Karatay Madrasa Museum in Konya Turkey Karatay Medresesi Müzesi
The Karatay Madrasa is located to the north of the Aladdin Tepesi. Karatay Madrasa, was built in the time of Sultan II. İzzeddin Keykavus by Emir Celaleddin Karatay in 649, H. (1251 M.).
The door is a masterpiece of the Seljuk monumental stone workmanship. It is adorned with writing and designs. On the door are inscriptions about the construction of the madrasa. Selected surfaces and hadiths on the other surfaces of the door were embossed. From the door, a courtyard, previously covered with a dome (now open), is entered into the madrasa with a door from here.
The tile remains belonging to the Seljuk Period, Seljuk and Ottoman Period ceramics are exhibited. The domed saloon contains glass plates, pieces of tiles, ceiling belts of Beyşehir Eşrefoğlu Mosque and ceramics belonging to the Ottoman period.
Tarihte Yürüyen Adam/Konya-3 - 28 Ekim 2017
Ahmet Anapalı anlatıyor, tarih meraklılarının akıllarındaki sorular yanıtlanıyor. ‘Tarihte Yürüyen Adam’ bu hafta Konya’yı keşfetmeye devam etti. Karatay müzesini gezdi izleyicilere anlattı. Ayetel kürsi işlemeli medrese kapısını anlattı. Karatay medresesinin mimarisini inceledi.
Karatay medresesi tarihi nedir?, Karatay medresesi ne zaman yapılmıştır?, Karatay medresesi kim tarafından yapıldı?, Karatay medresesi mimarisi nasıldır? Sorularını Ahmet Anapalı sizler için yanıtladı.
Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” Cumartesi 21.00’da Ülke Tv’de… #AboneOl #ÜlkeTV
Karatay Medresesi Maketi / Konya Ecdat Parkı
Karatay Medresesi Maketi / Konya Ecdat Parkı
Gezip görmek isteyenler Konya Ecdat Parkında görebilirler
Etiketler;
karatay medresesi,Karatay,Medrese,Medresesi,Konya,Konya Ecdat Parkı,Ecdat Parkı,Ecdat Parkı Konya,Karatay Medresesi Maketi,Maket,miniatüre,miniatürk,minyatür eşyalar,cami,islam,ibadet,ibadethane,ibadethaneler,Maket yapımı,Maket görseli,konya,mevlana,karatay,Türkiye,Turkey,turkey vlog,karatay medresesi müzesi,karatay medresesi akustik,medrese dersleri,medrese eğitimi,medreseler,medreseja,medrese dersleri,camiler,islam dini,müslman,müslümanlık,ibadet,ibadethane,kubbe
Sırçalı Medrese & Karatay Madrasa | Konya, Turkey
Sırçalı Medrese & Karatay Madrasa are built in 13th century, Seljuk period.
Turizm Rehberi - Karatay Medresesi - 16 Ekim 2014
Kanalimiza Abone Ol:
KARATAY MADRASA in Konya, Turkey; architect unknown
The Karatay Madrasa in Konya, Turkey is a great sample of Seljuk architecture from 13th century. Its name comes from Celaleddin Karatay, who was a powerful vizier back then.
Its dome with a skylight in the center creates an impressive atmosphere and its portal with beautiful stone work is also stunning. The building has some interesting unique features as well, which offers a slight difference than a usual madrasa.
It is a pity that the architect of this building is unknown. But for sure she or he managed to send some beautiful messages even to us, to hundreds years further.
This is the story how I met with the Karatay Madrasa.
The full text of this video and links & further reading on my website:
The post where I first covered this place, where you will find more photos:
Music: YouTube Audio Library
FOLLOW:
Instagram:
Facebook:
Karatay Medresesi Belgesel - Tarihin Tozlu Sayfaları #1
İlk heyecan, ilk belgesel.. Her şeyin bir başlangıcı vardır.
Yönetmenliğini yaptığım bu belgesel serisi tarihin tozlu sayfalarına ışık tutuyor. İyi seyirler...
Karatay Medresesi | Şehr-i Ramazan 16. Bölüm - Konya
Kanala Abone Olmak:
Ramazan Sokağı Komedi Oynatma Listesi:
Ramazan Sokağı Oynatma Listesi:
Ramazan Sokağı Kesitleri:
Adım Adım Kur'an Öğreniyorum:
Neşeli Petek :
Sahur Meclisi:
İlm-i Hayat:
Hanımlar Buyrun:
Geçmişten Günümüze Tarihin İzinde:
Sor Bakalım:
Ulu Cami:
Mavera:
Benim Televizyonum:
Minyatürlerle Osmanlı:
İlahiler:
Talha Uğurluel - Bir Selçuklu Medresesi - Taş Medresesi
Talhaugurluel 2015 09 01 08 14
Istanbul Miniatürk Turkey Park, Karatay Medrese, Karatay Medresesi. Konya
Konya, Karatay Müzesi
Karatay Medresesi, Il. İzzettin Keykâvus döneminde Emir Celâleddin Karatay tarafından, 649 H. (1251 M.) yılında yaptırılmıştır. Mimari bilinmemektedir. Osmanlılar Döneminde de kullanılan medrese XIX. yüzyılın sonlarında terkedilmiştir.
