Primeur Presentatie van het eerste 3 D-Project van het Kaarsenmuseum Baarle tijdens erfgoeddag 24-04-2016
St.-Martinuskaars van kaarsenkunstenaar Frits Spies 3D-scan naar 3D print tot nieuwe kaars
freemusic Kai Engel 001 Idea
3 Scan proef in het Kaarsenmuseum in Baarle-Hertog
Proefscan van een kaars van Fritz Spies in het Kaarsenmuseum in Baarle-Hertog. De mensen van 4C Creative Cad Cam Consultants hadden een vol uur nodig om ieder detail van dit unieke stuk in kaart te brengen
Verdeelde koningsgezindheid in Baarle-Hertog
Onze zuiderburen hebben een nieuwe koning. Filipp, de oudste zoon van koning Albert is de nieuwe koning van België. In Baarle-Hertog, op de grens met Brabant, werd deze bijzondere gebeurtenis lang niet door iedereen gevolgd.
Pausbezoek 1985
Frits Spies overhandigt een foto van het Jezusgelaat van de kaars De Gekruisigde Het Lijdensgelaat aan paus Johannes Paulus II
Hier ontbreekt nog een klok!
Mechelaars bouwen eigen stadsmuseum - Geweldig, indrukwekkend, groots, mooi, verrassend, dat zijn enkele van de superlatieven voor de proeftentoonstelling voor het nieuwe stadsmuseum in de ondergrondse ruimte van het Hof van Busleyden. Bezoekers mogen zelf meedenken over de vorm en de uitstraling van het nieuwe uithangbord voor Mechelen. Ze kreeg de naam ‘Uw toren is niet af’ mee, naar de uitspraak van wijlen Paus Johannes Paulus II toen hij grapte dat de Sint-Romboutstoren geen spits had. Organisaties, verenigingen en beleidsmakers mogen zelf hun ideeën integreren in het stadsmuseum. Volgens Erik Vekemans (Toren en Beiaard) ontbreekt in de tentoonstelling nog een gigantische beiaardklok. Ik ga ervan uit dat ze er uiteindelijk ook gaat komen!', hoopt Vekemans. Tot begin maart 2015 kunnen ook bezoekers hun ideeën spuien. Meer info: uwtorenisnietaf.be.
Dancing Corso in Herinnering
Voor veel Leuvenaars is ‘de Corso’ in de Diestsestraat een begrip. De legendarische zaal uit 1902 had vele levens: tot midden jaren negentig deed ze dienst als fuif- en concertzaal, theaterzaal en zelfs bokshal. Vele bekende artiesten passeerden er de revue: van Kid Tony, Adamo, Doe Maar tot dEUS. Maar ook vele Leuvenaars vertoefden er graag en leerden er hun lief kennen. Nog later werd het pand een fotogalerij en nu vind je er een kringwinkel van SPIT. Ook vandaag herinneren de rozetten aan het plafond nog aan de kleurrijke geschiedenis van het gebouw.
Uit zorg voor dansant erfgoed riep Dans’ant de Leuvenaars op om verhalen en relikwieën rond deze Leuvense ‘danstempel’ kenbaar te maken. Op basis van al dit ingezamelde materiaal wordt in de zaal op Erfgoeddag 2017 (zondag 23/04/2017) een publiekshappening gehouden. Dancing Corso komt zo weer even op zijn oorspronkelijke locatie terug tot leven komen.
Programma:
14u00: Deuren
14u30: Lezing - de geschiedenis van Dancing Corso sinds 1902
15u00: DJ Swingenstijn draait vinylplaatjes - Lindy Hop
17:00: Herhaling Lezing
18u00: Einde
Tussendoor is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken