Mardin’de kalan süryaniler, gidenlerin dönüşü için umutlu
Mardin'de sayıları giderek azalan Süryaniler'in son 15 yılda dönmeye başladığını belirten Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, Güven devam ettikçe, dönüşler de devam edecektir. Bu konuda devletin de yardımcı olmasını istiyoruzö dedi.
Demirören Haber Ajansı'nın haber görüntülerini takip etmek için tıklayarak YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Demirören Haber Ajansı(DHA) Resmi Web Sitesi
►
Sosyal Medya Adreslerimiz
►
►
►
►
►
►
►
Mardin gezisi, Kırklar kilisesi ,Mar Hırmız Keldani Kilisesi,
Mezopotamya'nın incisi Mardin ,tarihi dokusu ve harika cografyası ile bizi kendıne hayran bıraktı..Cok uzun yıllardır gitmek isteyip de hep erteledigim bu güzel sehre gitmek gectigimiz hafta kısmet oldu .. iyi seyirler
merhaba ben ramize ...
Cok gezenmı cok okuyan mı ? bence ıkısıde ...
hayallere uzanan yolculuk hıkayem ıcın takıpte kalın ...
Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi 360° Video / Mardin
Mor Behnam ile kız kardeşi Saro adına yapılan ve şu anda Kırklar Kilisesi olarak tanınan kilise iki ismini de erken dönem Hıristiyan efsanelerinden almıştır ve 6. yüzyılın ortalarına ait bir yapıdır. Doğu-batı yönünde 12 masif sütun üzerine oturtulmuş kemerlerle taşınan tavan bölümü düzgün kesme taşlarla örülüdür. 1293’te Mardin Süryani Kadim Patriklik Merkezi olduktan sonra halkın ruhani ve idari işleri bu kiliseden idare edilmeye başlamıştır. Kırklar Kilisesi’nde patrikler ve metropolitler önceleri kilisenin avlusunda tavanları kesme taşla örülmüş odalarda ikamet ederlerdi. 1850’de bu odaların yerine yeni bir patriklik merkezi inşa edilmiş, 1925’te bu mekan genişletilerek yanına kesme taşlardan bir divanhane yapılmıştır. 1799’da bura bir okul açılmış olup, 1825-1899 yılları arasında faal olduğu bilinmektedir. 1928 yılına kadar eğitim ve öğretim devam etmiştir. Kaynak: Mardin Valiliği, Kent Haritası ve Şehir Planı, 2013
Deyrulzafaran Manastırı - Mardin 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Deyrulzafaran Manastırı - Mardin 4K UHD
Manastır, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağ yamacında, Mardin Ovasına hakim bir noktadadır. Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuştur. Farklı zamanlarda yapılan eklentilere rağmen Manastır’ın adeta tek bir zamanda inşa edildiği havasını vermesi, bu eklenti binaları yapan mimarların ne kadar maharetli olduklarını gösteriyor.
Manastır, Milattan önce Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılarca kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edildi. Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirdi. Bu nedenle Manastır, önceleri Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyordu.
Mardin ve Kefertüth Metropoliti Aziz Hananyo’nun 793 yılından başlayarak büyük bir tadilat yapmasından sonra Manastır onun adıyla, Mor Hananyo Manastırı olarak bilindi. 15. yüzyıldan sonra da Manastır’ın etrafında yetişen zafaran şimdiki tanımla safran bitkisinden dolayı Manastır, Deyrulzafaran veya Safran Manastırı adı ile anılmaya başlandı.
Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile insanın ilgisini çeken Deyrulzafaran Manastırı, uzun tarihi boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biriydi. Bölgeye ilk matbaayı getiren kişi de yine bu Manastır’da patriklik yapan ve 1895’te vefat eden 4. Petrus’tur.
1874 yılında İngiltere’ye yaptığı bir ziyaret sırasında satın aldığı matbaayı 1876 yılında Manastır’a getirtti. Matbaada 1969 yılına kadar başta Süryanice olmak üzere Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitaplar ile 1953’e kadar Öz Hikmet adında aylık bir dergi basılıyordu. Matbaadan geriye kalan parçaların bir kısmı Manastır’da diğer bir kısmı da Mardin’deki Kırklar Kilisesi’nde sergilenmektedir.
