Hatay Bitki Müzesi Kısa Belgesel - Tanıtıcı Film
Özer Kesemen Kısa Film : 4:55 dk
Tarihi ve kültürel zenginliği yanında hoşgörü kenti Hatay doğal güzellikleriyle de önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde bulunan yaklaşık 10000 bitki türünün 3300 kadarı endemik, Hatay da ise 2000 den fazla tespit edilen bitki türünden 300 kadarı endemik bitkiden oluşuyor. Buna göre ülkemizde yetişen endemik bitkilerin %10 u Hatay’da yetişmektedir. Bu bölgede 2000 den fazla tespit edilen bitki türlerinden birçoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğu saptanmıştır.
HATAY TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER MÜZESİ- Plant Museum
Hatay ‘da tespit edilen bazı tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak amacıyla 2012 yılında restorasyonun tamamlanması sonucu ziyarete açılan Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesine ev sahipliği yapan yapı 19. yy da inşa edilen 2 katlı eski bir Antakya Evi. Yani bu mekanda tarihi ve doğal güzellikleri iç içe görmeniz mümkün. 280 tane tıbbi ve aromatik bitki müzede halkın ilgisine sunuluyor. Cam kavanozda ve el örgüsü sepetlerde kullanıma hazır nihai hallerinin sergilendiği tıbbi ve aromatik bitkilere adaçayı, civanperçemi, tilki üzümü, oğulotu, fesleğen, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü, taş nanesi, böğürtlen kökü, erguvan yaprağı, pelin otu, hatmi gülü, ebegümeci ve ölmez çiçeği gibi örnekler verilebilir. Bitki örneklerinin yanı sıra büyük ebatta fotoğraflarının, botanik bilgilerinin ve ne için kullanıldıklarının mevcut olduğu müzenin kısımlarını da gezebilir ; alt katta bulunan girildiğinde çok hoş bir kokuyla sizleri karşılayan hülasa odalarında ise günlük yaşamda kullandıkları kremler, cilt bakım ürünleri, losyonlar , jeller gibi makyaj, bakım güzellik ve diğer bir çok kozmetik ürünlerin ham maddesiani yakından görme imkanı buluyorlar. bitkilerin yağlarını görüp ne için kullanıldıkları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
bitkiler alemi:
- belgesel - Reklam - tanıtım:
Hatay Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesine İlgi Artıyor Hatayinternettv.com
Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi turistlerden ilgi odağı oldu
- Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesine ilgi artıyor
- Hatay’daki bitki müzesi şifa deposu gibi
HATAY (İHA) - Hatay'da eski Antakya Evi'nde kurulan, Türkiye'nin ilk ve tek olma özelliğine sahip, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, içerisinde barındırdığı ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen 280 bitki türüyle turistlerin ilgi odağı oluyor.
Hatay'da 2010 yılında valilik tarafından yaptırılan ve 2013 yılında açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan içerisinde 280 çeşit bitki türü ile adeta ecza deposunu andırıyor. Bitkilerin fotoğrafları ve faydalarının anlatımıyla sergilendiği kurutulmuş ve yağ hallerinin de bulunduğu müzeye, gelen yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.
Müze de görevli Biyolog Abdullah Er, müzenin açıldığım günden bu yana 70 bin turistin ziyaret ettiğini belirterek “müzemiz açıldığı günden bu yana 70 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmiştir. Aylık ortalama 6 - 7 bin civarında yıla göre değişmekte olan turist ziyaret ediyor. Şehrimizde bulunan ilkokul düzeyinden, üniversite son sınıf öğrencisine kadar, buraya gelip bilgilendirme amaçlı müzemizi ziyaret etmektedirler. Hem farkındalık oluşturmak, hem de Hatay’ın doğal bitkileri hakkında bilgi vermek, hem de doğayı tahrip etmeme konusunda gençlerimizi bilinçlendirmek amaçlı burada eğitimlerde veriyoruz” dedi.
Er, Hatay’da yetişen bitki türlerinden 280 tanesinin tanıtım ve sergisini yaptıklarını ve hepsinin Hatay doğalında yetişen bitki türleri olduğunu söyleyerek “burayı 2010 yılında Hatay Valiliği satın alarak restorasyonunu yapıyor ve 2013 yılı Haziran ayında Türkiye’de ilk ve tek tıbbi ve aromatik bitkiler müzesi açılıyor. Türkiye’de yaklaşık 12 bin civarında birbirinden farklı bitki türü yetişiyor. Bununda yaklaşık 3 bin 500 tanesi endemik olmak olma özelliği taşıyor. Endemik sadece o yöreye ait anlamına geliyor. Türkiye’de yetişen 12 bin bitkinin yüzde 20’lik dilimi 2 bin 500 civarında bitki türü Hatay İl sınırları içerisinde yetişiyor.
