Springtime in one of our famous heem parks
Amstelveen’s heemparks are islands of peace and wonder,
where plants and herbs that are indigenous to the Netherlands are
shown in enchanting compositions. Wander in a typical Dutch polder landscape with pollard willows and
reed lands in De Braak; repose in the romantic “garden rooms” in the Dr. Jac P. Thijssepark, where rare varieties such as Marsh St.
John’s Wort, Cranberry and Dwarf Cornel once again exhibit their
fragile beauty; and make the most of your opportunity to admire the
very rare Molinia meadows in the Dr. Koos Landwehrpark that were
part of the eastern farmlands in days gone by. Experience the beauty of Dutch flora in any season during your stroll in these delightful parks.
Amstelveen Prinses Beatrixlaan 4 Netherlands Sotheby's International Realty
Deze, charmante, zeer luxueuze vrijstaande villa, gebouwd in 2008 ligt op één van de mooiste locaties in Amstelveen De Goudkust, vlakbij het mooie Jac. P. Thijssepark en nabij de ingang van het Amsterdamse Bos.
Dit zeer comfortabele familiehuis beschikt over 513 m2 woonoppervlakte (NEN gemeten) en staat op 1285 m2 eigen grond.
Bij de bouw is gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen met een luxe afwerkingsniveau.
De villa beschikt o.m. over een bioscoop, sauna, jacuzzi en 7 slaapkamers!
De tuin rondom gelegen is onder architectuur aangelegd met diverse terrassen, verlichting, een carport voor twee auto's en een garage. Alle aansluitingen voor het plaatsen van een zwembad zijn aanwezig in de tuin.
De garage is momenteel in gebruik als gym en beschikt over vloerverwarming.
Indeling:
Begane grond
De begane grond biedt na binnenkomst in de ruime vestibule plaats aan een bibliotheekkamer, een riante woonkamer met open haard en zicht op het eerste terras en de tuin, een eetkamer, een woonkeuken met aangrenzend het tweede terras en een bijkeuken.
De eetkeuken beschikt over een kookeiland en verder uiteraard over alle denkbare inbouwapparatuur. De keuken is speciaal op maat gemaakt. De vloeren in vestibule en hal zijn voorzien van Belgisch hardsteen en de overige kamers van massief eikenhout.
Eerste verdieping
Deze verdieping omvat de masterbedroom met walk-in en een riante badkamer met ligbad, dubbele wastafel, stortdouche en toilet. Een gastenkamer met prive-badkamer en drie slaapkamers met een gemeenschappelijke badkamer.
De kamers zijn optimaal voorzien van daglichttoetreding.
Het eerste terras op deze verdieping ligt op het zuiden en is te bereiken vanuit de masterbedroom.
Het tweede terras ligt op het westen en is bereikbaar vanuit twee andere slaapkamers.
Tweede verdieping
De ruime overloop geeft toegang tot een tweetal kamers, die momenteel in gebruik zijn als gastenverblijf en werkkamer. Tevens is er op deze verdieping ook een zonnig terras op het zuiden.
Ook de wasruimte en de stookruimte zijn op deze verdieping gesitueerd. Extra bergruimte is er in de vliering en achter de knieschotten te vinden.
Souterrain
Het souterrain is eigenlijk een appartement op zich zelf!
Momenteel is het in gebruik als lounge met biljart en filmzaal met bar (complete keuken).
U treft er ook een zeer luxe uitgevoerde badkamer met sauna, jacuzzi, (stoom)douche, wastafel en toilet.
De luchthaven Schiphol, het business centre WTC/Zuidas, VUmc bevinden zich op 10 autominuten afstand en via de buslijnen 170/172 bereikt u Amsterdam Centrum, maar uiteraard ook het Stadshart van Amstelveen.
Bijzonderheden
- Eigen grond 1285 m2
- GBO 513 m2
- Nieuwbouw uit 2008
- Eigen parkeergelegenheid
- Alarminstallatie
- Voldoende krachtige installatie units
(top cooling, boilers, CV)
- Energielabel A
- Architect: Roel Brouwer
- Aannemer: Ton van Vliet Bouw uit Amstelhoek
Heemparken 'De trots van Amstelveen en omstreken'
Plant vd Maand Oktober 2018. Het klimopklokje
Waarschijnlijk het meest bijzondere plantje in onze parken is het klimopklokje. Deze soort komt uit een omvangrijk Zuid-Afrikaanse plantenfamilie. Het is de enige soort uit deze familie die we in Europa hebben.
