Historisch Centrum exposeert oude beelden van bezoeken koninklijke familie aan Zwolle
Een digitale expositie vol oude beelden van bezoeken van de koninklijke familie aan Zwolle. Historisch Centrum Overijssel opent een speciale 'groep' op de websiteMijnStadMijnDorp.nl.
Bekijk het hele bericht op:
Zwolle met steden en dorpen in de omtrek, 1967 (BB03498)
Deze week zomaar weer een film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel.
Beelden van Zwolle: - fietsveer, - dijk naar Zalk.
Beelden van Hasselt: - brug Hasselt, - centrum
- molen.
Beelden van Genemuiden met veerpont, Zwartsluis, Mastenbroek, Hattum.
Beelden van Zalk: - Zalkerdijk, - voetveer.
Beelden van 's Heerenbroek, Wilsum, Kampen met station, IJsselmuiden, De Zande, Zalk en Dalfsen.
Privé beelden: diner bij meer en fietstocht.
Oorlog in Overijssel, 2015 (BB10474)
In 1990 verscheen de eerste versie van Oorlog in Overijssel, gemaakt door Ronron Audiovisuals uit Zwolle, op basis van het op dat moment beschikbare beeldmateriaal. Vanochtend is een geheel vernieuwde versie van deze film in première gegaan in het Internationaal Oorlogsmuseum in Nijverdal.
De nieuwe versie is uitgebreid met 15 minuten nieuw beeldmateriaal, dat in de tussenliggende 25 jaar is opgedoken, en geheel voorzien van nieuw commentaar en aanvullende muziek.
De film toont aan de hand van authentieke, veelal amateurbeelden hoe de Tweede Wereldoorlog in Overijssel is verlopen. In het eerste kwartier wordt de aanloop naar de Duitse inval belicht, daarna is er ca. 15 minuten beeldmateriaal van het dagelijks leven tijdens de bezetting en het laatste kwartier richt zich op de bevrijding.
Bij de film is ook een programma van vertoningen en nagesprekken georganiseerd, en er is een lesbrief voor het basisonderwijs ontwikkeld.
Vanaf vandaag is de hele film integraal online te bekijken. Deze film is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen Historisch Centrum Overijssel, Ronron Audiovisuals, Provincie Overijssel en Bevrijdingsfestival Overijssel/Niek van der Sprong Producties.
Inleveren Oranjemateriaal bij HCO Zwolle
Landelijk loopt-ie al enige tijd, maar nu komt de actie naar de regio: Mijn Band Met Oranje.
Onder die titel is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een project gestart om zoveel mogelijk nog onbekend film- en videomateriaal over het Koninklijk Huis bij elkaar te krijgen. Amateurmateriaal wat voor de massa nog nieuw is. Vandaag kon er materiaal worden ingeleverd bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.
Bekijk het volledige bericht op: rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=170237.
Koningin Beatrix en Prins Claus bezoeken Zwolle, 13 juni 1980 (BB04903)
Vandaag fungeert het Historisch Centrum Overijssel (HCO) als inzamelpunt voor het landelijke project MijnBandMetOranje, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG). Het doel van dit project is het inzamelen van film- en videomateriaal dat op de een of andere manier een relatie heeft met het Koninklijk Huis. Door het hele land worden zogenaamde roadshows georganiseerd waarop het publiek dergelijk materiaal kan inleveren. Vandaag dus in het HCO. Naast materiaal met betrekking tot het Koninklijk Huis is er gelegenheid om allerlei andere filmmateriaal voor te leggen aan een medewerker van het audiovisueel team van het HCO.
In de collectie van het HCO zelf bevinden zich overigens al enkele juweeltjes. Als smaakmaker vandaag een extra film op ons YouTube-kanaal van een bezoek van Koningin Beatrix en Prins Claus aan Zwolle naar aanleiding van het 750 jarig bestaan van de stad.
Eerst gaan ze naar het Provinciehuis. In het Park de Wezenlanden bekijken zij een tentoonstelling. Daarna rijden ze naar het Stationsplein voor het NS Station alwaar een erewacht gevormd door de Fuseliers Prinses Irene staat opgesteld. Er staat veel publiek langs de route.
Walking in Zwolle ???? | The Netherlands - 4K60
????????Walking Route:
Grote Markt: 0:10
Diezerstraat 0:50
Pletterstraat: 6:20
Pelsertoren/Thorbeckegracht: 7:20
Pelserbrugje: 9:00
Vispoortenplas 12:10
Roggenstraat: 13:00
Grote Markt: 15:00
Luttekestraat: 16:05
Eekwal: 19:00
Blijmarkt: 24:30
Museum de Fundatie: 25:05
Koestraat: 25:50
Krommejak 28:00
Sassenpoort: 29:30
Startingpoint Location:
Population city limits: 127.947
Metroarea: 181.000
Thank you for viewing!
The Netherlands Zwolle
Deze week zomaar weer een film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel. Beelden van Zwolle: - fietsveer, - dijk naar Zalk. Beelden van Hasselt: .
Koningin Beatrix en Prins Claus in Zwolle, 1980 (BB02933)
Naar aanleiding van de aankondiging van de aanstaande troonwisseling op 30 april natuurlijk een filmpje over Koningin Beatrix. Deze film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) is vermoedelijk gemaakt in 1965, tijdens de kennismakingstoer van Claus van Amsberg, de kersverse verloofde van Prinses Beatrix. Dus niet in 1980, het jaar waarin Prinses Beatrix haar moeder Koningin Juliana opvolgde, zoals de film eerder gedateerd was. Een journalist van RTV Oost heeft geholpen bij de waarschijnlijke datering.
In het filmpje is een bezoek van Koningin Beatrix en Prins Claus aan Zwolle te zien.
Bustochten met Schutte's Tours naar Amsterdam en de Duitse Rijn, 1955 (BB04915)
Vandaag begint ook voor de laatste regio in Nederland, regio Midden, de schoolvakantie. Om alvast in de stemming te komen, een vakantiefilm uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Het is een film van Schutte's Tours uit Zwolle:
Bustochten met Schutte's Tours naar Amsterdam en plaatsen langs de Rijn in Duitsland.
- Amsterdam. Rondvaart over het IJ en door de havens.
- Duitsland. Reizigers bezoeken de steden Keulen en Bonn. Uitzicht vanaf de Drachenfels over de Rijn. - Per boot over de Rijn van Kaub naar Koblenz. Uitzicht vanaf de boot op de Loreley. De bussen van Schutte's Tours rijden met de boot mee langs de Rijn. Uitzicht op vesting Ehrenbreitstein en het Deutsches Eck bij Koblenz. Busreizigers worden op de groepsfoto gezet bij het Deutsches Eck.
Decembervieringen in Overijssel, jaren '40 t/m '80 (BB08219)
Sinterklaas is weer vertrokken met de stoomboot. Maar december wordt niet voor niets ook wel de feestmaand genoemd. De etalages van de winkels worden snel omgetoverd tot uitstallingen van kerstcadeaus, wordt Kerstmis -- al dan niet wit -- gevierd en het jaar wordt natuurlijk afgesloten met Oud en Nieuw.
In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich meerdere filmbeelden van Kerst en Oud en Nieuw vieringen. In deze compilatie reizen we de hele provincie door, van Almelo tot Zwolle. We beginnen met beelden uit eind jaren '40 en eindigen in de jaren '80 de volgende plaatsen komen in beeld: Zwolle, Almelo, Hengelo, Diepenveen, Holten, Wierden, Deventer, Tilligte, Espelo en Buurse. Maar is er ook een fragment te zien van een familie uit Almelo die kerst viert in Slovenië.
Oude Nieuwstraat wat ben je weer nieuw - St Jozefziekenhuis lokatie Nieuwstraat (maker onbekend)
Auteursrechthouder: Deventer Ziekenhuis. HCO-nr Betacam1080.02. SAB-nr 1197_FILM068. Film zonder geluid. Zonder titel. Begintekst: Oude Nieuwstraat wat ben je weer nieuw. Beelden van pand Sint Jozefziekenhuis, sinds 1897 in de Nieuwstraat, daarvoor in de Bruynssteeg vanaf 1875. Beelden van het pand van het ziekenhuis en van de nonnen (Zusters van de Liefde). Beelden van het washok, de keuken, de tuin, de telefoon, de wachtkamer van Dokter Van Noord, gezamenlijke eetkamer, huiskamer en slaapkamers op zolder. Rontgenfoto's maken en bekijken. De boekhouder. Het souterrain. Het secretariaat. De operatiekamer. Kloosterrefter. Dokter Bertels gaat heen. Sigaren roken. Kantoor. Interieur van de kerk. Het laboratorium. Vertrek zuster Francesco. Pand Nieuwstraat de man van deventer. Pothoofd? (jaren 1950; 37,25 min.)
