Hüseyin Rahmi Gürpınar - Tarihe Damga Vuran 10 Sözü
Herkese selamlar, Kanalımıza hoşgeldiniz.
Videomuzu beğendiyseniz, like atıp, paylaşmayı ve kanalımıza abone olmayı unutmayın!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Diğer platformlarımız
►Instagram:
►Facebook:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
►Kişisel Kanalım:
►Kanalımızın İngilizce Versiyonu:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Videodaki Beatin Adı: Müzikalite - Beat 6
Videodaki Beatin Linki:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Videodaki Kişi Hakkında:
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı.
1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. Bundan sonra çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi.
Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasile anlatır. Servet-i Fünuncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle toplum için sanat yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır.
Heybeliada (Değirmen burnu, Çam limanı, sadıkbey plajı, Alman Koyu)
Bu videoyu YouTube Video Düzenleyicisi ( ile oluşturdum
(Değirmenburnu piknik alanı, Çam limanı, sadıkbey plajı, iskele meydanı, Terk-i dünya manastırı, Aya Triada Manastırı ( Ruhban Okulu ), İsmet İnönü Köşkü müzesi, Heybeliada Sanatoryumu,Aya Yorgi (Saint Georges) Uçurum Kilisesi, Ayios Nikolos Rum Ortodoks Kilisesi,süslü mezar, deniz lisesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi, Alman Koyu Plajı )
Heybeliada'da nereye gidilir ?
Heybeliada da nereye gidilir ?
where to go in Heybeliada ?
what to do in heybeliada ?
Hüseyin Rahmi Göktaş ile BeñSeñOğ – Türkçenin Ruhu KTS #91
Heybeliada (Halki-Prens Adaları) Gezilecek Yerler
Halki ,Prens Adaları veya Heybeliada adıyla bilinen Ada'da yeme içme, gezi mekanları ile dolu bir gün geçirdik. Heybeliada'da tüm tarihi mekanlar, piknik ve yürüyüş rotası bu vlogta...
Videomu Beğendiyseniz Beğen Butonuna Basmayı ve Kanalıma Abone Olmayı unutmayın :)
BANA ULAŞIN:
INSTAGRAM :
TWITTER :
Facebook:
İş birlikleri için : gezente.com@gmail.com
MUTLAKA İZLEMENİZ GEREKEN VİDEOLARIM
Pasaportsuz Visesiz Tatil:
Ucuza Gezmenin Püf Noktası Amsterdam Kasabaları:
Kölnde Katedralden Kovulduk:
Hamburg'ta Kaybolduk:
Berlin seyahati:
Ikea Alışverişim:
İlk Bisikletimizi Nereden Aldık:
******************************
heybeliada
halki
prensadaları
adaturu
adagezisi
adalar
ruhbanokulu
istanbuladalar
heybeliada ruhban okulu
heybeliada plajlar
heybeliada ismet inönü müzesi
heybeliadaplajları
heybeliadagezilşecekyerler
heybeliada gezi haritası
heybeliada beach club
istanbul
hüseyin rahmi gürpınar müzesi
travel trips
travel hacks
haftasonu kaçamağı vlogging
günlük vlog
Gulyabani ~Hüseyin rahmi gürpınar |Kitap yorumu
mezunlar ve mensuplar gunu
Heybeliada Huseyin Rahmi Gurpinar Lisesi, Mezunlari ve Mensuplari Gunu, 10 Haziran 2007, Okul Bahcesi, HRGL'nin 50. Yili
Heybeliada | İstanbul'da Gezilecek Yerler | VLOG
Lütfen burayı genişletin :)
Merhaba, Heybeliada harika bir yermiş. Neden şimdiye kadar gidip gezmemişiz bilmiyorum. Gidenlere tavsiyem Ruhban Okulunu görmeden, İnönü Evi Müzesini görmeden dönmeyin :)
Merak ettikleriniz için yorum bırakın lütfen :)
Heybeliada | İstanbul'da Gezilecek Yerler | VLOG
Daha fazla video için kanalıma abone olmayı ve beğen tuşuna basmayı unutmayın :)
Bana Ulaşın!