Hatay’da yetişen bu bitkilerin 350 tanesi endemik olma özelliği taşıyor. Buda Türkiye’de yetişen endemiklerin yüzde 10’una tekabül ediyor ve ciddi bir rakam. Hatay’da yetişen 2 bin 500 civarında bitki türünün 900 tanesi tıbbi ve aromatik olma özelliği taşıyor. Biz Hatay’da yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin içerisinden 280 tanesinin tanıtım ve sergisini yapıyoruz. 200 adette kurutulmuş örneğimiz var, herbaryum şekline benzer şekilde burada sunumlarını yapıyoruz. 280 fotoğraflı, 50’ye yakın uçucu yağlarımız var, hepsi Hatay doğalında yetişen bitki türleridir” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, Er, müzenin her gün ziyaretçilerine açık olduğunu, gelip gezebileceklerini sözlerine ekledi.
Şifalı Bitkilerin Yer Aldığı Hatay'daki Müze Ecza Deposu Gibi Hatayinternettv.com
HATAY (İHA) - Hatay’da eski Antakya Evi’nde kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek olma özelliğine sahip, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, içerisinde barındırdığı ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen 280 bitki türüyle adeta ecza deposunu andırıyor.
Hatay’da Hatay Valiliği tarafından yaptırılan ve 2013 yılında açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, içerisinde 280 çeşit bitki barındırıyor. Bitkilerin fotoğraflarıyla birlikte kurutulmuş ve yağ hallerinin de sergilendiği müzeye, gelen yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.
Müze de görevli Biyolog Abdullah Er, Hatay genelinde 2500 civarında bitki yetiştiğini 280 tanesinin müzede tanıtım ve sergisinin yapıldığını belirterek “Burası 2013 yılı Haziran ayı itibari ile hizmete girdi, yani yaklaşık olarak 5 yıldır faaliyet gösteriyor. Hatay bitki türü açısından zengin bir ilimiz. Burası da bu zenginliği ifade etmek için kurulmuş bir müze. 2013 yılında dönemin Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz tarafından projesi onaylandı, tamamen kendi şahsi fikriydi ve Türkiye’de ilk olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi olarak hizmete girdi. Hatay genelinde 2500 civarında bitki türü yetişiyor. Bunun yaklaşık olarak 350 tanesi endemik olmak özelliği taşıyor. Hatay’da yetişen yaklaşık 350 endemik bitkinin de yaklaşık 40 tanesinin sergisini yapıyoruz. Tabi ki burada ki amaç tıbbi ve aromatik bitkiler. İnsan sağlığına katkısı olan şifalı bitkiler. Hatay genelinde yaklaşık 900’e yakın tıbbi ve aromatik bitki yetişiyor ama biz bunu 550 olarak kabul ediyoruz. Çünkü Eczacılık Fakültesi ile işbirliği ile tedavi edici özelliğinin onlarla birlikte karar verildiği için yaklaşık 600 civarında tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştiğini kabul ediyoruz. Müzemizde onlardan 280 tanesini tanıtım ve sergisini yapıyoruz” dedi.
Turistler genelde ilkbahar ve sonbahar aylarında müzeyi ziyarete geldiğine dikkat çeken Er, “Hatay’ın ikliminden dolayı, yazın çok sıcak, kışında yağmurlar bol olduğu için gezme imkanı bulamıyorlar. İlkbahar ve sonbahar da daha çok ziyaretçi yoğunluğumuz oluyor. Tabi kış döneminde okuldan gelen ziyaretçilerimiz oluyor, anasınıfından, üniversite son sınıf öğrencisine varıncaya kadar her kesimden ziyaretçileri burada ağırlıyoruz ama şehir dışından, yurt içi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerimiz de Google yazdığı zaman aslında Hatay’da gezilecek yerler denildiği zaman burayı çok rahatlıkla bulabiliyor. Zaten müzenin bulunduğu konum itibari ile de Habib-i Neccar Camii’ne çok yakın oluşu, ilk ışıklandırılan Kurtuluş Caddesi’nde yer alması, kilise, cami ve havraya yakınlığı itibari ile Hatay’a gelen ziyaretçiler burayı görmeden gitmiyorlar” ifadelerine yer verdi.
