İnaltı Mağarası
İnatlı Mağarası, Ayancık ilçesine yaklaşık 35 km uzaklıktaki İnaltı köyü yanında yer almaktadır. Mağaraya Ayancık'tan iki ayrı yolla gidilebilir. Birinci yol, inatlı çayı yanından İnatlı Köyüne vararak gidebilirsiniz. İkinci yoldan ise Çangal ve Akgöl üzerinden ulaşabilirsiniz. İnatlı Çayı üzerinden giderseniz aniden toprak kayması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu yoldan giderseniz yanınıza fotoğraf makinenizi, kameranızı almayı unutmayınız. Yolda ilerlerken kimi zaman dere kenarından kimi zaman bir vadiden geçeceksiniz. Aniden küçük bir şelale ile karşılaşarak yol alacaksınız. Yeryüzü katmanlarının görüntüsünde güzel manzaralı bir yolla İnaltı köyüne varacak ve İnatlı Köyünü görecek yaklaşık 600 metrelik eğimli bir yoldan geçerek İnatlı Mağarasının otoparkına ulaşacaksınız. Arabanızı park ettikten sonra yaklaşık 200 basamaklı yolda ilerlerken yorulduğunuzda banklara oturarak, İnaltı'nın doğa yapısı hakkında ağaçlara iliştirilmiş yazılardan bilgi sahibi olacak, geldiğiniz vadiyi tepeden göreceksiniz, gözünüzün alabildiği kadar uzaklıklarda yeşillikleri ve gözyüzünün maviliklerini bulacaksınız.
İnaltı Mağarası geniş ve yüksek bir girişle başlamakta ve 350-400 m'lik kısma kadar bu özelliğini korumaktadır. Mağara 3-6 m genişliğe, 5-25 m'ye varan yüksekliğe sahip olup, büyük bir tünel şeklinde devam etmektedir. İlk 350-400 m'lik bölümde, mağara oluşumları açısından duvarlarda travertenler ile yer yer küçüklü büyüklü sarkıtlar bulunmaktadır. Mağaranın toplam uzunluğu 700 m olup, 400 m'den sonrası sulu ve çamurludur. Mağarada gezerken üzerinize bir hırka veya bontu almayı unutmayınız. İlerledikçe serinliği hissedeceksiniz.
2001 yılında başlatılan aydınlatma çalışmaları bugün tamamlanmıştır.
Girişi ücretsiz olan ve görevli bir personel tarafından kontrollu olarak ziyarete açık olan İnatlı Mağarasının araç park yeri, oturma alanları, çay ocağı, tuvaleti bulunmaktadır.
Sinop Ayancik inalti Magarasi
İnaltı Mağarası:
Ayancık İlçesine 40 km uzaklıkta bulunanİnaltı Köyü sınırları içerisinde olan mağara denizden 1070 metre yüksekliktedir. Mağaranın 50 m altına kadar araçla ulaşım bulunmaktadır. Buradan da merdivenler aracılığıyla mağaranın ağzına ulaşılabilmektedir. Mağara ağzında geniş bir sahanlık bulunmaktadır. İnaltı Mağarası, gerek mağara içi damlataşları özelliği, gerekse doğal çevresinin güzelliği ile turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur.
Ortalama uzunluğu 658 metredir. MTA tarafından 1996 yılında inceleme yapılan İnaltı Mağarasının 300 metrelik bölümü aydınlatılmış olup turizme açılmıştır. Mağaranın devamındaki 358 metrelik kısmının ancak 125 metrelik bölümünün turizme açılmaya uygun olduğu tespit edilmiştir. Mağara doğu-batı yönünde (S) çizerek uzanır. Giriş salonunun boyu 125 m, tavan yüksekliği 15 m, genişliği 10-12 m arasında değişen düzgün bir galeriye açılır. Bu galeri mağaranın en geniş ve en kuru bölümüdür. Daralarak ilerleyen mağarada sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzları görülmeye başlanır. Tabanda bulunan Dogger yaşlı granit temel üzerine gelen ve karst taban düzeyini oluşturan Malt-Alt Kereatse yaşlı inatlı formasyonu içinde yatay gelişmiştir. Buna karşılık mağara tabanına yakın alt kesimlerde ve su düzeyinin hemen üzerinde karnabahar ve patlamış mısır şekilli damlataşlara da yer yer rastlanılmaktadır. Bu bölgedeki mağara ve çukurların oluşum temelinde erime özelliğini barındıran yüksek derecede kireçtaşı bulunur.
İnaltı Mağarası, mistik ve gizemli görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini büyüler. Mağaranın içerisine gezi güzergâhı ve önüne de kır kahvesi yapılmış olup; misafirlerini heyecanla beklemektedir.
KAYNAK:
01 Temmuz 2014 tarihinde alınmıştır.
SİNOP AYANCIK İNALTİ MAGARASİ
SİNOP AYANCIK İNALTİ MAGARASİ
AYANCIK'TA BİR İNCİ AKGÖL
Ayancık'tan Kastamonu yönüne ilerlediğinizde Sinop'un muhteşem dağ köylerinin ve ormanlarının eşliğinde yol alıp gözlerinizin önünde ki manzarayı seyre doyamadan yolun sağında karşınıza çıkan İNALTI MAĞARASI tabelasından dönüp ilerleyeceksiniz. Sarıçam ve köknarların arasından geçip inişe geçtiğinizde karşınıza yemyeşil bir zümrüt gölü çıkacak. Yukarıdan seyir eğlediğinizde ormanların arasında sanki elinizi daldırıp avuçlarınıza dolacakmış gibi gözüken bu göl sizi yaklaştıkça kendine hayran bırakacak. Göl başında orman işletmenin bir evi var. Bekçiler yazları 24 saat orada nöbette. Kontrollü ve etrafı kirletmeden piknik yapabilme imkanı var. Av mevsiminde balık tutabilmenin keyfine varabilirsiniz. Çok yakınında yer alan İNALTI KÖYÜ YAYLA EVLERİ VE MEŞHUR İNALTI MAĞARASINI GÖRMENİZ MENFAATİNİZEDİR. ZİRA BU MAĞARANIN KENDİNE HAS SARKIT VE DİKİTLERİ sizde hayranlık uyandıracak.
KAYBOLDUK ! Ayancık İnaltı Mağarası Gezisi
Her gün 19.00’da kanalımda yeni bir video bulabilirsiniz.
Instagram : beyzanurtekin
İletişim : beyzanurtekinx@gmail.com
Ayancık Gezilecek Yerler, Sinop Ayancık Tanıtım, Ayancık/Turkey Promotion Film
Sinop iline bağlı olan Ayancık ilçesinin yüzölçümü 866 km² olup Sinop merkeze olan uzaklığı 56 km.dir. Ayancık ilçesinin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Boyabat ilçesi ve Kastamonu İline bağlı Taşköprü ilçesi, batısında Türkeli ilçesi ve doğusunda ise Erfelek ilçesi bulunmaktadır. İlçenin nüfusu yaklaşık 25 bindir. Ayancık Sinop’un yüzölçümü bakımından Boyabat ve Durağan’dan sonra 3. büyük; nüfus açısından ise Sinop-Merkez, Boyabat ve Gerze’den sonra 4. büyük ilçesidir. Ayancık’ın Gerze ile nüfusları birbirine çok yakın olduğu için Ayancık ilçesini nüfus açısından da Sinop’un 3. büyük ilçesi olarak adlandırırsak bu yanlış olmaz.
İlçe merkezi 202 m. yükseklikteki Maltepe ve Ayantepe ile deniz arasında Ayancık Çayı Vadisinde kurulmuştur. İlçe adını Ayan tepesinden almıştır.
Ayancık ve çevresi 11. yüzyılın sonlarında ilk kez Danışmentoğullarının egemenliğine girmiştir. Bölge 1204’te Anadolu Selçuklularının, 1259’da Pervaneoğullarının, 1292’de Candaroğullarının eline geçmiştir. 1460 yılında ise Sinop ve çevresi Osmanlı Devletine bağlamıştır. İlçenin bugünkü yerinin merkez oluşu 1860 yılından sonra olmuştur. İlçe belediyesinin resmi logosundaki tarih ise 1863’tür. Ayancık cumhuriyetin ilanına kadar Kastamonu iline bağlı iken; cumhuriyetin ilanından sonra yapılan idari düzenlemelerle Sinop iline bağlanmıştır. Ayancık’ın 2018 itibarıyla 5 mahallesi ve 71 köyü bulunmaktadır.
Ayancık’ta her yıl temmuz sonu ya da ağustos başında Ayancık Kültür-Keten ve Ahşap Festivali , Eylül ayının üçüncü haftası içinde ise Ayancık Panayırı düzenlenmektedir.