Jenever in Amstelveen?
De Jeneverbes Juniperus communis
Als u de komende winterperiode in onze Heemparken komt wandelen dan zal het u opvallen dat er maar weinig groene bomen en struiken staan. We hebben in Nederland maar weinig inheemse groenblijvers. Een daarvan is onze nieuwe plant van de maand, de Jeneverbes.
De Jeneverbes is een ruige bossige groene heester of kleine boom. Hij is tweehuizig. Dat wil zeggen dat je mannelijke en vrouwelijke struiken hebt. Je hebt exemplaren die heel zuilvormig groeien maar ook hele bossige ruige breed groeiende individuen.
De blauw-groene naalden staan in afwisselende kransen van 3 en blijven ongeveer 2 jaar aan de struik hangen. De jeneverbes-bessen doen er 3 jaar over om rijp te worden. Dan zijn ze heel mooi berijpt blauw. In onze parken heb ik geen struiken met bessen kunnen ontdekken dus waarschijnlijk hebben wij alleen mannelijke of vrouwelijke exemplaren.
De Jeneverbes heeft wereldwijd een enorme verspreiding en komt op het hele noordelijke deel van het noordelijk halfrond voor. In Nederland was de soort na de laatste ijstijden van ongeveer 10.000 jaar geldeden een algemene verschijning. Nu komt de soort nog maar sporadisch in Nederland voor. Je vind ze nu nog op open heidevelden hoofdzakelijk in Drenthe. De plant houdt van zure droge zandgronden. De meeste open gronden worden langzamerhand gekoloniseerd door bomen en schaduw kan de jeneverbes niet verdragen. Ook het dichtgroeien van de bodem doet de kieming van de zaden geen goed. En als laatste komt er ook nog het veranderende klimaat bij wat zorgt voor warmere vochtigere omstandigheden waardoor er meer schimmels ontstaan waar de jeneverbessen helemaal niet tegen kunnen. Het is dan ook niet raar dat de Jeneverbes heel langzaam uit Nederland dreigt te verdwijnen.
De aromatische bessen worden gebruikt als keukenkruid, denk maar eens aan kruidenzuurkool. Ook worden ze toegevoegd aan jenever om die op smaak te brengen.
In onze parken hebben ze het ook niet zo makkelijk. We hebben vorig jaar de hele jeneverbeshoek van het Thijssepark opgehoogd om de planten weer een beetje droge grond te bieden voor hun wortels. Heel langzaam was die hoek aan het verzuipen. De grootste exemplaren ziet u in de Braak aan de kant van het van Leer gebouw. Daar staan ze tussen de planten waar ze van nature ook tussen staan de struikheide. Een heel mooi biotoopje.
Kom de komende weken maar eens lekker uitwaaien in de Heemparken en geniet van die stugge groene toeven in onze parken.
Natuur en Bloemen Foto-Impressie april 2015 - Dr. Jac. P. Thijssepark Amstelveen
Het Dr. Jac. P. Thijssepark is een heempark van 5,3 hectare in het noordwestelijke deel van Amstelveen. Het park is ontworpen door C.P. Broerse. Door de stijl, het ontwerp en het gebruik van uitsluitend inheemse planten heeft het Thijssepark bekendheid tot ver buiten onze grenzen gekregen. [Time 5:43]
Muziek: Claude Debussy - Clair de lune
75 jaar heempark 'maart 2015 'het lenteklokje'
Het lenteklokje
Een voorjaarsbloeier die veel op een sneeuwklokje lijkt is het lenteklokje een bolgewas uit de familie van de narcisklokjes.
Het witte bloemdek is heel regelmatig en staat een beetje bol, net alsof het een heel klein lampenkapje is. De witte bloemen hebben een groene tot goudgele vlek aan hun verdikte top. De bloemen staan dus veel boller dan sneeuwklokjes.