Anadolu Selçuklu Dönemi çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında çini Eserler Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Medrese Selçuklular Döneminde hadis ve tefsir filmleri okutulmak üzere kapalı avlulu medrese plân tipinde tek eyvanlı ve tek katlı olarak yapılmıştır. Giriş doğudan gök ve beyaz renkli mermerden yapılmış kapı ile sağlanmakta olup Selçuklu Donemi taş işçiliğinin eşsiz bir örneğidir. Kapının üzerinde yapımı ile ilgili kitabe yer almaktadır, Kapının diğer yüzeylerinde ise seçme âyet ve hadislere yer verilmiştir.
Kapıdan, önce kubbeyle örtülü (şimdi üzeri açık) bir avluya, buradan da bir kapı ile medreseye girilir. Medrese avlusunun üzeri, merkezinde aydınlık feneri bulunan mozaik çinilerle kaplı kubbe ile örtülüdür. Kubbe kasnağında duvarların üst kısımlarındaki bordürlerde ve hücre kapıları üzerindeki panolarda ayetler yazılıdır. Binanın batı yönündeki beşik tonozlu ana evyanın kemerinde Besmele ve Ayete'l-Kürsi yer almaktadır. Kubbeye geçiş elemanı olan üçgenlerde Muhammed, İsa, Musa ve Davut peygamberlerin isimleri ile dört halifenin Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali'nin isimleri bulunmaktadır.
Eyvanın güneyindeki kubbeli hücre Celâleddin Karatay'ın türbesidir.
Eyvanın kuzeyindeki kubbeli hücre daha önce yıkılmış olup 2006 yılında yapılan kurtarma kazısı ve restorasyon çalışmalarından sonra tamamlanmıştır.
Medrese duvarlarındaki mozaik çinilerin geçmişte büyük bir kısmı dökülmüştür. Çinilerde kullanılan renkler turkuaz (firuze), lacivert ve siyahtır.
2006 yılında yapılan kurtarma kazısında ana eyvan içerisinde doğu-batı yönünde üzeri ahşap hatıllarla kapatılmış bir kanal ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca eyvanın kuzeyinde yer alan hücrede orta avlu kenarında bulunan su giderinin tahliyesi amacıyla yapılmış künk kanal tespit edilmiş olup bir bölümünün üzeri cam ile kapatılarak teşhir edilmiştir.
2006-2008 yıllarında restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları yapılarak yeniden düzenlenmiştir.
CELÂLEDDİN KARATAY (?-1254)
Karatay Medresesini yaptıran ve ismini veren. Selçuklu devlet adamı Celaleddin Karatay'ın ne zaman ve nerede doğduğu, hangi aileden geldiği henüz tam olarak bilinmemektedir.
I. Keykavus döneminde 1212 yılında devlet hizmetine girmiş, 1252 yılına kadar 40 yıl devlete sadakatle hizmet etmiş, başta sultanlar olmak üzere saray ileri gelenleri ile halkın teveccüh, itimat ve saygısını kazanmıştır. İlk görev yıllarında emir-i devat (katip) görevinde bulunmuştur. 18 yıl boyunca Alaeddin Keykubad'ın sipahsalarlığını (komutanlığını) ve taşdarlığını (konak emirtiğini) yürütmüştür. Alaeddin Keykubad'ın ölümünden sonra(1243) II.Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kendisine ikinci bir görev olarak Hazine-i Hassa emirliği verilmiştir. 1249 yılına kadar bu görevi yürüten Celaleddin Karatay bundan sonra atabeglig (Atabeg-i Rum) mevkiine geçmiş ve ölünceye kadar bu mevkide kalmıştır.
1254 yılında Kayseri'de hastalanarak vefat etmiş, Konya'ya getirilip, yaptırdığı bu medresede bulunan türbesine tahnıd edilerek (mumyalanarak) defnedilmiştir.
Dört Selçuklu Sultanı ile beraber çalışan bu değerli devlet adamı; Alâeddin Keykubad'ın zehirlenmesinden sonra ortaya çıkan istikrarsızlığı gidermeye çalışmış, özellikle şehzadelerin taht kavgalarına son vererek, Il. Keykavus. IV. Kılıçarslan ve Il. Keykubad'ın 1249-1254 yıllarında hüküm sürmelerini sağlamıştır.
İdareciliği döneminde mütevazılığı, dindarlığı ve sade yaşantısı ile bilinen Celaleddin Karatay, yaşadığı dönemin ilim ve sanat hayatına da büyük katkılarda bulunmuş; 1240 yılında Kayseri-Elbistan yolu üzerinde yaptırdığı kervansarayı, 1250 yılında Antalya'da yaptırdığı Darüls-Sülehalsı (Salihler evi) ve 1251 yılında Konya'da yaptırdığı medresesi tanınmış eserlerindendir.