Ayancık’ın tarihi ve doğal güzellikleri arasında birçok seçenek vardır. Özellikle Ayancık sahilleri-koyları ile ağaç denizi olarak nitelendirilen Çangal Ormanları görülmeye değer yerlerin başında gelir. Sizler için Ayancık’ta gezilecek bazı yerler belirledik! İşte Sinop-Ayancık Gezilecek Yerler:
Ayancık Kültür Evi
Ayancık İskelesi
AYANCIK ESKİ CEZAEVİ: Eski bir kilise kalıntısı olan ve bir dönem cezaevi olarak kullanılan ve Ocak 2018 itibarıyla devam eden restore çalışmaları bittiğinde ilçe güzel bir kültür tesisi kazanacak.
AYANCIK EVLERİ: Sahildeki Ayancık evlerinin dışında ilçede tarihi nitelikte ahşap mimarisi ile dikkat çeken pek çok ev vardır.
Ayancık Yalı Cami,
AYANCIK AHŞAP CAMİLERİ: Ayancık Dedeağaç Köyü Cami, Ayancık Kurtköyü Cami
AYANCIK-ÇANGAL ORMAN MÜZESİ
AYANCIK KANYONU
Ayancık Bakırlı Şelaleleri: Ayancık'a 27 km uzaklıkta olan Bakırlı Aksu şelalesi Bakırlı Köyü içerisinde yer alır.
İnaltı Mağarası İnaltı Köyü-Ayancık/SİNOP
AKGÖL (Ayancık ilçesinin güneyinde, 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır.)
Ayancık Çaylıoğlu (İstefan/İstifan) Limanı: Köyde tarihi nitelikte 2 yapı vardır: İstefan Kaya Mezarları, 2- İstefan Sulu Kilisesi
Ayancık Çamurca Plajı (Çamurca Koyu)
Ayancık Harzana Plajı
Ayancık Kuğu Yalısı,
Ayancık Gebelit Koyu
Tarakçı (Tepecik) Höyük Tarakçı Köyü-Gebelit Mevkii- Ayancık/SİNOP (Denizden 500 m. uzaklıkta uzunluğu 130 m. yüksekliği 4-5 m. olan ve iki tepeden oluşan höyükteki kalıntılar Tunç Çağına kadar inmektedir.)
Ayancık Oluza Sahili (Oluza Karataşı)
AYANCIK ÇANGAL ORMANLARI Çok zengin ağaç türlerinin yer aldığı hatta Ağaç denizi olarak nitelendirilen Çangal Ormanları, Ayancık, Türkeli ve Boyabat yörelerini kaplar.
Ayancık Gürpınar Geler Gölü Yaylası
Ayancık Karlık Yaylası (Karlık yaylası 1600 metre yüksekliktedir.)
(Ayancık, Sinop Ayancık, Ayancık Gezilecek Yerler, Sinop Ayancık Tanıtım Filmi, ayancik eymenleri, Ayancık Eymenleri, Ayancık Panayırı, Ayancık Festivali, Ayancık Köyleri, Ayancık Mahalleleri, Sinop Gezilecek Yerler, Ayancık İskelesi, Ayancık İnaltı Mağarası, Ayancık Akgöl, Çangal Ormanları, BİR ZAMANLAR AYANCIK, Ayancık Çerkezleri, Ayancık’ta Sel, AYANCIK DEDEAĞAÇ KÖYÜ, Çamurca Koyu, Ayancık Tarihi Resimleri, Ayancık Davul Zurna, Ayancık Spor, Ayancık Yaylaları, Ayancık MYO, Ayancık Tanıtım Belgeseli, Çaylıoğlu Tanıtım, AYANCIK, Ayancık Mutfağı, ayancık ahşap, Ayancık keteni, Ayancıklı ünlüler, ayancık nesi meşhur, ayancık türküleri, ayancık çiftetelli, Ayancık Evleri, Ayancık sofrası,ayancık canlı izle, ayancık görselleri, ayancık istefan, ayancık pazar yeri, ayancık pazar yeri, ayancık nüfusu, ayancık haritası, ayancık cezaevi, ayancık şelaleleri)
#Ayancık #AyancıkGezilecekYerler #AyancıkTanıtım #AyancıkSinop #AyancıkTurkey
SİNOP AYANCIK İNALTİ MAGARASİ 3 BÖLÜM HAZIRLAYAN SUNAN EROL DEMİR SİNOPFM
SİNOP AYANCIK İNALTİ MAGARASİ 3 BÖLÜM HAZIRLAYAN SUNAN EROL DEMİR SİNOPFM SUNAR,sinopfm.net,sinopuseveriz.net 2015
İnaltı cave in Sinop Turkey - İnaltı mağarası Sinop
