In Brielle begon het...- Historisch Museum Den Briel
In Brielle werd Nederland geboren. Op 1 april 1572 wonnen de watergeuzen met de inname van Brielle hun eerste slag op de Spanjaarden.
Dit had een domino-effect als gevolg: diverse Hollandse steden voelden zich gesterkt in hun strijd tegen de Spaanse overheerser. Brielle was de eersteling der vrijheid (Libertatis Primitiae) en Alva verloor zijn bril.
In het museum is van alles te zien, te horen en te ervaren over die Tachtigjarige oorlog: hoe zat het ook al weer met Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits, of de Vrede van Münster in 1648?
Wie was Alva en wat was zijn Inquisitie? Wat betekende ‘ketter’ in die tijd ook al weer?
Vestings stad Brielle Fortress city Brielle Den Briel
Abonneer hier - Subscribe here :
Nederlandse ondertiteling - English spoken
Brielle, ook wel Den Briel genoemd is een stad, gemeente en historische zeehaven in West-Nederland, in de provincie Zuid-Holland, aan de noordkant van het eiland Voorne-Putten, aan de monding van de Nieuwe Maas De gemeente heeft een oppervlakte van 31,14 km2, waarvan 3,58 km2 water is, in 2017 was de bevolking 16.766. De gemeente Brielle omvat ook de gemeenschappen Vierpolders en Zwartewaal.
Brielle (pronounced ['bril?], also called Den Briel (Brill in English) is a town, municipality and historic seaport in the western Netherlands, in the province of South Holland, on the north side of the island of Voorne-Putten, at the mouth of the New Maas. The municipality covers an area of 31.14 km2 (12.02 sq mi) of which 3.58 km2 (1.38 sq mi) is water. In 2017 its population was 16,976. The municipality of Brielle also includes the communities Vierpolders and Zwartewaal.
Historical Museum of Brielle , The Netherlands. My#009
The museum of Brielle was established by the municipality of Brielle in 1912, due to in part to the substantial donation of 1400 valuable historical prints to the town of Brielle by art patron Alexander Verhuell. The municipal museum was called the Tromp of Museum until 1996, went it was renamed the Brielle Historical Museum ( Historisch Museum Den Briel ).
Since its foundation, the museum has been housed former municipal prison and weigh house, both built in 1623 by the Brielle carpenter Cornelis Payese . The bequest of Cornelia Jacomina van der Linden enabled the museum's storage rooms and galleries to be refurbished in 2012 and to be devoted for the greater part to the Eighty Years' War.
The refurbished museum was officially opened as the Eighty Years' War. Brielle Historical Museum by Queen Beatrix on 31st March 2012.
Historisch Museum Den Briel - Hoe Leuk is... Nederland?
Het Historisch Museum Den Briel werd in 1912 opgericht door de gemeente als Stedelijk Museum. De Tachtigjarige Oorlog staat centraal, met speciale aandacht voor de datum 1 april 1572. Op die dag werd Brielle door de watergeuzen ingenomen van de Spanjaarden.
Dit leidde tot een domino-effect waarbij veel steden werden veroverd van de Spanjaarden, zoals Alkmaar en Leiden. Maar Brielle was de 'eersteling der vrijheid', zoals dat wordt genoemd. Dit was een belangrijke stap op weg naar de zelfstandige republiek.
Maar wat hield de Tachtigjarige Oorlog eigenlijk in? Wie vochten er tegen wie? Wat was de beeldenstorm precies?
Met objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen krijg je als bezoeker antwoord op dit soort vragen.
--
'Hoe Leuk is... Nederland' is het wekelijkse programma op SBS6 dat vanaf juni 2013 wordt uitgezonden. Kijk elke zondag om 17.00 uur om te zien waar Bas Muijs de kijker mee naar toe neemt voor nieuwe mogelijkheden voor een buitengewoon dagje uit of weekendje weg in eigen land!
Koningin opent Historisch Museum Brielle
Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag de officiële opening van het heringerichte Historisch Museum Den Briel in Brielle verricht.
