1917: IJsvermaak op de Herengracht te Amsterdam en in Waterland - oude filmbeelden
IJspret in winters Noord-Holland. De bewoners van Amsterdam vermaken zich op het ijs van de Herengracht. Schaatsers in Amsterdam maken zich klaar voor hun tocht naar Monnickendam en Marken. Onderweg passeren de schaatsers Ilpendam. In Broek in Waterland maken de schaatsers via een bruggetje de overstap naar een ander stuk ijs. We zien dan eerst de Oude Jaagweg. Op 02:00 zien we het Tramhuis, de tramhalte voorheen Café Ton de Haan, aan de Eilandweg in Broek in Waterland en wordt er verder geschaatst over de Broekervaart, waar langs we de Broekermeerdijk zien lopen. Rond 02:40 zien we het Zuideinde met onder andere Monica's Huis. Ook waren eerder al de sluizen bij Monnikendam te zien. Een koek-en-zoopie verkoopt warme chocolademelk. Kouwe Jan oftewel zoete Jan trof men vroeger vooral aan op het ijs. Koek-en-zopie tenten verkochten deze drankjes totdat dit in 1881 door de drankwet werd verboden. De verkopers riepen daarbij: Leg ereis an! Leg ereis an! Heete melk en kouwe (of: zoete) Jan.
Elvis in Monnickendam on carillon - Are you lonesome tonight2.AVI
Henk Verhoef plays the Elvis hit ' Are you lonesome tonight?' on the oldest carillon in the world (1596), in Monnickendam, Netherlands, on April 24, 2010. This Elvis concert on carillon is part of the Elvis in Monnickendam project, April 22-25 2010, see
Henk Verhoef studied carillon with Bernard Winsemius. He now plays the carillon of Monnickendam, the oldest in the world, and is not only heard frequently in The Netherlands, but was also as a guest recitalist in Austria, Portugal, Japan and the USA. In addition to his appointment as carillon teacher he continues to teach organ at the Conservatory of Amsterdam. Henk Verhoef is also active as organist and conductor, is leader of 'Camerata Oude Kerk' in Amsterdam, and an advisor on the subject of building and restoration of carillons.
This Elvis concert on carillon is part of the Elvis in Monnickendam project, April 22-25 2010, see
Monnickendam vreest voor kleine winkeliers als AH komt: Oneerlijke concurrentie
MONNICKENDAM - Het is de doodsteek voor de kleine winkels in Monnickendam: een grote Albert Heijn midden in het centrum. Dat vrezen tenminste bewoners en ondernemers van het stadje aan de Gouwzee. In een brandbrief vragen ze de gemeente tegen het plan te stemmen.
Opschoondag in Monnickendam
Dit weekend werd op initiatief van gemeenteraadslid Dorothy Borghardt - De Kat ook in Monnickendam mee gedaan met de Landelijke Opschoondag.
Op zaterdagchtend verzamelden om 10.00 uur zich een aantal vrijwilligers op het plein voor het gemeentehuis. De Buitendienst van de gemeente had voor containers, vuilniszakken, knijptangen, en alle andere mogelijk middelen gezorgd waarmee het zwerfvuil verzameld kon worden.
Langs de Pierebaan, rondom het gemeentehuis, maar ook langs de N247 werd het zwerfvuil opgehaald. En dat leverde twee uur later een groot aantal volle vuilniszakken op. Na afloop stond er voor alle deelnemers een kopje (warme) chocolademelk klaar in het gemeentehuis.
Vanwege de vele enthousiaste reacties wordt er nu gekeken naar hoe er vervolg gegeven kan worden aan de Opschoondag. En hoe deze ook in andere kernen georganiseerd kan worden. Bent u geinteresseerd om mee te helpen? Stuur dan een e-mail naar Dorothy Borghardt - De Kat. Het e-mailadres is d.borghardt54@gmail.com.
