SAFRANBOLU İZZET MEHMET PAŞA CAMİİ
İzzet Mehmet Paşa Camii - (Karabük-Safranbolu)
3. Selim'in saltanatında 1794-1798'de sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa, 1743'de doğduğu Safranbolu'ya İstanbul'daki Nuruosmaniye Camisi'nin adeta küçük bir modelini 1796'da inşa ettirdi. Cami, 18. yüzyılda batı etkilerinin Türk mimarisine yansıdığı eserler arasında gösteriliyor. Mihrabının üzerinde Padişah 3. Selim'in tuğrası olan İzzet Mehmet Paşa Camisi, içindeki kalem işleri, bezemeleri, çok köşeli kalemi andıran minare gövdesinin yanı sıra külah ve alemiyle estetik unsurlar yansıtıyor. Örtü elamanları dıştan kurşunla kaplı olma özelliğiyle Safranbolu'daki camiler içinde tek olan yapı, mihrabı, minberi, kalem işleri ve parmaklıklarına kadar bütünlük duygusu oluşturuyor. Tamamen kesme taştan yapılmış olan cami, Fevkani Camiler grubu içinde düşünülebilecek özellikler taşır. Küçük bir külliyeyi oluşturan, eğimli araziye uyumlu bir şekilde yerleşen yapılardan camiye 10 basamaklı merdivenlerle ulaşılır. Yapının ana mekanını örten kubbeye pandantiflerle geçilmekte aradaki kasnağa ise pencereler açıldığı görülmektedir. Köşelerdeki ağırlık kuleleri yapıyı sınırlar. Namaz kılma alanı kare biçiminde olup eni boyu 13.5 metredir. Minber ve mihrabı çok zengindir. Mihrabın üzerinde Padişah III. Selim’in tuğrası vardır. İçindeki kalem işleri, bezemeleri, çok köşeli kalem gibi zarif minare gövdesi ile külah ve alemi bu zarafete layık bir şekilde yapılmıştır. 1902-1903 ve 1990 yıllarında onarım gören caminin külliyesi içinde kütüphane, abdesthane, iki çeşme ve vakıf dükkanları yer alır. Cami ve avlusu altından geçen Akçasu deresi üzerine yapılan kemerler üzerine oturmaktadır.
1743 yılında Anadolu’nun şirin bir kasabası olan Safranbolu’da başlayıp 1812’de Manisa’da sona eren Safranbolulu İzzet Mehmed Paşa’nın altmış dokuz yıllık çalkantılarla dolu hayat hikâyesi mevcuttur. Dedesi ve babası sarayda görev yapmış, amcası ise Kaptan-ı Deryalık makamına erişmiş bir çocuk olarak büyüdü İzzet Mehmed. Yavaş ve emin adımlarla tırmandı kariyer basamaklarını. Meşhur sadrazamlardan Halil Hamid Paşa’nın kızı Zübeyde ile evlenmenin ayrıcalığını yaşadı. Kayınpederinin öldürüldüğü kaotik ortamdan çabuk sıyrıldı ve çok geçmeden vezirlik payesiyle ödüllendirildi.
Kuzeyden güneye imparatorluğun birçok yerinde görev yaptı. En büyük büyük tecrübeyi ise Mısır Valiliği’nde yaşadı. Büyük sorunlarla boğuşmasına rağmen yılmadı. Belki çektiği bu çilelerin ödülü olarak imparatorluğun ikinci adamlığı olan sadarete yükseltildi. Osmanlı-Rus ve Avusturya savaşlarının ardından girişilen restorasyon sürecine önemli katkıları oldu.
Devrin en büyük iç gailesi olan “Dağlı Eşkıyası” ile amansız bir mücadeleye girişti, ama sonuçlandıramadı. İran’da taht değişikliğine, Venedik’in tarihin derinliklerine gömülüşüne ve Osmanlıların baş belası olan II. Katerina’nın ölümüne tanıklık etti. Napolyon’un Mısır’ı işgaline engel olamadığı gerekçesiyle III. Selim’in ağır hakaret ve iftiralarına maruz kalarak sadaretten azledilip önce Sakız’a, sonra Manisa’ya sürgün edildi. Burada yaşadığı on dört yıl boyunca ikbal güneşinin bir kez daha kendisine gülmesini bekledi, ama beyhude…
Ölümü ecel-i mev’ûd olarak kayıtlara girdi. Geride bir evlat bile bırakamadan fani dünyadan sonsuzluk diyarına göçtü. İkinci hanımı Nefise, Paşa’nın ardında hayırları devam ettirdi..Ruhları şad, mekanları cennet olsun.