Lees meer: Koningin opent Historisch Museum Brielle
Heropening Historisch Museum Den Briel
Op zaterdag 31 maart 2012 werd het heringerichte Historisch Museum Den Briel heropend door konining Beatrix.
Brielle
Brielle, ook wel Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het voormalige eiland Voorne. Brielle heeft 12.160 inwoners.
Brielle was in de middeleeuwen de vijfde stad van het gewest Holland, is een oude vestingstad en de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. De grotendeels uit de 17e eeuw stammende vesting van Brielle is een rijksmonument en één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland.
1 April viering in een grote stad
Director: unknown | Production Country: The Netherlands | Year: 1922 | Production Company: unknown | Film from the collection of EYE (Amsterdam) - eyefilm.nl
Reportage about a festive parade in Rotterdam commemorating the Geuzen's capture of Den Briel on April 1, 1572, which had occurred three hundred and fifty years earlier. Bands, soldiers on horseback, and people dressed in historical attire march along. The colourful parade attracts many spectators, and speeches are held by a monument.
Taxatiedag bij Christie's in Brielle
In het Historisch Museum Den Briel hebben vrijdag ruim 500 mensen de gratis taxatiedag van veilinghuis Christie's bezocht. Volgens Christie's zijn er slechts een paar waardevolle voorwerpen of schilderijen getaxeerd. Op een veiling zouden ze hooguit enkele duizenden euro's opleveren.
Lees meer: Lange rijen op taxatiedag Christie's in Brielle
1 April viering Brielle 2019
Op maandag 1 april ging Brielle weer helemaal terug naar het jaar 1572. Op deze dag vielen de Watergeuzen Den Briel binnen en versloegen de Spanjaarden. Elk jaar wordt deze gebeurtenis groots nagespeeld in de binnenstad van Brielle.
Dit jaar zijn er helaas minder videobeelden gemaakt dan de twee voorgaande jaren. Bekijk ook de video's van 2018 en 2017.
2018 -
2017 -
Muziek: Nick Petrov - Fires On The Horizon
------------------------------------------------------------
Afspeellijsten
► Incidenten Brielle e.o. -
► Hulpdiensten Nederland -
► Hulpdiensten België -
► Ambulance video's Brielle e.o. -
► Evenementen en overige -
------------------------------------------------------------
Facebook
►
Flickr
►
------------------------------------------------------------
Mijn andere YouTube kanaal
►
------------------------------------------------------------
© BrielleMedia
1 April 1987 Brielle Dutch Pirates are Heroes
Documentaire uit 1987 over het jaarlijkse 1 Aprilfeest te Brielle.
Op 1 april 1572 werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en dat wordt nog jaarlijks gevierd. Ook wordt er op de nacht vóór 1 april de Kalknacht gehouden.
Dat de Geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle doet niets af aan het feest, dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld wordt.
De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met versche visch en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. In de kroegen wordt de dorst gelest met pullen bier en klinkt feestelijk gelal. Het is weer 1 april en in Den Briel betekent dat: feest!
Het 1 april openluchtspel 'Om de sleutel van de stad' wordt voor een tienduizendkoppig publiek opgevoerd door leden en bestuur van de 1 aprilvereniging. De in 16e-eeuwse kleding gestoken bewoners vormen het levende decor.
Het spel laat van begin tot eind zien hoe het op de bewuste dag in 1572 tot een verrassende bevrijding van Den Briel kwam. De Spaansgezinde burgemeester en de Spaanse commandant worden na de overwinning door de Watergeuzen in een kooiwagen door de stad gevoerd.
Hierna barst het feest los met als sluitstuk het Geuzenbal, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.
1967 1aprilfeest in Brielle door juffrouw Gelms
Traditioneel wordt in Brielle elk jaar opnieuw gevierd dat de Spaanse bezetter uit ons land werd verdreven op 1 april 1572. Brielle was de eerste stad in Holland die door Watergeuzen werd ingenomen en ontzet. De stad verwierf daarmee de gedenkwaardige erenaam: Libertatis Primitiae, eersteling der vrijheid.
