Krommeniedijk (NH) luidklok van de Hervormde kerk
Hierbij presenteer ik het Van bergen klokje in Krommeniedijk. Hij is wat hoog geluid, dat komt door het zware touw. Excuus daarvoor.
Gegevens klok,
Toonhoogte: E²
Ophanging: krukas
Aandrijving: handmatig
Gieter: J. Van Bergen
Gietjaar: 1949
© luidklokkenenorgels
Windmill De Woudaap in Krommenie Netherlands
This Dutch windmill is built in 1651.
For more information about traveling take a look at my blog:
De molen de Woudaap komt in bijna elk boek voor van de Kameleonserie.
Te Koop: Krommeniedijk 25 Krommenie
De Krommeniedijk is één van de meest gewilde en fraaist gelegen plekken in de Zaanstreek. Ontstaan langs de voormalige Kromme IJ (Crommenije) en kenmerkend door de lintbebouwing, kerk, landerijen en vergezichten. En nu juist hier is deze vrijstaande en grotendeels originele woning uit 1932 met garage te koop gekomen op 370 m2 eigen grond. Het woonhuis is al vanaf 1950 (!) in de familie en we hopen dat de nieuwe eigenaren er minstens zo lang zullen wonen! Een fraaie plek die garant staat voor uniek wonen; tuinieren, bootje varen, hutten bouwen, beesten houden en in in de winter de schaatsen onderbinden en gaan! Wij laten u deze karakteristieke woning graag zien zodat u uw mogelijkheden kunt bekijken!
Actueel woningaanbod:
Hypotheekadvies:
Huis kopen:
Huis verkopen:
Contact:
Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken
Amstelveen, Amsterdam, Krommenie en Zaandam
BouleVaart Krommenie 2016
Druk bezochte evenementen in Zaanstad noord.
In Wormerveer was afgelopen zondag het Pleinfestival Smartlappenkoor Ontroerend Goed presenteerde op zondag 29 mei i.s.m. Buurtcentrum De Lorzie op het Marktplein in Wormerveer Het Pleinfestijn 2016. Een feest der herkenning op Boulevaart 2016 in Krommenie een groot aantal ondernemers presenteerde zich op deze dag. op deze zeer druk bezochte evenement waren diverse foodtrucks aanwezig die verzorgde het eten en drinken ook voor de kinderen was veel te doen. in bijgaande foto/video filmpjes een indruk hiervan.
Smooth Jazz Night van Audionautix is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-licentie (
Artiest:
Krommenie (NH) luidklok van de Hervormde Nicolaaskerk
Barteld Post presenteert de oudste luidklok van Noord-Holland! Deze klok is op een bijzondere wijze weer terug gevonden. Deze klok is gevonden in het ijselmeer bij Urk gevonden. Zo meld het opschrift (zie onderin beschrijving) bij dit geluk mag deze klok weer zijn geruis laten horen over het dorp.
Gegevens luidklok:
Gieter: Rudolphus de Montigny
Gietjaar: 1396
Gewicht: 550kg
Toonhoogte: G♯ ¹
Aandrijving: handmatig (Klok is door mijzelf geluid)
Ophanging: krukas
Opschrift:
*Anno domini m ccc xcvi me
fecit Rudolphus de Montigny*
Ingekrast opschrift:
Ik werd geroofd op duits bevel
Ik zou meedoen aan de oorlogs hel
Ik zonk bij Urk in het ijsselmeer
Men vond mij en luid ik weer
Door toestemming de firma Royal Eijsbouts is deze opname geplaatst. Daarvoor dank!
©luidklokkenenorgels
stukje krommenie 2015
op de fiets
Pietersbierum (FRL) luidklok van de Petruskerk
#luidklok #Pietersbierum #Petruskerk
ik presenteer de luidklok in Pietersbierum.
deze luidklok heeft 30 jaar stil gestaan in de toren omdat de luidas niet in goede conditie was. sinds begin 2018 luid hij elke door de weekse dag on 6 uur.
gemeente Franeker wist dat de klok in Pieterbierum niet luide, dus had al een heel idee bedacht wat ze met die klok gingen doen.
In november 2008 worden de inwoners van Pietersbierum geconfronteerd met letterlijk een gapend gat in de toren. Er bleken wederom plannen gesmeed om de klok uit de toren te verwijderen om deze te laten luiden in Franeker. de Pieterbierumers wisten van niks! Wil deze stad dan toch zijn scheldnaam (Franeker Klokkedieven) eer aan doen.
Vele inwoners stuit dit tegen de borst, daar de klok indertijd met veel inzet en liefde is aangeschaft door de inwoners van Pietersbierum. Met het argument dat de klok in de toren niet meer luidt wordt geen genoegen genomen en er worden acties ondernomen om het weghalen te verijdelen. Gelukkig ziet ook het Franeker gemeentebestuur in dat een klok met zo’n historie moet blijven op de plek waar deze behoort en dat deze de mogelijkheid moet krijgen om ooit weer over Pietersbierum te luiden. De eigenaar van de klok, die ook inziet dat de klok van grote waarde voor de burgers is, biedt de klok voor een symbolisch bedrag aan.
