GÜLEK KALESİ.......tarsus/mersin
GÜLEK KALESİ....tarsus/turkey....
.Makedonya Kralı İskender, MÖ 333 Yılında Anadolu'ya girmiş ve hızlı ilerleyerek Toroslara kadar gelmiştir. İskender'in ölümünden sonra bölge Selevkoslar ve Mısırlılar arasında sık sık el değiştirdi. Daha sonra bölgeye Romalılar hakim oldu. Romalılar Kilikya eyaleti olarak bölgeyi kendilerine bağladılar. Bu eyaletin merkezini de Tarsus yaptılar. Romalılar M.S. 395'te 2'ye ayrılınca Gülek ve çevresi Doğu Roma'nın yani Bizans'ın hakimiyeti altına girdi. Bizanslılar burada Hins Bwls adlı bir yerleşim yeri meydana getirdi....Gülek (Külek) Osmanlıların bölgeyi fethettiği sırada Kusun'a bağlı bir kale durumunda idi. 1519 yılında yapılan bir tahrire göre Gülek Kalesinde 183 evli 39 bekar gayri müslim nüfusu olduğu belirtilir.
1832 yılında Gülek ve çevresi Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından ele geçirildi. Adana'nın önde gelen bazı aileleri de İbrahim Paşa'ya destek verdiler. İbrahim Paşa, Gülek Boğazını korumak için Tekir'de tabyalar yaptırdı. Gülek Boğazını toplarla patlatarak genişletti. 1838'den sonra İbrahim Paşa ordusuyla birlikte bölgeden çekilmeye başladı. Bölgeye Osmanlılar hakim oldular. 1848-1849 yıllarında aşiretleri merkezi otoritenin kontrolü altına almak için bir takım iskan çalışmaları yapıldı. Bu çerçevede Tecirli aşiretine mensup 50 tane Ankara ve çevresinden alınarak Gülek'e yerleştirildi. 1870 salnamesinde Tarsus'a bağlı bir nahiye olarak görülen Gülek, bu durumunu 20. yüzyılın başlarına kadar korudu.....tarsus/turkey
DÜNYANIN EN İYİ UÇURUM HİLESİ - GÜLEK KALESİ - KANAL 7 HABER
'Uçurum Kenarı' Hissi Veren Fotoğraflar İçin Son Günlerin Uğrak Noktası: Gülek Kalesi
Havadan görünüşü en çok merak edilen yer Tarsus Gülek Kalesi
Bu fotoğrafın nasıl çekildiğini merak ediyormuydunuz. İşte Tarsus Gülek Kalesi.
Tarsus Gülek Kalesine Karlı Yollarda Tırmanış ve Otoyol Üzerinde Havadan Tur
Tarsus Gülek Kalesine Karla Mücadele Ederek Tırmanış | Gülek Kalesinde İlk Timelapse Video | Gülek Geçidi Üzerinde Havadan Drone Turu. Gülek Kalesi ile ilgili herşey bu videoda.
* Bu videonun çekiminde kullanılan ekipmanlar:
Google Pixel Cep Telefonu
Panasonic GH5 ve 7-14mm Lens
GoPro Hero7 Aksiyon Kamerası
DJI Mavic 2 Pro Drone (IphoneX Drone Kumandası)
* Videom hoşunuza gittiyse videomu beğenmeyi, arkadaşlarınızla paylaşmayı ve hemen altta bulunan yorum kısmına görüşlerinizi yazarak benimle paylaşmayı unutmayınız.
* Youtube kanalıma abone olmak için :
* Ingilizce Dilindeki Youtube kanalım :
* Beni Instagramdan Takip Edebilirsiniz :
* Kişisel facebook sayfam :
Arkadaşlar ben Erol Avanoğlu: Fotografci.Net sitesinin de sahibiyim. Buradaki kanalımda elimden geldiğince eğitim videoları, ürün inceleme videoları, fotoğrafçılık, gezi ve seyahat videoları çekerek sizlerle paylaşıyorum. Sehahat ağırlıklı videolarım Hong Kong ve Filipinler üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Tabiki bilgi paylaşınca güzeldir. Bilgilerimi sizlerle paylaşmaya devam edebilmek için kanalıma abone olarak bana destek olmayı unutmayınız.