Biyolog Abdullah Er Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nin doğal bir ecza deposu olduğunu vurgulayarak “dışarıdan gelen ziyaretçi, her kesimin ilgisine bağlı ama genelde bizim Hülasa odamızı daha çok beğeniyorlar. Oradaki uçucu yağlar, onun değişik renkte oluşu özellikle bayanların ilgisini çekiyor. Bu içerisinde bulunduğumuz oda da aktar görüntüsü var. Yani doğal bir ecza deposu. Burası doğal bir ecza deposunu andırıyor gibi bir görüntüye sahip, doğrusu da aslında öyle. Tamamen doğadan elde edilen bitkilerle, tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir merkez olarak kabul edilebiliriz. Tamamen şifalı bitkilerin yer aldığı bir müze” dedi.
Öğrencilerini müze ziyaretine getiren Fen Bilgisi öğretmeni Gülay Aslan ise öğrencilerine ders olarak anlatmalarına rağmen somut olarak görerek hafızalarında daha iyi yer etmesini amaçladıklarını belirterek “çocukları buraya getirdik, çünkü bölgemizde yetişen endemik bitkileri tanıtmak. Bunları ders olarak tabi ki anlatıyoruz ama somut olarak dokunsunlar, görsünler, hafızalarında daha iyi bir şekilde yer edinmesi adına sosyal bir etkinlik olarak da, hem onların sosyalleşmesi hem de gerçekten bölgede yetişen bitkilerin hakkında bilgi edinmeleri için buraya getirmiş bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Hatay’da Bulunan Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi Turistlerden İlgi Görüyor
Hatay'da eski Antakya Evi'nde kurulan, Türkiye'nin ilk ve tek olma özelliğine sahip, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, içerisinde barındırdığı ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen 280 bitki türüyle turistlerin ilgi odağı oluyor.
Antakya Bitki Müzesi - HATAY - ANTAKYA - Müze - vLOG
Antakya - Hatay ... Bitki Müzesi Gezimiz İyi Seyirler ...
#bitki #müzesi #antakya #hatay
Hatay'da yetişen 280 bitki türü, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesinde sergileniyor.
Tıbbi ve aromatik bitkiler müzesine ilgi yoğun
Hatay’da 208 tıbbi ve aromatik bitkinin sergilendiği müze her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Doğal şifa kaynağı bitkilerin fotoğrafları, kurutulmuş ve sıvılaştırılmış hallerinin bulunduğu müzede konuklara tıbbi ve aromatik bitkilerin faydaları da anlatılıyor.
Tıbbi ve aromatik bitkiler müzesine ilgi yoğun Yüzyıllardır bir çok hastalığın tedavisinde başvurulan tıbbi ve aromatik bitkiler, Hatay’da açılan müzede sergileniyor.
Müzede 280 tıbbi ve aromatik bitki türü, fotoğrafları, kurutulmuş ve sıvılaştırılmış hallerinin yanı sıra üzerindeki neye iyi geldiğini anlatan notlarla ziyaretçilerin ilgisini sunuluyor.
Kentte 2013 yılında hizmete açılan ve özellikle doğal yollarla şifa arayanların ilgisini çeken müzede, grip, soğuk algınlığı, saç dökülmesi, bebeklerdeki gaz sorunu ve daha birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan bitkiler bulunuyor.
Müzeyi ziyaret edenler de hangi hastalığına şifa arıyorsa bilgi sahibi olup, aktarlardan bu bitkileri temin ediyor.
Bugüne kadar yaklaşık 40 bin ziyaretçinin kapısını araladığı müzede, ziyaretçiler tarihi binanın içerisinde kimi hasır sepetlerde kimi cam kavanozlarda kimi de renkli fotoğraflarıyla sergilenen tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.
Müzede görevli biyolog Abdullah Er, Türkiye genelinde birbirinden farklı 12 binden fazla bitki türü olduğunu söyledi.
Bu bitkilerin yüzde 20'sinin Hatay'da yetiştiğini belirten Er, Hatay'da 2 bin 500 civarında bitki türü yetişiyor. Ülkemizde yetişen 12 bin bitki türünden yaklaşık olarak 3 bin 600 civarı da endemik olma özelliği taşıyor. Bunun da yaklaşık 350 tanesi Hatay il sınırları içerisinde bulunuyor. Yine eczacılık sektöründe kullanılan ve fen edebiyat fakülteleri ile ziraat fakültelerinin iş birliği halinde tıbbi ve aromatik özellik gösteren Hatay'da tespit edilmiş yaklaşık 600 civarında bitki olduğunu biliyoruz. dedi.