Manastır bugün de Süryani Kilisesi’nin önemli dini merkezlerinden biridir. Mardin Metropoliti’nin ikametgahı olan Deyrulzafaran Manastırı, dünyanın dört bir yanına dağılmış Süryaniler tarafından dua ve bereket almak için ziyaret edilir. Yine binlerce yerli ve yabancı turist, kısa veya uzun bir yol kat ederek Manastır’ı ziyaret etmektedirler.
Güneş Tapınağı, Bu yapının kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Milattan Önceki yıllara ve hatta Mardin’in kuruluşuna kadarki döneme indiği tahmin edilmektedir. Yapı, o dönemde Güneş Tapınağı olarak kullanılıyordu.
Mor Hananyo Kilisesi’nin doğu köşesinde kalıp iki kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmı beşik tonozlu şeklinde yontulmuş taşlardan olup yüzeyi 25 metrekaredir. İkinci kısım ise 51,5 metrekare olup dikkati çeken bir tavan yapısına sahiptir. Tavanı oluşturan düz ve iri taşlar geometrik yapıda olup aralarında harç, kum, kireç ve benzeri malzeme kullanılmadan birbirine yaslanmış ve kenetlenmiş durumda yerleştirilmiştir.
Tapınağın doğu ve güney cephesinde kalan iki kuşağın ne amaçla kullanıldığı bilinmemekle beraber, bunların sunak yeri olduğu tahmin edilmektedir.
Bazı azizlerin kemikleri ile birlikte Manastır’da görev yapan bazı patrik ve metropolitler de burada gömülüdür. Burada bulunan 7 nişten 4 tanesi metropolitlere, 3 tanesi de patrik mezarlarına aittir. Patriklere tahsis edilmiş mezarlardan güneyde kalanı üzerinde mermerden yapılmış bir kitabede Patrik 2. Cercis 1708 ve Patrik 4. Petrus’un 1895 vefat tarihleri yazılıdır.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 01.06.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 26.08.2018
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Mardin’de 2 bin yıllık kilise
Mardin’de 2 bin yıllık kilise
Yüzyıllardır varlığını sürdüren Mor Eliyo Kilisesi bugün de ayakta.
Kırklar Kilisesi Mardin
Mardin Kırklar Kilisesi'ni kar yağışının romantizminde izleyin
Kırklar Kilisesi'nde Mesih'in Doğuşu Kutlandı | 28.12.2018
Mardin’in Artuklu ilçesindeki tarihi Kırklar Kilisesi'nde Mesih’in doğuşu ayinle kutlandı. Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz'ün yönettiği ayinde, İsa Mesih'in doğuşu kutlandı.
Mumlar yakılarak dileklerin tutulduğu törende, kızlar korosu ilahiler okudu. Başta Türkiye olmak üzere bütün dünyanın huzura kavuşması için dualar edildi.
Kilisenin kabul salonunda düzenlenen bayramlaşmaya Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüsnü Bengin Efetürk ve İl Müftüsü İsmail Çiçek de katıldı.
Cemaatin bayramını kutlayan Vali Yaman, Süryaniler ile her zaman birlikte olduklarını ancak özel günlerin daha anlam kazandığını aktardı. Yaman, Mardin’de güzel bir beraberlik var. Süryani toplumumuzun kıymetli mensuplarına bölgedeki bu huzur ortamının giderek artmasından dolayı sağladıkları katkı sebebiyle teşekkür ediyorum. ifadelerini kullandı.
Metropolit Özmen de barış ve huzur dileğinde bulunarak, Özellikle son zamanlarda bölgemizdeki savaşların dünyadaki savaşların bertaraf edilmesi için dualarımızla ve yaptıklarımızla dile getirmemiz lazım. Dualarımızın çoğu barışın, sevginin ve saygının aramızda olması için. Umarız bu özel gün bütün bu güzelliklerin aramızda olmasına vesile olur. diye konuştu.