Historisch Museum Den Briel
1 april 2015 - Den Briel (Brielle) weer bevrijd door de Geuzen
1 april viering van de bevrijding van Den Briel. 443 jaar geleden stonden de Watergeuzen aan de poort en eisten de sleutel van de stad. Burgemeester Koekebakker weigerde de stad over te geven en samen met een klein garnizoen Spaanse soldaten probeerde hij de Geuzen tegen te houden. Deze ramden op de poorten en overmeesteren de bezetter en de vroedschap. Daardoor werd Den Briel de eerste bevrijde stad van de Nederlanden en vormde de basis voor het huidige Koninkrijk. Ter ere hiervan wordt deze gebeurtenis elk jaar in Brielle gevierd door het naspelen van dit gebeuren met de inwoners die daarvoor in 16 eeuwse kledij de straten en pleinen bevolken.
Info 1 april zie:
Video:
Topstuk Louvre te zien in Brielle
Deze maand is het 352 jaar geleden dat de één van de meest gewaagde Nederlandse maritieme operaties ooit plaatsvond. Cornelis de Witt speelde in deze operatie een hoofdrol. Als dank voor zijn heldhaftigheid ontving hij een gouden bokaal van de Staten van Holland.De bokaal is al jaren te vinden in het Louvre. Dit Franse museum heeft de beker nu in bruikleen gegeven aan het Historisch Museum Den Briel. Daar is het één van de pronkstukken op een tentoonstelling over de Gebroeders De Witt. Die is vanaf zondag te zien. Oorlog met EngelandIn 1667 vertrok Admiraal Michiel de Ruyter met de oorlogsvloot naar de het Engelse stadje Chatham. De opdracht voor deze operatie was gegeven door Raadspensionaris Johan de Witt. De Witt wilde de Engelsen forceren om een nieuwe vredesovereenkomst te tekenen, eerdere vredesonderhandelingen waren op niks uitgelopen.De Raadspensionaris stuurde ook zijn broer Cornelis mee. In het begin van de aanval was De Ruyter nog niet volledig hersteld van ziekte waardoor Cornelis nóg meer verantwoording kreeg. De operatie liep geslaagd: de Nederlanders wisten verschillende Engelse schepen te vernietigen en kaapten het vlaggenschip, de Royal Charles.[article:156203:de Royal Charles in Hellevoetsluis]Toen de Nederlandse oorlogsvloot terugkeerde werden De Ruyter en Cornelis de Witt ontvangen als helden. De mannen kregen beiden een duur cadeau van de Staten van Holland. Tijdens het Rampjaar 1672 werden de gebroeders De Witt door de schutterij van Den Haag op bloederige wijze vermoord.De gouden beker werd geërfd door de weduwe van Cornelis, Maria van Berkel. “Vervolgens erfde zijn dochter Elizabeth de bokaal. Hij is heel lang in de familie gebleven. Toen de familie geen kinderen meer kreeg ging de beker over naar de schoonfamilie", vertelt directeur Marijke Holtrop van het Historisch Museum Den Briel. “Generaties later werd hij verkocht aan een onbekende. Hij of zij heeft hem vervolgens verkocht aan Baron de Rothshild, dit was eind 19e eeuw. Een van zijn dochters liet de beker aan het Louvre na.” Tentoonstelling ‘De Gebroeders De Witt’De bokaal is pas voor de tweede keer, sinds hij verkocht werd aan Rothshild, terug in Nederland. “Daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee,” aldus Holtrop. “Als museum en gemeente zijn we er ook heel erg trots op. Het is natuurlijk heel bijzonder dat die oude beker, uit 1667, zolang bewaard is gebleven. Het is een beker die echt past bij Cornelis de Witt en het is fantastisch dat wij hem mogen lenen bij een tentoonstelling over de gebroeders De Witt.”Wethouder Bert van Ravenhorst van Brielle is ook blij met de bokaal uit het Louvre in zijn gemeente: Voor de stad betekent dit veel, Brielle is een historische stad, met een rijke geschiedenis en een mooi museum over de 80-jarige oorlog, daarbij past deze beker natuurlijk heel goed. En het is ook een illustratie dat wij als klein museum toch over topstukken kunnen beschikken.”De tentoonstelling 'De Gebroeders De Witt. Iconen van de Gouden Eeuw' is tot en met 8 september te zien in het Historisch Museum Den Briel.