FATİH / Köprülü Mehmet Paşa Camii Külliyesi Hakkında Bilgi
Fatih Çemberlitaş Semti Divanyolu Caddesi Üzerinde Yer Alan Köprülü Mehmet Paşa Camii Külliyesi Hakkında Bilgi Verdik. Gitmeden Önce Mutlaka Videoyu Sonuna Kadar İzleyin. Ziyaret Bilgileri Aşağıdadır.
-------------------------------------------------------------------------------------------
CAMİNİN BANİSİ KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:
-------------------------------------------------------------------------------------------
ADRES: Binbirdirek Mahallesi Divanyolu Caddesi No: 33 Çemberlitaş FATİH/İSTANBUL
-------------------------------------------------------------------------------------------
AKILLI TELEFON NAVİGASYON UYGULAMASI İLE GİTMEK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:
-------------------------------------------------------------------------------------------
VİDEO HOŞUNUZA GİTTİYSE GELECEK VİDEOLARDAN HABERDAR OLMAK VE BİLGİ AMBARI KANALINA DESTEK VERMEK İÇİN VİDEOLARI BEĞEN PAYLAŞ VE ABONE OL. VİDEO HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ MUTLAKA YORUM KISMINA YAZIN. DESTEK OLAN VE OLMAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Abone Ol:
E-Mail: f.demirel34@hotmail.com
---------------------------------------------------------------------------------------------
➤ İlçe İlçe İstanbul Gezilecek Yerler Listesi (Sürekli Güncelleniyor):
➤ İstanbul Tabiat Orman Piknik Gezilecek Park Sosyal Tesis Plaj Yerleri:
➤ İstanbul Eğlence Tema Park Macera Yerleri:
➤ İstanbul Popüler Alışveriş Çarşı Pazar Yerleri:
➤ İstanbul Müzeleri Tarihi Yapıları Ve Kalıntıları:
➤ İstanbul Önemli Camileri Türbeleri:
➤ Klip Çalışmalarım:
---------------------------------------------------------------------------------------------
ETİKETLER:
köprülü mehmet paşa camii,köprülü mehmet paşa külliyesi,köprülü mehmet paşa camii çemberlitaş,köprülü mehmet paşa camii hakkında bilgi,köprülü mehmet paşa camii hd video,köprülü mehmet paşa camii youtube,köprülü mehmet paşa camii belgeseli,çemberlitaş medreseleri,köprülü mehmet paşa kütüphanesi,köprülü mehmet paşa medresesi,çemberlitaş vezir hanı,vezir hanı,vezirhan,tarihi camiler,cami videoları,bilgi ambarı videoları,istanbul tarihi yapıları,istanbul camileri
#bilgiambarıvideoları
#istanbultarihiyapıları
#istanbulcamileri
Açık Hava Müzesi 'Safranbolu'
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 2kent” arasında bulunan Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserleriyle açık hava müzesi unvanıyla anılan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, tarihi dokusunu koruyarak geleceğe aktarıyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye’den UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’nde yer alan alanlar içerisinde “Safranbolu Şehri” adıyla bulunan kent ölçeğinde tek yer oma özelliği taşıyan Safranbolu, Osmanlı kent kültürünün İstanbul dışında en büyük yaşamsal imgesinin olduğu yer olarak da öne çıkıyor.
“Osmanlı’nın parmak izi”, “korumanın başkenti”, “kendini koruyan kent” ve “açık hava müzesi” unvanlarıyla anılan tarihi ilçe, adını da bölgede yetişen “safran” çiçeğinden alıyor.
Kazasker Cinci Hoca, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa, Köprülü Mehmet Paşa, Kaptan-ı Derya Salih Paşa gibi isimlerin Osmanlı Sarayı ile yakın ilişkiler kurulmasını sağlamasıyla, ilçede birçok ihtişamlı yapılar inşa edildi.
İlçede Kazasker Cinci Hoca tarafından yaptırılan Cinci Hanı ve Hamamı, İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami ve Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa, Mehmet Ağa, Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi camileri, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı, çeşmeler, arastalar ve köprüler, yıllardır hizmet verirken, yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.