Bewoners van het eiland Marken worden ingeënt 4 januari 1951
Op doorreis - Durgerdam
Durgerdam is een pittoresk havenplaatsje uit 1421. Aanvankelijk een dorp vol zeevaarders en kapiteins, omdat dit de haven was van de gemeente Ransdorp. Later meer een vissersdorp.
Aan de smalle weg op de oude Zuiderzeedijk vormt een lange rij - meest houten - huisjes het aanzicht van Durgerdam. Opvallend is de houten kapel met opmerkelijke koepeltoren. Nadat de kapel in 1687 gebouwd werd, vormde ze achtereenvolgens een kerk, het gemeentehuis en een school. Raakte het gebouw in 1950 bij een blikseminslag nog zwaar beschadigd, inmiddels is het helemaal gerestaureerd.
Officiële opening De Stegh
Onder grote belangstelling werd vrijdagmiddag 28 augustus de oude visafslag “de Stegh” geopend door Burgemeester Luzette Wagenaar.
De Vereniging Oud Monnickendam (VOM) heeft begin dit jaar het pandje van de Gemeente Waterland gekregen onder de voorwaarde dat zij het zou restaureren en multifunctioneel zou gaan gebruiken. Dit is gelukt. Het gebouw heeft een nieuwe fundering en vloer, dubbele beglazing, geïsoleerde wanden, een dak en een toilet gekregen.
Dit is mogelijk gemaakt doordat de Gemeente de nieuwe fundering heeft betaald en de rest opgebracht is door vrijwilligerswerk van leden van de VOM en door lokale ondernemers die het professionele werk tegen kostprijs wilden uitvoeren.
Een ontvangen legaat door VOM, een bijdrage van de RABO en het Pr. Bernhard Cultuurfonds alsmede vele giften vanuit de bevolking, en bijvoorbeeld CWW, Kees Gutter en leden van de VOM heeft dit project financieel gezond gekregen.
Klaas Roos vertelde bij de opening dat het gebouw waarschijnlijk volgend jaar bij de Monnickendammer Visdagen de oude visafslag in bedrijf zal huisvesten. Daarvoor komt de oude veilingklok terug en de tribune. Het Haringklokje is wél al opvallend buiten op het gebouw geplaatst. Deze klok werd in vroegere jaren gebruikt om aan te geven dat de boten met de vis binnen waren en dat de handelaren naar de afslag konden komen.
Burgemeester Luzette Wagenaar luidde de klok als openingshandeling van de gerestaureerde visafslag, maar ook havenkantoor, praathuis en “thuis” van de VOM. Daarnaast zal het gebouwtje als uitvalsbasis voor diverse evenementen gaan dienen, bijvoorbeeld bij schaatstochten of de Jan Haring Race. Een gebouw dus voor Monnickendammers en gemaakt door Monnickendammers.
De VOM is heel trots op haar leden die dit allemaal mogelijk gemaakt hebben. Voor nadere informatie en om bijvoorbeeld lid te worden: oudmonnickendam.nl of info@oudmonnickendam.nl
Bron: Vereniging Oud Monnickendam
Vinder van meteoriet: Ik bewaar hem thuis of gun hem aan Naturalis
De inwoner van Broek in Waterland gaat de meteoriet die in januari dit jaar in zijn schuur insloeg, niet verkopen. Ik bewaar hem thuis of gun hem aan Naturalis, vertelt de man die anoniem wil blijven.
Old Dutch town hall in De Rijp is still used for weddings Raadhuis De Rijp Noord-Holland
The Town Hall of De Rijp is a former city hall in De Rijp, Netherlands. The government offices have moved, but the former waag and burgerzaal are still used for weddings and other official proceedings. The rest of the building is in use as the local visitor's center of De Rijp. The building was designed by the architect-engineer Jan Leeghwater. He designed and built it 1630, after he had already occupied the location as mayor and manager of the Beemster polder project, completed in 1612. The building survived a fire in 1654 that damaged most of the town south of this building. The former mayor's office and vierschaar can only be seen by appointment, but visitors are welcome on the ground floor, which has a short film about the history of De Rijp for visitors, and where the old weighing scales from 1632 can be seen. One of three old fire hoses designed by Jan van der Heyden in 1672, which were formerly in use by the Town fire brigade can also be seen there. This apparatus has been kept in working order and is used occasionally for demonstrations.
