HIDIRBEY - MUSA AĞACI MEVKİİ SAMANDAĞ
Hıdırbey Köyü Ve 3000 Yıllık Musa Ağacı Samandağ Hatay 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Hıdırbey Köyü Ve 3000 Yıllık Musa Ağacı Samandağ Hatay 4K UHD
Hatay’ın Samandağ ilçesindeki doğa harikası köy, temiz ve bol oksijenli havasıyla tam bir sağlık deposudur. Daha köye ulaşmadan önce seyrettiğimiz yolu ormanların içinden geçerek köye kadar doğanın en görsel peyzajlarını barındırıyor.
Hz. Musa’nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan Hıdırbey Musa Ağacı doğal güzelliği ve heybetiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Rivayete göre, Samandağ sahilinde buluşan Hz. Hızır ile Hz. Musa birlikte dağa çıkarlar. Bu ağacın bulunduğu noktaya geldiklerinde Hz. Musa elindeki asayı toprağa saplar ve eğilip su içer. Tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür.
Halk arasında ab-ı hayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır. Ağacın gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 metre, yüksekliği ise 7 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1000 m2'lik alanı kaplamaktadır. Ağaç, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.
Hatay’a Uzaklığı 28 km, Samandağı’na Uzaklığı 6 km. ve 170 m. Rakımdadır. Köydeki Tarihi evler ve Kemerli köprü de aynı şekilde restore edilerek turizme kazandırılmış durumdadır. Mevsimlik ve doğal ürünler olan sebze ve meyvelerin tadı enfestir.
Köy halkı çok cana yakın ve konuşkandır. Musa Ağacı, geçen bunca yüz yıla inat baharda yeşil yapraklarıyla, kışın heybetli dallarıyla varlığını hala sürdürmektedir. 21 metrelik çevre uzunluğundaki Musa Ağacı Çınarının içindeki boşlukta, geçmiş yıllarda Hıdırbey köyünde yaşayanlar berber dükkânı açarak işletmişlerdir.
Günümüzde ise, bu boşluğun az bir bölümü görülebilmektedir. Çünkü DSİ tarafından dere ıslah çalışması sırasında, Çınarın kökünün önemli bir bölümü, dolgu toprağı altında kalmıştır. O nedenle önceki boşluğun tamamını günümüzde görmek mümkün değildir.
Tarihi çınar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetini sürdüren, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan, ülkemiz Anıt Ağaçları arasında yer almaktadır. Antakya-Samandağ gezinizde, bu çınarın gölgesinde oturarak bir çay molası verebilir, halkla sohbet edebilirsiniz.
3 bin yıllık dev Musa ağacının etrafında 20 öğrenci el ele tutuşarak ancak çevresini dolanabiliyor. Ağacın hemen yanı başına yaptırılan kır kahvesi ise gelenlerin dinlendiği ve kutsal sayılan çınar ağacının gölgesinde çay içtiği bir mekan olarak düzenlenmiştir, burada sebze ve meyve ürünleri ilk elden satılmaktadır.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 02.12.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 05.06.2019
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
2000 YAŞINDAKİ AĞAÇ !!! Hıdırbey köyü Musa Ağacı Hikayesi / Ab-ı Hayat Çeşmesi
Ve işte bu güzel manzaralı samandağ sahilinden yola çıkarak bir ermeni köyü olan vakıflıdan geçip musa ağacının bulunduğu hıdırbeye doğru ilerliyoruz...
Rivayete göre;
Hz.Musa ve Hz.Hızır samandağındaki buluşmalarının ardından şimdiki adıyla musa dağına doğru yola çıkarlar. yolculukları esnasında
Hıdırbey köyüne gelirler.
Susadıkları için dere kenarında mola verirler,Hz.Musa elindeki asasını dere kenarına diker,
abı hayat çeşmesinden
sularını içip yollarına devam ederler,bir süre sonra Hz.Musa asasını unuttuğunu farkeder.
Geri dönüp baktıklarında asanın yeşermiş olduğunu görürler.
O asanın şimdiki çınar ağacı olduğu söylenir.
halk arasında 2000-3000 yaşlarında olduğuna inanılır.Köyün Merkezinde bulunan ağacın gövde çapı 7.50 m’dir.
Dıştan çevresi yaklaşık 20m’dir. İki oyukla ağacın gövdesine girilmektedir.
Şuanda turistler tarafından da çok ilgi gören hediyelik eşyaların ve yöresel lezzetlerin sunulduğu tatlı bir köy olan hıdırbey e
mutlaka rotanızı çevirmenizi öneririz
Devasa bir çınar ağacı olan Musa ağacının gölgesinde sabah kahvaltısı yapabilir veya
bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
Şimdi ve daima yanımızda olmak için beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın.
Hıdırbey Musa Ağacı Efsanesi - Hatay
Ağacın gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 metre, yüksekliği ise 7 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1000 m2'lik alanı kaplamaktadır.