Het lenteklokje lijkt veel op zijn grotere en hogere broer het zomerklokje. Alleen bloeit deze soort wat later en hebben meerdere bloemen bij elkaar aan een steel hangen.
Lenteklokjes bloeien meestal iets later dan sneeuwklokjes en komen oorspronkelijk voor in het Europese middelgebergte. Men vermoed dat van deze populatie er een voorpost was in het oosten van Nederland. De lenteklokjes die we nu in het land zien zijn stinzeplanten.
De bloemen ruiken heerlijk maar worden door de vroege bloei maar moeilijk bestoven. Ook in onze parken vinden we maar weinig “zaaddoosjes”.
Ga maar eens op zoek naar deze “forse sneeuwklokken”. In het Thijssepark staat een behoorlijk grote populatie. Maar vergist u zich dan niet in de zomerklok die ook vroeg kan bloeien.
De paarse schubwortel
Een curiosum is de paarse of pracht schubwortel (Lathraea clandestina) die op dit moment bloeit in de heemparken.
Deze verborgen verleider leeft totaal parasitair op de wortels van loofbomen met een voorkeur voor populier, wilg en hazelaar. Alleen in het vroege voorjaar verschijnen de bloemknoppen bovengronds die uitgroeien tot een paars bloemtapijt. Bladgroen ontbreekt volledig bij deze plant die een lid is van de Bremraapfamilie. Wortels van de plant boren de houtvaten aan van loofhoutbomen voor hun voedingstoffen. Juist in het voorjaar profiteren schubwortels van de opwaartse sapstromen van hun gastheer. Paarse bloemen tot wel 6 cm lang ontluiken spoedig en vormen zware zwarte oliehoudende zaden. Na het bloeien verdwijnt de plant weer volledig ondergronds. De natuurlijke groeiplaats van de paarse schubwortel is Midden- en Zuid Frankrijk en Noord Spanje met als meest noordelijkste groeiplaats, de grens van Vlaanderen en Wallonië in België. Als curiositeit is deze soort meegenomen naar botanische tuinen in Nederland en heeft via deze weg ook enkele heemparken en parken in Amstelveen als groeiplaats gekregen. In het Dr. Jac. P. Thijssepark staat ze langs het “Spaanderspad” en in de Braak langs “het Drijvende Pad”. Met recht een verborgen verleider die u niet mag missen in het voorjaar.
Het is misschien een goed idee om niet alleen het Dr. J. P. Thijssepark door te lopen, maar print de
‘Drie Heemparken wandeling’ op de website uit, (pagina - ‘ER OP UIT’) en wandel in anderhalf – twee uur door drie Heemparken die hier vlakbij bij elkaar liggen.
Als u vragen heeft horen wij die graag van u….
Veel plezier!
Exquisite Stately Villa in North Holland, Netherlands | Sotheby's International Realty
Presented by Amsterdam Sotheby's International Realty
For more information go to
This charming, very luxurious detached villa, built in 2008 on one of the most beautiful location in Amstelveen, “De Goudkust”, near the beautiful Jac. P. Thijssepark and close to the entrance of the Amsterdamse Bos.
Property ID: 8ML5SN
Jac.P Thijssepark
een bankje voor een boterham en kijken naar de werkzaamheden in het water.
De Beenbreek in het Naseizoen
De Beenbreek.
Een opvallende verschijning in onze parken is de Beenbreek. Een in groepen groeiende lelie-achtige plant die nu opvallend oranje begint te kleuren. Boven platte lelie-achtige bladeren verschijnt in de zomer een veelbloemige pluim met gele bloemen. Deze gele bloemdekbladen hebben aan de buitenzijde een groene lengtestreep.
Deze bloemen bloeien vrij kort, maar omdat alle bloemen verschillende bloeitijden hebben bloeit zo’n heel gebiedje met Beenbreek wel 2 maanden lang. Nu zijn de bloemen uitgebloeid en verkleuren ze nu naar een schitterende feloranje kleur.
De bloemen worden bestoven door vliegen en bijen. In het najaar met wat wind worden de zaden uit de oranje zaaddozen geschud. De zaden zijn dan niet meer dan 1 jaar kiemkrachtig. Echter de verspreiding van de soort gaat hoofdzakelijk via vegetatieve weg. De wortelstokken groeien alle kanten op zodat er grote haarden ontstaan.
