Elburg the Netherlands
Ooit was Elburg een vissers- en handelsplaatsje dat rechtstreeks op de Zuiderzee uitkeek en bestond uit een lintbebouwing rondom de huidige Ellestraat en het verlengde daarvan. Elburg en haar vrijheid waren onderdeel van het oude Doornspijk. Een charter van Floris V van 27 maart 1291 is de oudst bekende schriftelijke bron waarin voor het eerst over Elburg als stad wordt gesproken.[2]
Stadsrecht en privileges[bewerken]
Aangenomen wordt dat Elburg tussen 1220 en 1271 stadsrecht kreeg, vermoedelijk van graaf Otto II van Gelre en mogelijk in 1233.[3][noot 1] Op 5 september 1310 werden deze stadsrechten op de landdag van Speyer vervallen verklaard omdat Otto niet bevoegd was om stadsrechten te verlenen en geen koninklijke toestemming had gevraagd.[4] Op 4 december 1312 werden de oude stadsrechten door Reinald I met bewilliging herbevestigd en uitgebreid.[5] Elburg kreeg dezelfde rechten als Doesburg. In 1341 geeft Hertog Reinoldt van Gelre aan de stad Elburg alle vrijheijt, die de stadt van Zutphen heeft. In 1488 werd de stad door stadhouder Adolf van Nassau gesommeerd soldaten te leveren voor het rijksleger van Maximiliaan onder dreiging van verlies van de privileges.
Oude stad vóór 1392[bewerken]
Het oude Elburg was een langgerekte bewoning aan een lange straat (de 'Oude Straat') vanaf de Oude Bleek in het noorden tot voorbij de 'Oude Kerk' naar het zuiden. Op deze hoger gelegen kuststrook nam in de dertiende eeuw de bevolking toe, waardoor er zich vissers, ambachtslieden en handelslui vestigden. Hierdoor kreeg het gebied stedelijke kenmerken op grond waarvan het stadsrecht kreeg. Hiervan is geen oorkonde bewaard gebleven maar het moet verleend zijn tussen 1220 en 1271[6] en mogelijk op 3 juli 1233 door graaf Otto II.[7] Uit een reconstructie aan de hand van de kaart van Jacob van Deventer uit ongeveer 1560 blijkt dat de oude stad Elburg gelegen heeft aan weerszijden van de Oude Straat vanaf de Goorsluis tot aan de Oude Bleek.[8]Het gedeelte van de Oude Straat, dat nu Ellestraat heet, werd met de bebouwing aan weerszijden, samen met de nieuw aangelegde stad opgenomen binnen de ommuring. Daarmee werd de Oude Straat een tegen de stadsmuur doodlopende weg.[9][10]
Verplaatsing van de stad[bewerken]
Op 2 oktober 1392 gaf Willem van Gulik, de toenmalige hertog van Gelre, het bevel om de stad Elburg te verplaatsen en haar vrijheid uit te breiden.[11] Hij gaf hiertoe zijn rentmeester Arent thoe Boecop de volgende opdracht: Wij willen dat sy onze stat versetten sullen op een andere stede.[noot 2] Voor zover bekend is er geen specifieke of dringende reden voor de verplaatsing van de stad,[12] en zijn machtspolitieke motieven van de graaf, zoals voor veel middeleeuwse nieuwe steden gold, voor de nieuwe aanleg Elburg niet evident. Het motief voor de aanleg van de nieuwe stad Elburg was het maken van winst door Thoe Boecop.[13] Veel publicaties veronderstellen dat de reden voor de nieuwe aanleg van Elburg de bedreiging of verwoesting door de Zuiderzee zou zijn. Daar is echter geen enkel bewijs voor gevonden.[14][15][16]
Dit plan kon worden uitgevoerd dankzij de welvaart die Elburg als Hanzestad in die tijd kende.[noot 3] Arent thoe Boecop liet in vier jaar tijd (1392-1396), gebruik makend van een deel van de bebouwing van de oude stad, een nieuwe stad bouwen met een vrijwel rechthoekige plattegrond, waarin de straten planmatig werden aangelegd. De oorspronkelijke bebouwing rondom Olde straat, de latere Ellestraat, waar het heilige Geestgasthuis stond, werd deels opgenomen in dit plan.[17]
Na de bouw van de nieuwe stad stond het kerkgebouw nog altijd op de oude plaats buiten de nieuwe stadsmuren. Pas in 1397 gaf de bisschop zijn goedkeuring om de huidige Grote of Sint-Nicolaaskerk binnen het nieuwe stadje te herbouwen. Op dat moment was er nog een plaats in de hoek vrij en dus is Elburg een van de weinige oude steden waar de kerk niet centraal maar aan de rand staat. De bouw van deze oorspronkelijk rooms-katholieke kerk en na de hervorming van eind 16e eeuw protestants geworden kerk gebeurde nogal overhaast, want al na vijftig jaar moest de kerk gerenoveerd worden. De puntige torenspits die ooit op de kerk stond, brandde in 1693 na een blikseminslag volledig af, waardoor nu alleen nog maar de hoekige bovenbouw zichtbaar én beklimbaar is.