3000 yıllık geçmiş
Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunan tarihi Safranbolu’nun bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yıllarına kadar gidiyor. Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği süren bölge, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar arasında el değiştirdiği gibi Türklerle Bizanslılar, Türk beylikleri ile Osmanlılar arasında da el değiştirmişti.
Safranbolu Kalesi’nin bugünkü Kent Tarihi Müzesi’nin bulunduğu tepe ise Türklerin kesin egemenliğine Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın oğlu Melik Muhiddin Mesut tarafından 1196 yılında geçtiği biliniyor.
Ziyaretçi sayısı her yıl artıyor
Osmanlı kent kültürünün en önemli yerlerinin başında gelen Safranbolu, geçen yıl 1 milyon 260 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.
Dünyanın 80 ülkesinden ziyaretçi ağırlayan tarihi ilçe en çok ziyaretçiyi; Çin, Tayvan, Kore, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinden ağırlıyor.
Safranbolu bu yılın ilk 8 ayında 220 bin yerli ve yabancı konaklamalı turist ağırlarken, ilçeyi 27 bin Çinli, 21 bin Tayvanlı turist ziyaret etti. Safranbolu 8 ayda; Çin, Tayvan, Japonya, Malezya, Amerika, Güney Kore, İtalya, Suudi Arabistan, Almanya ve Tayland başta olmak üzere 76 ülkeden misafir ağırlarken, ilçeyi ilk 8 ayda günü birlik 900 bin kişi ziyaret etti.
Kent üzerine araştırmalar yapan ve kitapları bulunan araştırmacı yazar Aytekin Kuş, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin kent ölçeğinde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan tek yer olduğunu söyledi.
Kuş, dünya markası olmasının kente birçok kazanım getirdiğini, Safranbolu’nun dünya çapında tanınan, yurt içinden ve yurt dışından konukların gelebildiği, gezdiği ve Osmanlı-Türk yaşamının en güzel ayrıntılarıyla gözlemlediği bir yer olduğunu belirtti.
Aytekin Kuş, Bir şehrin bütün varlıkları başka ülkelere başka medeniyetlere ait olsa da toprağın son sahibi olarak bizlere emanet edilmiştir. O nedenle Safranbolu’ya geldiğinizde daha önceki dönemlere ilişkin 24’e yakın tümülüs, mezar alınlıkları görebilirsiniz. Roma ve Bizans dönemine ilişki kaya mezarları ve diğer yapıları görebilirsiniz. Yakın zaman içerisinde de yine Türkleri buraya gelmeden önce var olan bazı yapılar var. Bunların bir tanesi Gazi Süleyman Paşa diye isimlendirdiğimiz Eski Cami onu bir kiliseden dönüştüğü söylenegelir. Yine Bizans dönemine ait Ayestefenos Kilisesi var. Diğerlerin hepsi Osmanlı kültürüne ilişkin eserler. Bu nedenle bir açık hava müzesi olarak Safranbolu’yu söyleyebiliriz. Özelikle 16, 17, 18, 19 ve 20. yüz yılı burada görebilirsiniz diye konuştu.
#haber #sondakika #gündem
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Safranbolu Çikolata Fabrikası Müzesi - Safranbolu Tarihi - Museum of Chocolate
Safranbolu Tarihinin yattığı mekan diyebiliriz.
Tarihi Cinci Hamamı
Tarihi Cinci Hamamı Maketi
Lezzetli ve Sağlıklı Çiokata Nasıl Anlaşılır
Çikolatanin lezzeti nasıl anlaşılır
Çikolatanın sağlıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır
Portrelerde;
Atatürk
Recep Tayyip Erdoğan
İnönü
Turgut Özel
Necmettin Erbakan
Necmeddin Erbakan
Bülent Ecevit
Alparslan Türkeş
Devlet Bahçeli
Adnan Menderes
Cinci Hanı
Safranbolu Tarihi Çeşmeler
Endorfin Hormanu Nasıl salgılanır
Çikolatanın faydaları nelerdir
Muhsin yazıcıoğlu
Kemal Kılıçdaroğlu
Bulak Mencilis Mağarası
Kristal teras
Saat kulesi
kaymakam gezi evi
hükümet konağı
İzzet Mehmet Paşa Cami
Safranbolu Ulu Cami
Safranbolu Ulu Cami minaresi neden solda
Köprülü mehmet paşa
köprülü mehmet paşa cami
güneş saatli cami
lütfiye cami
kaçak cami
İnce Kaya Su kemeri
Hıdırlık Tepesi
Safran Çiçeği
Çikolata Çeşmesi
Palmiye yağı
Çikolatanın üzerindeki beyazlık neden olur
sıcak çikolata nasıl olmalı
Çikolata Parfümü
Köprülü Mehmet PAŞA
Köprülü Mehmet PAŞA
Safranbolu’nun Simgeleri Tarihi Camiler
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminden kalan asırlık camiler, ilçenin simgesi haline gelirken yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
İhlas Son Dakika YouTube Kanalı Abone Olmak İçin
►
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, konak, çeşme, köprü gibi tarihi yapıların yanında ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer alan tarihi camiler, yılardır Müslümanlara hizmet verirken, ilçenin turizmine de önemli katkı sunuyor.
Mimarileri, minareleri, kubbeleri, işlemeleri ve diğer özellikleriyle şehrin simgesi haline gelen camiler, ilginç yapılış hikayeleri ve farklı mimari özellikleriyle de merak uyandırıyor.
Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla İlçe Müftülüğü tarafından Tarihi Çarşı bölgesindeki camiler başta olmak üzere ilçedeki tüm camiler gül suları ile yıkanarak, temizlendi.
Bu eserlerin korunması elimizden gelen çabayı harcamamız gerekiyor
Kent üzerinde araştırmalar yapan ve kitapları bulunan Aytekin Kuş, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, camilerin Safranbolu’da bir simge haline geldiğini söyledi.
Safranbolu’da bin 700 taşınmaz kültür varlığı içerisinde camilerin yüzde 2’lik bir bölümü oluşturduğunu ifade eden Kuş, Safranbolu’da 16, 17, 18, 19 ve 20. yüzyıldan bize armağan olarak kalan camiler, isimleriyle, güzellikleriyle, estetikleriyle göz bebeğimiz. 1550 tarihli Kalealtı Dergahı’nın bulunduğu yerde bir cami var. Köprülü Mehmet Paşa Camisi 1600’lü yılların ortasını geçtikten sonra yapılmış daha sonra 1765 tarihinde Akçasu Dağdelen Camisi, 1779 yılında Kazdağlıoğlu Camisi, 1796 yılında İzzet Mehmet Paşa Camisi yapılmıştır. Diğer yüzyıllarda da Akçasu’da benzersiz bir cami olan, içerisinde kahvesi, iptida-i mektebi olan bir külliye şeklinde konumlanmış Lütfiye Camisi diğer ismiyle (Kaçak Camisi) var. Bu caminin altında bir dere geçiyor. Burada coğrafyanın her yerinde caminin her yere yapılabileceği için özel bir yaklaşım. Kıranköy semtinde Asiye Hatun, Bağlar bölgesinde Müftüpınarı, Çampınarı, Köyiçi Camisi, Eriklik Camisi var dedi.
Bu eserler bizim göz bebeğimiz diyen Kuş, şunları kaydetti:
Ecdadın Safranbolu halkına yadigarı. Bu eserlerin korunması, gözetilmesi, iyi hizmet sunması konusunda elimizden gelen çabayı harcamamız gerekiyor. Özellikle Köprülü Mehmet Paşa Camisi bir yerleşke şeklindedir. Sağında muvakkithane binası vardır. Şadırvan, abdesthane bahçesindeki medreseyle ve güneş saatiyle tarihin tanığı.
Camilerle ilgili doğrulanmamış yapılış hikayeleri olduğunu vurgulayan Kuş, Yapılış hikayelerinden daha kıymetli olanı vakfiyedeki şekil şartlarıdır. Vakfiyedeki şekil şartlarına biz uyalım görevimizi yapmış oluruz. Anlatıla gelenler kanıtlanmamış ya da öyle hissedilen, kulaktan kulağa yansıyan masalımsı şekiller. Aslında bu konuda yapmamız gereken vakfiyenin ön gördüğü, bize söylenen buyrukları yerine getirmektir değerlendirmesinde bulundu.