Metropolit Özmen, kendilerini yalnız bırakmayan Yaman ve devlet yöneticilerine teşekkür etti.
Mardin - Midyat Drone Çekim 2019 - Bahramji - Being With You
Mardin de tarihin çok eski dönemine uzanan dönemlere ait bulgular yer almaktadır. Artuklu Üniversitesi yerleşkesi içinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan taşlar, Paleolitik Çağ'a tarihlenmiştir.
Mardin ve Midyatta bir çok medrese, cami, manastır ve kiliseyi görmek mümkün.
Bunlar; Mezopotamya vadisi önünde Mardin Ulu Camii, Latifiye Camii, Melik Mahmut (Savurkapı) Camii, Eminüddin Medresesi, Harzem Medresesi, Hatuniye Medresesi, Sultan İsa Medresesi (Zinciriye Medresesi), Sultan Kasım Medresesi ve Kümbeti, Şehidiye Medresesi, Mardin Ulu Camii, Zairi Camii, Zeynel Abidin Cami, Koçhisar Camii (Kızıltepe Ulu Camii), Deyrüzzaferân Manastırı, Mor Behnam Kilisesi (Kırklar), Meryemana Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep), Mor Efrem Manastırı, Mor Petrus - Mor Paulus Kilisesi, Mort Şmuni Kilisesi, Surp Kevork Kilisesi, Mor Hürmüzd Keldani Kilisesi, Mor Mihael Manastırı, Deyrüzzaferân Manastırı Milattan önceki dönemlere ait bölümleri olmakla birlikte, dördüncü yüzyılın sonlarında yapıldı. Geçmişte farklı isimlerle, 15. yy'dan günümüze ise Za'ferân olarak bilinen manastır 1293-1932 yılları arasında Süryani Patriklik merkezlerinden biriydi.
Deyrulumur Manastırı, Yayvantepe mahallesi yakınlarındadır. 397 yılında yapılan manastır, tarih boyunca dört farklı isimle anıldı. 615 yılından 1049 yılına kadar Turabidin Metropolitlik merkezi olan manastır, bu sıfatını 1915 yılına kadar korudu.
Mor Yakup Manastırı, Meryemana Manastırı, Mor Dımet Manastırı
Mor Evgin Manastırı (Kaynak: Wikipedia).
Gazi Konagi Butik Hotel - Mardin - Turkey
Gazi Konagi Butik Hotel hotel city: Mardin - Country: Turkey
Address: 1. Cad Sehidiye Mah. 3 Yol Mevki 43. Sokak No:2 ; zip code: 47100
Situated in a stone-built mansion, Gazi Konagi Butik Hotel offers views of Mardin Castle and the plains of Mesopotamia from its terraces. The hotel offers authentic rooms with modern amenities.
-- Le Gazi Konagi Butik Hotel vous offre une vue sur le château de Mardin et les plaines de la Mésopotamie depuis ses terrasses. Aménagé dans une demeure de caractère en pierre, il vous propose des chambres authentiques dotées d'équipements modernes.
-- El Gazi Konagi Butik Hotel ocupa una mansión de piedra y ofrece vistas al castillo de Mardin y a las llanuras de Mesopotamia desde sus terrazas, además de habitaciones auténticas con comodidades modernas.
-- Das Gazi Konagi Butik Hotel begrüßt Sie in einem Herrenhaus aus Naturstein, von dessen Terrassen Sie eine Aussicht auf die Festung Mardin und die Ebenen Mesopotamiens genießen.
-- Het Gazi Konagi Butik Hotel ligt in een stenen herenhuis en biedt uitzicht op het kasteel Mardin en de vlakten van Mesopotamië vanaf de terrassen. Het hotel biedt authentieke kamers met moderne faciliteiten.
-- Ospitato in un edificio di pietra, il Gazi Konagi Butik Hotel offre la vista sul Castello di Mardin e sulle pianure della Mesopotamia dalle sue terrazze e originali sistemazioni dotate di comfort moderni.
