İznik Ayasofya Orhan Camii // Iznik Hagia Sophia Orhan Mosque
İznik Ayasofya Orhan Camii ile ilgili pek çok görüş var... Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği olarak İznik ile ilgili çalışmalarımıza başladığımız ilk günden beri halen Cami olarak hizmet vermekte olan bu tarihi bina ile ilgili pek çok yorumla karşılaştık. İlk sorumuzda yorumlarını aldığımız kişilere ikinci sorumuz ‘Ayasofya Orhan Camii’ni ziyaret ettiniz mi?’ oldu. Şaşırtıcı olan ise bu soruya ‘Evet’ten çok, ‘Hayır’ yanıtı almamızdı. Aynı kişilere Ayasofya Orhan Camii’nin tarihi ile ilgili sorular yönelttiğimizde ise bu kişilerden sadece bir kaçının Ayasofya’nın Kilise olmadan önce Tapınak olarak yapıldığı, pek azının ise 850 yıl Kilise olarak kullanıldıktan sonra, 1920’de İznik’i terk eden Yunanlı birlikler tarafından yakılana kadar 589 yıl da Cami olarak hizmet verdiği gerçeğini bildiğini gözlemledik.
Ramazan bedenimizi, aklımızı ve ruhumuzu kötülüklerden arındırmaya çalıştığımız mübarek bir zaman. Bu kötülüklerden pek çoğuna sebep olan önyargılarımızı bir yana bırakarak Ayasofya Orhan Camii’ni bir de Cami’nin İmamı Mahmut Şahin’den dinlemeye ne dersiniz?
--------------------------------------------------------------------------------------------
There are a number of different opinions about Iznik Hagia Sophia Orhan Mosque. Since the day we started to work about Iznik, we have come across lots of different comments. The second question we forwarded to the people who made these comments as a response for our first question was; ‘Have you been there?’ The astonishing thing was that, we had more ‘No’s than ‘Yes’s. When we asked the same people about the history of the building, we saw that only two of them knew that it was originally built as a temple, just a few knew that the building has served as a Mosque for 589 years, after it had been used as a Church for 850 years until the Ottoman Reign.
Ramadan is a time when we try to purify our souls and minds, as well as our bodies.Let’s set our prejudices aside which might only lead us to evil, and listen to Mahmut Şahin, the Imam of Iznik Hagia Sophia Orhan Mosque. Shall we?
Ayasofya Orhan Camii | İznik
Sosyal Medya Tesisleri:
Youtube:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
Blog:
İznik'in fethinin sembolü: Ayasofya Orhan Camii
Orhan Gazi'nin İznik'i fethetmesiyle kiliseden camiye dönüştürülen Ayasofya Orhan Camii, manevi atmosferiyle turistleri ağırlıyor.
İznik Ayasofya Camii Gezisi - osman çakır
İznik Ayasofya camii, eski bir kilise olan camii, şimdilerde camii olarak hizmet vermektedir.
BURSA İZNİK AYASOFYA ORHAN CAMİ NİN İÇ KISMI
BURSA İZNİK AYASOFYA ORHAN CAMİ NİN İÇ KISMI
İznik'in bilinmeyen tarihi / Ayasofya Kilisesi
İznik, Mekodanya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından, Antıgonıus tarafından, MÖ.316 yılında kurulur. Bu çağın geleneklerine uygun olarak, kurucusunun adı kente verilir. Daha sonraki yıllarda, Bithynia kralı Zipoites, MÖ.279 yılında, kenti ele geçirir. Bu devirde, kent adına altın sikke bastırılır ve kent altın şehir olarak anılmaya başlanır. Zamanla, Romalılar kenti ele geçirirler.
Youtube Kanalımıza Abone olun;
Facebook Hayran Sayfamızı Beğenin;
Twitter'dan Takip Edin;
Instagram;
AYASOFYA KİLİSESİ
Şehrin tam ortasında, kentin dört kapısına ulaşan yolların kesiştiği bir noktada. İlk olarak, MS.7. yüzyılda, Romalılar tarafından inşa edilir. 11 Ekim 787 tarihinde, 7. Konsil burada toplanır. Patrik Tarasios başkanlığında, 350 piskopos ve çok sayıda keşişin katılımı ile Hristiyan inancına göre, ismi kutsal bilgelik anlamına gelen bu kilise, dikdörtgen planlı bazilika tipinde inşa edilmiştir. Yapımında, antik İznik tiyatrosundan sökülen, kesme taşlar kullanılır. Değişik dönemlerde yapılan onarımlardan ötürü, zemin farklılıklar gösterir. Depremler ve yangınlar sonucu ise, üst örtü yıkılmıştır.
Orhan Gazi tarafından, 1331 yılında camiye dönüştürülür. Çan kulesi, bu dönemde minareye dönüştürülür. Yapı; 18. yüzyıldan sonra terk edilir. 1935 yılından sonra ise, arkeolojik araştırmalara başlanır. 1955 yılında, tümü ile temizlenir. 1979-1981 yılları arasında, çevresindeki topraklardan arındırılır ve yapının bütünü, 1985 yılında tam olarak ortaya çıkarılır. Özellikle de, kilisenin taban mozaiklerinin üzeri, zarar görmemesi için camekanla kapatılmışsa da, yinede buraya zaman zaman giren defineciler tarafından tahrip edildiği görülebilir.
Evet, burası özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı ve sanki haç yeri gibi ziyaret edilmekte.
BURSA İZNİK AYASOFYA ORHAN CAMİ
BURSA İZNİK AYASOFYA ORHAN CAMİİNİN BAHÇESİNDEKİ TARİHİ TAŞTAN MEZAR TABUTLARI VE TARİHİ KOLONLAR AYAKLARI İZNİK YAZISININ ÖNÜNDE HATIRA RESMİDE ÇEKTİRDİK ????
جامع ايا صوفيا في مدينة ازنيك في محافظة بورصه التركية Ayasofya camii. Orhan camii. Iznik
السياحة في تركيا
İznik Ayasofya camii oldu YouTube
Bursa Ayasofya Cami - Mert Savaş'la Cennet Köşeler
İznik Ayasofya Camii, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır. Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsil 787 yılında bu kilisede toplanmıştır. 1331'den sonra Orhan Gazi camiye dönüştürmüştür. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) döneminde, Mimar Sinan bir mihrap ilave edip yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturulmuştur. 2007 yılında yapıda restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Restorasyon öncesi minareye dönüştürülen çan kulesi çok harap ve yıkık durumdaydı.[1] Üç nefli bazelika tipinde yapılan müzede iki adet hazırlanma odası mevcuttur.
Restorasyon çalışmasının binanın tarihi yapısını ve görüntüsünü bozduğu yönünde eleştiriler yapılmıştır. Milliyet gazetesi Beton sıvayla restorasyon başlığıyla verdiği haberde restorasyon çalışmalarının Ayasofya Müzesini tarihe gömdüğünü iddia etmiştir.] Aynı habere göre Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi (TAY) yetkilileri Bir Başkentin Yokoluşu adındaki bir bildiri ile restorasyonun sonuçlarına büyük tepki göstermişlerdir.
Ayasofya (Orhan) Camii & Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi & İznik Müzesi
Ayasofya (Orhan) Camii & Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi & İznik Müzesi, İznik / Bursa
Ayasofya Camii/ Bursa/ İznik/ Can METEDORAN
Hristiyanların önemli kararlar alarak kilise olarak kullandığı bu kilise 1331 Yılında camiiye çevrilmiş ve günümüzde hizmet vermektedir.
NIKEA HAGIA SOPHIA - İZNİK AYASOFYA - ANCIENT CITIES e10
İznik Ayasofya Camii - Bursa
Dünya tarihi açısından önemli bir yapı olan Ayasofya mabedi; ilk olarak MS. 7. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Gymnasium üzerine Bizans döneminde bazilika olarak inşa edilmiştir. 11. yüzyıldaki depremden sonra yenilenmiştir. Üç sahanlıdır. Orhan Gazi tarafından İznik'in fethiyle 1331 yılında camiye dönüştürülen yapı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yenilenmiştir. 1935 ve 1953 yıllarında yapılan onarımlar sırasında renkli taşlarla bezenmiş taban mozaikleri ve din görevlilerinin törenler esnasında topluca bulundukları, yarım yuvarlak oturma kademeleri ortaya çıkarılmıştır. Bir mezar odası duvarında Hz. İsa freski bulunmaktadır. İznik ilçe merkezinde, Bizans çağında kentin tam ortasında ve iki ana ekseni oluşturan doğu-batı ve kuzey-güney yollarının kesiştiği yerin güneydoğu köşesindedir. Yazılı belgelerde adı ilk kez 11 Ekim 787 günü Patrik Trasios yönetiminde toplanan ve üçyüzelli piskoposla çok sayıda keşişin katıldığı Yedinci konsül dolayısıyla anılmaktadır.