AYANCIK SİNOP TÜRKİYE DOĞAL GÜZELLİKLER
AYANCIK SİNOP TÜRKİYE en güzel sinop videosu en güzel ayancık videosu en güzel sinop ayancık videoları ayancık videosu
Sinop Ayancık İnaltı Mağarası Tanıtım Belgeseli
AYANCIK İNALTI MAĞARASI
Kireçtaşı-şeyi,kumtaşı kontağında gelişen inaltı mağarası, yatay uzanımlı bir mağaradır. Doğu,batı yönünde büyük bir S çizerek uzanan mağaranın giriş ağazı ve gerisindeki belirrgin bir fay üzerinde oluşmuştur. Bu nedenle tavan yüksekliği 20 metreden fazladır, genişliği ise ; 18 metredir. Giriş salonu boyu 125 metre tavan yüksekliği 6-22 metre, genişliği 7-13 metre arasında değişen düzgün bir galeriye açılır. Bu galeri mağaranın en geniş ve en kuru bölümüdür. Bu durum, mağaranın gelişiminin ters yöne doğru olduğunu gösterir. Tabanı toprak, moloz ve yer örtü damlataşları ile kaplıdır. Buradan itibaren mağara daralmaya başlar. Duvar kalıntılarının bulunduğu bölümden sonra, mağaranın boyutları hemen hemen aynıdır. Zengin sarkıt,dikit, sütün, örtü ve duvar damlataşları, mağara karnıbaharı ve damlataş havuzları ile kaplı olan bu bölümün birçok kesimi suludur. Kireçtaşlarının hemen altında bulunan geçirimsiz birimler nedeniyle yatay olarak gelişen İnaltı Mağarası, polisiklik (çok önemli) gelişim özelliği gösterenenine profillerden oluşmuştur. Birbirine bağlanan ve üç dönemi karakterize eden bu profillerin üst bölümleri elips şeklindedir. Mağaranın toprak uzunluğu 658 metre olup, bugün 300 metresi turizme açıktır. İnaltı Mağarası'nın son noktası girişten 24 metre aşağıdadır. Türkiye'nın en büyük on mağarası arasında yer alan ve oldukça serin havası ile mağaranın astım ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Denizden 1070 metre yükseklikte yer alan mağaraya Ayancık Çangal yolu güzergahı Akgöl yaylası'ndan gidilebildiği gibi Ayancık ilçesi ve İnaltı köyü arasında yer alan eşsiz doğa harikası Kanyon yolu güzergahından da gidilebilmektedir. Jeolojik incelemeler sonucunda İnaltı Mağarasının 75 Milyon yaşında genç bir mağara olduğu tespit edilmiştir...
Akgöl
Karadeniz'in güzel ili Sinop'un şirin ilçesi Ayancık'ın zengin ormanı, çam, ladin, köknar, karaağaç, kestane vb. ağaçları ve binbir çeşit çiçekleri ile ünlü Akgöl'ün Haziran ayında orkideler arasında insanı büyüleyici görüntüsü..
Böyle tarihi bir dik merdiven gördünüzmü (müthiş)
Boyabat kalesinde ırmağın kenarından çıkan bir merdiven var. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer. Türkiyede, 5. güzel kalesi. Her tarafı tarih kokuyor. Boyabat hem sakin, hemde sırık kebabı güzel. Birde tokatta ballıca mağarası orasıda müthiş bir yer. İnşallah oranında çekimini yaparım. Arkadaşlar kusura bakmayın ben doğal olarak video çekmeye uğraşıyorum. Onun için videolarım kaliteli değil hemde çok hızlı konuşuyorum. Bende biraz aceleci olduğumdan. Böyle videolar çıkıyor. Kusura bakmayın.
Havadan Çekim İnaltı Mağarası 2014 Sinop
İnaltı mağarsının 128 metrelik bölümünü sizlere uçarak anlatmaya çalıştım umarım beğenirsiniz. yorumlarını bekliyorum.