-- Gazi Konagi Butik Hotel酒店坐落在一座石头建造的大厦,享有马尔丁城堡(Mardin Castle)和美索不达米亚(Mesopotamia)平原的景观,提供配备了现代化设施的原汁原味的客房。 Gazi Konagi酒店的客房装饰典雅,配有空调、平面电视、迷你吧和保险箱。部分客房还设有石墙。酒店还设有均带淋浴或浴缸的私人浴室。 酒店的餐厅提供开放式自助早餐,于午餐和晚餐提供点菜菜单。 酒店内设有免费停车场,距离Sehidiye...
-- Бутик-отель Gazi Konagi занимает каменный особняк, с террасы которого открывается вид на замок Мардин и равнины Месопотамии. Номера с современными удобствами выдержаны в традиционном стиле.
-- يقع فندق Gazi Konagi Butik في قصر مبني من الحجر ويوفر إطلالة على قلعة ماردين وسهول منطقة بلاد الرافدين من التراسات الخاصة به. كما يقدم الفندق غرف أصيلة مع وسائل راحة عصرية.
-- Gazi Konagi Butik Hotel ligger i et steinbygget herskapshus, og tilbyr utsikt over slottet Mardin og slettene i Mesopotamia fra sine terrasser. Hotellet tilbyr autentiske rom med moderne fasiliteter.
--
İçişleri Bakanı Kırklar Kilisesi'ni ziyaret etti
|sonhaber.im
IHAAW172431-SIY/03-06-2017br /br /br / - İçişleri Bakanı Kırklar Kilisesi'ni ziyaret ettibr /br / (Fotoğraflı)br /br / Beril Solmuşgül - Murat Akgülbr / MARDİN (İHA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iftar açmak için geldiği Mardin’de Kırklar Kilisesi'ni ziyaret ederek, ölen 14 yaşındaki bir çocuk için aileye ve Metropolid Saliba Özmen’e taziyede bulundu. br / Mardin havalimanında Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, AK Parti Mardin Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Orhan Miroğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ve sivil toplum temsilcileri tarafından karşılanan İçişleri Bakanı Soylu, tarihi Mardin Çarşısı'nda esnaf ziyaretinde bulundu. Tarihi Kırklar Kilisesi'ni ziyaret eden Bakan Soylu’yu Mardin Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ve Başpapaz Gabriel Akyüz ile Süryani cemaati karşıladı.br / Kilisede 14 yaşındaki Nahir Bektaş'ın taziyesine katılan Bakan Soylu, çocuğun ailesine başsağlığı diledi. Taziyenin ardından kiliseyi gezen Soylu, Metropolit Özmen ve Başpapaz Akyüz'den kilise hakkında bilgi aldı. br / (BS-AKK-Y)br /br /03.06.2017 18:09:07 TSIbr /NNNNbr /
Video içerik tarafından yayınlanmıştır.
Christmas Service at Kırklar Kilisesi 2011
Christmas in Mardin!
Deyrulzafaran Manastırı │Mardin
Mardin'in asırlara meydan okuyan Deyrulzafaran Manastırı
Mardin'de 5. yüzyılda inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, muhteşem mimarisi yanında Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biri olarak da dünyaca biliniyor.
1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgah yeri olan Manastır, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağ yamacında, Mardin Ovası'na hakim bir noktada yer alıyor. Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuş.
Farklı zamanlarda yapılan eklentilere rağmen Manastır’ın adeta tek bir zamanda inşa edildiği havasını vermesi, bu eklenti binaları yapan mimarların ne kadar maharetli olduklarını gösteriyor. Manastır, milattan önce Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılarca kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edilmiş.
Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirmiş. Bu nedenle Manastır, önceleri Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyordu. Mardin ve Kefertüth Metropoliti Aziz Hananyo’nun 793 yılından başlayarak büyük bir tadilat yapmasından sonra Manastır onun adıyla, Mor Hananyo Manastırı olarak bilindi.