Birinci dönem yapısı: Olasılıkla 4. yy. - 5. yy. arasında, Roma Çağına ait bir (gymnasium)'un taş temellerine oturulmuş tuğla duvarlı bir bazilikadır (Erken dönem kilisesi). Kuzey ve güneyinde, taş temeller üzerinde görülen tuğla duvarlar bu dönemden kalmadır. Harç tabakası kalın ve kullanılan tuğlalar iridir. Apsisin iç kısmında da aynı teknikle örülmüş duvarlar bulunmaktadır. Apsisin dış kısmının ilk yapıda üç yüzeyli olduğu ortaya çıkmıştır ki, bu da erken dönem yapılarında görülmektedir. Ana yapıda, batıdan itibaren üç giriş ile üç nefli naosa geçilmektedir. Orta nefin, yan neflerden dokuz sütun ile ayrılmış olduğu sanılmaktadır. Doğudaki apsis üç yüzeylidir ve bu dönemde posthophorion hücrelerine rastlanmaktadır.
İkinci dönem yapısı: 1065’teki büyük depremde hemen bütünüyle harap olan yapı, daha sonra zemini 1.40 metre yükseltilerek adeta yeni baştan inşa edilmiştir. Dış duvarlar onarılmış ve orta nef duvarları yapılmıştır. Apsis beş yüzlü olmuş, kubbeli postophorion hücreleri eklenmiştir. Bu dönemin yapısında batıdan üç nefli naosa geçilir; yan nefler, orta nefe bir duvar ve ikişer payenin böldüğü üçlü kemer açıkları ile açılır.
Üçüncü dönem ekleri: 1331’te Orhan Gazi zamanında İznik’in fethedilmesinden sonra, yapı yeniden yükseltilmiş, nefleri ayıran destekler değiştirilmiş, minare ve mihrap eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Ancak günümüzdeki minare kalıntısı bu döneme ait değildir. Gerek bugünkü minare ve gerekse yapıdaki Türk dönemini yansıtan değişikliklerin büyük bölümünde, ünlü Mimar Sinan’ın izlerini bulmak olanaklıdır. Bu dönemde üçlü kemer açıklıklarının aralarındaki ikişer sütun kaldırılmış ve bugün görülen büyük kemerlerle, onların arasındaki küçük sivri kemerli açıklıklar yapılmıştır. 1980’li yıllardaki çevre düzenlemesi ve kamulaştırmanın neticesinde Ayasofya’nın etrafındaki yapılar yıkılmış ve etrafı yeşillendirilmiştir. Aralık 2007 tarihinden itibaren ise Vakıflar Bölge Müdürlüğünün restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. 6 Kasım 2011 tarihinde Kurban Bayramı 1. günü sabah namazından itibaren bir kısmı cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Cami olarak açılmasıyla birlikte Ayasofya Orhan Caminin Osmanlı döneminden önceki bazı bölümleri ziyarete açılımıştır. Bu ziyarete açık bölümlerde geçmişine ait kısımlarının muhafa altına alınarak yabancı ve yerli tarafından ziyaret edilmesi sağlanmaktadır. Kaynakça: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Giriş videosu Bursa Belediyesi'nin İznik Tanıtımından alınmıştır.
English
Hagia Sophia of Iznik
This sacred place was erected on the place where a Gymnasium was built by Romans, in the 7th century as a basilica. It was renovated after the 11th century earthquake, then was converted into a mosque and remodeled in 1331 by the Architect Sinan during the reign of Suleyman the Magnificent. During the renovations between 1935 and 1953, colorful mosaics as well as the choir where priests stand were discovered. It was in this building that the Second Council of Nicaea met in 787 to end the first period of Byzantine Iconoclas. The first architectural base is dated back to the 4th or 5th century, from the Gymnasium Romans built. The tier is thick and bricks are large. The main building has three entrances. After the 1065 earthquake, the monument was raised up by 1.40 meter. The outdoor walls were remodeled. During the reign of Orhan Gazi, in 1331, the monument was once again raised up and a minare and mihrap were added to convert it into a mosque. But the remnants of the minaret today are dated back to the renovation done by the Architect Sinan. Due to the urban renewal in 1980, monuments around the Hagia Sophia were destroyed and since november 2007, the Provincial Directorate of Foundations is renovating the museum. Source: Bursa Provincial Directorate of Culture and Tourism.
Osmanlı Başkentleri İznik Bursa
Bursa İznik Turkey
VLOG İZNİK İZNİK GÖLÜ İZNİK ÇİNİ İZNİK YEŞİL CAMİ ANTİGONİA NİCAİA NİCAEA
İZNİK İZNİK GÖLÜ İZNİK ÇİNİ İZNİK YEŞİL CAMİ İZNİK AYASOFYA CAMİ ANTİGONİA NİCAİA NİCAEA
Merhabalar değerli gönül dostlarm.Öncelikle hepinize ayrı ayrı destekleriniz için teşekkür ederim.Daha önceki yapmışolduğum videolarıma çok güzel eleştiriler ve beğeniler geldi.Bu videom da da sizlere istedim ki tarihi ve doğası ile bir cennet köşesi olan ve tarihe adını altın harflerle yazdırmış İZNİK ten bahsetmek istiyorum.Videoma gecmeden önce
her zaman ki gibi abone değilseniz abone olmayı ve lütfen beğeni bırakmayı unutmayın.Keyifli seyirler.
İZNİK TARİHİ
Bursa'ya bağlı İznik İlçesi, dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle açık hava müzesi olan tarihi ve antik bir şehirdir.
Yaz kış demeden, adeta bereket saçan verimli toprağı, kendine özgü iklimi ve doğal güzelliği nedeniyle,
tarihin her döneminde insanlığın ilgi odaklarından biri haline gelmiştir.İznik'in tarih öncesi çağlardan beri iskan gördüğünü ve çok eski bir tarihte kurulduğunu çevresindeki
Prehistorik buluntulardan ve yörede bulunan bol miktardaki höyüklerden anlamaktayız. İznik,
Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius tarafından M.Ö. 316'da kurulmuştur. Bu çağın geleneklerine göre, kurucusu Antigonius nedeniyle de Antigonia adını almıştır. Makedonya imparatoru Büyük İskender'in mirasçıları, General Antigonius ve General Lysimakhos, İmparatorluğu egemenlikleri altına almak için birbirleri ile savaştılar. Lysimakhos, M.Ö. 301'de Antigonius'u mağlup etti ve kenti yönetimi altına alarak, o dönemin geleneklerine göre kente sevgili karısının adı olan Nikaia adını verdi. Yörede egemen olan Bithynia Kralı Zipoites, M.Ö. 279'da Nicaia'yı ele geçirdi. Nicaia bir süre Bithynia Krallığına başkentlik de yaptı. Adına altın sikkeler basıldı ve bundan böyle tarihte Altın Şehir unvanı ile anıldı.
Nicaia Bithynia Krallığı İle Roma İmparatorluğu arasında uzun yıllar devam eden savaşlara sahne oldu. Sonuçta, Bithynia ordusu, General Lucullus komutasındaki Roma ordusuna yenildi ve bu güzel göl kentine Nicaea adı verildi. Şehir M.S. 259 yılında Gotların saldırısına uğradı. Bunun üzerinde Romalılar, Bithynia Krallığı zamanında başlatılan ve M.S. 12i yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören surları daha güçlü olarak İnşa ettiler.
Şehrî 4 ana ve 12 tali kapısı bulunan 4970 m uzunluğunda bir sur ile çevirdiler. Üç kıtada geniş sınırlara dayanması nedeniyle her konuda güçlüklerle karşılaşan Roma İmparatorluğu,
M.S. 476 yılında Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye ayrılınca, İznik sonradan Bizans adını alan Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde kaldı. Nicaea Bizanslıların elinde büyük imar gördü. Şehirde kiliseler,su yolları ve sarnıçlar yapıldı. Selçuklu Sultanı Alpaslan'ın Bizans ordularını Malazgirt'te 1071'de yenmesinden sonra, Selçuklular XI. yüzyılın sonlarında Bizans içlerine kadar yürüdüler. Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1075 tarihinde Nicaea'yı aldı ve 1080 yılında Selçuklu devletinin başkenti yaptı. Adını da Nicaea'nın izi anlamında İznik olarak değiştirdi. Böylece İznik, Anadolu'da ilk Türk başkenti oldu.Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk dönemlerinden itibaren İznik, ilgi çekici bir merkez olarak hep fethedilmek İstendi.
