Kastamonu Mahmutbey Camii (Kasaba Köyü) | Kastamonu.Travel
2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'yu hiç ziyaret ettiniz mi?
Tarih profesörü hocasıyla konuşurken bilgi edinmişti onun hakkında. Bindirme tekniğiyle yapılan ve çivi kullanılmayan Mahmutbey Camii, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alarak Türkiye’yi ve Kastamonu’yu gururlandırıyordu. Hicri 735, Miladi 1336 yılında Candaroğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılan camii, en ince ayrıntısına kadar sanat kokuyordu. Bir ruhu olduğu henüz kapısından girerken bile hissedilebiliyordu. Bu durum tarihi hiçe sayan hırsızların da dikkatini çekmiş, orijinal tarihi kapı çalınmış, ancak üstün uğraşlar sonucu çalan kişilerden geri alınıp Liva Paşa Konağı'nda koruma altına alınmıştı. Aslı gibi yapılan yeni kapı ise kendisini ziyarete gelen misafirlerini karşılıyordu. Konuşulanları dinlemekten ziyade bu eşsiz yapıyı ziyaret ederek yerinde hissetmeyi uzun zamandır planlanıyordu. Nihayet, içeri girdiğinde yaşadığı güzel duyguların tadını çıkarıyordu.
KASTAMONU 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Başkenti
Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı
Kastamonu Siyez Buğdayı | Kastamonu.Travel
Kastamonu Ilgaz Dağı Milli Parkı
Kastamonu Valla Kanyonu
Ayrıntılı bilgi için: kastamonu.travel
Kastamonu / Candaroğlu Mahmutbey Camii - TRT Avaz
Dünden Bugüne Ahşap Camiler programımızdan...
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Kastamonu -Mahmutbey Camii 1366 - Drone Çekimi
İlin kuzeybatısında, kente 18 kilometre uzaklıkta Daday ilçemiz yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alır.
1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmıştır. Dış duvarları moloz taştan yapılan caminin içi tamamen ahşap olup yalnızca mihrap kısmında alçı kullanılmıştır.
Caminin ahşap çatısı bindirme tekniğinde yapılmış ve hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye’deki ender örneklerden biridir.
Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu kapının orijinali güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağında bulunurken, orijinali yerine Kastamonu'nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet DEĞİRMENCİOĞLU tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır.
UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan’da yapılan değerlendirme sonucunda Kasaba Köyü Mahmutbey Camii Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hak kazanmıştır.
Mahmut Bey Camii, Kastamonu şehir merkezine Daday yolu 18 km uzaklıkta Kasaba Köyün de bulunmaktadır. Cami’nin kitabesine göre 1366’da Candaroğlu Adil Bey’in oğlu Mahmud Bey tarafından yaptırılmıştır.
Mahmutbey Camii / Kastamonu.Travel
Çivi kullanılmadan, ahşap geçirme tekniğiyle yapılan, Candaroğulları Beyliği dönemine ait muazzam bir cami. Kastamonu'dan Daday'a giderken Kasaba Köyü'ne direksiyonu çevirmeniz yeterli olacaktır.
Civliz Medya 'nın gözünden Mahmutbey (Kasaba Köyü) Camii #kuzka #kastamonu #kastamonutravel #mahmutbeycamii #kasabaköyücamii
Çivisi Çıkmayan (Paha Bicilmez Kapısı Çalınan) Tarihi MAHMUTBEY CAMİİ
Kastamonu Kasaba Köyü nde bulunan cami 1366 yılında Candaroglu Beyi Emir Mahmut tarafından yaptırılmıştır. Yapımında ÇİVİ kullanılmamıştır. Ahşap bindirme tekniği uygulanmıştır. UNESCO Kültür Mirası listesinde bulunmaktadır. Cami kapısı paha biçilmez olduğundan çalınmıştır. Bulunduktan sonra güvenlik nedeniyle tekrar yerine takilmamis, müzede korunmaktadır. Yerine benzeri olan imitasyon bir kapı kullanılmaktadır.