İzlediğiniz için ve destekleriniz için Kocaman Teşekkürler...
59. GÜLEK KALESİ YERİN 1650 METRE YUKARISINDA UÇURUMUN KENARINDA POZ VERMEK. MERSİN-TARSUS/TÜRKİYE
BUDA GEZİ VİDEOSU OLSUN DEDİM. MERSİN'İN TARSUS İLÇESİNDE BULUNAN GÜLEK KALESİNİ DUYMAYAN KALMAMIŞTIR. UÇURUMUN KENARINDA POZ VERMEK.
TABİKİ BENDE DURURMUYUM. ÇOK ZAHMETLİ BİR YOLCULUKLA KALEYE ULAŞTIM. DEĞDİ Mİ? TABİKİ DEĞDİ? HERKES BURDA FOTOĞRAF ÇEKME YARIŞINDA. SİZDE VİDEOMU İZLEYİP NASIL BİR YER OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİNİZ. BURADA 1650 METRE YÜKSEKTEN ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARIN HİLESİ VAR TABİKİ. AMA YİNEDE ÇOK YÜKSEK BİR TAŞTA OTURUYORSUNUZ. İYİ SEYİRLER.
GÜLEK KALESİ FOTOĞRAF HİLESİ
TARİHİ GÜLEK KALESİ......Tarsus/Turkey
GÜLEK KALESİ....tarsus/turkey.....Makedonya Kralı İskender, MÖ 333 Yılında Anadolu'ya girmiş ve hızlı ilerleyerek Toroslara kadar gelmiştir. İskender'in ölümünden sonra bölge Selevkoslar ve Mısırlılar arasında sık sık el değiştirdi. Daha sonra bölgeye Romalılar hakim oldu. Romalılar Kilikya eyaleti olarak bölgeyi kendilerine bağladılar. Bu eyaletin merkezini de Tarsus yaptılar. Romalılar M.S. 395'te 2'ye ayrılınca Gülek ve çevresi Doğu Roma'nın yani Bizans'ın hakimiyeti altına girdi. Bizanslılar burada Hins Bwls adlı bir yerleşim yeri meydana getirdi....Gülek (Külek) Osmanlıların bölgeyi fethettiği sırada Kusun'a bağlı bir kale durumunda idi. 1519 yılında yapılan bir tahrire göre Gülek Kalesinde 183 evli 39 bekar gayri müslim nüfusu olduğu belirtilir.
1832 yılında Gülek ve çevresi Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa tarafından ele geçirildi. Adana'nın önde gelen bazı aileleri de İbrahim Paşa'ya destek verdiler. İbrahim Paşa, Gülek Boğazını korumak için Tekir'de tabyalar yaptırdı. Gülek Boğazını toplarla patlatarak genişletti. 1838'den sonra İbrahim Paşa ordusuyla birlikte bölgeden çekilmeye başladı. Bölgeye Osmanlılar hakim oldular. 1848-1849 yıllarında aşiretleri merkezi otoritenin kontrolü altına almak için bir takım iskan çalışmaları yapıldı. Bu çerçevede Tecirli aşiretine mensup 50 tane Ankara ve çevresinden alınarak Gülek'e yerleştirildi. 1870 salnamesinde Tarsus'a bağlı bir nahiye olarak görülen Gülek, bu durumunu 20. yüzyılın başlarına kadar korudu.....tarsus/turkey
EFSANE MANZARA (Gülek Kalesi'nde 1 Gün Geçirmek) - Tarsus'a Yolculuk (Vlog) - Adana - Pozantı
Adana - Mersin istikametinde Pozantı yolunun üstündeki tarihi bir manzara ve efsane görüntüler ile sizlerle beraberiz. Gülek Kalesinde uçurum manzaralı yeri sizler için gezdik. Ayrıca bayramın ikinci günü Karaman'dan Tarsus'a yola çıktık. Yol üstündeki uğradığımız noktalar ve yol hikayesi vlogumuzu sizlerle paylaşıyoruz.
İyi seyirler.
Videomuzu beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.
İzlediğiniz için teşekkür ederiz.