De plant is zeer gevoelig voor uitdrogen en ook de zaden ontkiemen niet heel makkelijk.
De bladeren sterven in het najaar af maar de dode stengels blijven tot het volgende voorjaar fier overeind staan.
De plant houdt van blijvend natte, zure omstandigheden. In deze voedselarme omstandigheden weet de plant zich gesteund door een mycorriza, (een bodemschimmel) die helpt met de efficiënte opname van voedingsstoffen.
De Beenbreek was vroeger algemeen in het oosten van ons land. Door het afgraven van het veen, ontwatering en bemesting is de plant een zeldzaamheid geworden. Alleen in Noord- en west Drenthe en zuidoost Friesland en Twente komt de soort nog in mooie aantallen voor.
Europees komt Beenbreek ook maar beperkt voor. Alleen in het westen van Europa van Zuid-Zweden tot Noord-Portugal.
De plant groeit in open gebieden en is een echte zon aanbidder. Tussen Gagel en op de overgang van heide naar vennen komt ze veel voor. Als de standplaats te schaduwrijk wordt door bijvoorbeeld boomopslag of een dichte rietkraag zal de soort spoedig verdwijnen.
In onze parken doet de Beenbreek het erg goed en wij zijn blij met deze opvallende verschijning.
Kom de komende weken maar eens kijken naar die oranje oplichtende pollen in het park!!
De Poel - Amstelveen, The Netherlands
A peaceful lake in Amstelveen on a misty day
2 heemparken uitgeroepen tot Rijksmonument - RTV Amstelveen
2 Amstelveense heemparken, het Jac P. Thijssepark en de Braak, staan sinds zondag 29 mei in de Rijksmonumentenlijst. Door de architectonische en materiële staat zijn deze parken internationaal gewaardeerd door liefhebbers en deskundigen.
De vroege voorjaars bloeiers
De Boerenkrokus - Crocus tommasianus
Heel langzaam begint het voorjaar er weer aan te komen. We willen allemaal zo graag de eerste bloemetjes zien. Wat het eerste bloeit in onze parken zijn de Stinzeplanten. Dit zijn bol en knolgewassen die wij speciaal in onze bossen en parken aangeplant hebben om snel een mooi voorjaarsbeeld te creëren.
Denk bijv. aan het sneeuwklokje een bolletje wat uit centraal en Zuid-Europa komt en dat overal is aangeplant om snel een kleurtje in het de tuin te krijgen.
In onze parken hebben we een heel assortiment aan voorjaarsbollen waarvan de eerste nu gaan bloeien. Bij de ingangen van de parken staan sneeuwklokjes en winterakonieten en wat verderop in het park komt u groepen boerenkrokussen tegen.
De boerenkrokus heeft een smaller blad als de witte, gele en paarse krokussen die veel in tuinen en het openbaar groen gebruikt worden. Het blad wat tussen de 2 en 4 mm breed is heeft in het midden een witte streep. De bol komt oorspronkelijk uit de Balkan.
De buitenkant van de bloemen is grijzig-lila en de bloemen staan bij volle zon helemaal stervormig open. Een gewone krokus gaat lang niet zo ver open.
De meeldraden en de stijl zijn opvallend goudgeel en vallen erg op in de wijd open bloemen.
In het middellandse zee gebied staat een soort, de crocus sativus waarvan men saffraan produceert van die heldere gele meeldraden. Deze soort heet dan ook heel toepasselijk de saffraankrokus.
Na de bloei verlengt de stengel zich en vormt zich een doorvrucht waar dan later in het jaar de rijpen zaden uitvallen.
Krokussen geven veel stuifmeel en zijn daarom zeer in trek bij vroeg vliegende insecten. Je ziet dan hoofdzakelijk hommels die helemaal geel zien van het krokusstuifmeel langsvliegen.
De grootste populatie aan boerenkrokussen hebben we langs de kwekerij in de Braak staan. Loop maar eens de kwekerij op en kijk in de strook tussen de kwekerij en de huizen die eromheen staan. Op een zonnige dag zult u versteld staan van de paarse gloed die hier dan het beeld bepaalt.
Dus kom lekker wandelen en genieten van de eerste voorjaarbloeiers!