Er wordt een stichting opgericht en wederom worden er plannen gesmeed om gelden binnen te halen voor het restaureren van klokkenstoel, uurwerk en toren. Dit zal nog menig zweetdruppeltje kosten, maar het geeft de Pietersbierummers een goed gevoel dat de klok voor het dorp behouden blijft. Dit is tevens gerealiseerd in 2018.
Vellema heeft alles gerestaureerd; torenuurwerk en een nieuwe krukas.
gegevens;
gieter: Van Bergen
gietjaar: 1949
ophanging: krukas
gewicht: 850 kilo
diameter: 109 cm
toonhoogte: Fis1
opschrift:
(Frysk)
Ik lud oer goed en kwea
Bij libben en bij dea
Oanbean troch doarp en freonen Peaske 1949
(Nederlands)
ik luid voor goed en kwaad
bij leven en bij dood
aangeboden door dorp en vrienden pasen 1949
beheerder kerk hartelijk dank voor het opnemen van deze klok!
©luidklokkenenorgels
Goënga (FRL) luidklok van de Hervormde kerk (na restauratie)
#Goënga #kerkklok #gerestaureerd
Ik presenteer de net gerestaureerde luidklok van het Friese dorpje Goënga.
Dorp
Het ligt ten noordoosten van Sneek en ten zuidoosten van Scharnegoutum. De dorpskern ligt aan de Hege Wier en de Aldfaertsdyk. Het is met een opvaart, de Kerksloot, verbonden met de Sneeker Oudvaart, dat ten zuiden stroomt van de dorpskern. In 2018 telde het dorp in de streek Lege Geaen 240 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Goëngamieden en een deeltje van de buurtschap Speers.
Kerk
De huidige Kerk van Goënga dateert uit 1758. De kerk is een driezijdig gesloten zaalkerk die in 1787 voorzien werd van een geveltoren met ingesnoerde spits. De kerk is de opvolger van een middeleeuwse kerk die op deze plek stond, op de terp. De klok van de kerk, die uit 1342 komt, komt ook uit die kerk.
Klok
In de oorlog is deze oude klok geroofd en gelukkig terug gekomen en aan een krukas gehangen. Tot 2017 is hij niet meer geluid omdat er scheuren in de kroon ontstonden en een scheur in de slag-rand bevond. Het bestuur van Stichting Kerkgebouw Goënga heeft besloten dit aan te pakken. Ruime financiële bijdrages van de provincie Fryslân en gemeente Súdwest Fryslân, diverse fondsen en eigen middelen maakten het mogelijk de klok te laten repareren. De kerkklok is inmiddels gerepareerd. Hij is 6 mei, met transport vanuit Asten ( Royal Eijsbouts klokkengieterij ) via Hallum ( Vellema Torenuurwerken bv ) gerepareerd en weer terug gehangen aan een rechte as. Maandag 6 mei is de klok weer geplaatst in de toren.
Het toren uurwerk moet nog gemaakt worden en de luidmotor moet nog beter worden afgesteld.
Kortom een geslaagde restauratie waar Goënga trots op mag zijn.
Gegevens luidklok:
Gieter: Stephanus
Gietjaar: 1342
Gewicht: +/- 610 kg
Aandrijving: motor (type???)
Constructie: Rechte luidas
Toonhoogte: AS¹
Opschrift:
ANNO MCCCXLII ME STEPHANUS tua meditatio mea est. Per eúmdem Dóminum nostrum LINDOLPHUS: Alta voce sacerdos: Et flexis genibus Te Maria.
(Vertaling Nederlands)
IN HET JAAR DES HEEREN 1342 HEEFT STEPHANUS MIJ GEMAAKT. DOOR BEMIDDELING VAN DEN HEER LINDOLPHUS, PRIESTER, KNIEL IK VOOR MARIA.
Royal Eijsbouts Asten
Daelmans Stiphout
Vellema Hallum
Met dank aan Stichting kerkgebouw Goënga
©luidklokkenenorgels
Fort bij Krommeniedijk opening WAK
Fort bij Krommeniedijk opening Week van de Amateur Kunst 2011-05-14
Film door Wim Huisman i.s.m. werkgroep Fort bij Krommeniedijk
Ravage na explosie woning Krommenie
Bij een ontploffing in een woning in Krommenie is donderdag een man zwaargewond geraakt. Een buurman raakte lichtgewond door rondvliegend puin. De oorzaak van de ontploffing is vermoedelijk een gaslek.
Opgraving Limmen-de Krocht
Tekst: Rob van Eerden.
In de periode 2003-2004 werd in opdracht van de provincie Noord-Holland een grote en zeer succesvolle opgraving uitgevoerd, door archeologen van de Universiteit van Amsterdam, op het terrein 'de Krocht' in Limmen. Het betrof een terrein op de uiterste zuidpunt van de strandwal (een oude duinrug). Er werden buitengewoon veel bewoningssporen gevonden uit de periode van de achtste tot de veertiende eeuw. De Krocht bleek eeuwenlang bebouwd te zijn geweest met (uitgespreid over die lange periode) vele tientallen huizen en schuren. De archeologen konden nauwkeurig de bouwstijl-ontwikkeling van grote woonstalhuizen en bijbehorende schuren volgen. Ook kon men zien waar erven en waterputten hadden gelegen en waar hoe wegen en karrensporen van plaats en richting veranderden in de tijd. Tenslotte werden aanwijzingen gevonden voor edelsmederij, hetgeen zou kunnen verwijzen naar een heel oude plaatsnaam 'Smithan'.
