Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Koprulu Mehmet Pasa Camii
Address:
Alaybey Mahallesi, u00C7u0131nar u00C7eu015Fme Sk. No:21, 17680 Bozcaada/u00C7anakkale, Turkey
KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA TÜRBESİ ( Vezir-i Azam Sadrazam IV. Murat )
Köprülü Mehmed Paşa, 1583 yılında Samsun'un Vezirköprü beldesinde doğdu. İstanbul'a getirildikten sonra Enderun'da yetiştirilerek sarayda vazifelendirildi. IV. Murat döneminde Hazine-i Amire'de görevlendirildikten sonra taşradaki süvari bölüklerinden birine gönderildi. Bu dönemde Amasya'ya bağlı Köprü'de (Vezirköprü) Ayşe Hanım'la evlendi. Burada bulunması nedeniyle ''Köprülü'' olarak anılmaya başladı. Hüsrev Paşa sadrazamlığa getirilince onun hazinedarı oldu.
Hüsrev Paşa'nın öldürülmesinden sonra kısa bir süre Amasya Sancak Beyliği yaptı. Daha sonra İstanbul'a dönen Mehmet Paşa, Tophane Nazırlığı'nda sipahilik ve silahdar ağalıkları görevlerinde bulundu. Çorum Sancak Beyi iken Bağdat Seferi'ne katıldı.
Kemankeş Kara Mustafa Paşa'nın sadaretinde (başbakanlığında) rikab-ı hümayun (sadaret kaymakamı) kapıcılar kethüdası (kahya) ve mirahur (saray ahırları yöneticisi) oldu. Daha sonra yeniden Amasya Sancak Beyliği'ne getirildi. Bu dönemde Vezir-i Azam Sultanzade Mehmet Paşa tarafından kendisine vezirlik verilerek Trabzon Valiliği'ne gönderildi. 1547 yılında Şam mütesellimi (vali vekili) oldu. Varvar Ali Paşa'nın isyanı üzerine Karaman Beylerbeyi olarak isyanı bastırmakla görevlendirildi.
Çankırı yöresinde Ali Paşa'ya yenilerek esir düştüyse de İpşir Mustafa Paşa tarafından kurtarıldı. Ertesi yıl Katırcıoğlu Mehmed'in üzerine gönderildi. Mehmed'i af dilemeye razı ederek olası bir savaşı önledi.
Daha sonra bir süre Köprü kasabasına çekilerek burada yaşadı. İpşir Mustafa Paşa'nın sadaret makamına gelişi üzerine Trablusşam eyaleti kendisine verildi. Fakat buraya gitmeden görevi elinden alındığı için yeniden Köprü kasabasına döndü. Bu dönemde Valide Turhan Sultan'ın kethüdası olan Mimar Kasım Ağa, Köprülü'yü sadaret makamına aday göstererek kubbe vezirliğine tayin etti. 5 Eylül 1657 tarihinde Boynueğri Mehmet Paşa'nın yerine sadaret makamına getirildi. Köprülü Mehmed Paşa bu vazifeyi bazı şartlar ve yetkiler alarak kabul etti.
Köprülü ilk iş olarak Osmanlı topraklarında dini tartışmalar nedeniyle ortaya çıkan karışıklığa müdahale ederek olayın elebaşlarını cezalandırdı. İstanbul'da fesat çıkaran sipahi zorbaları dağıttı ve Venedikler'in eline geçmiş olan Bozcaada ile Limni'yi geri aldı. Bunun yanında Çanakkale Boğazı'nın güvenliğini sağladı.
Bu dönemde Erdel Beyi II. Rakoczy György, kendisini itaate davet eden fermanı dinlemeyip Lehistan'a saldırdıysa da Kırım kuvvetlerine yenilerek dönmek zorunda kaldı. Köprülü Mehmet Paşa, Haziran 1658'de Erdel Beyi'nin üzerine sefere çıktı. Osmanlı ordusu Belgrad üzerinden Yanova'ya yürüyerek bu kenti ele geçirdi. Ancak Rakoczy yakalanamadı.
Köprülü, Abaza Hasan Paşa'yı Anadolu'da çıkardığı karışıklıklar nedeniyle Diyarbekir'den Halep Valiliği'ne atadı. Abaza Halep'e gitmediği gibi davet edildiği Erdel Seferi'ne de katılmadı. Köprülü'nün hışmından korkup kaçan birçok üst rütbeli devlet adamının Abaza'nın yanına gitmesinin bu olayda rolü büyük olmuştur. Abaza Hasan Paşa ve yanındakiler Köprülü Mehmed Paşa'yı görevinden aldırabileceklerini düşünüp çeşitli baskılarda bulundularsa da bunu başaramadılar.