Soort van de maand Struikhei
Soort van de maand 'Struikhei
Plant van de Maand: augustus 2018
De Klokjesgentiaan - Gentiana pneumonanthe
De gentianen omvatten wereldwijd ongeveer 1000 soorten en in Nederland komen er ongeveer 6 soorten voor.
Een soort die echt in natte veenvegetaties voorkomt is de Klokjesgentiaan. Dit is een hele opvallende diepblauwe verschijning in onze parken.
De helderblauwe klokken hebben groene stipjes aan de binnenzijde en aan de buitenzijde 5 groene lengtestrepen. De planten bloeien in de zomer tot nazomer en hebben lijnvormige tot lancetvormige bladeren.
Aan de stengels zit 1, meestal 5 tallige eindbloem met daaronder nog enkele bloemen in de bladoksels.
Als deze bloemen zijn uitgebloeid groeit er uit het vruchtbeginsel een steel met daarop een zaadknop die dus buiten de bruin geworden bloem uitsteekt. Ook worden er dan vaak tegelijkertijd nieuwe spruiten gevormd aan de wortelstokken. Deze nieuwe spruiten kunnen dan in de winter doorgroeien en een heel eind van de moederplant wegkruipen door de aanwezige heidevegetatie heen.
De klokjesgentiaan is een van de weinige gentianen die in de laaglanden bloeien. De meeste gentianen in Europa zijn gebergtesoorten die hoog in de bergen hun vaak opvallende blauwe kleur vertonen.
De gentianen kunnen onder zeer zure omstandigheden leven en kunnen ook erg goed tegen zinkhoudend water.
De soort is in Nederland zeer sterk achteruit gegaan door het verdwijnen van zijn groeiplaatsen in het zure zand of veen en door de ontwatering die overal heeft plaatsgevonden.
In het wild groeit de plant geregeld samen met bijv. Parnassia of Beenbreek, allebei soorten die wij ook in de parken hebben.
De gentianen groeien het meest in de schrale hooilanden in Oostelijk Zuid-Holland en in Utrecht.
De komende weken vertoond de Klokjesgentiaan zijn hoofdbloei en is dus nu een opvallende verschijning in onze parken die door de droogte gewoon een beetje herfstig aan beginnen te doen.
Dus blijf ons bezoeken deze zomer het is nog steeds echt de moeite waard!
Rietlanden maaien en afruimen
De activiteit van de maand
Deze keer geen plant van de maand maar een activiteit van de maand.
Wij van de Heemparken willen de komende maanden iets anders laten zien dan alleen planten. We willen laten zien waar wij mee bezig zijn. Hoe we dit doen maar vooral ook waarom we dit doen. Dus zodoende de activiteit van de maand.
Eind oktober is voor ons altijd de tijd om onze rietlanden te maaien.
De rietlanden in de Gouden Hoek en in de Braak worden dan met een maaibalk gemaaid. Dit is een machine op dubbele luchtbanden met een soort van grote heggenschaar voorop. Deze knipt vlak boven het grondoppervlakte de rietstengels af. De hele natte plekken maaien we met een bosmaaier en de slootkanten maaien we na met een zeis.
Daarna wordt alles bij elkaar geharkt en afgevoerd door middel van draagbaren. We gooien de hele boel dan op de aanhanger van onze trekker en dan storten we het riet op de parkeerplaats van Sportpark Overburg.
Van hieruit wordt het dan weer opgehaald met een vrachtwagen die het naar de compostering brengt.
Wij maaien de rietlanden elk jaar om sterke verruiging tegen te gaan. Dit is vooral veel opschot van berken en elzen maar ook van appelbes. Als we een jaar niet zouden maaien dan komen wij er met een maaibalk niet meer doorheen.
Wij maaien al in oktober om het riet met blad en al af te voeren. Dit scheelt weer veel verrijking door het rietblad. Tevens maaien we ook stukken “onderdoor”. Hier maaien we verruigende rietzoddes laag weg om deze verruiging te stoppen en om een ontwikkeling van andere soorten in het riet te bevorderen.