Blogum:
İnstagram: elifmorkoc
Snapchat: elifmorkoc
Mail: elif-morkoc@hotmail.com
Heybeliada sanatoryumu documentary
Documentary
Zamanın Okuru
Heybeliada Anadolu Lisesi
Kısa Film Yarışması
Öğrenci Çalışması
Hayaline Uç - İstanbul inspires you!
Adalar Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi Hayaline Uç Yarışması İstanbul Tanıtım Kısa Filmi
7-HEYBELİADA İSMET İNÖNÜ'NÜN EVİ(Olacak Şey mi? )
Merhaba,
Kanalıma abone olarak destek olabilirsiniz :)
Videoyu beğenmeyi bildirimler için zilin sesini açmayı unutmayın lütfen.
Heybeliada gezimizde Ruhban okulunun farklı farklı dizayn edilmiş bahçesi, alfa ve omega işaretlerinin anlamı İsmet İnönü'nün evinde bahsediliyor.(Hala kapalı, olacak şey mi? )Akın akın insanlar giderken kapı duvar oluyor.
O devrin en zenginlerinden Abbas Hilmi Paşa.
Vidalı Köşk haremlik ,selamlık, kırmızı köşk.
Kişisel blog tarzında gezi ve seyahatler içermektedir.Ayrıca katıldığım etkinlikler yer alıyor. Ben geziyorum sizlerede gezilecek yerler hakkında gezi rehberi tarzında haberler ve hikayeleri sizlerle paylaşıyorum..İçerisinde seyahat videoları ve fotograflar da yer alıyor Gittiğim etkinliklerinde video ve fotoğrafları eklemeyi düşündüm.
Doğal içten ve samimi bana özel paylaşımlar.
Yeni videolardan haberdar olabilmek için :
Adıyaman:
Kağıthane, İstanbul:
Bursa :
Kayseri :
MS (Multiple Skleroz) :
İnstagram'dan Beni Takip Edin
Twitter'den Beni Takip Edin.
Müzik: YouTube Library
İzlediğiniz için teşekkürler!
İNÖNÜ MÜZESİ GEZİSİ (HEYBELİADA)
1=İSMET İNÖNÜ HEYKELİ SİZİ KAPIDA KARŞILIYOR
2=ÖMER VE ERDAL İNÖNÜ'NÜN YATAK ODASI
3=İSMET İNÖNÜ VE EŞİNİN YATAK ODASI
4=BANYODAKI BATARYA VE MUSLUK AVRUPA KÜLTÜRÜDÜR
5=İSMET İNÖNÜ ÇALIŞMA ODASI
6=MÜZENİN BİR ÜST SOKAKTA İSMET İNÖNÜ PARKI
EVİ HAKKINDA
İSMET PAŞA İLE HEYBELİADA İLİŞKİLERİ 1924 YILINDA BAŞLADI. PAŞA' O TARİHTE BİR RAHATSIZLIK GEÇİRİR. BAŞTA GAZİ PAŞA OLMAK ÜZERE DOKTORLAR MUTLAK İSTİRAHAT ÖNERİRLER. HEYBELİADA SEÇİLİR VE BU EV, EŞYALI OLARAK KİRALANIR AİLECE BURAYA YERLEŞİRLER. AİLE ÇOĞALMIŞTIR. ÖMER'E ERDAL VE ÖZDEN DE KATILIR. HER YAZ HEYBELİADA'YA GELMEKTEDİRLER . DENİZE GİRİLMEKTE GİZİNTİLER YAPILMAKTA; ÇOCUKLAR TENİS OYNAMAKTA VE BOTA BİNMEKTEDİRLER . KİRADA ORTURDUKLARI EVİ, 1934 YILINDA SATIN ALMAYI DÜŞÜNÜRLER. EVE, MOBİLYALI OLARAK 25 BİN LİRA İSTENİR. GAZİ PAŞA, EŞYASIZ OLARAK SATIN ALMASINI ÖNERİR. ZİRA O ZAMAN İÇİN, BU PARAYI ÇIKIŞTIRMAK OLDUKÇA ZORDUR. PAZARLIK EDİLEREK 9.500 LİRAYA ANLAŞIRLAR. EVİN YENİ EŞYASINI GAZİ PAŞA HEDİYE EDER BUGÜNKÜ EŞYALAR, YÜZLERİ YENİLENMİŞ O ZAMANDAN KALMADIR.