Tarihin tanığı camiler
Safranbolu’nun en önemli tarihi yapılarından birisi olan Köprülü Mehmet Paşa Camisi, 4. Mehmet zamanında Osmanlı Devleti’nde sadrazamlık yapan Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1661’de yaptırılmıştır. Büyük bir kemerli kapıdan girilen caminin, avlusunda güneş saati yer alıyor. 06.40 ile 17.20 arasındaki zamanı, özel hazırlanmış mermer üzerindeki metal plakanın gölgesi yardımıyla gösteren yatay güneş saati, gölge ile mermer üzerindeki çizgilerin buluşma anını, zaman olarak yanılgısız gösteriyor.
Bir yerleşke şeklinde yapılan cami külliyesinde vaktin belirlendiği mekan anlamına gelen ve muvakkitlerin çeşitli aletlerle namaz vaktini belirlediği muvakkithane bulunuyor.
İzzet Mehmet Paşa Camisi
Osmanlı padişahlarından 3. Selim döneminde 1794-1798’de sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa tarafından 1743 tarihinde doğduğu ilçeye İstanbul’daki Nuruosmaniye Camisi’nin benzeri olan modelini 1796’da yaptırdı. İzzet Mehmet Paşa Camisi; içindeki kalem işleri, bezemeleri, çok köşeli kalemi andıran minare gövdesinin yanı sıra külah ve alemiyle estetik unsurlar yansıtıyor.
Osmanlı’nın parmak izi olan Safranbolu’da 1878’de Hacı Hüseyin Hüsnü tarafından yaptırılan Lütfiye (Kaçak) Camisi; tavanı, ahşap korkuluklu mahfili ve ahşap minaresiyle büyük ölçüde özgünlüğünü koruyor. Akçasu Mahallesi’nin ortasından geçen Akçasu Deresi’nin üzerine yapılan ve yuvarlak kemere oturan cami, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Korumanın başkenti unvanıyla anılan Safranbolu’da birçok cami tarihe ışık tutarken, yapılışlarının üzerinden yüz yıllar geçmesine rağmen ilk günkü gibi korunarak gelecek kuşaklara aktarılıyor.
İhlas Son Dakika Web Sitesi
►
İhlas Son Dakika Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Son Dakika Haber Akışı
►
Hale & Baran - Safranbolu
Bir gezimizden daha merhaba :) Safranbolu adeta tarihi kocaman bir müze . Dünya mirasımızın büyük bir kısmı burada yer alıyor. Öyle ki kentin her yeri korunuyor .
Gezdiğimiz yerler: İzzet Mehmet Paşa Camii , Cinci Hanı Hamamı , İncekaya Su Kemeri , Tokatlı Kanyonu , Kristal Teras , Köprülü Mehmet Paşa Camii ,Saat Kulesi , Kent Müzesi
Belediyeden Köprülü ve İzzet Paşa Camilerinde Aşure İkramı
Eski Çarşıda Bulunan Köprülü Mehmet Paşa ve İzzet Mehmet Paşa Camiinde Safranbolu Belediyesine Bağlı Bulunan SAKEM ( Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi ) nde Hazırlanan ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarafından Dağıtımı Gerçekleştirilen Aşure İkramı 30 Kasım 2013 Cumartesi Günü Gerçekleştirildi.
Safranbolu Belediyesi vatandaşlarla buluşmaya, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaya devam ediyor. Bu vesile ile Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelince vatandaşlara İzzet Paşa ve Köprülü Camilerinde Aşure ikramı yapıldı.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy'unda dağıtımında bizzat bulunduğu ikrama ilgi hali yoğun oldu. Öğle namazının ardından yapılan aşure ikramının ardından kısa bir açıklama yapan Başkan Aksoy, gösterilen ilgiden oldukça memnun olduğunu, bu tür etkinliklerin eski dostluk, arkadaşlık ilişkilerini de canlandırdığını söyledi.
Belediye olarak sık sık bu tür etkinlikleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Aksoy yıl boyunca vatandaşlarımızla bizleri bir araya getiren çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Aşure'de bizim gelenek göreneklerimizden birisidir. Böylesine ilgi olduğunda da bizler mutlu oluyoruz dedi.
Aşureden tarihi mekanlar ziyaret eden yabancı konuklarımıza da ikram edilirken ilk kez tadına bakan yabancı turistler aşurenin oldukça lezzetli ve besleyici olduğunu vurguladılar.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Yer Alan 'Safranbolu'
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserleriyle açık hava müzesi unvanıyla anılan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, tarihi dokusunu koruyarak geleceğe aktarıyor.