De originele film is door SAB in bewaring gegeven bij het Historisch Centrum Overijssel Zwolle (HCO).
Een kijkje in de stad vol historie: Zwolle || LINDA.
Van de stadsmuur tot musea: voor een rijke historie móet je naar Zwolle.
Jolanda (37) woont pas zes jaar in Zwolle, maar weet de leukste plekjes van de stad al helemaal te vinden. Zo komt ze langs de historische stadsmuur en laat ze haar favoriete koffietent zien, waar je zelfs het interieur kan kopen. Wil je naar een museum? Ook dat kan. Zeker een bezoekje waard dus.
Nóg meer LINDA.tv? Download dan ook onze LINDA.tv-app en kijk non-stop naar exclusieve series zónder reclames.
Voor de iOS-app:
Voor de Android-app:
Voor onze website: linda.tv
Geschiedenis van een handelsfamilie: in vijf generaties van koopmansgoed naar speelgoed
Zwolle - Aan de hand van bijzondere verhalen, voorwerpen (waaronder veel speelgoed) en een kijkje in de privélaatjes van het directeursbureau, neemt het Historisch Centrum Overijssel je mee op reis door de handelsgeschiedenis van de familie Simon. Begonnen ze anderhalve eeuw geleden als handelaars in huishoudelijke artikelen, nu hebben ze een groothandel in speelgoed.
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel en vertelt het verhaal vanaf de eerste Simon tot aan vandaag de dag, waarin de vijfde generatie Simon aan het roer staat. Als je de verhalen van alle generaties in de expositie naast elkaar ziet, ontdek je misschien wel het geheim van het 150-jarig bestaan!
De expositie is gratis te bezichtigen en nog te zien t/m 9 december 2016 in het Historisch Centrum Overijssel, aan de Van Wevelinkhovenstraat te Zwolle.
Zwolle door de jaren heen!!!
De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken… Ook bij het Historisch Centrum Overijssel. Hoewel we al jaren geen strenge winters meer hebben, halen .
bodensee zugefroren.
De Waal tussen Barendrecht en Heerjansdam was zo sterk bevroren dat er auto's over reden en konden er ook wedstrijden met arrensleden georganiseerd .
Zwolle, winter 1962/1963 (BB03431)
De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken… Ook bij het Historisch Centrum Overijssel. Hoewel we al jaren geen strenge winters meer hebben, halen we rond deze tijd van het jaar graag herinneringen op aan de winters van vroeger. Dit doen we met een mini-expositie onder de titel ‘De donkere dagen voor Kerst’.
In deze mini-expositie tonen we onder andere een film uit de winter van 1962-1963, met beelden van schaatsplezier op de Zwolse grachten, de Sassenpoort, het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark, kinderen spelend in de sneeuw bij het Kerkbrugje, en sneeuw op, waarschijnlijk, de Lemelerberg.
Naast de film hebben we een selectie gemaakt van platen-, CD- en DVD-hoezen met betrekking tot de Kerstperiode. Artiesten met Overijsselse roots van vroeger en nu – bijvoorbeeld Gert Timmerman, Thomas Berge en Miss Montreal – hebben ook kerstplaten gemaakt. Maar ook voor koren en muziekgezelschappen is het een dankbaar onderwerp.
De expositie is te zien vanaf 3 november t/m 31 december 2015.
Luchtopnamen boven Zwolle, mei 1976 (BB04046)
Op 28 maart 1910 slaagt de Fransman Henri Fabri er als eerst in om op te stijgen, te vliegen en te landen met een watervliegtuig. De wens om te vliegen is ongeveer zo oud als de mensheid maar de eerste daadwerkelijk succesvolle pogingen om een vliegtuig te lanceren stammen uit de laatste jaren van de negentiende eeuw. In 1891 werd voor het eerst een zweefvliegtuig getest, gevolgd door de eerste gemotoriseerde vlucht door de gebroeders Wright in 1903. Daarna volgden de ontwikkelingen zich snel op, zoals zo vaak helaas wel mede onder invloed van een oorlog, in dit geval de Eerste Wereldoorlog. Inmiddels is vliegen de normaalste zaak ter wereld.
In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich meerdere films met luchtopnamen. In deze film van dhr. H.J. van Wiechen zijn luchtopnamen te zien van de rivier de IJssel en van landerijen. Daarna uitvoerige opnamen uit de lucht van onder meer de stad Zwolle, van Kampen en van de tussenliggende gebieden. Uiteindelijk is de landing van het kleine vliegtuig met registratie PH-M15 te zien.