Riet heeft een enorme expansiedrift en kan meters lange uitlopers vormen. Bij ons in de Braak gaat dit niet hard en door afkalving van de oevers raken we eerder riet kwijt als dat wij erbij krijgen. Riet is een hele sterke pionier die heel goed gedijt in wisselende waterhoogtes maar die beslist heel slecht tegen schaduw kan.
Wij proberen ons rietland zo divers mogelijk te houden en maaien zelfs een deel extra in het voorjaar om goed zicht te houden op de aanwezige veenpluis, veenbes en zonnedauw.
Zoals u leest is een goed rietbeheer nog best lastig en je hebt echt wel een lange termijnvisie nodig om rietland in een goede staat te houden.
Kom de komende weken maar weer eens kijken naar onze “geschoren” rietlanden en laat u verrassen door de doorkijkjes die weer zijn ontstaan.
De plant vd maand september is nu de Rode bosbes
Elke maand belichten we een plant
Nu de Rode bosbes
De rode bosbes is een wintergroen heestertje. De bladeren zijn leerachtig glanzend groen. De witte hangende bloemen in kleine trossen verschijnen laat in het voorjaar en in het najaar. Dit heeft tot gevolg dat je in het najaar bloemen en bessen tegelijkertijd hebt. Eigenlijk best wel een heel apart aanblik.
De plant groeit hoofdzakelijk op de zure zandgronden ten noorden van de grote rivieren en op wat plekken in Noord- en Zuid-Holland in de veengebieden. Zij groeit op plekken die goed vochtig zijn.
De soort komt het meest voor in de zomereik, berkenbossen en de aangeplante naaldbossen, maar op plekken met voldoende neerslag groeit zij ook in de zo genaamde bosbesheidevelden.
In onze heemparken wordt de soort veelvuldig gebruikt, de vegetatie is dan niet heel soortenrijk, maar het geeft wel een heel mooi rustig, natuurlijk beeld. De rode bessen zijn nu al weken goed zichtbaar en zullen er ook nog wel weken aan blijven zitten. De bessen bevatten namelijk benzoëzuur, waardoor ze niet rotten aan de struik. Door dit “conserveermiddel” is de bes ook zeer geschikt om lekkere jam van te maken.
De plant wordt ook wel Vossenbes genoemd omdat vossen er verzot op zijn. In de parken worden ze veelvuldig gegeten door wilde eenden. Die zie je dan ook veelvuldig in de rode bosbessen ”grazen”.
De bloemen worden bestoven door insecten. Ook worden er veel aantastingen gezien van kokermotten, witte vlieg en de specifieke bosbesschimmel die er voor zorgt dat de bladeren kokervormig opzwellen.
De parken komen nu al in de herfstsfeer met vele paddenstoelen en de blad verkleurende bomen en struiken. De rode bessen van de bosbes geven dit geheel nog een vrolijker aanblik. Kom er de komende weken eens van genieten.
Amstelveen Holanda y Vogelenzang
Abajo el video ala derecha podes hacer click sobre las letras azules para tener mejor calidad del video.
El video muestra mi ciudad Amstelveen y lo empieza con mi casa y vez mi auto azul, mi barrio, naturaleza y la naturaleza en Vogelenzang, un pueblo cerca del mar 25km de mi casa.
Vleeseters in de natuur 'De Zonnedauw - Drosera intermedia
In onze parken hebben we een heel bijzonder vleesetend plantje, de zonnedauw.
De planten zijn erg klein maar vallen toch erg op door de dieprode kleur en de opvallende witte bloemen.
Ze groeien in echte natte veengebieden die vaak weinig voedingsstoffen bevatten. De zonnedauw lost het tekort aan voedingsstoffen op door geregeld vliegen en muggen te vangen.
Deze insecten vangt hij met tentakeltjes die aan het einde een druppel kleverig vocht bevatten. Deze glinsterende druppel is aantrekkelijk voor insecten die er dan op gaan zitten. Ze kleven vast en door het spartelen van de insecten worden dan ook andere tentakels geraakt die dan ook vast blijven kleven. De insect komt dan steeds vaster te zitten.