Müzik: YouTube Library
Instagram:
Abdülhamid'in Ramazan Hediyesi | 3 Yolcu'nun İlk Videosu
Karaman'da Lokmacı Var Mı? | Gral Lokma'yı Tadıyoruz
Abdülhamid'in Doğum Günü | Oğlumuz 2 Yaşında
#Adana #Mersin #Gülek #Kalesi
Gülek Boğazı ve Kalesi, Sarı Şıh Köyü Civarı Yaylalar / Tarsus / Mersin
4-5 Temmuz 2019 tarihlerinde Mersin ili Tarsus ilçesi Sarı Şıh köyü civarı, Gülek Boğazı ve kalesi, Kolan kavuşturmaz, Hacın, Kartallık zirvesi ve dağlardan Pozantı'nın genel görünümünü içeren videomuz. Mihmandarlıkları için Ferat Gümüşbaş, Ergün Polat ve ailelerine sonsuz teşekkürler.
Gülek kalesi hilesi
Tarsus/mersin
gülek kasabası tanıtım 2
gülek kasabası,karbogazı,tekir,tarsus,kasım gülek kütüphanesi,
Gülek Kalesine Nasıl Gidilir ? (Açıklamayı Oku)
Mersin’den Pozantı’ya doğru giderken Eski yoldan “gülek kalesi” tabelasından içeri giriyorsunuz. Ortalama 20 km ilerledikten sonra hedefinize varıyorsunuz. Bu videomuzda da, kaleye ortalama 5 km geride, yönlendirme tabelasının olmadığı yerde kayda geçtik. Video da asfalt yol bittikten sonra taşlı patika yol gelmektedir. Ardından ortalama 3 km daha ilerledikten sonra hedefe varış sağlıyorsunuz.
Bu Videomu Beğenip, Linke Tıklayarak Kanalıma Abone Olabilirsiniz:
►
Sosyal Medya Hesaplarım:
► İnstagram:
► Facebook:
► Twitter:
► Kanalıma Abone Ol:
Diğer Videolarıma Göz Atabilirsiniz:
Pozantıda Gezilecek Yerler:
Bakın Yılan Ne Yedi ?:
Ferahlığa Giden Yol:
Kamp Kahvaltısı:
Tefekküre Çağrı:
İletişim E-Posta: firattoprakofficial@gmail.com
#fırattoprakofficial #kamp #camping #mersin #mountain #zirve #ourcamplife #dağ #camping #movie #doğa #nature #travel #camp #gezgin #turkey #gezi #çadır #outdoor #trekking #istanbul #tatil #orman #camprail #interrail #seyahat #türkiye #hiking #antalya #naturelovers #deniz #photography #interrailturkiye #camper #adventure #kampateşi
Adana - Tarsus Gülek Kalesi
Adana' dan Tarsus sınırları içerisinde bulunan 1500 rakımlı Gülek Kalesi' ne çıkıyoruz. İyi seyirler.
karaprens01 gülek kasabası tanıtım video 3
gülek kasabası tanıtım videosu
tarafında sponsor edilmiştir.
BELEMEDİK / ÇAKID VADİSİ / VARDA KÖPRÜSÜ / GÜLEK KALESİ 2018
1650 Metrede Uçurumda Fotoğraf Kuyruğu
Mersin'in Tarsus ilçesinde deniz seviyesinden 1650 metre yukarıda bulunan Gülek Kalesi, ufak fotoğraf hileleriyle uçurumun kenarında duruyormuş hissi veriyor. Uçurumun kenarındaymış gibi muhteşem manzaralı fotoğraf çektirmek için vatandaşlar sıraya girerek bu anlarını kaydediyor.
M.Ö. 2000 yılına kadar dayanan tarihi ile tarihin kalıntılarını ve doğanın eşsiz güzelliğini yansıtan halk arasında ise “Torosların damı” olarak adlandırılan Tarsus’un Gülek Mahallesi’nden 8 kilometre yukarısında bulunan Gülek Kalesi, seyir tepesindeki fotoğraf hileleriyle uçurumun kenarında duruyormuş hissi veriyor. Kalenin seyir tepesinde vatandaşların çekildiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşılmasının ardından ise kale, ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.
Akdeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan Gülek Boğazı'na hakim tepede bulunan kaledeki seyir tepesi deniz seviyesinin 1650 metre yukarısında bulunuyor ve vatandaşlar fotoğraf çekilmek için adeta sıra bekliyor. Normalde alçakta bulunan nokta, fotoğraf çekiminde, aşağı bölüm gösterilmediği zaman, uçurumun kenarında durulduğu hissi uyandırıyor. Kadrajlamayla “uçurumun kenarında bir kayada oturulup aşağıdaki otobanın izlendiği” görüntüsü verilen fotoğrafların çekilebildiği bölgenin ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor.
“Selfielerin turizme katkısı oldu”
Hatay’daki aile ziyaretinin ardından İstanbul’a giderken kaleye uğrayan Orhan Akın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Sosyal medyada arkadaşlar sürekli fotoğraf paylaşınca geldim. Görmemiştim daha önce. Selfielerin turizme katkısı oldu. Kırıkhan’dan İstanbul’a dönerken uğrayalım dedim. Geldik, çok korkunç görünüyor ama bir korkunç tarafı yok. Bol bol fotoğraf çekildik. Türkiyemiz cennettir. Buraların turizme açılması lazım” diye konuştu.
“Merak ediyordum geldim”
Sosyal medyada gördüğü fotoğrafların üzerine kaleye gelen Mehmet Ali Edipoğlu isimli başka bir vatandaş ise, “Merak ediyordum geldim. Fotoğraf çekme merakım var. Sosyal medyada gördüm. Kısmet oldu geldim. Yükseklik korkusu olanları bekliyorum gelip yensinler” ifadelerini kullandı.
“Yurt dışı sandım ilk başta”
Nazlı Kökbaş da Adana’dan geldiğini belirterek, “Fotoğraflardan gördüm, merak ettim. Çok korkunç görünüyordu ama müthiş biryer. Muhteşem bir manzarası var tarihi biryer. Birazcık korktum ama göründüğü gibi değilmiş” açıklamasında bulundu.
Merve Tok isimli başka bir vatandaş ise kalenin fotoğraflarını gördüğünde ilk yurt dışı sandığını sonra Türkiye’de olduğunu öğrenince hemen Adana’dan geldiğini kaydetti.
Kalede sıkma ve ayran satan Pakize Ersoy da, “Turist geliyor, turlar düzenleniyor. Yetkililer geldi buraya. Vatandaşlarda çok geliyor ama gelen herkes yoldan şikayetçi” dedi.
============================
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
Adana Yılanlı Kale (Şahmeran Kalesi)
Türkiye Adana’da bulunan Yılanlı Kale diğer adıyla Şahmeran Kalesi hakkında bilgiler veren videodur.
Kanala Abone OL --
İnstagram Hesabım :
Web Sitem:
Müzik
Autumn Day - Kevin MacLeod
Kevin MacLeod sanatçısının Autumn Day adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Tarsus Ashab-ı Kehf / Yedi uyurlar
ASHAB-I KEHF
Meşhur Evliya Çelebi diye bilinen gezgin, 1671 yılında Tarsus'a gelmiş ve eserinde,Tarsus hakkında şu bilgileri vermektedir:........... Tarsus kalesi bir düzlük üzerinde, denizden bir saat uzaklıkta, daire biçiminde olup Halife Memnun yapısıdır. Çevresi 500 adım, iki kat sağlam bir kaledir. Tümüyle hendekle çevrilidir. Kalenin içinde üstü toprak damlı evlerle dolu üç mahalle vardır. Kalenin üç kapısı batıda iskele, ( deniz kapısı ) doğuda Adana, ( demir kapı ) kuzeyde Bağ kapıları vardır. Mevcut 15 cami içinde Eski Cami hicretten 300 yıl önce yapılmış, kiliseden bozma bir yapı var. Kitabında yazmaktadır. Yine Ünlü Osmanlı döneminde yaşamış Kaptan Coğrafyacı, Haritacı Piri Reis yazdığı kitab-ı, Kitab-ı Bahriye isimli eserinin dördüncü cildinde, Tarsus'la ilgili kayıdında Tarsusla ilgili şunları yazar, “...Tarsus deniz kenarından üç mil kadar içerde ova üzerinde kurulmuş bir kasabadır. Önünden Tarsus Çayı akar”.. Tarsus Çayı Berdan ırmağı, Önceleri Romalı komutan Antonis’in şehrin dışarısından akıntıyı verinceye kadar, Tarsus’un, alt tarafında olan alana akardı, adı Reğma veya Aynaz gölü olarak bilinir. Bu gün Gözlü kule diye bilinen Tarihi yerde Liman olarak kullanılıyordu. Denize kadar da geniş bir şekilde bağlantısı bulunmaktaydı.