De bevrijding van Zwolle, 14 april 1945 (BB04045)
Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijd. In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich diverse filmfragmenten met beelden van deze periode. Een van deze films is gemaakt door de Zwolse arts H.J. van Wiechen.
Samenvatting:
Amateurbeelden van de bevrijding van Zwolle op 14 april 1945.
Beschrijving:
- De restanten van een door de terugtrekkende Duitsers in brand gestoken munitieauto op de Burgemeester van Rooijensingel, tegenover de Nieuwe Havenbrug.
- Een door de Duitsers in brand gestoken huis op de Eekwal.
- Het gezin van arts Van Wiechen verlaat het woonhuis in de Nieuwstraat (nr. 55) en loopt over straat.
- Mensen verzamelen zich op de Grote Markt, waar de Canadese bevrijders uitbundig worden begroet en Duitse aanwijzingsborden worden vernield.
- Vrouwen met koffers lopen bij een Duitse militair, die door een man in burger en een politieagent wordt opgebracht.
- Burgers rijden op militaire voertuigen door de stad.
- Uit het raam van het huis aan de Nieuwstraat hangen een Amerikaanse en een Engelse vlag.
- Mannen staan met elkaar te overleggen.
- Een menigte mensen rent van de Grote Markt naar de Sassenstraat en loopt vervolgens weer terug met Canadese soldaten in hun midden.
- Een militaire motorrijder met achterop een passagier rijdt over de Grote Markt, gevolgd door politieagenten op de fiets.
- Meer Canadese soldaten arriveren.
- Een kapotgeschoten kerk en andere verwoestingen, waaronder een ingestorte spoorbrug.
- Meer beelden van de ontvangst van Canadese troepen op de Grote Markt, met onder meer musicerende mannen, Duitse militairen die worden opgebracht en militaire voertuigen.
- Einde
Schilderachtige plekjes aan de waterkant - een boottocht van Zwolle naar de Beulaker
Vandaag, 26 oktober, begint de Internationale Waterweek. In het kader daarvan vertoont het Historisch Centrum Overijssel deze week een film rond een .
Vanaf Zwolle over het Zwolle-IJsselkanaal - Zwarte-water - Hasselt - Arembergersluis - Aremberger gracht uiteindelijk over de Beulaker.
Dagje uit van bejaarden naar een dierentuin. Karavaan van personenauto's vervoeren tientallen bejaarde mensen naar een dierentuin. Ze kijken naar olifanten, .
Deze week zomaar weer een film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel. Beelden van Zwolle: - fietsveer, - dijk naar Zalk. Beelden van Hasselt: .
De Aramese (Suryoyo) Gemeenschap in Overijssel, 1965-2012: Geschiedenis, Identiteit en Integratie
In opdracht van en in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel (HCO) uit Zwolle rond de Stichting Studiecentrum Aramea het unieke project af genaamd 45 jaar Arameeërs in Overijssel: Portretten van een Ambitieuze Gemeenschap.
Hierover vonden vorig jaar vier lezingen plaats in Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Rijssen-Holten. In december gaf het HCO een bundel van 22 verhalen uit onder de titel: Van Eufraat en Tigris naar Regge en Dinkel: Levensverhalen van christenen uit Zuidoost-Turkije en Syrië. Nu volgt het geschiedenisboek dat de Stichting Studiecentrum Aramea publiceert:
De Aramese (Suryoyo) Gemeenschap in Overijssel, 1965-2012:
Geschiedenis, Identiteit en Integratie
Op 3 april 2013 bent u vanaf 18:00 uur van harte uitgenodigd om, onder het genot van traditionele Aramese hapjes, de boekpresentatie in de burgerzaal van het gemeentehuis te Hengelo bij te wonen. Daar overhandigt de auteur, Johny Messo, zijn boek namens Aramea aan de burgervader van Hengelo, dhr. Sander Schelberg. In deze stad was in 1965 het verhaal van het Aramese (Suryoyo) volk in Nederland begonnen.
Voor meer informatie, zie .
Boottocht omgeving Zwolle, 1970 BB06703)
Vandaag, 26 oktober, begint de Internationale Waterweek. In het kader daarvan vertoont het Historisch Centrum Overijssel deze week een film rond een boottocht over het Zwarte Water, met beelden van Zwolle, Hasselt, met de Sint-Stephanuskerk en de molen, Zwartsluis, met het centrum, en wederom Hasselt.