Opening van De Tachtigjarige Oorlog - Historisch Museum Den Briel door Hare Majesteit de Koningin
Op 31 maart 2012 opende Hare Majesteit Koningin Beatrix de permanente tentoonstelling over De Tachtigjarige Oorlog in het Historisch Museum Den Briel. Deze korte film toont u de opening en de feestelijkheden op die dag. De rechten van deze film zijn voorbehouden aan de gemeente Brielle.
31/03/12 Koningin Beatrix brengt bezoek aan Brielle Zuid - Holland
(HD1080p) BRIELLE - Zaterdagmiddag 31 maart is Koningin Beatrix naar Brielle gekomen. Hare Majesteit kwam speciaal naar Brielle voor de opening van het vernieuwde Historisch Museum Den Briel, gelegen aan de Markt. Het Museum bestaat 100 jaar.
ZichtOp: Den Briel (NL)
Op een dag kwam de vloot van de watergeuzen toevallig door de wind voor de kust van Den Briel terecht. Ze kregen direct bezoek van de veerman van Den Briel, Jan Pietersz. Koppelstok(Coppelstock). Die vertelde aan Lumey, de admiraal van de vloot, dat de Spanjaarden juist uit Den Briel vertrokken waren, omdat zij elders in Nederland de onrust moesten bestrijden. Wat een kans! Lumey stuurde Koppelstok naar het stadsbestuur. Die moest daar vertellen dat de watergeuzen voor de kust lagen. En hij zei erbij dat ze wel met vijfduizend man waren. Dat laatste wist Koppelstok helemaal niet zeker, hij verzon maar wat. Maar het stadsbestuur was hier zo van onder de indruk dat ze met Lumey wilde onderhandelen.
Lumey stond inmiddels met 1100 man voor de Noordpoort en eiste de stad op in naam van de prins van Oranje. Binnen de muren van de stad brak onmiddellijk paniek uit en veel mensen vluchtten de stad uit via de Zuidpoort. Toen Lumey dit ontdekte, stuurde hij alsnog soldaten naar de Zuidpoort en liet hij de Noordpoort in brand steken. De mannen beukten met een mast tegen de poort en drongen de stad binnen. En daar bleven ze. De watergeuzen haalden de Spaanse vlag neer en hezen de prinsenvlag van Oranje. Den Briel was de eerste stad in de Nederlanden die zich tegen koning Filips II verklaarde. Daarna volgden vele andere steden
Brielle - Den Briel - 1 april, 2019
Abonneer - Subscribe here : Nederlandse ondertiteling - English spoken
Op 1 april 1572 werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en dat wordt nog jaarlijks gevierd. Ook wordt er op de nacht vóór 1 april de Kalknacht gehouden. Dat de Geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle doet niets af aan het feest, dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld wordt.
On April 1, 1572, Brielle (Den Briel) was freed from the Spanish occupation by the Watergeuzen and that is still celebrated annually. The Kalknacht is also held on the night before 1 April. The fact that the Geuzen accidentally ended up in Brielle and that the Spaniards had already left Brielle for a long time does not detract from the celebration, which is still celebrated and re-enacted every year.
The beautiful city of Brielle in Holland [ 12 jan 2018 - Day 12 ]
One of the nicest city's of The Netherlands/Holland; Brielle! So much beautiful and historical buildings and stories! If you can, go there sometimes! We managed to go there as Doctor (Who) And Rose Tyler!
Music:
Outro music by Hooksounds:
Middle Music:
Lyfo - High
Intro and outro made by:
Sara Parker
Main Channel:
Vlog Channel:
Geekdoc10 (Michael) Info:
Main Youtube:
Gallifreya Cosplay:
Facebook Proximus Cosplay:
Facebook Gallifreya Cosplay: