Kibyra Antik Kenti - Nomisma
Kibyra or Cibyra (Greek: Κιβύρα), also referred to as Cibyra Magna, is an ancient city and an archaeological site in south-west Turkey, near the modern town of Gölhisar, in Burdur Province. It was the chief city of a district Cibyratis. Strabo says, that the Cibyratae are called descendants of the Lydians, of those who once occupied the Cabalis, but afterwards of the neighbouring Pisidians, who settled here, and removed the town to another position in a strong place, which was about 100 stadia in circuit.
It grew powerful under a good constitution, and the villages extended from Pisidia and the adjoining Milyas into Lycia, and to the Peraea of the Rhodians. When the three neighbouring towns of Bubon, Balubura, and Oenoanda were joined to it, this confederation was called Tetrapolis. Each town had one vote, but Cibyra had two votes; for Cibyra alone could muster 30,000 infantry and 2000 cavalry. It was always under tyrants, but the government was moderate. The tetrapolis formed under the leadership of Kibyra during the 2nd century BC, was dissolved by the Roman general Lucius Licinius Murena in 83 BC, at the time of the First Mithridatic War. Balbura and Bubon were assigned to the Lycians. The conventus of Cibyra, however, still remained one of the greatest in Asia. The Cibyratae had four languages, the Pisidian, the Hellenic, the language of the Solymi and of the Lydians. It is also the place where, according to Strabo, the Lydian language was still being spoken among a multicultural population around his time (1st century BC), thus making Kibyra the last locality where the culture, by then extinct in Lydia proper according to extant accounts, is attested.[1] It was a peculiarity of Cibyra that the iron was easily cut with a chisel, or other sharp tool.[2]
Strabo does not fix the position of Cibyra precisely. After mentioning Antiochia on the Maeander as being in Caria, he says, to the south the great Cibyra, Sinda, and the Cabalis, as far as Taurus and Lycia. Ptolemy[3] places Cibyra in Great Phrygia, and assigns the three cities of Bubon, Balbura, and Oenoanda to the Cabalis of Lycia, which is consistent with Strabo.
The place is identified by inscriptions on the spot. The ruins cover the brow of a hill between 300 and 400 feet above the level of the plain. The material for the buildings was gotten from the limestone in the neighbourhood; and many of them are in good condition. One of the chief buildings is a theatre, in fine preservation: the diameter is 266 feet. The seats command a view of the Cibyratic plain, and of the mountains towards the Milyas. On the platform near the theatre are the ruins of several large buildings supposed to be temples, some of the Doric and others of the Corinthian order. On a block there is an inscription, Καισαρεων Κιβυρατων ἡ βουλη και ὁ δημος, from which it appears that in the Roman period the city had also the name Caesarea. The name Καισαρεων appears on some of the coins of Cibyra. A large building about 100 yards from the theatre is supposed to have been an Odeum or music theatre. There are no traces of city walls.
Cold Funk - Funkorama by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (
Source:
Artist:
Kibyra Antik Kenti Drone Çekimi - Burdur Gölhisar
Hubsan Zino ile Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ni görüntüledim bu videoda. Zamanında 150bin insanın yaşadığı büyük bir medeniyete sahip olan bu tarihi yeri yukardan görüntülemek oldukça keyifliydi.
#hubsanzino #dronefootage #droneshot
Video paylaşımlarım hoşunuza gittiyse eğer beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı lütfen unutmayın, böylelikle sonraki çekimlerin gelmesi adına daha fazla zaman ayırabilme imkanı yaratmama sebep olacağınızı bilmenizi isterim.
Yeni videolarımdan haberdar olmak için aşağıdaki linke tıklayarak kanalıma abone olabilirsiniz:
Hakkımda daha fazla bilgi için;
web adresim:
instagram hesabı: voyagerdoc
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sıkı bir drone kullanıcısı olan ve bu hobiyi daha da keyifli hale getirmeye çalışan sizlerden biriyim ben aslında. Diğer yandan kendime ayırabildiğim vakitlerde bolca gezmeyi ve hobimi de seyahatlerime katmayı fazlaca seviyorum. Bir taraftan websitemde blog paylaşımları yaparken buradan da vloglarla sizlerle beraber olmaya gayret ediyorum. Hayatımdan parçalar paylaştığım ve kullandığım ürünleri derinlemesine incelediğim youtube kanalımda umarım hem keyifli vakit geçirir hem de bilgilerden faydalanmış olursunuz. Herkese iyi seyirler :)
Kibyra Antik Kenti Güneybatı Anadolu’da Görkemli Bir Kent - Gölhisar Burdur 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Kibyra Antik Kenti Güneybatı Anadolu’da Görkemli Bir Kent - Gölhisar Burdur 4K UHD
Burdur sarp dağların çevrelediği geniş ve sulak ovalarıyla salt çağdaş Anadolu’nun değil, antik çağların da önemli yerleşim alanlarından biridir. Gerçekten de şu ya da bu biçimde örgütlenmiş ilk yerleşimci topluluklardan, gösterişli sütunlarla bezenmiş geniş meydanlara sahip görkemli kentlere değin farklı süreçlere tanıklık eden Burdur kültür tarihi, Anadolu arkeolojisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir.
Burdur’a bağlı Gölhisar İlçesi’nin hemen kuzeybatı kenarındaki tepelerde konumlanan Kibyra antik kenti, antik dönemde Likya, Karya, Pisidya ve Frigya kültür bölgelerinin kesişme noktasında; kuzeyi güneye ve doğuyu batıya bağlayan ticaret yollarının tam merkezinde konumlanır. Bugün de Gölhisar, Antalya–Denizli–Burdur–Fethiye karayollarının birleştiği bir kavşak noktasıdır. Bu konumuyla Kibyra antik kenti, Burdur’a 120 km.; Denizli’ye 105 km.; Antalya’ya 135 km. ve Fethiye’ye 110 km. mesafededir.
Daha önceleri Burdur Müzesi tarafından kısa süreli kurtarma kazıları yapılan Kibyra antik kentinde bilimsel kazı çalışmaları, Kültür Bakanlığı’nın sağladığı ödenek haricinde Gölhisar Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin destekleriyle, 2006 yılından bu yana yine Burdur Müzesi başkanlığında Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir.
Adının anlamı henüz kesin olarak bilinemese de Kibyra, Hellence bir ad değildir; tıpkı Anadolu’daki birçok kent adında olduğu üzere, yakın çevresindeki Bubon yani İbecik, Balboura yani Dirmil gibi, Kibyra sözcüğü de Hellence bir anlam taşımaz. Ortak kanı, sözcüğün Geç Tunç Çağı’ndan itibaren Batı ve Güneybatı Anadolu’da yaygın olarak kullanılan Eski Anadolu budunlarından Luvi Halklarının konuştuğu dile ait olduğu ve bu bilmediğimiz ilk adlandırmanın Hellen ağzında Kibyra formuna dönüştürüldüğüdür.
Amasyalı gezgin Strabon’un kayıtlarına göre, Kibyralılar aslen Lidyalı olup buradan göç ederek Kabalis bölgesine gelirler. Ayrıca bu göçmenlerin gelir gelmez yörede etkinlik kurup burada oturan Pisidyalıları ve diğer halkları boyundurukları altına aldıklarını ve çok geçmeden yerleşim alanlarını değiştirerek çevresi 100 stadia’ya ulaşan bir kent kurduklarını bildirmektedir. Aynı kaynakta Kibyra’da Lidce, Solimce, Pisidce ve Hellence olmak üzere dört farklı dilin konuşulduğu da vurgulanmıştır. Strabon’un kentin taşınmasıyla ilgili bu anlatımı, Kibyra’ya yaklaşık 18 km. uzaklıktaki Uylupınar antik yerleşmesindeki arkeolojik bulgularla da desteklenir. Gölhisar’a bağlı Uylupınar Köyü çevresindeki ve Gölhisar Gölü kıyısındaki kayalık tepeliklere yayılmış görünen yerleşim, Erken Demir Çağ’dan başlayıp süreklilik gösteren buluntulara sahiptir. Yani bu yerleşim, Kibyralılar’nın, olasılıkla İ.Ö. 4.-3. yüzyıllarda, bugün görülebilen kentlerine taşınmadan önce yerleştikleri alandır.
Kentin bugün görülebilen tüm mimari kalıntıları Roma Dönemi’ne aittir. İ.S. 23 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda yerle bir olan kente; o zamanki Roma İmparatoru Tiberius 5 yıl için vergi affı getirmiş, ayrıca para yardımında da bulunmuştur.
