Ince Minare Stone and Wooden Works Museum in Konya Turkey İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi
Ince Minaret Medrese (Museum of Stone and Wooden Works) It is located in Seljuklu District of Konya, west of Alaeddin Tepesi.
The Seljuk Sultan II. Izzeddin was built by Ata Fahreddin Ali during the reign of Keykavus in 663 H (1264 AD) to teach the hadith.
The architecture is Keluk bin Abdullah. Darü-l Hadith Seljuk Devriin's courtyard is in closed groups of medres. He's single eyelid.
Thin Minaret Medrese XIX. It continued to operate until the end of the century. It is known that it was repaired in 1876-1899. After various repair works started in 1936 in Republic Period, it was opened as a Stone and Wooden Works Museum in 1956.
There are construction and repair inscriptions written on the stone and marble of Selçuklu and Karamanoglu time with carving technique. High relief reliefs belonging to the castle of Konya, doors and window wings decorated with geometric and floral motifs made by various wood material carving techniques, wooden ceiling fringe samples and burial wreaths and sandukas on marble are exhibited. The most beautiful examples of double-headed eagle and winged angel figures are displayed in this museum, which is the symbol of the Seljuks, the capital city of Konya.
İnce Minare (Taş ve Ahşap Eserler) Müzesi
Bu belgeseller Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakiltesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Bilim Tarihi dersi için proje olarak hazırlanmıştır. Her Hakkı Saklıdır.
GÖRMEK GEREK / KONYA / İNCE MİNARELİ MEDRESE
GÖRMEK GEREK / KONYA / İNCE MİNARELİ MEDRESE
TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!
En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play'den yükleyip oynayabilirsin.
Google Play:
App Store: TRT
Tarihte Yürüyen Adam/Konya-3 - 28 Ekim 2017
Ahmet Anapalı anlatıyor, tarih meraklılarının akıllarındaki sorular yanıtlanıyor. ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Konya’yı keşfetmeye devam etti. Karatay müzesini gezdi izleyicilere anlattı. Ayetel kürsi işlemeli medrese kapısını anlattı. Karatay medresesinin mimarisini inceledi.
Karatay medresesi tarihi nedir?, Karatay medresesi ne zaman yapılmıştır?, Karatay medresesi kim tarafından yapıldı?, Karatay medresesi mimarisi nasıldır? Sorularını Ahmet Anapalı sizler için yanıtladı.
Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” Cumartesi 21.00’da Ülke Tv’de… #AboneOl #ÜlkeTV
İnce minare müzesi konya 06.07.2017
Notre Dame onarılır da İnce Minare onarılamaz mı? - Konya
Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere miladi 1264 yılında inşa ettirilmiş olan İnce Minareli Medrese’nin minaresi 1901 yılında düşen yıldırım sonucu büyük kısmı yıkılmış daha sonra günümüzdeki hali ile bırakılmıştı.
2000-2002 yılları arasında medresede yapılan son restorasyonlardan sonra yeniden düzenlenerek 9 Temmuz 2002’de tekrar ziyarete açılmıştı. O dönemlerde minarenin bir bölümünün yeniden inşa edilebileceği kararı alınmış olsa da bir adım atılmadı. Yaklaşık bir hafta önce Fansa’daki 850 yıllık Notre-Dame Katedrali’nde çıkan yangında yapı büyük zarar görmüştü. Katedraldeki Çan Kulesi de yapıyı saran yangında tamamen tahrip olmuştu. Yangın sonrası katedralin yangında zarar gören bölümlerinin inşaası için yardım kampanyaları düzenlendi ve toplanan paralar ile yıkılan bölümlerin yeniden yapılacağı açıklandı.
İNCE MİNARE ŞEHRE ÇOK YAKIŞACAK
Yaşanan gelişmelerden etkilenen Konya Lisesi Edebiyat Öğretmeni Raşit Keskin, sosyal medya hesabından, “Notre Dame Katedrali'nin restorasyonu için Fransızlar nasıl el ele, gönül gönüle verdi, gördük. Konya İnce Minareli Medrese'nin yıkılan minaresi için bir şeyler yapılamaz mı? Minareyi ince görelim. Bu abideyi aslına uygun bir şekilde onaracak bir mimar olacağını umut ediyorum. Üniversitelerimiz, sanat tarihçilerimiz, mimarlarımız, taş ustalarımız var. İnce Minare şehre çok yakışacak” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Yapılan paylaşım pek çok kişi tarafından beğeni ile karşılandı.
***
YAPIM: HÂLİD ŞEN
***
Facebook hesabımız
***
Twitter hesabımız
***
Instagram hesabımız
#konya #konyavlog
Turizm Rehberi - İnce Minare - Alâeddin Camii - 23 Ekim 2014
Kanalimiza Abone Ol:
Anadolu'nun ilk üniversiteleri arasında gösterilen İnce Minareli Medrese THE ANATOLIA POST
Konya'da bulunan ve Anadolu'nun ilk üniversiteleri arasında gösterilen İnce Minareli Medrese, taç kapısındaki geometrik ve bitkisel desenli işlemeleri ile görenleri adeta büyülüyor.
Günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen en önemli Selçuklu eserlerinden İnce Minareli Medrese, kent merkezinde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri oluyor.
Alaaddin Tepesi'nin batısında yer alan ve 19'uncu yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdüren İnce Minareli Medrese, taç kapısı, çini süslemeleri, geometrik ve bitkisel motifli taş işlemeleri ile dikkati çekiyor.
Türk-İslam sanatının en önemli eserleri arasında gösterilen Selçuklu medresesi, bu özelliği ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yar alıyor.
- Adını minaresinden alıyor
Selçuklu Sultanı 2'nci İzzeddin Keykavus döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1264'te hadis ilmi öğretilmek üzere yaptırılan İnce Minareli Medrese, adını minaresinin estetik özelliğinden alıyor.
Darü-l Hadis derslerinin verildiği medresenin taç kapısı, Selçuklu devri taş işçiliğinin en güzel örneği olarak biliniyor. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü, kubbe kasnağında kufi yazı ile El Mülkü Lillah, Ayet'el Kürsi yazıyor.
Yapıya adını veren minarenin kaide kısmı muntazam kesme taş kaplamalı, beden kısmı ise tamamen tuğla örgülü.
- Minareyi isabet eden yıldırım yıkmış
Orijinali 2 şerefeli olan minaresine 1901 yılında düşen yıldırımın 2 şerefeden birisini tahrip ettiği medrese, 19'uncu yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdürdü.
Cumhuriyet döneminde onarım gören ve 1956'da Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılan medresede, Selçuklu sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örnekleri sergileniyor.
- Hayat ağacının farklı versiyonlarından biri
Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, yaptığı açıklamada, Selçuklu dönemi eserlerinde sanatın ve zarafetin ön plana çıktığını söyledi.
İnce Minareli Medrese'deki süslemelerin Selçuklu yapılarında sıklıkla görüldüğüne dikkati çeken Çaycı, taç kapıdaki bitkisel betimlemelerin farklı versiyon ve uygulamalarının çokluğuna işaret etti.
Prof. Dr. Çaycı, taç kapıdaki bitkisel motiflerin ise hep merak uyandırdığını belirterek, bunun İslam sanatındaki stilizasyondan kaynaklandığını, yoruma açık olduğunu vurguladı.
İşlemelerdeki motifin, enginar ve hayat ağacına benzetildiğini anlatan Çaycı, şunları kaydetti:
Bana kalırsa da ne olduğunu tam tespit edemediğimiz daha çok bitki türü olarak hayat ağacıdır. Bu yapı 13'üncü yüzyılın ikinci yarısına ait. O dönemden itibaren Selçuklularda bu tarz bitkisel süslemelerle ilgili repertuvarın arttığını görüyoruz. Bunun da gerekçesi, Anadolu'daki İlhanlı hareketliliğine bağlı doğu kökenli motiflerin intikalidir. Özelde bu hayat ağacı motifi, varlığın ontolojik olarak 'hay' ve 'canlı' olması, sürekli ve ebedi kalması yönünde biraz mitolojik biraz da felsefe mahiyeti olan yaklaşımın sanatsal ifadesidir. Dönemin İslam ve Uzak Doğu felsefesinin motif olarak uygulanışını izliyoruz ve çok ilgi çekiyor. Bu, hayat ağacının farklı versiyonlarından biri, ünik değil.theanatoliapost.com
Konya ince minare gezisi
Konya eski yapılar sandikalar
TRT Al-Arabia - Orası/İnce Minareli Medrese - هناك – متحف انجة منارة
İnce Minareli Medrese Museum Konya
Karatay Madrasa Museum in Konya Turkey Karatay Medresesi Müzesi
The Karatay Madrasa is located to the north of the Aladdin Tepesi. Karatay Madrasa, was built in the time of Sultan II. İzzeddin Keykavus by Emir Celaleddin Karatay in 649, H. (1251 M.).