Köprülü Edirne'ye gelip padişahın huzurunda ayak divanına katıldı. Şeyhülislam'dan fetva alınarak Diyarbekir Beylerbeyi Murtaza Paşa'nın emrinde bir kuvvetin Celaliler üzerine gönderilmesine kadar verildi. Bu arada Abaza Hasan Paşa Köprülü'ye bir suikast düzenlediyse de başarılı olamadı. Abaza kışlamak için önce Antep'e gitti. Fakat burada baskı ve erzak kıtlığı nedeniyle fazla tutunamayıp Halep'e çekildi.
Burada Köprülü Mehmet Paşa'ya muhalif kişilerin bulunduğu halde bir tertip sonucu yakalanarak idam edildi. Böylece Köprülü önemli muhalifleri ortadan kaldırarak düzeni yeniden sağladı. Ayrıca isyanı destekleyen Şam'daki Yerli Kulu teşkilatını ağır bir şekilde cezalandırıp buraya yeniçeri birlikleri gönderdi. Daha sonra Anadolu'da Celali ve tüfek teftişi başlattı. Teftişte binlerce kişi ölümle cezalandırılarak halktan 80.000 kadar tüfek toplandı.
Anadolu'da istikrarın sağlanması üzerine padişahla birlikte Temmuz 1659'da Bursa gezisine çıktı. Rakoczy'nin yeniden Erdel Beyliği'ne tayini için Bursa'ya gelen Avusturya elçisinin istekleri kabul edilmedi.
Daha sonra Kaptan-ı Derya Köse Ali Paşa, Avusturya seferinde bulunmak üzerine serdar (komutan) olarak vazifelendirildi. Osmanlı'nın Erdel ve Eflak işleriyle meşgul olmasını fırsat bilen Venedik, 120 gemilik bir donanmayla Hanya önlerinde asker çıkardıysa da başarılı olamadı. Öte yandan Köprülü Mehmet Paşa yaşının ilerlemesinden dolayı hasta ve yorgundu. Bu nedenle padişaha yerine Fazıl Ahmed Paşa'yı getirmesini önerdi. IV. Mehmed bu öneriyi kabul etti.
Köprülü Mehmet Paşa, padişahla birlikte bulunduğu Edirne'de 1 Ekim 1661 tarihinde vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Çemberlitaş'a yaptırdığı külliyede toprağa verildi.
Adres: Divan Yolu Fatih - Çemberlitaş / İstanbul
Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi
Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi, Divanyolu / İSTANBUL
Bozcaada - (Bozcaada District Governorship)
Bozcaada, named Leukophrys in ancient times and Tenedos in Greek mythology, was invaded many times because of its strategic location. According to the archeological excavations made in the necropolis of the island, the history of the island dates back 3000 B.C. Some ancient coins specific to the island having been found, it is presumed that there used to be an important money production facility. It is estimated that these silver coins had come into use before the Persians and prevailed after them. There are images of half faces of Zeus and Hera on one side of the coin; a wine glass and a bunch of grapes on the other side. As the excavations and researches in the necropolis areas of the island are insufficient, there isn't much information about the prehistory of the island. The oldest graves in the necropolis of the island which was researched in 1959, 1968, 1990-92 by the Çanakkale Museum, are belonging to 3000 B.C. The necropolis which was used by Greeks and by Ottomans afterwards, was mostly protected till the last decades.
Bozcaada Kalesi - #Çanakkale 4K Ultra HD 2160p
Sony RX100 IV - M4 - Çanakkale - Bozcaada Castle
BOZCAADA POYRAZ LIMANI Yasu Tenedos
Otelimize yürüme mesafesinde olan muhteşem güzelliğiyle Poyraz Limanı...
ultrAslan ! Çanakkale Bozcaada Kalesi !
ultrAslan ! Çanakkale Bozcaada Kalesi ! #ultrAslan #Galatasaray #Champion @GalatasaraySK @ultrAslan #21 #1905 #Çanakkale
Bozcaada'da Poyraz Liman mevkiinde yangın çıktı
Çıkan yangında 127 ağaç zarar gördü
Bozcaada Ayana'da güzel ege sabahı
Bozcaada, Ayana, deniz, sahil, kum, huzur, Aşk
Tuzburnu Mevki Bozcaada
Bozcaada'nın güzelliklerini video kanalımızdan'da takip edebilirsiniz.
Ali BOZALAN Alaybey Camii Mevlüd
Alaybey Camii
30 Aralık 2013
Bozcaada Gün Batımı
Bozcaada gün batımı, polente