Hıdırbey Musa Ağacı
Hıdırbey Musa Ağacı Efsanesi:
Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ'daki buluşmasından sonra, birlikte Hıdırbey Köyü'nün yanındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkarlar. Hıdırbey Köyü'ndeki Musa ağacının bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere bıraktıktan sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yollarına devam ederler. Asasını suyun kenarında unuttuğunu anlayan Hz. Musa, döndüğünde ise asasının yeşerdiğini ve bir fidan haline geldiğini görür. O günden bugüne, o ağaç Musa Ağacı olarak bilinir.
800-1000 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve halk arasında 2000-3000 yaşlarında olduğuna inanılır.Köyün Merkezinde bulunan ağacın gövde çapı 7.50 m’dir. Dıştan çevresi yaklaşık 20m’dir. İki oyukla ağacın gövdesine girilmektedir.
Devasa bir çınar ağacı olan Musa ağacının gölgesinde tereyağlı peynirli künefenizi veya yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
Musa ağacı Antakya
Hıdırbey Köyü'nün merkezindedir. Samandağ'dan dar bir asfalt yol ile ulaşılır. Devasa bir çınar ağacıdır. Ağacın gövde çapı 7.50 metre, çevresi 20 metre, yüksekliği ise 17 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1.5 dönümlük bir alanı kaplar. Ağacın içi oyuktur. Ağacın içine girip çıkmak mümkündür. Bu sayede ağacın içi “çaputlu ziyaret”e dönüşmüştür. Ağacın öyküsü ise şöyledir: Hz. Hıdır ve Hz. Musa denizden çıkarlar ve birlikte Hıdırbey Köyü'ne gelirler. Hz. Musa asasını su kenarına koyar ve buradan su içer. Daha sonra yoluna devam ederek kendi adı ile bilenen Musa Dağı'na çıkar. Döndüğünde asasının yeşerdiğini görür. O yeşeren ağacın bu ağaç olduğu söylenir.
Hıdırbey Musa Ağacı TR VR
It was prepared by Dijimes Company on behalf of Hatay Tourism and Culture Directorate
With DOĞAKA support
The production by Bekirhan Dağlı
Video shoot with air drone by Emrah Aktaş
Video from anywhere by Ali Osman İmran
Voiceover by Mesud Uz
The music was taken from
Antakya - 1921
Videonun son kısmındaki Kutsal Ağaç , Samandağ ilçesinde bulunan Hıdırbey Musa Ağacı , Türbe ise Hz. Hızır Türbesidir. Rivayete göre, Samandağ sahilinde buluşan Hz. Hızır ile Hz. Musa birlikte dağa çıkarlar. Bu ağacın bulunduğu noktaya geldiklerinde Hz. Musa elindeki asayı toprağa saplar ve eğilip su içer. Tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür. Halk arasında ab-ı hayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır. Ağacın gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 metre, yüksekliği ise 7 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1000 m2'lik alanı kaplamaktadır. Ağaç, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.
Fransız himayesi zamanında çekilmiş görüntüler.
Mediterranean Memory. İna.fr
TRT Zor Yollar 55. Bölüm ANTAKYA MUSA AĞACI SARISEKİ KANYONU
TRT Zor Yollar 55. Bölüm ANTAKYA MUSA AĞACI SARISEKİ KANYONU
Hıdırbey Musa Ağacı/ HATAY SAMANDAGI
#Hatay'ın #Samandağ ilçesinde, Hz. Musa'nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan çınar ağacı doğal güzelliğiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.İlçeye bağlı Hıdırbey mahallesinde bulunan #Musaağacı 7,5 metre gövde genişliği ve 17 metre boyuyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ'daki buluşmasından sonra birlikte Hıdırbey Köyü'nün yanındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkarlar. Hıdırbey Köyü'ndeki Musa ağacının bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere bıraktıktan sonra hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yollarına devam ederler. Asasını suyun kenarında unuttuğunu anlayan Hz. Musa, döndüğünde ise asasının yeşerdiğini ve bir fidan haline geldiğini görür. O günden bugüne, o ağaç Musa ağacı olarak bilinir.
800-1000 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve halk arasında 2000-3000 yaşlarında olduğuna inanılır.Köyün Merkezinde bulunan ağacın gövde çapı 7.50 m’dir. Dıştan çevresi yaklaşık 20m’dir. İki oyukla ağacın gövdesine girilmektedir.
Devasa bir çınar ağacı olan Musa ağacının gölgesinde sabah kahvaltısı yapabilir veya bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.eee doğası yeşilliği orda köylü kadınların sıcak sıcak yaptığı gözleme ve biberlisi bu efsaneye daha fazla değerlendiriyor
#kartanesi #kraliçeemire
Aslım CEVHER'le Gezi Günlüğü: Hıdırbey Köyü, Musa Ağacı, Ab-ı Hayat Suyu ,Samandağ, Antakya, HATAY
Şimdiye kadar gittiğim yerler arasında, en çok huzur bulduğum yerlerden biriydi...Özellikle ağaçları çok seviyorum..Bu yüzden, güzel de bir halk hikâyesi olan bu Musa Ağacı'na hayran kaldım..Hemen yanında ise Ab-ı Hayat Suyu var..İnsanlar şifa için içiyorlar..