Vesting[bewerken]
Elburg werd eind 14e eeuw niet alleen verplaatst, maar ook maakte men er een vesting van met grachten, muren en een aantal verdedigingstorens. Het stratenpatroon van Elburg dateert grotendeels uit de 14e eeuw. Vanwege de ontwikkelingen in de oorlogsvoering werd aan het eind van de 16e eeuw buiten de toenmalige gracht een tweede verdedigingswal en gracht gegraven. De Vischpoort nabij de haven was onder de naam Visscherstoren oorspronkelijk als gesloten verdedigingswerk gebouwd, maar werd in 1592 omgebouwd tot de huidige open poorttoren. In 1992 werden er opnieuw poortdeuren in aangebracht
2010 holland boys choir - we were there - zomerconcert (5) elburg
4 aug 2010 holland boys choir grote kerk elburg o.l.v pieter jan leusink zomerconcert
sint nicolaaskerk Elburg
Uitzicht boven de toren
60 Seconds Elburg (NL) - Grote Kerk
In deze video krijgt de camera precies 1 minuut om op één plek rond te kijken.
De Susterentoren.wmv
De Susterentoren
Met de rug naar het klooster, de stad uitkijkend is nu de Zwolsche Weg te zien. Rond de 15e eeuw
is hier één van de acht verdedigingstorens van Elburg te zien. Namelijk de Susterentoren, genoemd naar de susteren (nonnen) die in het klooster bij deze toren wonen. Kijk door het scherm en de afbeeldingen vertellen de ontwikkeling van de toren naar voetgangersdoorgang en ten slotte naar de Zwolsche Poort.
Elburg NL: Kerkklokken Hervormde Grote Kerk (Plenum)
Elburg NL: Kerkklokken Hervormde Grote Kerk (Plenum)
De Grote of Sint-Nicolaaskerk is de belangrijkste kerk in de Nederlandse stad Elburg. Het gebouw bevindt zich in de noordoostelijke hoek van de historische binnenstad.
De kerk werd in 1396 gesticht, toen het stadje landinwaarts werd verplaatst, en werd omstreeks 1450 voltooid. Schutspatroon is Sint-Nicolaas, de beschermheilige van de zeelieden en de vissers. Het is een driebeukige pseudobasiliek met gemetselde kruisribgewelven. Sinds omstreeks 1580 is de kerk in protestantse handen. Van voor de Reformatie dateren het eikenhouten koorhek en twee koorbanken.
In 1693 werd de torenspits door bliksem getroffen, waarna deze tot aan het metselwerk afbrandde. De spits werd daarna niet hersteld, maar de toren werd met een plat dak bedekt, wat nog steeds het geval is. In 1797 besloot men de fresco's in de kerk met witte kalk te bedekken. Deze fresco's kwamen tijdens de restauratie van 1971 tot 1975 weer tevoorschijn.
De toren heeft ook een carillon: (47 Eijsbouts, 1976, c²-d²-e²-e6)
De klokken worden met de hand geluid.