Konya Karatay Çini Medresesi Belgeseli.mp4
Konya Karatay Çini Medresesi Belgeseli
KARATAY MEDRESESİ KONYA
Konya Büyük Şehir Belediye si tarafından Selçuklu ilçe sinde yapılan ECDAT Bahçesi nde bulunan KARATAY MEDRESESİ KONYA Maket ini (Minyatürü) sizler için görüntüledim. Drone çekilmiş gibi.
➤Kanala Abone OL :
➤Video Tavsiyesi :
➤Video Tavsiyesi :
➤Video Tavsiyesi :
➤Etiketler :ecdat bahçesi , ecdat parkı , Konya Belediye si , Selçuklu , ecdat , Maketi , Maket , Drone çekimi gibi , konya , Türkiye , Turkey , Selçuklu , Selçuklu belediyesi , Minyatür Maket , Maket , Gerçek gibi , KARATAY MEDRESESİ KONYA , KARATAY MEDRESESİ , KARATAY , MEDRESE ,
Merhaba ben 1GM , Youtube kanal im da gezdiğim yer ler , gezilmesi gereken yerler , icatlar , ilginç video lar , tarih , müze ler , cami ler , Rc drift , oyuncak , hayvanlar alemi gibi ilginç ve değişik konularda video lar yayinliyorum. Siz de abone olun , bilginiz olsun.
VİDEOLARIMIZI İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKÜR EDERİM.
Anadolu'nun ilk medresesi yıllara meydan okuyor
Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan ve Anadolu'da ilk olma özelliği taşıyan Yağıbasan Medresesi yıllara meydan okuyor.
Niksar Kalesi içerisinde yer alan ve kitabesindeki bilgilere göre Danişmendli Emiri Nizamettin Yağıbasan tarafından 1157-1158 yıllarında yaptırılan Yağıbasan Medresesi yüzyıllardır ayakta duruyor. Moloz taştan yapılan, kapalı avlulu, revaksız ve iki eyvanlı plana sahip Yağıbasan Medresesi, Niksar Kalesi'nin duvarları ile bütünleşiyor. Çeşitli dönemlerde restorasyondan geçirilen medrese, farklı mimari özellikleriyle dikkat çekiyor.
Yağıbasan Medresesi'nin Türklerin Anadolu topraklarındaki ilk medrese örneği olduğunu belirten Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, Bu medrese sistemi daha sonra oluşan medreselerin hem mimari geleneğini hem de ilmi geleneğini oluşturması açıdan çok önemlidir. Özellikle astronomi ve matematik ağırlıklı ilk telif edilen eserler de yine buradadır. Bu medreselerin önemli bir özelliği de, Müslüman Türklerin Anadolu'ya hakimiyeti sürecinde ilk ilmi geleneğin başlaması anlamına gelir. Medrese sistemi nizamiye olarak geçer. Bağdat'ta kurulan Selçuklu dönemindeki büyük nizamiye medrese sisteminin buraya taşındığını görüyoruz. Ancak hocaların Horasan bölgesinden geldiğini görüyoruz. Burada ilk çalışmalar astronomi ve matematik alanında yapılmış dedi.
Osmanlı medrese sisteminin kurucu olarak kabul edilen Dâvûd-i Kayserî'nin Niksar Yağıbasan Medresesi'nde 8 yıl eğitim ve hocalık yaptığını kaydeden Çakır, Osmanlı medrese sisteminin başlangıcında da Yağıbasan medreseleri ile bağlantı kurmak mümkün. Yağıbasan medrese sistemi aynı zamanda Osmanlı medrese sisteminin de başlangıcını oluşturur. Bağdat'taki medrese sisteminin, Horasan'daki ilim geleneğinin de Osmanlı'ya taşımasında bir köprü görevi yaptığını görüyoruz diye konuştu.
Ziyarete açık olan Yağıbasan Medresesi, tarihe yolculuk yapmak isteyen misafirlerini bekliyor.
Demirören Haber Ajansı'nın haber görüntülerini takip etmek için tıklayarak YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Demirören Haber Ajansı(DHA) Resmi Web Sitesi
►
Sosyal Medya Adreslerimiz
►
►
►
►
►
►
►
GÖRMEK GEREK / KONYA / İNCE MİNARELİ MEDRESE
GÖRMEK GEREK / KONYA / İNCE MİNARELİ MEDRESE
TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!
En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play'den yükleyip oynayabilirsin.
Google Play:
App Store: TRT
konya karatay medresesi Kübra Şahin
karatay medresesi
İnce Minare (Taş ve Ahşap Eserler) Müzesi
Bu belgeseller Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakiltesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Bilim Tarihi dersi için proje olarak hazırlanmıştır. Her Hakkı Saklıdır.
Konya gezi Alaattin tepesi Karatay müze.
Tarihi Selçuklu devleti