İsmet İnönü artık yoktur. 25 Aralık 1973'te Ankara'daki Pembe Köşk'te 89 yaşında gözlerini kapamıştır. Ada'daki ev, ilk yazlar açılmaz. Mevhibe Hanım, Kartal'dadır. Fakat, Ada'daki ev hasreti, giderilemez bir hasrettir. Üstelik gelini Sevinç de bir Ada çocuğudur. Bazı yazlar, Ada'daki ev açılmakta temizlettirilmekte, Mevhibe Hanım oraya geçmekte ve Erdal ile Sevinç de onunla birlikte olmaktadırlar. Erdal ve Sevinç de, orada hayatı canlı halde tutabilmişlerdir.
Fakat evler de insanlar gibi doğanın hışmına maruzdurlar. Yılların evi, hele arkasındaki güzelim bahçe ve setler, yavaş yavaş terk edildikleri yalnızlık içinde çökmektedirler. Tek çare evin özel bir ev olmaktan çıkarılıp, İsmet İnönü Vakfı tarafından, bir müze değil, dışarıda da örnekleri bulunduğu gibi bir “İsmet İnönü Evi” haline getirilmesiydi. Bunun sağlanması için ev, İnönü ailesi tarafından İnönü Vakfı’na bağışlanmış ve bu bina, gördüğünüz hale birçok dostumuzun katkısıyla getirilmiştir. Bunun yaşaması, hatta geliştirilmesi o dostlarımızın ve yenilerinin, hele Heybeliadalı’ların esirgemiyecekleri katkısıyla gerçekleşecektir.
????NOT????
⚠GÖRÜNTÜLER KESİNLİKLE BENIM SADECE MÜZİK BENİM DEGİL KANALIMA ABONE OLMAYI UNUTMAYNIZ YORUMDA İSTEDİGİNİZİ SORABİLİRSİNİZ CEVAP GELİR BEĞENMEYİ UNUTMAYIZ KESİNLİKLE İZLEMEYİ TAVSİYE EDİYORUZ BİR SONRADAKİ VİDEODA GÖRÜŞMEK ÜZERİ.⚠
????SOSYAL HESAPLAR????
İNSTAGRAM
FACEBOOK
TWİTTER
Atatürk'ün Arkadaşı İsmet İnönü'nün Evinin Müze Haline Getirilmesi 1990
Atatürk'ün Arkadaşı İsmet İnönü'nün Evinin Müze Haline Getirilmesi 1990
Atatürk'ün Arkadaşı İsmet İnönü'nün Evinin Müze Haline Getirilmesi 1990
Heybeliada Anadolu lisesi masa tenisi maçı
1-HEYBELİADA TAŞ MEKTEP (Çok İlginç Bilgilerle)
Merhaba,
Kanalıma abone olarak destek olabilirsiniz :)
Videoyu beğenmeyi bildirimler için zilin sesini açmayı unutmayın lütfen.