Böylelikle kent yeniden inşa edilebilmiş ve Kibyralılar imparatora olan minnettarlıklarını kentlerinin adını Caesarea Kibyra yani İmparatorun Kibyrası olarak değiştirerek göstermişlerdir. Bugün de Gölhisar ve çevresi I. Derece deprem bölgesidir. İstanbul Teknik ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitelerinden iki farklı uzman jeolog grubu, kazı ekibi bünyesinde, deprem fay hatları üzerine araştırmalar yapmaktadırlar.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 19.06.2017
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 03.07.2017
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Kibyratis Bölgesi Gladyatörler şehri Kibyra
Kibyratis Bölgesinin Merkezi ve Gladyatörler şehri Kibyra
Kibyra; Burdur ili’ne 110 km uzaklıktaki Gölhisar ilçesinin batısındaki Akdağ kütlesinin eteklerinde, Gölhisar ovasına hakim tepeler üzerinde bulunan Likya antik kentidir.
Kibyra kent planlaması ve yapılarıyla birlikte, çeşitli endüstri kollarından gelen zenginlikle desteklenen güçlü bir orduya ve adalet sistemine sahip Romalılaşmış bir doğu şehrinin iyi bir örneğini sunmaktadır. Odeon’un orkestra bölümünde dünya çapında benzersiz bir Medusa mozaiğine ev sahipliği yapmaktadır.
Coğrafya; Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1100–1300 m arasında değişen kentin, Gölhisar Gölü ve ovayı baştan başa geçen Dalaman (İndus) Çayı’nın yanı sıra Böğrüdelik ve Deliyaraz Yaylaları’ndan gelen su kaynaklarına sahiptir. Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu bölge, aynı zamanda ovayı çevreleyen dağlar üzerinde geniş orman örtüsüne sahiptir.
Kibyra; Kabalis ve daha sonraki adlandırılmasıyla Kibyratis bölgesinin merkezidir. Kuzeyde Frigya, batıda Karya ve Likya, doğuda Pisidya ile çevrelenen bu bölge, antik dönemden günümüze güneydeki limanları iç bölgelere bağlayan bir kavşak konumundadır.
NASIL GİDİLİR
Antalya üzerinden Çavdır - Denizli yol güzergahını takip ederek Gölhisar'a gelerek buradan da Kibyra antik kentine rahatça ulaşabilirsiniz. Ankara tarafından ise Afyonkarahisar - Burdur kara yolundan Gölhisar-Fethiye istikametini takip ederek Gölhisar ilçesine ulaşmak mümkün. İzmir - Aydın - Denizli güzergahından ise Acıpayam - Gölhisar hattını takip ederek Kibyra Antik Kenti'ni ziyaret edebilirsiniz.
Kibyra Antik Kentinde mezar heyecanı
Meclis binası, stadyumu ve agorasıyla dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösterilen Kibyra Antik Kenti'nde bulunan ve yaklaşık bin 800 yıllık olduğu belirtilen mezar, gün yüzüne çıkartılacak.
Kibyra Antik Kenti İsa Eryurt'un kapsamlı anlatımı ile
KİBYRA ANTİK KENTİ (GLADYATÖR ŞEHRİ) - DÜNYADA TEK MEDUSA FİGÜRÜ - BURDUR GÖLHİSAR
Kibyra Antik Kenti Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunmaktadır.
Arkeoloji kaynaklarında 30 bini aşkın piyade ve 2 binin üzerinde atlı askeri birliği ile Türkiye'deki antik döneme ilişkin en uzun gladyatör frizlerinin bulunduğu militarist karakteri öne çıkan Kibyra, devasa anıtsal yapıları arasında gezinenleri kendisine hayran bırakıyor.
Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolu’sunun 12-13 bin kişi kapasitesi ile en görkemli stadyumu bulunmaktadır. İlerledikçe bazilika, yukarı ve aşağı agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve su yolları görülmektedir. Meclis binası/ müzik evi 3600 kişi kapasitesiyle Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli eserlerindendir.
Yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa mozaiği Anadolu’da tektir.
2011 yılında meclis binası önünde, Anadolu’nun en sağlam ve en büyük mozaik alanı olma özelliği taşıyan, 540 m² alanı kaplayan mozaik ortaya çıkarılmıştır. Yine meclis binası önünde, Geç Roma Dönemi’ne ait (MS 6-7 yy.) Roma hamamı ve seramik atölyesi bulunmuştur. Kentin bugün görülebilen tüm mimari kalıntıları Roma İmparatorluk Dönemi’ne aittir.