Birinci yüzyıldan sonra da Manastır’ın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Manastır, Deyrul-zafaran (Safran Manastırı) adı ile anılmaya başlandı.
Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile insanın ilgisini çeken Deyrulzafaran Manastırı, uzun tarihi boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biriydi. Bölgeye ilk matbaayı 1874 yılında getiren kişi de yine bu Manastır’da patriklik yapan ve 1895’te vefat eden 4. Petrus’tur.
Matbaada 1969 yılına kadar başta Süryanice olmak üzere Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitaplar ile 1953’e kadar Öz Hikmet adında aylık bir dergi basılıyordu. Matbaadan geriye kalan parçaların bir kısmı Manastır’da diğer bir kısmı da Mardin’deki Kırklar Kilisesi’nde muhafaza ediliyor.
Mor Gabriel Manastırı - Deyrulumur Manastırı - Mardin - Midyat
Dara Konagı - Mardin - Turkey
Dara Konagı hotel city: Mardin - Country: Turkey
Address: Sehidiye Mah. Unsaldı 39. Sok. No:13; zip code: 47100
Set in a 800-year-old stone mansion with Arabic architecture, the historic Dara Konagı in Mardin offers stone rooms with plasma TVs and minibars. For relaxation, there is a hot tub and a garden. Free Wi-Fi is available in the entire hotel.
-- Occupant une maison en pierre à l'architecture arabe vieille de 800 ans, l'historique Dara Konagı est situé à Mardin et propose des chambres en pierre avec télévision à écran plasma et minibar.
-- El histórico Dara Konagı, situado en Mardin, ocupa una mansión de piedra de arquitectura árabe con 800 años de antigüedad y ofrece habitaciones de piedra con TV de plasma y minibar.
-- Das historische Dara Konagı empfängt Sie in Mardin in einem 800 Jahre alten Herrenhaus aus Stein in arabischer Bauweise. Freuen Sie sich auf Zimmer mit Plasma-TVs und einer Minibar. Ein Whirlpool und ein Garten sorgen für Entspannung.
-- Het historische Dara Konagı in Mardin bevindt zich in een 800 jaar oud stenen herenhuis met Arabische architectuur en biedt stenen kamers met een plasma-tv en een minibar. Voor ontspanning kunt u terecht in de hot tub en de tuin.
-- Ubicato a Mardin e ospitato in un antico palazzo in pietra di architettura araba risalente al XIII secolo, lo storico Dara Konagı offre camere scavate nella roccia con TV al plasma e minibar, una vasca idromassaggio, un giardino e la connessione...
-- 历史悠久的Dara Konagı酒店位于马尔丁市(Mardin),坐落在一座800年历史的阿拉伯石式建筑内,提供带等离子电视和迷你吧的石式客房。酒店配有热水浴池和花园供客人放松身心,还提供覆盖各处的免费无线网络连接。 所有的空调客房均配备了精心雕刻的木质床铺和拱形天花板。每间客房都设有卫星电视,亦可通往庭院。 Dara Konagı酒店距离马尔丁博物馆(Mardin Museum)有350米,距离Kirklar教堂有400米,距离马尔丁机场(Mardin...
-- Здание отеля Dara Konagı построено в арабском стиле около 800 лет назад. В распоряжении гостей отделанные камнем номера с плазменными телевизорами и мини-барами. Гости могут отдохнуть в гидромассажной ванне отеля или в саду.
-- Det historiska Dara Konagı ligger i Mardin, i en 800 år gammal, elegant stenbyggnad i arabisk stil. Här bor du i rum med stenväggar, plasma-TV och minibar. För avkoppling finns en bubbelpool och en trädgård. Gratis WiFi erbjuds i hela hotellet.
-- يقع Dara Konagı التاريخي في قصر حجري يبلغ عمره 800 عام يتميز بالهندسة المعمارية العربية في ماردين، ويتضمن غرفًا حجرية مع تلفزيونات البلازما وميني بار، ويتوفر حوض استحمام ساخن وحديقة للاسترخاء، كما تتوفر خدمة الواي فاي المجانية في جميع أنحاء الفندق.