Heybeliada
Heybeliada,(Belgesel tadında) İstanbul’un ikinci en büyük adasıdır. Adaya Heybeliada denilmesinin sebebi, uzaktan bakıldığında adanın yere bırakılmış bir heybeye benzemesidir. Eski adı Yunanca bakır anlamına gelen Halki'dir. Sadece doğal manzarası ile değil, temiz havası ve, Bahriyesi, Sanatoryumu, Ruhban(Papaz) Okulu gibi kurumlarıyla da adından söz ettirir. Heybeliada plaj fiyatları 2019 da biraz el yaksada hafta içi daha uygun.
Merhaba,
Kişisel blog tarzında gezi vlog olsun istedim. Ben geziyorum sizlerede gezilecek yerler hakkında gezi rehberi tarzında haberler ve hikayeleri paylaşacağım.İçerisinde seyahat videoları ve fotograflar da olacak.Gittiğim etkinliklerinde video ve fotoğrafları da yer alacak.
Doğal içten ve samimi bana özel paylaşımlar.
Yeni videolardan haberdar olabilmek için :
Adıyaman:
Kağıthane, İstanbul:
Bursa :
Kayseri :
MS (Multiple Skleroz) :
İnstagram'dan Beni Takip Edin
Twitter'den Beni Takip Edin.
Müzik: YouTube Library
İzlediğiniz için teşekkürler!
TARİHTE BUGÜN | 8 MART
GÜNÜN OLAYI
Kadın İşçilerin Öldüğü Gün ‘’Dünya Kadınlar Günü’’ Oldu (1857)
ABD’nin New York şehrinde çalışama koşullarının iyileştirilmesini isteyen dokuma işçileri büyük bir grev başlattılar. Polis grev yapan işçilere çok sert şekilde müdahale etti. Fabrikaya kilitlenen işçiler çıkan yangın sonrasında kurtulmakta zorlandılar. Kapıların kilitli olması ve barikatlar nedeniyle 8 Mart 1857’de çoğunluğu kadın olan 129 işçi hayatını kaybetti. İlk olarak 1910 yılında bugün Sosyalistlerin aldığı bir karar ile ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ olarak kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler 1975 yılından itibaren 8 Martın Dünya kadınlar günü olarak kutlanmasına karar verdi.
GÜNÜN KİŞİSİ
Aslan Maşadov Şehit Oldu (2005)
SSCB Kızılordusunda topçu Albaylığa kadar yükselmişti. Çeçenistan’ın bağımsızlık savaşında önemli rol oynadı Çeçenistan Devlet Başkanı Dudayev’in şehit olmasının arkasından devlet başkanlığına seçildi. Ilımlı politikaları ile tanındı. İkinci Çeçen-Rus savaşının başlaması üzerine tekrar dağlara dönerek gerilla savaşına devam etti. Rus özel kuvvetlerinin 8 Mart 2005’te bulunduğu Yurt kasabasına düzenlediği baskın sırasında arkadaşları ile birlikte şehit oldu.
GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI
ABD Askerleri Masum Filipinlileri Katletti (1906)
ABD 20.Yüzyılın başında Filipinleri işgal etmişti. Filipinlileri uygarlaştırma gerekçesi ile bir çok katliam gerçekleştirilmişti. Hatta bu katliamlar savaşın bittiği 1902 yılından sonrada devam etmişti. Yazar Mark Twain bu katliamları protesto etmiştir. ABD askerleri 8 Mart 1906 tarihinde Filipinlerde Moro Kraterine gizlenmiş olan aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 600’e yakın kişiyi katlettiler. ABD askerleri tarafından gerçekleştirilen bu olay tarihe Moro Krateri katliamı olarak geçmiştir.
İttihat Ve Terakkicilerin Yargılanması İçin Mahkeme Kuruldu (1919)
Kurtuluşu İngilizlerde gören Sadrazam Damat Ferit Paşa İttihatçıları yargılayarak İngiliz sempatisi kazanmak için sadrazamlığının üçüncü gününde, 8 Mart 1919 tarihli kararname ile Nemrut Mustafa Paşa başkanlığında Divanı Harbi Örfinin kurulmasını sağladı.