Kibyra, II. Eumenes (MÖ 197-159) zamanında Bergama Krallığı egemenliğinde görünmektedir. Hemen sonrasında Kibyra ve yakın çevresinde konumlanmış antik kentlerden Boubon, Balboura ve Oinoanda’dan teşekkül dörtlü ortak meclis (MÖ 2-1. yy.’da) oluşturulmuştur. Söz konusu birlik MÖ 82 yılında Romalı General Murena tarafından dağıtılarak ortadan kaldırılmış; Asia eyaleti ve diğer kentler Likya Birliği’ne dâhil edilmiştir. MS 23 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda yerle bir olan kent, Roma İmparatoru Tiberius tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kibyra özellikle MS 1 ve 3. yüzyıllar arasında en parlak dönemini yaşamıştır.
Kibyra, demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinde ünlüdür. Şehir halkı son derece savaşçı bir kimliğe sahiptir. Meclis binası, içindeki Medusa başı ve önünde yer alan Türkiye’nin en sağlam ve en büyük mozaik alanı dikkat çekicidir. Kibyra’dan çıkarılan eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.
DAHA GÜZEL YERLERİ GEZERKEN BİZE EŞLİK ETMEK İÇİN KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.
#kibyraantikkenti #burdur #dünyadatek
Kibyra, An Ancient City in Turkey (2016). adlı videonun kopyası
Türkiye, Burdur, Gölhisar, Kibyra Antik Kenti Kısa Tanıtım Videosu
Kibyra Agorası Ölçek Sistemi
Uzun zaman aradan sonra Kibyra'ya gidince, daha önce çektiğim fakat rüzgar sesinden dolayı Kibyra videosunda kesmek zorunda kaldığım Kibyra Agorası Ölçek Sistemini anlattım. İlginç, pratik ve son derece güzel bir sistem :)
Cibyra, An Ancient City in Turkey (2016).
Türkiye, Burdur, Gölhisar, Kibyra Antik Kenti Kısa Tanıtım Videosu
Kibyra
Kibyra Ancient City.
#antikevren
#antikkentler
#ancientuniverse
#ancientcities
#antiktiyatrolar
#ancienttheatre
Kibyra Antik Kenti | Muhteşem Güzellik Keşfediliyor | Kibyra Ancient City (B.C 200)
Music:
Kibyra Antik Kenti | Kibyra Ancient City Gölhisar/BURDUR
Kibyra Antik Kenti - Burdur
Kibyra, Gölhisar ilçesinin hemen batı yamacındaki birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer almaktadır. Yerleşim alanı oldukça büyüktür. Yapılar, simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hakim konumda ve hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiştir. Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli 12-13 bin kişilik kapasiteli stadyum bulunmaktadır. İlerledikçe Bazilika yukarı ve aşağı agora, hamam, Gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve suyolları bulunmaktadır.
Meclis binası/müzik evi 3600 kişilik kapasitesiyle Antik Çağ Anadolusu’nun en görkemli eserlerindendir. Meclis binası/orkestranın tam merkezinde kırmızı, yeşil ve beyaz mermerlerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa Anadolu’da tektir. 2011 yılında meclis binası önünde Anadolu’nun en sağlam ve büyük mozaik alanı olma özelliği taşıyan 540 m² alanı kapsayan mozaik ortaya çıkarılmıştır. Yine meclis binası önünde Geç Roma dönemine ait (M.S. 6-7 yy) Roma hamamı ve seramik atölyesi bulunmuştur.
Kentin bugün görülebilen tüm mimari kalıntıları Roma İmparatorluk Dönemi’ne aittir. Kibyra, II. Eumenes (İ.Ö. 197-159) zamanında Bergama Krallığı egemenliğinde görünmektedir. Hemen sonrasında Kibyra ve yakın çevresinde konumlanmış antik kentlerden Boubon, Balboura ve Oinoanda’dan teşekkül dörtlü ortak meclis (M.Ö. 2. - 1. yy.da) oluşturulmuştur. Söz konusu birlik İ.Ö. 82 yılında Romalı general Murena tarafından dağıtılarak ortadan kaldırılmış Asia Eyaleti’ne ve diğer kentler Likya Birliği’ne dahil edilmiştir. Roma İmparatorluk döneminde ise, Asia Eyalet Valisi’nin yargı merkezi ve Roma İmparatorluk Dönemi kent meclisi ve yargı binası olmuştur. M.S. 23 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda yerle bir olan kent, Roma İmparatoru Tiberius tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kibyra özellikle M.S. 1. - 3. yüzyıllarda en parlak dönemini yaşamıştır. Kibyra demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinde ünlüdür. Şehir halkı son derece savaşçı kimliğe sahiptir. Meclis binası, içindeki medusa başı ve önündeki Türkiye’nin en sağlam ve büyük mozaik alanı dikkat çekicidir. Kibyra’dan çıkarılan eserler Burdur Müzesinde sergilenmektedir.