Het raadhuis is in 1630 ontworpen door Leeghwater. Het overleefde de brand van 6 en 7 januari 1654. In dit raadhuis was ook de waag. Op de begane grond is nog een weeginrichting (De Waag), waar vroeger onder andere vee en producten van landbouw en nijverheid werden gewogen. Op de eerste verdieping is de raadszaal, de burgemeesterskamer en de secretarie. Tegenwoordig is de VVV Graft-De Rijp in het raadhuis gevestigd. Het doet ook nog dienst als trouwlocatie. Het raadhuis is uitsluitend onder leiding van een gids te bezoeken.
For more information about travel please visit my blog:
Tien jaar Hof van Twente
Live muziek, politiehonden, vlam in de pan, de open dag tien jaar gemeente Hof van Twente is zaterdagmiddag redelijk druk bezocht.
Marken 1924
Marken (Mereke) is een voormalig eiland in de Gouwzee, nu een schiereiland in het Markermeer en behoort tot de gemeente Waterland in provincie Noord-Holland. Op deze pagina: video's over Marken. Meer foto's en informatie is te vinden op gemeentemarken.nl
(Marken is a peninsula in the Markermeer, in the Netherlands and a former island in the Zuiderzee, located in the municipality Waterland in the province North Holland. On this page video's about Marken. For more photo's and information, visit gemeentemarken.nl)
Marken op de kerkbuurt en school 1967
oude film uit 1967 opgenomen op de kerkbuurt en op de school
Zandvoort Raadhuis Carillon
Zandvoort Raadhuis (town hall) chiming clock Beautiful Dutch chimes sounding from the Carillon. Nationaal Monument:
Grootste smoothie ter wereld gemaakt op jaarmarkt Nibbixwoud: dit zit er allemaal in
Tijdens de jaarmarkt van Nibbixwoud is het wereldrecord grootste smoothie maken verbroken. Een team van veertig vrijwilligers wist binnen vijf uur tijd een smoothie van 4.030 liter te maken. Het oude record stond op 3.785 liter.
Grote omgewaaide boom opgeruimd in Ilpendam
Een inwoner van Ilpendam had er een dagtaak aan om het gesneuvelde groen op te ruimen. Zijn huis was omringd met omgewaaide takken en bomen, waaronder één bijzonder groot exemplaar. Ik hield 'm al in de gaten gisteren. Hij ging heel langzaam, steeds een stukje verder, tot 'ie op een gegeven moment 'huppakee' deed.
Richard de Waardt bespeelt het carrillon van het Stadhuis te Rotterdam
Film in de geest van Harold Lloyd's Safety Last
Naar aanleiding van het afscheid als stadsbeiaardier van Rotterdam van zijn vader Gerard, bespeelt Richard het carillon van het stadhuis
Film muzikaal ondersteund in de Burgerzaal door Gerard de Waardt en Geert Bierling.
Burgerzaal Stadhuis, Rotterdam, 3 februari 2014
Carillon van Heerenveen (uit 1991)
Begin jaren negentig maakte ik een mini-documentaire over de beiaardier van Heerenveen op VHS (Tja ...). Dat originele filmpje ben ik kwijt, maar moet nog wel ergens op zolder zijn. Wat ik wel terugvond is een voormontage van het 'buitenwerk'. Dat staat op dit filmpje. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik de naam naam van de beiaardier kwijt ben. Die had ik er graag bij gezet, ook als dank voor zijn medewerking destijds. Wellicht weet een 'kijker' zijn naam? (is inmiddels bekend - zie aantekening)
Carillon Hasselt The Netherlands Computer
Carillon computer Hasselt NL pneumatisch systeem
Marken gemeentehuis
Marken gemeentehuis door marcovitzz