NOT: Caminin ahşap dokusunu korumak için aydınlatma KULLANILMAMAKTADIR.
#Mahmutbey_camii
Kastamonu Mahmut Bey Camii #Kastamonu #MahmutBeyCami #Cami #Camii #KültürTurizmi #ÇivisizCami
Kastamonu Göl Anadolu Lisesi Tarih Dersi Proje Çalışmasıdır.
HAZIRLAYANLAR:
-Oğuzhan ÇAKIROĞLU
-Kerim GENÇ
-Erva YALÇIN
-Doğukan ADİL
-Umut KILIÇ
KOORDİNATÖR:
-Nedim BOSTANCI (Tarih Öğretmeni)
Kastamonu Mahmut Bey Camii;Candaroğulları Beyliğinin ahşap ve mimari bakımdan zirvede olduğu bir dönemde hayat bulan nam-ı diğer Çivisiz Camii muhteşem işlemeleri ve kusursuz motifleri ile bu yönde dünyanın nadir eserlerindendir. Tarihi yapının mükkemel bir şekilde dizayn edilen ses atmosferinde dualar medet ararken, tarih sizi secdelerle , secdelerse sizi yaradanla buluşturuyor.''
#Turizm
#Tanıtım
#ŞeyhŞabanıVeli
#HzPir
#Ahşap
#Çivisiz
#MahmutBey
“Kastamonu’nun çivisiz camii nasıl ayakta kalıyor?”
En tarihi yerler... En güzel yemekler... Kendine has adetler... Bilinmeyen güzellikler.. NTV ekran yüzleri Türkiye'nin dört bir tarafına gidiyor.
Doğanın cömertçe davrandığı, yöresel ürünleriyle baştacı, Milli Mücadele’ye yön veren İstiklal Yolu’nun en önemli durağı Kastamonu’yu Melda Yücel Kocaalp anlatıyor.
Kastamonu turuna tarihi konakları keşfederek başlayan Melda Yücel Kocaalp, kent mutfağının en güzel örneklerini yerinde tadıyor. Bandumadan kuyu kebabına yerel lezzetleri deneyen Kocaalap sarımsağın başkenti Taşköprü’ye de gidiyor. Mantarı ve siyez bulguruyla meşhur kentin doğa harikalarını da gören Kocaalap, Çatak Kanyounu’ndaki cam terastan muhteşem bir manzaraya tanıklık edip Pınarbaşı’nda Ilıca Şelalesi’ni ziyaret ediyor. Halk arasında “Çivisiz Camii” olarak da bilinen Mahmut Bey Camii’ne giden Kocaalp, rotasını Gideros’un eşsiz manzarasında sonlandırıyor.
Benim Şehrim, Kastamonu bölümüyle 24 Ekim Çarşamba 21.00’de NTV'de.
Unesco Turkey 360 - Mahmut Bey Mosque
Mahmut Bey Camii
Kastamonu, Turkey
Unesco World Heritage Sites of Turkey 360
Unesco Dünya Mirasları Türkiye 360
Produced by Doku Film Productions.
Doku Film tanıtım aş tarafından yapılmıştır.
Dünden Bugüne Ahşap Camiler (Bekdemir ve Candaroğlu Mahmut Bey Camii) TRT Avaz
Samsun'da Kavak Bekdemir Camii ve Kastamonu'daki Candaroğlu Mahmut Bey Camii'ndeyiz.
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Kastamonu Çivisiz Camii'ye Hızlı Bir Bakış
*** Çivisiz Camii ***
Yalnız Çivisiz Cami’ye gitmek için az biraz Kastamonu’nun dışına çıkmanız gerekiyor. Camii Kastamonu-Daday Karayolu’nun 18. kilometresinde yer alan Kasaba Köyü’nde.