Adnan Menderes İstifa Etti (1951)
Kabinesini yenilemek isteyen Adnan Menderes 8 Mart 1951 Tarihinde istifa etti. Cumhurbaşkanı tarafından tekrar görevlendirilen Adnan Menderes hükümeti yeniden kurdu.
Vehbi Koç’un Çalınan Naaşı Bulundu (1997)
Ünlü iş adamı Vehbi Koç’un naaşı mezarından çalındı. Vehbi Koç’un naşı 8 Mart 1997 tarihinde Zincirlikuyu mezarlığında bulundu. Bu olayı gerçekleştirilenler yakalandı. Vehbi Koç ikinci bir cenaze töreni ile tekrar defnedildi.
Abdullah Gül Fazilet Partisi Genel Başkanlığına Aday Oldu (2000)
Fazilet Partisinde yenilikçi kanat olarak adlandırılan grubun desteği ile Abdullah Gül 8 Mart 2000 tarihinde genel başkanlığa aday oldu. Fakat yapılan seçimlerde yeterli çoğunluğu elde edemedi ve Recai Kutan genel başkan oldu.
Elazığ’da Deprem Oldu (2010)
Elazığ'da 8 Mart 2010 tarihinde sabaha yakın merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde 51 hayatını kaybetmiş, 74 kişi ise yaralanmıştı.
GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI
1933. Türk Dili Tetkik Cemiyeti, Atatürk’ün başkanlığında toplandı.
1944. Gülmece unsuru taşıyan romanlarıyla ünlenen Hüseyin Rahmi Gürpınar, Heybeliada’daki köşkünde öldü. Gürpınar, 17 Ağustos 1864’te İstanbul’da doğmuştu.
1948. Tanımladığı bir deri hastalığı, ‘’Behçet Hastalığı’’ adıyla dünya tıp literatürüne geçen, deri ve zührevi hastalıklar uzmanı Ordinaryüs Profesör Dr. Hulusi Behçet kalp krizi sonucu İstanbul’da öldü.
1952. ABD Philadelphia’da ilk suni kalp ameliyatı yapıldı.
1954. Devletin siyasal prestijine ve mali gücüne zarar getirdiğine karar verilen ya da kişilerin özel hayatına tecavüz eden yazılar yazan gazetecilere ağır cezalar öngören Basın Kanunu, TBMM’den geçti.
1955. Türkiye’nin ilk kanserle savaş dispanseri açıldı.
1962. İstanbul-Ankara-Adana seferini yapan THY Kop uçağı Toroslar’da düştü. 8 yolcu ve 3 kişilik mürettebat öldü.
1963. Suriye’de, bir darbe sonucu, Baasçılar ve Nasırcılar iktidarı ele geçirdi. Baasçı subaylar, şubat ayında, Irak’ta da yönetimi ele geçirmiş ve Başbakan Kasım öldürülmüştü.
1972. Demokratik Parti Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Menderes, Ankara’da havagazıyla intihar etti. Başbakan Adnan Menderes’in oğullarından Mutlu Menderes, 1 Mart 1978’de trafik kazasında ölmüştü. 15 Mart 1996’da ise Aydın Menderes, trafik kazası sonucu felç oldu.
1976. İstanbul’un ilk çok katlı otoparkı, Karaköy’de hizmete girdi.
1984. 8 ilde olağanüstü hal uygulanmasıyla ilgili ‘’Olağanüstü Hal Yönetmeliği’’ yürürlüğe girdi.
1996. Lefkoşa-İstanbul seferini yapan KKTC’ye ait bir yolcu uçağı kaçırılarak önce Sofya’ya, ardından da Münih’e indirildi.
2003 . İstanbul-Diyarbakır seferini yapan THY'nin RC-100 tipi uçağı, Diyarbakır'a inişi sırasında düştü: 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı kurtuldu.
2004 . Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Yönetmeliğinin gizliliğini kaldıran yasanın ardından hazırlanan yeni yönetmelik d