-- Το αραβικής αρχιτεκτονικής Dara Konagı βρίσκεται στην πόλη Μαρντίν. Προσφέρει πέτρινα δωμάτια εξοπλισμένα με τηλεόραση με οθόνη plasma και μίνι μπαρ, καθώς επίσης κήπο και υδρομασάζ όπου μπορείτε να χαλαρώσετε.
-- Dara Konagı i Mardin har arabisk arkitektur, og tilbyr steinrom med plasma-TV og minibar. Hotellet har også et boblebad og en hage. Kostnadsfri Wi-Fi er tilgjengelig på hele hotellet.
--
Süryanilerin Paskalya Ayini
Mardin'de yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayin ile buruk kutladı:
NUSAYBİN MOR YAKUP KİLİSESİ / DÜNYANIN İLK ÜNİVERSİTESİ BURADA KURULDU.
TARİH KADA ESKİ BİR KENT NUSAYBİNDEYİZ.
Mardin | Deyrüzzaferân Manastırı
Mardin - Deyrüzzaferân Manastırı
Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, Mardin Ovasına hakim bir noktadadır. Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuştur.
Manastır, MÖ Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılarca kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edildi. Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirdi.
Bu nedenle Manastır, önceleri Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyordu. Mardin ve Kefertüth Metropoliti Aziz Hananyo’nun 793 yılından başlayarak büyük bir tadilat yapmasından sonra Manastır onun adıyla, Mor Hananyo Manastırı olarak bilindi. 15. yüzyıldan sonra da Manastır’ın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Manastır, Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adı ile anılmaya başlandı.
Deyrulzafaran Manastırı ve matbaa
Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile insanın ilgisini çeken Deyrulzafaran Manastırı, uzun tarihi boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biriydi. Bölgeye ilk matbaayı getiren kişi de yine bu Manastır’da patriklik yapan ve 1895’te vefat eden 4. Petrus’tur. 1874 yılında İngiltere’ye yaptığı bir ziyaret sırasında satın aldığı matbaayı 1876 yılında Manastır’a getirtti. Matbaada 1969 yılına kadar başta Süryanice olmak üzere Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitaplar ile 1953’e kadar Öz Hikmet adında aylık bir dergi basılıyordu. Matbaadan geriye kalan parçaların bir kısmı Manastır’da diğer bir kısmı da Mardin’deki Kırklar Kilisesi’nde sergilenmektedir.
Manastır bugün de Süryani Kilisesi’nin önemli dini merkezlerinden biridir. Mardin Metropoliti’nin ikametgahı olan Deyrulzafaran Manastırı, dünyanın dört bir yanına dağılmış Süryaniler tarafından dua ve bereket almak için ziyaret edilir. Yine binlerce yerli ve yabancı turist, kısa veya uzun bir yol kat ederek Manastır’ı ziyaret etmektedirler.
Tür: Manastır
Turizm Türü: İnanç Turizmi
Nasıl Gidilir: Firdevs Köşkünden Nusaybin yoluna doğru devam edilir. Mardin Cezaevini geçtikten 100 m sonra sola döndükten sonra 4 km.
Adres: Kızkalesi Arkası 4 km. Mardin
Web:
İnstagram:--
Facebook:--
Twitter:------
Youtube:----
Google+:----
İzlesene:----
Vimeo:-------
Dailymotion:
#simayproduction #mardin #deyrüzzaferânmanastırı
roses street in mardin and the ancient coffe(sanat sk&kltur cafe)
You see with us
Museum Street
Walk the old street and watch together
The ancient coffee shop
Beautiful roses street
# My Facebook account: fadell azawe
# My account on Instagram: fadell azawe
Başpapaz Gabriel'den şaşırtan Erdoğan yorumu
Mardin Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, Ramazan Bayramı'nı kutlama mesajının Cumhurbaşkanlığı sosyal hesabından paylaşılması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.