Osman Bey zamanında bu önemli kenti ele geçirmek amacıyla seferler düzenlenmişse de,
İznik ancak Sultan Orhan Bey (1326-1362) zamanında 1331 tarihinde fethedildi. Böylece İznik 234 yıllık bir aradan sonra yeniden Türk idaresine girmiş oluyordu. Özellikle II. Murat ve Çandarlılar döneminde şehir tepeden tırnağa İmar edildi ve birçok cami, medrese, han, hamam vs. bu dönemde yapıldı. İznik, İstanbul'dan Anadolu'ya uzanan sefer ve kervan yolunun üzerinde önemli bir durak ve konaklama merkezi oldu. Sonuç olarak çeşitli dönemlerin askeri, siyasi, dini, sosyal ve kültürel yaşam biçimlerini bize yansıtan birçok uygarlığın kalıntılarını günümüze taşıyan ve buram buram tarih kokan İznik, yoğun imar faaliyetlerine sahne oldu ve
kentte çok sayıda abidevi yapılar inşa edildi. İznik her dönemden devraldığı mimari mirası ile bir açık hava müzesi niteliğini hala korumaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının arkeolojik ve etnografik kalıntılarıyla bütünleşmiş durumdadır.Güney Marmara bölgesinde kendi adını verdiği gölün doğusunda kurulmuş ve turistik bir ilçe olan İznik'in bağlı bulunduğu Bursa iline uzaklığı 85 km'dir. Rakımı 85 metre, yüz ölçümü 753 km2, toplam nüfusu ise 44.690'dır. Bağlı iki kasaba ve 37 köyü mevcuttur. Halkın temel geçim kaynağı tarımdır.
İZNİK GÖLÜ VE YAPISI
Marmara bölgesinin güney Marmara bölgesinde tektonik bir göldür. Bursa ilinin ise Kuzey doğusunda bulunmaktadır. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri 64 metredir.İznik gölü, yer kabuğunun çökmesi sonucu, ortaya çıkan çukurlardan birinin dolmasıyla oluşmuştur.
#iznik #iznikgölü #iznikçini #iznikyeşilcami #iznikayasofyacami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
#iznik
#iznikgölü
#iznikçini
#ANTİGONİA
#NİCAİA
#NİCAEA
Ege Turu Dönüşü - İznik Ayasofya Orhan Camii
Mustafa Topaloğlu mode on :)
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Salihli Setmog Motosiklet Festivali’ne katılmayı, yaklaşık bir ay önceden kararlaştırmıştık. Cuma günü yağmur çamur demeden, çektik yağmurlukları ve Manisa’ya doğru yola çıktık. Hava muhalefeti nedeniyle planladığımız Salda Gölü rotasını iptal ederek Denizköy, Bademli, Cunda Adası, Ayvalık şeklinde yeni bir rota belirledik.
Ayvalık'ta da bir gece konakladıktan sonra İznik üzerinden evlere döndük. İznik Ayasofya Orhan Camii es geçilmeyecek bir eserdi. 4. yüzyılda eski kilise kalıntıları üzerine inşa edilerek yüzyıllarca hristiyan tapınağı olarak kullanılan mabed, 1331 yılında Orhan Gazi'nin İznik'i fethiyle kılıç hakkı olarak camiye çevrilmiş. Bu cennet vatanı bizlere yurt eden atalarımızdan Allah razı olsun, ruhları şad olsun.
Ayasofya Orhan Camii'ni ziyaret eden Yunan Ortodoks Kilisesi papazlarına 'ayin' engeli
Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Ayasofya Orhan Camii, Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nden gelen 10 papazdan oluşan heyet tarafından ziyaret edildi. 1331 yılına kadar kilise olarak kullanılan camiyi rehber ve güvenlik görevlileri eşliğinde gezen papazlar, camide ayin yapmak isteyince görevliler tarafından engellendi..
İZNİK'TE Muhteşem Doğa Manzara.İznik Ayasofya Camii / Kilisesi.
İznik Ayasofya, 1331 yılından itibaren Orhan Gazi Camii adıyla kullanılmaya başlanmıştır.
Yeşil Cami
YEŞİL CAMİ :
İznik’in doğusunda, Lefke Kapısı yakınında bulunan Yeşil Camiyi Çandarlı Hayrettin Paşa adına Mimar Hacı Musa 1378–1391 yılları arasında yaptırmıştır. Caminin yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından başlanmış, Onun ölümünden sonra oğlu Ali Paşa 1391–1392 yıllarında tamamlamıştır. Erken Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından olan Yeşil Cami, tek kubbeli, merkezi camilerin gelişmiş örneklerinden biridir.
LAKE İZNİK | Bursa - Tales of Turkey [EN]