Bolsward (FRL) luidklok van het stadhuis
#carillon #Bolsward #beiaard #luidklok
Het klokkenspel is gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in de jaren 1949 en 1950, twee bas klokken zijn gegoten in 1955 en een aantal diskant klokken in 1967. De toren beschikt ook nog over een grote uurslagklok van ongeveer 1408 kg. de klok is in 1619 gegoten door Hans Falck van Neurenberg. (Waarschijnlijk nog als luidklok werk gedaan)
Gegevens
Gieter: B.Eijsbouts
Gietjaar: 1949
Gewicht: 250kg
Aandrijving: movotron
Constructie: krukas
Toonhoogte: CIS²
(dit is het eerste gemaakte carillon van Eijsbouts)
met dank aan Royal Eijsbouts
©luidklokkenenorgels
oud Krommenie 2013
Krommenie 2013
Twiskemolen Recreatiegebied Het Twiske
Copyright Peter Eijking
De Twiskemolen is een achtkanter met riet gedekte grondzeiler tussen Landsmeer en Oostzaan. Stamt uit 1572, maar in 1974 hier neer gezet om de Polder Oostzaan te bemalen.
2012-03-10/11 Inundatieweekend Fort bij Krommeniedijk
Videoverslag Inundatie- Vogelkijk-weekend 2012-03-10/11
Fort bij Krommeniedijk i.s.m. Vogelwacht Zaanstreek
Film door Wim Huisman i.s.m. werkgroep Fort bij Krommeniedijk
De omgeving van Middenweg 76
Prachtig polderlandschap Middenbeemster
Heerlijk rustig wonen in het groene achterland van de hoofdstad (25 min. van Amsterdam). Genietend van de geneugten van zowel de dorpse gemoedelijkheid in het historische kruisdorp Middenbeemster als de landelijke vrijheid met uitzicht over het prachtige polderlandschap.
De langgevelboerderij ligt aan een rustige weg met kinderopvang aan de overkant en een bushalte voor de deur. Golf Beemster is om de hoek. De Hollandse geschiedenis dichtbij. Denk aan fort Beemster dat nu dienst doet als een luxe wellness resort. En het unieke UNESCO werelderfgoed polderlandschap.
website:
video en website door Waterlands Fabrikaat
Camera: Nils Post
Drone en camera: Jasper Stempels
Regie, productie en montage: Femke Hoogendoorn
Muziek: Denis Heersema
Nabewerking: Jeannine Kooistra
Friezen van de oude duinen (youtube-versie, 15min.)
Archeologisch onderzoek in de duinen van Noord-Holland in de buurt van het Oerij (Castricum) leverde bewijzen voor bewoning en gebruik voor de landbouw, ook in de vroegste middeleeuwen.
Met Jan de Koning, Wim Bosman, Peter Vos e.a.
Muziek Jan James
Een film van Rolf Roos
De molen de Woudaap bij Krommenie
De Molen de Woudaap bij Krommenie. Deze molen hoort eigenlijk niet bij de Zaanstreek want hij staat op het grondgebied van Uitgeest bij het begin van de Nauernasche vaart. De molen is in 1651 gebouwd om water uit de Krommenier-woudpolder te malen en dat doet hij nog steeds.
Hefkoepel fort bij Krommeniedijk
deel van de opgraving rechter of noordelijke hefkoepelruïne bij fort bij Krommeniedijk.
Grondig werk: er wordt een dieptepunt bereikt
Voor de herbestemmende restauratie van Fort aan de Nekkerweg wordt het immense grondwerk aan de frontzijde afgegraven. Het naakte fort geeft een unieke aanblik.
Het Fort aan de Nekkerweg is vanaf de zomer 2011 met een grote financiële bijdrage van de Provincie Noord-Holland gerestaureerd. Momenteel wordt het ingericht tot een stijlvol Spa - Welnesshotel genaamd Fortresort Beemster.
Dit filmpje is er één in de reeks van 10 in aanloop naar de totale film die wordt uitgezonden door RTV-NH op 27 mei 2012 om 17:13 uur.
.
De film documenteert de herbestemmende restauratie fasegewijs Het laat zien hoe mensen creatief, vakkundig en innovatief samenwerken om dit integrale object van de Stelling van Amsterdam, een gevierd Unesco Werelderfgoed, een gezonde en vruchtbare toekomst te geven. De gepassioneerde inzet van de betrokkenen is een nadrukkelijk aandachtspunt van de filmmakers. De film geeft niet alleen een goed beeld van het gehele proces van een dergelijke restauratie; hij zal ook inspireren. Aan het erfgoed wordt met passie gewerkt. Het verslag dient als zichtlijn voor toekomstige restauraties aan de forten.