Gegevens van de klokken:
Klok 1
Gieter: Jacobus Knuijse
Slagtoon: f¹
Diameter: 100 cm
Soort as: Rechte as
Gewicht: 620 kg
Gietjaar: 1694
Opschrift: VIGILATE ET ORATE DEO CONFIDITES 1694. JAKOBUS KNUISEN TOT AMSTERDAM.
Klok 2
Gieter: Mammertus en Claude Fremy
Slagtoon: fis¹
Diameter: 100 cm
Soort as: Rechte as
Gewicht: 620 kg
Gietjaar: 1683
Opschrift: DILIGE VIRTVTEM. SI VIS HABERE SLVTEM. MAMMES ET C.FREMY ME FEC AMST. 1683.
Klok 3
Gieter: Eijsbouts
Slagtoon: dis²
Diameter: 68,7 cm
Soort as: Rechte as
Gewicht: n.v.t
Gietjaar: 1995
Klok 4
Gieter: P. Seest
Slagtoon: ais²
Diameter 50 cm
Soort as: Rechte as
Gewicht: 80 kg
Gietjaar: 1770
Opschrift: ME FECIT PIETER SEEST AMSTELODAMI ANNO 1774.
Luidklok Elburg Holland 2
Luidklok de Bengel Elburg Holland
Grote prijs staatsloterij in Elburg - LOE TV Elburg
Grote prijs staatsloterij in Elburg gekocht bij Van Doorn Gemakshop Elburg.
© LOE TV ELBURG
loe-elburg.nl
redactie@loe-elburg.nl
2010 holland boys choir - hoedje van ... & altijd is kort... - zomerconcert (12) elburg
4 aug 2010 holland boys choir grote kerk elburg o.l.v pieter jan leusink zomerconcert
2010 holland boys choir - ave maria - zomerconcert (2) elburg
4 aug 2010 holland boys choir grote kerk elburg o.l.v pieter jan leusink zomerconcert ave maria sopraan: resie vahsen tenor: martinus leusink
2010 holland boys choir - hallelujah - zomerconcert (3) elburg
4 aug 2010 holland boys choir grote kerk elburg o.l.v pieter jan leusink zomerconcert
Sint Nicolaaskerk in Elburg opgeknapt
De Grote of Sint Nicolaaskerk in Elburg wordt opgeknapt. De orgels worden op een andere plek neergezet, zodat er vloervverwarming kan worden geïnstalleerd.
Grote Kerk Elburg - 4K drone video - OKMediaProducties
De Grote of Sint-Nicolaaskerk is de belangrijkste kerk in de Nederlandse stad Elburg. Het gebouw bevindt zich in de historische binnenstad. De stad Elburg is bekend om haar middeleeuwse vesting en bijna kaarsrechte straten.
40 jaar Nationaal Orgelmuseum Elburg - LOE TV Elburg
Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg bestaat veertig jaar. Dit jubileum wordt donderdagmiddag 9 februari met een optreden van de musicus Ton Koopman gevierd. Oprichter van het Orgelmuseum is Maarten Seijbel, toen hoofdorganist van de Grote Kerk. Hij begon met het museum in een pand aan de Rozemarijnsteeg. Nu is het museum gehuisvest in het Elburgse stadskasteel uit 1394, het Arent thoe Boecophuis.
© LOE TV ELBURG
loe-elburg.nl
redactie@loe-elburg.nl
Elburg - 4K
Een ErikLand.nl Productie
Opgravingen Elburg
Opgravingen tijdens werkzaamheden bestrating
Botterdag Elburg.mp4
De jaarlijks terugkerende Botterdag met zijn Nostalgie en gezellighieid.
Elburg
The town of Elburg, The Netherlands. You know how we roll.
OBK-Elburg.mp4
Mannenkoor OBK Elburg o.l.v. Wim Magré in Grote Kerk in Harderwijk tijdens visserijdag 2012
หมู่บ้านชาวประมง Elburg en Spakenburg
#คนไทยในต่างแดน#Panan Thai-Dutch
พาชมหมู่บ้านชาวประมงเก่าแก่และเคร่งครัดในศาสนา
ป้านัน ไทย-ดัทช์