ZOR YOLLAR-ERFELEK ŞELALELERİ , İNALTI MAĞARASI, AKGÖL VE BOYABAT KALESİ
ZOR YOLLAR-ERFELEK ŞELALELERİ , İNALTI MAĞARASI, AKGÖL VE BOYABAT KALESİ
KARE KARE TÜRKİYE AKGÖL
Akgöl- Sinop
Gizli Doğa İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası, Sinop iline bağlı Ayancık İlçesine yaklaşık 35 Km uzaklıkta İnaltı Köyündedir. Ulaşımı biraz zor ve stabilize olduğu için pek tercih edilmiyor sanırım. Aracınızın en son gittiği yerde yeme içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir kaç kafe bulunmaktadır. Eğimli bir yolu olan ve orman yürüyüşünün ardından ulaşılan bu mağaranın duvarları travertenler ile kaplı ve yer yer doğal oluşumlu sarkıtların bir araya gelmesinden oluşmuştur. Mağaranın belirli bölümüne kadar insan yaşantısı olmuş olup, İnaltı Mağarası toplamda 640 metre uzunluğundadır ve 300 metreden sonrası sulu ve çamurludur. Eğer giderseniz mağaranın içi oldukça serin olduğundan mağaraya giriş yaparken yanınızda mutlaka kalın giysiler almanızda fayda var.
✰ ► ???????? instagram:
İnaltı Termal Hotel Sektör Panorama
İnaltı Termal Hotel Sektör Panorama
Türkiye'nin 5. Görkemli Boyabat Kalesi Havadan Görüntülendi
Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin 5. görkemli kalesi olan Boyabat Kalesi, bütün ihtişamıyla dimdik ayakta duruyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Gerek tatilcilerin gerek Sinoplu vatandaşların uğrak yerlerinin başında gelen Boyabat Kalesi, güzelliğiyle ve yapısıyla görenleri hayran bırakıyor.
Konu ile ilgili konuşan Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, 2023 yılında Boyabat şehrimizin, Türkiye’nin en gözde şehirlerden birisi olacağını bekliyoruz. Projelerimiz bu yönüyle, nasıl ki insanların, şirketlerin, kurumların bir hedefi olduğu gibi bizim ilçemizin de bir hedefi var. İlçemizin hedefi kimlikli kimliğine kavuşmuş, hürriyetine kavuşmuş bir turizm şehri olmak. Türkiye de ender ilçelerden bir tanesidir Boyabat. Kale, mahalle ve çarşı bütünlüğünü sağlayan güzel ilçelerimizden o mirası koruyan şehirlerden bir tanesidir. Bugün Beypazarı, Safranbolu, Göynük, Mudurnu gibi ilçelerin tabii ki doğal güzellikleri, tarihi güzellikleri, kültür güzellikleri var. Kültürel değerleri var. Fakat böyle muhteşem bir kalesi de kesinlikle yok. Dediğim gibi kale, mahalle ve çarşı bütünlüğünü, sağlayan, Türkiye’de birkaç ilçeden bir tanesidir. Türkiye'nin 5. görkemli Kalesidir. Biz Dünya Kaleli Kentler Birliğine üyeyiz. İnşallah kalemiz, çarşımız ve güzel mahallemizi bir kültür mirası olarak turizme açacağız dedi.
Boyabat Kalesi
Sinop Müze Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi'nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulmuş. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiş. Kale bedenleri arasındaki kulelerin bazıları dikdörtgen bazıları yuvarlak olarak yapılmış olup iç kısmında kulelere çıkan merdivenler yer almakta. Kaleye giriş güneydoğu köşesinden büyük yuvarlak kulenin yanındaki küçük bir kapıdan sağlanmakta. Geç Roma, Erken Bizans dönemine ait buluntuların da sergilendiği yapı, bugünkü haliyle Osmanlı Kalesi özelliği göstermekte. Bu durum kalenin, Geç Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar kullanıldığını ortaya koymakta. Bugünkü durumu ile sur ve burçları ve yapım malzemesi, Osmanlı Kalesi olduğunu açıkça ortaya koyar. Ancak kalenin temelleri daha önceden atılmış. Bu nedenle kaleyi, eski ve yeni kale olarak iki bölümde incelemek mümkün. Eski kalenin temelleri M.Ö. 6. yüzyılın başlarında Paflagonyalılar zamanında yapılmış. Kalenin eski temellerinde kale iç duvarlarının bir kısmında Roma ve Bizans eserlerine rastlamak mümkün. Yeni kalenin bugünkü halinin Osmanoğulları zamanında yaptırıldığı kesin. Ancak kalenin bir kitabesine rastlanılmaması yüzünden yapılış tarihi bilinmemekte.
#haber #sondakika #gündem #news #haberler #sinop #boyabat #kalesi
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Ayancık
Sinop'un Şirin İlçesi
ayancık aşkına memleketim
saygisenturk