The door is a masterpiece of the Seljuk monumental stone workmanship. It is adorned with writing and designs. On the door are inscriptions about the construction of the madrasa. Selected surfaces and hadiths on the other surfaces of the door were embossed. From the door, a courtyard, previously covered with a dome (now open), is entered into the madrasa with a door from here.
The tile remains belonging to the Seljuk Period, Seljuk and Ottoman Period ceramics are exhibited. The domed saloon contains glass plates, pieces of tiles, ceiling belts of Beyşehir Eşrefoğlu Mosque and ceramics belonging to the Ottoman period.
KONYA
İlimiz çok çeşitli uygarlıklara sahne olmuş, M.Ö. 7000 yılına kadar giden bir tarihin izlerini taşımaktadır. Ören yerleri, tarihi ve doğal sit alanları, mağaraları ve sivil mimari örnekleriyle zengin bir tarihi mirasa sahiptir.
Aynı zamanda Selçuklu devletine de başkentlik yapan il, Hz. Mevlana ve Nasrettin Hoca gibi dünya çapında tanınan şahsiyetlerle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
İl'de turizm işletme belgeli 21 tesiste 3.238, turizm yatırım belgeli 9 tesiste 1890 yatak kapasitesi mevcut olup, toplam yatak kapasitesi 5.128'dır. Bunun yanı sıra 21 turizm işletme belgeli lokanta ile 71 A grubu seyahat acentesi vardır.
İl merkezinde 7 (Mevlana, Karatay Çini Eserleri, İnce Minare, Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya Ve Arkeoloji Müzeleri) , ilçelerde 4 (Çatalhöyük Örenyeri müzesi, Ereğli müzesi, Akşehir batı cephesi karargâhı müzesi ve Akşehir arkeoloji müzesi) olmak üzere toplam 11 müze bulunmaktadır.
2009 yılında merkez ve ilçe müzelerini 1.709.721 kişi ziyarette bulunmuş ve bu ziyaretlerden 1 milyon 862 bin 708 TL gelir elde edilmiştir.
Anadolu Topraklarında Konya İnce Minare Medresesini anlamaya ve anlatmaya çalıştık.
Anadolu Topraklarını gezmeye devam ediyorum.Yolumuz İnce minare medresesine düştü.
Sırçalı Medrese & Karatay Madrasa | Konya, Turkey
Sırçalı Medrese & Karatay Madrasa are built in 13th century, Seljuk period.
Konya in Turkey, Citywalk in old market
Citywalk in Konya, visiting Market.
İnce Minare Müzesi gezisi
Facebook :
Instagram :
Twitter :
Konya, İnce Minareli Medrese
İNCE MİNARE TAŞ VE AHŞAP ESERLER MÜZESİ
İNCE MİNARELİ MEDRESE (DAR’ÜL HADİS)
Tarihi: 1263-1268
Yaptıran: Sahib Ata Fahreddin Ali
Selçuklu Sultanlarından II. İzzeddin Keykavus devrinde vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından “Dar’ül-Hadis” (Hadis okulu) yaptırılmıştır.
Dar’ül Hadis, Selçuklu devrinin kapalı avlulu medreseleri tipinde tek eyvanlı olarak inşa edilmiştir. Selçuklu dönemi taş işçiliğinin şaheserleri arasındaki portalde kabartma tekniğinde sülüs hat ile yazılmış Fetih suresinin birinci ayetinden on üçüncü ayetine kadar olan bölümü ile Yasin suresinin ilk iki ayetiyle üçüncü ayetinin bir kısmı yer almaktadır.
Kubbe kasnağında kufi hat ile “El Mülkü lillah” ve “Ayet’el Kürsi” yazılıdır. Minaresi aslında iki şerefeli iken 1901 yılında yıldırım isabet etmesi sonucu birinci şerefesine kadar yıkılmıştır.
19.yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdüren medrese, Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek 1964 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ince Minareli Medrese Taş ve Ahşap Eserler Müzesi
Sahip Ata Vakıf Müzesi-KONYA
Sahip Ata Vakıf Müzesi Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2006 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzenin teşhir salonunda mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait cami ve mescitlerden toplanan teberrukat eşyaları sergilenmektedir. Ayrıca Sakal-ı Şerif, Kabe Örtüsü gibi kutsal emanetlerde müzede yer almaktadır. Sahip Ata Vakıf Müzesi'ni pazartesi günleri hariç 09:00-17:00 saatleri arasında ÜCRETSİZ ziyaret edebilirsiniz.
İLETİŞİM:
Tel : 0332 353 87 18
Email : bilgi@sahipatamüzesi.gov.tr
Web :sahipatamüzesi.gov.tr