5 volwassenen spelen een kerstspel naar een idee uit de musical Het open boek.
Automuseum Schagen - Mijn videoreportage
Mijn Videoreportage presenteert: Bezoekje aan het Automuseum Schagen - oktober 2015.
Wil jij een videoreportage voor je bedrijf, bruiloft of baby? Contacteer ons via
Luiden van de klok van de Oude Kerk
Zo ziet het luiden van de grootste klok van de Oude Kerk eruit (Vrijheid - 3700kg)
This is how the big bell of the Old Church looks like when it's been rang (Freedom - 3700kg)