Mănăstirea Hîncu (Republica Moldova) 1
1 septembrie 2017,
Mănăstirea Hîncu (Hâncu) este o mănăstire de călugărițe din raionul Nisporeni, Republica Moldova. A fost fondată în 1678.
Scurt istoric
În anul 1678 și-a început activitatea un nou locaș sfînt, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei – Sfânta Cuvioasa Parascheva. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hâncu.
Inițial mănăstirea Hâncu, cu hramul Preacuvioasei Parascheva, a fost întemeiată ca schit de maici, avînd și un duhovnic. În urma invaziei tătare în Moldova, a fost incendiată și distrusă biserica și clădirile aferente prin aceasta fiind ruinat complet schitul. În urma acestor groaznice evenimente maicile au fost nevoite să părăsească schitul.
În anul 1784 starețul mănăstirii Egumenul Varlaam al II-lea construiește cîteva chilii pentru călugări și o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnul”. Cel mai destoinic stareț al mănăstirii este considerat a fi ieroshimonahul Dorotei. Acesta a condus mănăstirea de la 8 iunie 1832 pînă în anul 1843.
După aproape 200 de ani de existență pașnică a început prigoana asupra obștii monahale. În aprilie 1944 o parte din călugării mănăstirii Hâncu au fost evacuați în mănăstirea Balaciu jud. Ialomița, dar cea mai mare parte din ei au fost arestați și duși în sudul României la închisoarea din orașul Brăila.
O dată cu aceasta, peste Prut , în anul 1944 a fost dusă și averea mănăstirii. În luna septembrie a anului 1949 Mănăstirea Hâncu a fost închisă.
În perioada anilor ’60 – ’80 ai sec. XX pe teritoriul complexului monastic Hâncu Ministerul Sănătății al RSS Moldovenești a construit Sanatoriul de boli pulmonare “Codrii”. În acest timp, Biserica de vară a fost transformată în club de distracții pentru studenți, iar biserica de iarnă – în depozit, au fost dezgropate mormintele călugărilor înmormîntați pe teritoriul mănăstirii, au fost furate lucruri de preț - în deosebi toate crucile preoților.
În anul 1992, după o perioadă de 43 de ani în care a fost închisă, Mănăstirea Hâncu își reîncepe activitatea. La 10 septembrie 1992 s-a reînființat obștea monahală a Mănăstirii Hâncu.
Duhovnic al Mănăstirii Hâncu a fost numit ieromonahul Petru (Musteață) actualmente fiind în sanul de Episcop.
La 25 august 1992, cu binecuvântarea IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și întregii Moldove tânăra Zinaida Cazacu depune jurămăntul monahal primind numele Parascheva în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel ea devine prima călugăriță Mănăstirii Hîncu după redeschiderea complexului monahal. Pe 27 octombrie 1993, la hramul mănăstirii maica Parascheva, prin decret mitropolitan, este numită stareță a mănăstirii cu titlul de egumenă.
Între legendă și realitate
„ De multe ori biruiți, de multe ori supuși, dară niciodată abatuți pînă la pamînt și deznădăjduiți, îi vedem folosindu-se de tot prilejul, și de la 1366 și pînă la 1688, stînd de-a pururi în luptă. Mircea cel Batrin, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Șerban Cantacuzino au fost mai ales neîmpăcați dușmani ai păgînilor, apărînd cu sîngele lor Sfînta Cruce”
(Mihail Kogalniceanu, din discursul rostit la 24 noiembrie 1843 la deschiderea Cursului de Istorie Națională, din incinta Academiei Mihailene)
Curajul manifestat în lupta contra dușmanilor dreptei credințe a fost o caracteristică vie nu numai a domnitorilor patrioți din Țările Române dar și a multor slujitori de-ai lor. Printre acești slujitori vrednici de laudă se remarcă și neamul Hânculeștilor despre care Alexandru Xenopol scria: „Multe pagini frumoase, numeroase ca stelele în cer a înscris această familie în Letopisețul suferinței poporului nostru”.
Posibil, cel mai ilustru membru al acestei familii de nobili moldoveni a fost sărdarul Mihalcea Hâncu. „Fruntaș al vitejilor basarabeni”, el s-a remarcat, mai ales, în răscoala contra despotului Gheorghe Duca, cît și prin întemeierea unui Locaș Sfînt, care acum îi poarta numele.
La poalele codrilor falnici, într-un un loc liniștit și pitoresc, prin binecuvîntarea Bunului Dumnezeu, în a doua jumătate a secolului XVII, printr-un dangăt de clopot, iși începea, activitatea Mănăstirea lui Hâncu cu hramul Cuvioasei Parascheva – Ocrotitoarei Moldovei.