Cami 1366 yılında, Candaroğlu beylerinden Adil Bey’in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılmış. Dıştan sade bir görünüme sahip olmasına karşın gerek süslememeleri ve gerekse tarzı nedeniyle dünyadaki nadir örneklerden…
Bindirme tekniği ile çivi kullanılmadan yapılan cami, restorasyon dönemleri dışında yüzyıllardır cemaate ve ziyarete açık tutulmuş şimdilerde ise sadece cuma günleri inananları kabul ediyor.
Ancak pek gelen ve geçeni yok camiinin, meraklısı, bileni ile günlük ziyaretçi sayısı yirmi, otuz civarındaymış.
Süslemeler dışında 2007 yılında bir restorasyon geçiren caminin iç kısmında yer alan ahşaplar ve üstlerindeki mavi, yeşil, kırmızı renkli işçilik gerçekten olağanüstü ve mutlak görülmesi gerekiyor.
Bu eşsiz cami gerçi bindirme tekniği ile ve çivisiz yapılmış ama günümüz insanı caminin çivisiz olmasını kendisine yakıştıramamış ki yüzlerce yıldır çivisiz duran caminin 8 metre yüksekliğindeki ağaç sütunlarının sağına soluna çivileri çakıvermiş; kimse de ‘Niye çaktın? Kim çaktı’ demediğinden çiviler oldukları yerde duruyor.
Elektrik ve ısıtma sisteminin olmadığı cami 12 penceresinden gelen ışıkla aydınlanıyor.
Dış kapısı da ahşap olan ve işçiliği dünyanın sayılı örnekleri arasında gösterilen kapının aslının bugün ne yazık ki yerinde yeller esiyor. Asıl kapı Kastamonu Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’nde sergileniyormuş.
Bu arada küçük bir ayrıntı daha; caminin yapımında deprem kolonları da kullanılmış. Mihrabın iki yanında yer alan ve deprem anında binanın yatıp yatmadığını anlamaya yarayan mermer sütunlar hala kendi etrafında 360 derece dönebiliyor.
Yine bir ayrıntı daha o da caminin taş olan tek minaresi hakkında. Gün gelmiş yani 2007 yılındaki restorasyonda yetkililer minarenin caminin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna varmışlar ve taş minareyi yıkarak yerine bugünkü ahşap minareyi yapmışlar.
Çivisiz Camii ya da diğer adıyla Mahmut Bey Camii, İbn- Batuta’nın seyahatnamesinde de konu edilmiş. Batuta, ‘caminin tek katlı olduğunu ama mahfillerle üç katlı hale getirildiğini. Bu mahfillerin ortada yer alanında sultanın, âlimlerin, yüksek rütbeli askerlerin, onun üstündekinde ise veliaht ile kölelerin namaz kıldığını’ söylüyor
kastamonu mahmutbey camii tanitim filmi
asar cami kastamonu
asar cami içinden ve çevresinden görüntüler...
Kısaca hikayesini anlatmak gerekirse cami köylüler tarafından köyün içine yapılmış. Ertesi gün cami şu anda görmüş olduğunuz yere kendiliğinden geri gelmiş. Bir derken iki derken her defasında aynı olay yaşanınca köylülerde camiyi buraya yapmaya karar vermişler. Şu anda hala cami ibadete açık ve Cuma namazları çevre köylülerin katılımı ile bu camide kılınmaktaymış.
Kastamonu'da Zaman akışı
Time lapse çekimimiz kastamonu kuzeykentte DAHA FAZLASI İÇİN KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN ...
KASTAMONU HUZUR EVİ SPOR SALONU YIKIM İŞİ
Ramazan Bayramı Adet ve geleneklerimiz Kastamonu Bayramları 05,07,2016
kastamonu taşköprü karşı köyü cami önü bayramlaşma merasimi
ASAR CAMİİ (BEST FM'De BAHSEDİLEN)
Bartından Pınarbaşı'na doğru giderken bir köyde olan bu camii rivayete göre köylüler tarafından yapılıyor fakat camii ertesi gün başka yere taşınıyor.
KUZEYKENT ULU CAMİİ (Kastamonu)
Baet TOKOEV
Ahmad Abdullah QAMBAR