VLOG İZNİK İZNİK GÖLÜ İZNİK ÇİNİ İZNİK YEŞİL CAMİ ANTİGONİA NİCAİA NİCAEA
İZNİK İZNİK GÖLÜ İZNİK ÇİNİ İZNİK YEŞİL CAMİ İZNİK AYASOFYA CAMİ ANTİGONİA NİCAİA NİCAEA
Merhabalar değerli gönül dostlarm.Öncelikle hepinize ayrı ayrı destekleriniz için teşekkür ederim.Daha önceki yapmışolduğum videolarıma çok güzel eleştiriler ve beğeniler geldi.Bu videom da da sizlere istedim ki tarihi ve doğası ile bir cennet köşesi olan ve tarihe adını altın harflerle yazdırmış İZNİK ten bahsetmek istiyorum.Videoma gecmeden önce
her zaman ki gibi abone değilseniz abone olmayı ve lütfen beğeni bırakmayı unutmayın.Keyifli seyirler.
İZNİK TARİHİ
Bursa'ya bağlı İznik İlçesi, dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle açık hava müzesi olan tarihi ve antik bir şehirdir.
Yaz kış demeden, adeta bereket saçan verimli toprağı, kendine özgü iklimi ve doğal güzelliği nedeniyle,
tarihin her döneminde insanlığın ilgi odaklarından biri haline gelmiştir.İznik'in tarih öncesi çağlardan beri iskan gördüğünü ve çok eski bir tarihte kurulduğunu çevresindeki
Prehistorik buluntulardan ve yörede bulunan bol miktardaki höyüklerden anlamaktayız. İznik,
Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius tarafından M.Ö. 316'da kurulmuştur. Bu çağın geleneklerine göre, kurucusu Antigonius nedeniyle de Antigonia adını almıştır. Makedonya imparatoru Büyük İskender'in mirasçıları, General Antigonius ve General Lysimakhos, İmparatorluğu egemenlikleri altına almak için birbirleri ile savaştılar. Lysimakhos, M.Ö. 301'de Antigonius'u mağlup etti ve kenti yönetimi altına alarak, o dönemin geleneklerine göre kente sevgili karısının adı olan Nikaia adını verdi. Yörede egemen olan Bithynia Kralı Zipoites, M.Ö. 279'da Nicaia'yı ele geçirdi. Nicaia bir süre Bithynia Krallığına başkentlik de yaptı. Adına altın sikkeler basıldı ve bundan böyle tarihte Altın Şehir unvanı ile anıldı.
Nicaia Bithynia Krallığı İle Roma İmparatorluğu arasında uzun yıllar devam eden savaşlara sahne oldu. Sonuçta, Bithynia ordusu, General Lucullus komutasındaki Roma ordusuna yenildi ve bu güzel göl kentine Nicaea adı verildi. Şehir M.S. 259 yılında Gotların saldırısına uğradı. Bunun üzerinde Romalılar, Bithynia Krallığı zamanında başlatılan ve M.S. 12i yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören surları daha güçlü olarak İnşa ettiler.
Şehrî 4 ana ve 12 tali kapısı bulunan 4970 m uzunluğunda bir sur ile çevirdiler. Üç kıtada geniş sınırlara dayanması nedeniyle her konuda güçlüklerle karşılaşan Roma İmparatorluğu,
M.S. 476 yılında Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye ayrılınca, İznik sonradan Bizans adını alan Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde kaldı. Nicaea Bizanslıların elinde büyük imar gördü. Şehirde kiliseler,su yolları ve sarnıçlar yapıldı. Selçuklu Sultanı Alpaslan'ın Bizans ordularını Malazgirt'te 1071'de yenmesinden sonra, Selçuklular XI. yüzyılın sonlarında Bizans içlerine kadar yürüdüler. Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1075 tarihinde Nicaea'yı aldı ve 1080 yılında Selçuklu devletinin başkenti yaptı. Adını da Nicaea'nın izi anlamında İznik olarak değiştirdi. Böylece İznik, Anadolu'da ilk Türk başkenti oldu.Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk dönemlerinden itibaren İznik, ilgi çekici bir merkez olarak hep fethedilmek İstendi.
Osman Bey zamanında bu önemli kenti ele geçirmek amacıyla seferler düzenlenmişse de,
İznik ancak Sultan Orhan Bey (1326-1362) zamanında 1331 tarihinde fethedildi. Böylece İznik 234 yıllık bir aradan sonra yeniden Türk idaresine girmiş oluyordu. Özellikle II. Murat ve Çandarlılar döneminde şehir tepeden tırnağa İmar edildi ve birçok cami, medrese, han, hamam vs. bu dönemde yapıldı. İznik, İstanbul'dan Anadolu'ya uzanan sefer ve kervan yolunun üzerinde önemli bir durak ve konaklama merkezi oldu. Sonuç olarak çeşitli dönemlerin askeri, siyasi, dini, sosyal ve kültürel yaşam biçimlerini bize yansıtan birçok uygarlığın kalıntılarını günümüze taşıyan ve buram buram tarih kokan İznik, yoğun imar faaliyetlerine sahne oldu ve
kentte çok sayıda abidevi yapılar inşa edildi. İznik her dönemden devraldığı mimari mirası ile bir açık hava müzesi niteliğini hala korumaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının arkeolojik ve etnografik kalıntılarıyla bütünleşmiş durumdadır.Güney Marmara bölgesinde kendi adını verdiği gölün doğusunda kurulmuş ve turistik bir ilçe olan İznik'in bağlı bulunduğu Bursa iline uzaklığı 85 km'dir. Rakımı 85 metre, yüz ölçümü 753 km2, toplam nüfusu ise 44.690'dır. Bağlı iki kasaba ve 37 köyü mevcuttur. Halkın temel geçim kaynağı tarımdır.
İZNİK GÖLÜ VE YAPISI
Marmara bölgesinin güney Marmara bölgesinde tektonik bir göldür. Bursa ilinin ise Kuzey doğusunda bulunmaktadır. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri 64 metredir.İznik gölü, yer kabuğunun çökmesi sonucu, ortaya çıkan çukurlardan birinin dolmasıyla oluşmuştur.
#iznik #iznikgölü #iznikçini #iznikyeşilcami #iznikayasofyacami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
#iznik
#iznikgölü
#iznikçini
#ANTİGONİA
#NİCAİA
#NİCAEA