La data de 9 decembrie 1678, Mihalcea Hâncu, printr-un un act de danie, a consemnat documentar întemeierea Mănăstirii.
Multe legende circulă prin ținuturile Lăpușnei referitor la înființarea mănăstirii. Datele interesante ce le putem găsi în arhive ne relatează drumul, de cele mai multe ori zbuciumat, prin care i s-a dat să treacă obștii monahale a acestui Locaș Sfînt prin Istoria națiunii române. Însă mult mai multe întrebări iși caută și acum răspunsul.
Curaj.TV - S-a scăldat în apă rece ca să-și scoată dracii
La Mănăstirea Hâncu, Nisporeni
Mănastirea Naşterea Maicii Domnului s.Vărzăreşti,r.Nisporeni. Cea mai veche din rep.Moldova!
BISERICILE ORTODOXE DIN MOLDOVA ȘI UCRAINA, BUSINESS DE SUCCES
Din lăcaș sfânt, în afacere de succes. Sute de biserici ortodoxe din Republica Moldova și Ucraina au devenit adevărate surse de profit pentru preoți.
Descoperă Moldova: Sărata Galbenă
Satul Sărata-Galbenă a fost atestat documentar la 16 august 1609. Conform Legii privind organizarea administrattiv teritoriala a R.M. nr.292 XIV din 19 .02. 1999 satul Sărata-Galbenă a fost transformat în comuna Sărata-Galbenă, în componența căreea intră 5 sate: Sărata-Galbenă, Sărata-Galbenă, Brătianovca, Cărpineanca, Coroliovca și Valea Florii. cu o populatie totală de 6100 locuitori.
Mai multe detalii pe trm.md
Ne găsiţi pe Facebook:
sau pe Twitter:
Vărzărești - „Moldova - țara mea străbună”
Film despre localitatea și Mănăstirea Vărzărești. Prezentat în cadrul proiectului „Moldova - Țara mea străbună”, 2008. © Moldova 1, Iulian Proca
Schiarhimandrit Iov (Plăcintă) de la Sfânta Mănăstire Vărzăreşti
Slujbă de Bobotează la Mănăstirea Hâncu. Cei mai curajosi enoriaşi au intrat în apa rece ca gheaţa
Slujbă de Bobotează la Mănăstirea Hâncu. Cei mai curajosi enoriaşi au intrat în apa rece ca gheaţa
Монастырь Хынку (часть1)Manastirea Hancu(partea 1)
Viata din Manastirea Hancu
La pas în pelerinaj - Mănăstirea Suruceni (Republica Moldova)
În Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, Agenția de pelerinaje Basilica Travel organizează călătorii ce au destinații atât spirituale cât și istorice, care subliniază legătura dintre credință și momentele cruciale din istoria neamului.
Slayk la Varzaresti live !!!
www.floricusurprize.md +37360378001 Manastirea Hincu
Contacte: +37360378001 or. Chisinau
Detalii: floricusurprize.md
E-mail: floricusurprize@mail.ru
Mănăstirea Hâncu; Монастырь Хынку
12 noiembrie 2017, Republica Moldova
Mănăstirea Hîncu (Hâncu) este o mănăstire de călugărițe din raionul Nisporeni, Republica Moldova. A fost fondată în 1678.
Scurt istoric
În anul 1678 și-a început activitatea un nou locaș sfînt, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei – Sfânta Cuvioasa Parascheva. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hâncu.
Căpriana - Hîncu - Vărzărești - Dolna cu Star-Tur, tel. 060066637
Moldova vreau sa te cunosc
Mănăstirea Vărzărești
filmuleț de Iulian Proca despre localitatea și Mănăstirea Vărzărești
BisericaSfinta TreimeNisporeni
Pelerinaj la mănăstire în Republica Moldova.
Pelerinaj la mănăstire în Republica Moldova.
În pelerinaj la nordul Republicii Moldova
la 3 mănăstiri în decurs de 2 zile
Cu Ruugăciune, împărtășanie, scufundare la Izvoarele Sfintei noastre Maicii Domnului, cu măncare și cazare.
portalul creștin ortodox de pelerinaje pentru Republica Moldova.
Pelerinaje-RM.blogspot.md
Lumină din Lumină la Mănăstirea Ciuflea
Emisiunea Lumină din Lumină 16.06.2019
Locație: Mănăstirea Ciuflea
Autor: Cristian Tabără
Sursa: prime.md