Behalve lijm wordt er ook mierenzuur uitgescheiden die dan het eiwit van de insect oplost. Het hele blaadje gaat dan om de insect heen krullen en zo wordt de hele insect opgelost en blijft er na een paar dagen alleen nog maar een pantsertje van het insect over. De bladeren ontrollen dan weer en er ontstaan weer verse plakdruppeltjes aan de bladeren. Zelfs vlinders en kevers worden op deze wijze verteerd en opgenomen door de plant.
Zonder het vangen van insecten zou de zonnedauw het ook wel overleven maar hierdoor ziet de plant er zomers erg florissant uit.
In Nederland hebben we 2 soorten zonnedauw. De ronde- en de kleine zonnedauw. De ronde zonnedauw is echt een plant van hoogvenen en veenbulten terwijl de kleine een pionier is op kale natte zure gronden. Dit kunnen ook gewoon vochtige karresporen zijn op zure droge heidevelden.
De plant overwinterd met een winterknop en er ontstaan in de rottende zonnedauw blaadjes ook broedknoppen die dan door dieren verspreidt kunnen worden. Ook produceert de zonnedauw stoffijn zaad dat door de wind makkelijk wordt verspreidt.
De bloemstengel komt bij kleine zonnedauw scheef onder het bladrozet vandaan en bij de ronde komt de steel recht uit het midden. De bloeiwijze zit dan helemaal opgerold bovenaan. Als de steel zich helemaal heeft ontwikkeld ontrollen de bloemen en zijn de 5-tallige bloemen goed zichtbaar.
Vroeger werd er veel zonnedauw geplukt om te dienen als medicijn tegen keelaandoeningen. Tegenwoordig wordt hiervoor een Afrikaanse drosera soort gebruikt.
In alle veengebieden van west- en Midden Europa en in het Oosten van Noord-Amerika komt de kleine zonnedauw voor.
De ronde zonnedauw is op het hele noordelijk halfrond te vinden en zelfs in de hooglanden van Nieuw-Guinea.
Wandel maar eens rond en probeer maar eens deze fel rode kleur te spotten.
Plant vd Maand April 2018 De Gulden sleutelbloem
De Gulden sleutelbloem - Primula veris
In onze parken staan er op dit ogenblik een heel stel opvallend gele planten te bloeien. Je ziet nu overal “snorren” en hele wolken van gele primula’s staan.
In de parken hebben we alle drie de inheemse soorten. De stengelloze en de Slanke sleutelbloem, beide met citroengele bloemen en een soort met opvallende hard eigele bloemen, De gulden sleutelbloem.
Sleutelbloemen maken bladrozetten met vrij grote, harige gekartelde bladeren. De bladeren zijn altijd een beetje gekreukeld en hierdoor gemakkelijk te herkennen.
Van de 3 soorten bloeit de gulden sleutelbloem het laatste. Het is een soort van de graslanden. Hij groeit in zuid Limburg op de kalkgraslanden en vooral langs de rivieren op dijken en in de uiterwaarden.
De bladeren zijn wat steviger dan de andere soorten en de bloemen wat kleiner.
De bloemen zijn klokvormige trossen van meestal 5 tot 10 bloemen die meestal 1 kant op hangen. Als je in de gele klokjes kijkt zie je opvallende oranje stippen zitten.
Bij sleutelbloemen heb je bloemdimorfie, dit is een verschijnsel dat er op verschillende planten verschillende bloemen staan. De ene plant heeft bloemen met korte stijlen en hoog ingeplante meeldraden terwijl de buurplant wel lange stijlen met lage meeldraden kan hebben. Dit verschijnsel is aan de buitenkant van de bloemen niet te zien. De beste bestuiving gebeurt bij bloemen van dezelfde samenstelling, dus bijv. kort-stijlig x kort-stijlig.
Alle sleutelbloemen houden van vocht en gedijen het beste op lichte plekken. Ze houden zeker niet van teveel bemesting.
Hommels en bijen zijn helemaal verzot op deze goede nectarplanten en het is ook het hele voorjaar een gezoem van jewelste.
Vroeger werd de gulden sleutelbloem ook wel de echte of gewone sleutelbloem genoemd. Nou zo gewoon is hij niet meer in Nederland. De soort begint behoorlijk zeldzaam te worden. Kom de komende weken maar genieten van deze 3 gele juweeltjes en probeer ze maar eens uit elkaar te houden. Zo moeilijk is dit ook niet hoor.