Bu türlerin 280 tanesinin müzede tanıtım ve sergisini yaptıklarını kaydeden Er, aynı zamanda bitkilerin kurutulmuş hallerinin de müze içerisinde yer aldığını aktardı.
Müzede 40 tane de bitkilerin yağa dönüştürülmüş hallerinin sergilendiğini ifade eden Er, şöyle konuştu:
Müzeye olan ilgi her geçen gün daha da artıyor. Açıldığından bu zamana kadar da yaklaşık 40 bin ziyaretçiyi ağırladık. Bizim burada amacımız reçete vermek değil, asıl amacımız doğadaki bu güzellikleri korumak ve göstermek ama tabi ki insanlar merak ettiklerini küçük notlar alıp bitkilerin ne işe yaradığına bakıp öğreniyorlar. Eğer talepleri de olursa zaten bizim burada satışımız olmadığı için çevredeki aktarlara yönlendiriyoruz.
Ziyaretçilerden Aynur Gökçe Akman da Tekirdağ'dan Hatay'ı ziyarete geldiğini ve böylece müzeyi görme şansı elde ettiğini anlattı.
Hatay'da 50 yıllık hayal gerçek oldu!
Hatay'da tarım günleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da desteklediği ve yaklaşık 90 firmanın stand kurduğu Hatay Tarım Fuarı açıldı.
Hatay'da tarım günleri başladı. ELKA Fuarcılık tarafından düzenlenen ve tarım makinelerinden tohumculuğa, sera teknolojilerinden hayvancılığa kadar birçok sektör temsilcisinin yer aldığı Hatay Tarım Fuarı açıldı.
Yeni kurulan fuar alanındaki açılışta konuşan Hatay Valisi Erdal Ata, Türkiye'nin yüzde 40, Hatay halkının ise yüzde 30'unun geçimini tarım üzerinden sağladığını belirterek, tarımsal alandaki gelişmelerin yakından takip edilmesinin önemine dikkat çekti. Vali Ata, bu çalışmalarla, yılda üç farklı ürün alınabilen Amik Ovası'nın daha verimli hale gelebileceğini söyledi.
Hatay İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Andıç ise Hatay'ın sahip olduğu verimli toprakları sayesinde tarımın, bölge ekonomisinin temel kaynaklarından biri haline geldiğini anlattı. Pamuktan zeytine ve narenciyeye kadar birçok üründe önemli bir potansiyele sahip Hatay'ın konum itibarıyla da ticaretin buluşma noktası olduğunu vurgulayan Andıç, kentin, yaş sebze ve meyve ihracatına da önemli katkı sunduğunu bildirdi.
Konuşmaların ardından Hatay Valisi Erdal Ata, Ak Parti Hatay Milletvekili Âdem Yeşildal ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Serdar Güven tarafından açılış kurdelesi kesildi.
5 bin kapalı, 7 bin metrekare açık olmak üzere toplam 12 bin metrekarelik alanda 90'a yakın firmanın katıldığı Hatay Tarım Fuarı 6 Kasım'a kadar açık kalacak.
Metin Feyzioğlu, Hatay Düşerse Türkiye Düşer
“HATAY, HÜKÜMETİNİZ İÇİN ÜVEY EVLAT MI?”
CUMHURİYET HALK PARTİSİ HATAY MİLLETVEKİLİ SERKAN TOPAL, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ GENEL KURULU’NDA HATAY’ DAKİ HAZİNEYE AİT ARAZİLER HAKKINDA SORULAR SORDU. TOPAL, HAZİNE ARAZİLERİNİN UYGUN KOŞULLARDA HATAYLI VATANDAŞLARA SATILMASINI İSTEDİ.
Medical and Aromatic Plants Museum Antakya Hatay Turkey
Alo Taksi Antakya Karamağara 2/Avaz BEKLER
Avaz Bekler
(Emekli Öğretmen)
Alo Taksi Antakya
GSM: 0 535 339 4337
*7/24 Saat Kaliteli;
*Şehiriçi-Şehirdışı Taxi Hizmeti
*Havaalanına Yolcu Taşıma
*Uçak Bileti Rezervasyonu
*Otel Rezervasyonu
*Taksi Durakları İle İrtibat
*Otantik Mekan Gezileri
*Yörenin Turizm Tanıtımı
*Tur Rehberliği