Denizden gelen gemiler bu yolla Tarsus’a kadar gelip gidiyordu. Ondokuzuncu yüz yılın ortalarına kadar, Tarsus ticaret merkezi olarak bilinirken, şuan Berdan ırmağı olan deniz yolu olarak kullanılıyordu. Daha sonraları ise bu deniz yolu kapatıldı. 1832 de Osmanlı güçlerini yenen mısırlı İbrahim paşa, Adana ve çevresini ele geçirdi. 1839 da yeniden Osmanlı topraklarına katılan Tarsus, 1867 de Halep vilayeti Adana sancağının 1877 de ise Adana vilayeti Adana sancağının bir kazası oldu. Mersin 1888 de Adana' ya bağlı bir sancak olunca Tarsus' ta bunun tek kazası olarak yönetsel durumunu korudu. 1800 yıl’ı, ortalarında, Tarsus kentinin tarıma el verişli olmasından dolayı, Pamuk ekimi yapılıyordu. Bölgede pamuğun ilk işleme biçimi olan çırçır fabrikalarını faaliyete bu yıllarda kurulmuştur. Çırçır işletmelerinden iplik fabrikasına ilk geçiş, 1887 yılında Mavromati ve Şürekâsı İplik Fabrikası’nın açılmasıyla gerçekleşmiştir. 1920’de bölgede Tarsus Konserve Osmanlı A.Ş. kurulmuş ve Tarsus sanayisi daha da gelişmeye başlamıştır. Türkiye’de ilk elektrik enerjisi 15 Eylül 1902’de ilçede üretildiğini görüyoruz.
I. Dünya Savaşı sonrasında Fransızlar 1918 Aralık ayında Tarsus’u, işgal ederler. Asker ve silah bakımından Milli kuvvetlerimizden kat, kat üstün olan Fransızlar, Mersin, Adana, Urfa, Antep ve Maraş gibi geniş bir cephede tutunarak Ermenilerle ortak bir devlet hayali içindeydiler. Fakat Milli kuvvetlerimizden beklemedikleri çetin bir gerilla savaşı karşısında umutsuzluğa kapılarak verdikleri ağır kaybı daha da büyütmek istemediler. Fransa'daki iç siyasi çekişmelerde savaşı bırakıp çekilmeyi gerektirdiğinden, önce Ankara'da kurulan yeni Türkiye devletini tanıdılar. Fransızlarla başlayan temaslar ve görüşmeler sonucu 20 Aralık 1921 tarihinde Ankara'da Franklin Bouillon ile Fethi Okyar arasında Ankara Antlaşması adıyla bilinen bir antlaşma imzalandı. Ve 20 Aralık 1921 Ankara antlaşmasının taraflarca onaylanmasından sonra, Fransızlar işgal altında tuttukları Tarsus'u boşalttıkları gün 27 Aralık 1921 di.
Mersin gulek kalesi tanitimi mustafa ucar
Gulek kalesi. Gülek kalesindeki uçurum fotoğrafının ilk olarak çekildiği yerin videosu 13 yıl on
Ordaki ardıç ağacı 2016 yada 17 de görüntüyü kapattığı için kestiler .
Honer Nazhat, Trip to Eshab Al Kahif اصحاب الكهف, Tarsus, Mersin - Turkey
Eshab Kehf Cave
Also known as the Cave of the Seven Sleepers, Eshab-i, Kehf is situated in the district of Tarsus in Mersin province one of the most beautiful cities of the Mediterranean Region.
Considered sacred by both the Christian and Islamic belief, the cave was carved into a rectangular rock and can be accessed by descending the 20 steps leading into the interior. The mosque on top of the cave was built in 1873 whereby the minaret with three balconies was added later on.