Buraya gittiğinizde, keyfini çıkarmak için, biraz daha fazla zaman verin kendinize..Çay içilecek çok salaş ve güzel, ağaçlar altından yerler var..
Şimdi de biraz bilgi diyelim:
Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ'daki buluşmasından sonra, birlikte Hıdırbey Köyü'nün yanındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkarlar. Hıdırbey Köyü'ndeki Musa ağacının bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere bıraktıktan sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yollarına devam ederler. Asasını suyun kenarında unuttuğunu anlayan Hz. Musa, döndüğünde ise asasının yeşerdiğini ve bir fidan haline geldiğini görür. O günden bugüne, o ağaç Musa ağacı olarak bilinir.
800-1000 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve halk arasında 2000-3000 yaşlarında olduğuna inanılır.Köyün Merkezinde bulunan ağacın gövde çapı 7.50 m’dir. Dıştan çevresi yaklaşık 20m’dir. İki oyukla ağacın gövdesine girilmektedir.
Devasa bir çınar ağacı olan Musa ağacının gölgesinde sabah kahvaltısı yapabilir veya bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
THE TREE OF MOSES (Turkey /Hatay /Samandag.)HZ MUSA AĞACI.
PROPHET MOSES TRAVEL STORY.
( TURKEY /HATAY/SAMANDAĞ/HIDIRBEY VİLLAGE.)
MOSES TREE..
HATAY SAMANDAĞ HZ MUSA AĞACI
HATAY/SAMANDAĞ HZ MUSA AĞACI
VAKIFLI HIDIRBEY YOLU
MY KAMERA HAYATA DAIR HER SEY.
KANALIMA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.
MUSA'NIN YEŞERİP DE AĞACA DÖNEN ASASI - 3500 YILLIK MUSA AĞACI-HATAY SAMANDAĞ HIDIRBEY KÖYÜ.
FOX TV'nin Ünlü Dizisinde Antakya ve Samandağ'ın Tarihi Turistik Yerleri Yer Aldı
Fox Tv'de yayınlanan Yasak Elma dizisinin 6. bölümünde Hatay'ın tarihi ve turistik yerlerinde çekimler.
Musa Ağacı
Samandağdaki musa ağacı
Musa Ağacı Antakya Samandağı Hıdırbey
Hatay'ın Önemli Turizm Değeri Musa Ağacı hatayinternettv.com
Musa Ağacı turizmi
- Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Hz. Musa'nın asasının Ab-ı Hayat sayesinde filizlenip kök salması sayesinde büyüdüğüne inanılan 3 bin yıllık geçmişe sahip Musa Ağacına bayram tatilini fırsat bilenler akın etti
HATAY (İHA) - Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Hz. Musa’nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan Musa Ağacı, bayram tatilini fırsat bilenlerin akınına uğradı.
Samandağ'ın Hıdırbey Mahallesinde bulunan ve yaklaşık 1507 yaşında olduğu iddia edilen çınar ağacının gövde çapı 7.5 metre, çevre genişliği ise 20 metreyi geçiyor. 20 kişi el ele tutuşarak ağacın çevresini ancak sarıyor. Ağacın içindeki dev kovuğa da 10 kişi sığabiliyor.
Halk arasındaki rivayete göre Hz. Hızır ile Hz. Musa, Samandağ'da buluştuktan sonra Hıdırbey köyü yakınında bulunan Musa Dağı'na doğru birlikte yola çıkar. Şuan Musa Ağacı olarak bilinen yere geldiklerinde Hz. Musa'nın susadığı ve oraya bastonunu bırakarak, dereden su içtiği anlatılır. Su içmelerinin ardından yola devam eden Hz. Musa, asasını unuttuğunu fark eder. Hz. Musa’nın bunun üzerine geri döndüğü ve burada asasının bugün Musa Ağacı dedikleri ağaca dönüştüğünü gördüğü rivayet edilir.
Hz. Musa'nın asasının Ab-ı Hayat (ölümsüzlük suyu) sayesinde filizlenip kök salması sayesinde büyüdüğüne inanılıyor.
Bayram tatili dolayısıyla vatandaşlar da doğal güzelliği ve heybetiyle dikkat çeken Musa Ağacı'nı görmek için akın etti.
Vatandaşlar ağacın önünde cep telefonları ya da fotoğraf makineleriyle çektikleri fotoğraflarla bu anı ölümsüzleştiriyorlar.
Musa Ağacını ziyaret eden Yaşar Araç, Çok güzel bir yer ve şehrimizin güzide yerlerden bir tanesi burası herkese tavsiye ediyoruz gelip görmelerini dedi.
Erhan Balcı ise, Musa ağacını ziyaret edelim dedik ama çok kalabalık biraz giriş çıkış sorunu var ve park sorunu var. Fakat birtakım duygular bizi buraya çekiyor onun için geldik ve geziyoruz diye konuştu.
HIDIRBEY, SAMANDAĞ HATAY VİDEO İZLE
GÜZEL HIDIRBEY hatay samandağ doğa süper resimler