Kaynak: Kültür Envanteri, Ankara 2007.
Kibyra Antik Kenti - Kibyra Ancient City
1 Dakikada Kibyra Antik Kenti Hatıraları...
Müzik: Hans Zimmer - Interstaller - Mountains
Mix: Ali Erenus
Burdur Gölhisar Kibyra Antik Kenti – Dr. Murat
Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesinin hemen yakınında ovaya hakim 3 tepe üzerinde kurulmuştur. Şehirdeki tüm yapılar ve konutlar, ovayı ve Gölhisar Gölü’nü görecek şekilde yapılmıştır.
Bir Likya kenti olan Kibyra, anıtsal yapıları, Anadolu’nun en büyüklerinden olan stadyumu, müzik evi olarak da kullanılan meclis binası (Odeon) ile görülmeye değerdir. Müzik evinin içinde bulunan ve bakışlarıyla insanı taşa çevirdiği rivayet edilen gorgon Medusa’nın mozaiği Anadolu’da tektir. Yine meclis binasının önünde 540 metrekare büyüklüğü ile ülkemizin tek parça en büyük mozaiği yer almaktadır. Meclisin solunda bulunan Roma Hamamı, MS. 6. Yüzyılda yapılmış olup, ısıtma sistemleri ile mükemmel bir yapıdır.
Bir dönem Bergama Krallığı’na bağlı olan Kibyra, MÖ. 2. yüzyılda çevresinde bulunan Boubon, Balboura ve Oinoanda kentleri ile beraber ortak bir meclis kurarak, birnevi bağımsızlaşmıştır. MÖ. 82’de Roma’ya bağlanmış ve Likya birliğine dahil olmuştur.
MS. 23’te büyük bir depremle ağır hasar alan şehir, İmparator Tiberius tarafından yeniden inşaa edilmiş, en parlak dönemlerini MS. 1 ve 3. yüzyıllar arasında yaşamıştır.
Kibyra, demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliği ile ünlüydü. Son derece savaşçı bir halkı olan kentten çıkarılan eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.
· Abone Ol:
Oynatma Listeleri:
- Tr UNESCO Dünya Mirası Listesi:
- Tr UNESCO Dünya Mirası Adayları Listesi:
- Tr Antik Kentler Listesi:
- Tr Müzeler Oynatma Listesi:
- Ağrı Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Ankara Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Antalya Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Bolu Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Burdur Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Erzincan Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- İstanbul Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- İzmir Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Kars Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Konya Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Muğla Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Tunceli Gezi Videoları Oynatma Listesi:
KİBRYA ANTİK KENTİ TANITIM TURU VE KİBRYA'NIN TARİHİ SOKAKLARINDA MÜTHİŞ ESERLERİ ARASINDA GEZİYORUZ
KİBRYA ANTİK KENTİ GEZİSİ VE TURU FULL HD...
( BURDUR / GÖLHİSAR )
Kibyra - Helikopter Çekimi
golhisarinsesi.com | Gölhisar Kibyra Antik Kenti'nin Helikopterden Kuşbaşı Kamera Çekimi
Kibyra Antik Kenti, Gölhisar Burdur.
#Kibyra Antik# # Kenti# # Gölhisar# Burdur#
#arkeloji##lahit# #mezar# #heykel# #define# #altın# #sikke# #gümüs# #altınyüzlük# #altınbilezik#sikke# #dedektör# #görüntülme# # cihazları# definecubukları# #sandıkmezar# #kayamezar# #hazine# #tevrat# #dedektör# #eskiparalar# #kib
Kibyra'da Kazıları Sürüyor
Üniversitemizin Kazı Çalışmalarını Yürüttüğü Kibyra Antik Kenti Ulusal Basında
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr Şükrü ÖZÜDOĞRU kazı çalışmaları hakkında TGRT Habere açıklamalarda bulundu.
KİBYRA ANTİK KENTİ
Gölhisar.Burdur .Türkiye deki bu antik şehirle ilgili Burdur müzesindeki eserler..