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye’den UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’nde yer alan alanlar içerisinde “Safranbolu Şehri” adıyla bulunan kent ölçeğinde tek yer oma özelliği taşıyan Safranbolu, Osmanlı kent kültürünün İstanbul dışında en büyük yaşamsal imgesinin olduğu yer olarak da öne çıkıyor.
“Osmanlı’nın parmak izi”, “korumanın başkenti”, “kendini koruyan kent” ve “açık hava müzesi” unvanlarıyla anılan tarihi ilçe, adını da bölgede yetişen “safran” çiçeğinden alıyor.
Kazasker Cinci Hoca, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa, Köprülü Mehmet Paşa, Kaptan-ı Derya Salih Paşa gibi isimlerin Osmanlı Sarayı ile yakın ilişkiler kurulmasını sağlamasıyla, ilçede birçok ihtişamlı yapılar inşa edildi.
İlçede Kazasker Cinci Hoca tarafından yaptırılan Cinci Hanı ve Hamamı, İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami ve Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa, Mehmet Ağa, Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi camileri, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı, çeşmeler, arastalar ve köprüler, yıllardır hizmet verirken, yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.
3000 yıllık geçmiş
Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunan tarihi Safranbolu’nun bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yıllarına kadar gidiyor. Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği süren bölge, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar arasında el değiştirdiği gibi Türklerle Bizanslılar, Türk beylikleri ile Osmanlılar arasında da el değiştirmişti.
Safranbolu Kalesi’nin bugünkü Kent Tarihi Müzesi’nin bulunduğu tepe ise Türklerin kesin egemenliğine Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın oğlu Melik Muhiddin Mesut tarafından 1196 yılında geçtiği biliniyor.
Ziyaretçi sayısı her yıl artıyor
Osmanlı kent kültürünün en önemli yerlerinin başında gelen Safranbolu, geçen yıl 1 milyon 260 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.
Dünyanın 80 ülkesinden ziyaretçi ağırlayan tarihi ilçe en çok ziyaretçiyi; Çin, Tayvan, Kore, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinden ağırlıyor.
Safranbolu bu yılın ilk 8 ayında 220 bin yerli ve yabancı konaklamalı turist ağırlarken, ilçeyi 27 bin Çinli, 21 bin Tayvanlı turist ziyaret etti. Safranbolu 8 ayda; Çin, Tayvan, Japonya, Malezya, Amerika, Güney Kore, İtalya, Suudi Arabistan, Almanya ve Tayland başta olmak üzere 76 ülkeden misafir ağırlarken, ilçeyi ilk 8 ayda günü birlik 900 bin kişi ziyaret etti.
Kent üzerine araştırmalar yapan ve kitapları bulunan araştırmacı yazar Aytekin Kuş, ilçenin kent ölçeğinde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan tek yer olduğunu söyledi.
Kuş, dünya markası olmasının kente birçok kazanım getirdiğini, Safranbolu’nun dünya çapında tanınan, yurt içinden ve yurt dışından konukların gelebildiği, gezdiği ve Osmanlı-Türk yaşamının en güzel ayrıntılarıyla gözlemlediği bir yer olduğunu belirtti.
Aytekin Kuş, Bir şehrin bütün varlıkları başka ülkelere başka medeniyetlere ait olsa da toprağın son sahibi olarak bizlere emanet edilmiştir. O nedenle Safranbolu’ya geldiğinizde daha önceki dönemlere ilişkin 24’e yakın tümülüs, mezar alınlıkları görebilirsiniz. Roma ve Bizans dönemine ilişki kaya mezarları ve diğer yapıları görebilirsiniz. Yakın zaman içerisinde de yine Türkleri buraya gelmeden önce var olan bazı yapılar var. Bunların bir tanesi Gazi Süleyman Paşa diye isimlendirdiğimiz Eski Cami onu bir kiliseden dönüştüğü söylenegelir. Yine Bizans dönemine ait Ayestefenos Kilisesi var. Diğerlerin hepsi Osmanlı kültürüne ilişkin eserler. Bu nedenle bir açık hava müzesi olarak Safranbolu’yu söyleyebiliriz. Özelikle 16, 17, 18, 19 ve 20. yüz yılı burada görebilirsiniz diye konuştu
#haber #gündem #sondakika
============================
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
SAFRANBOLU CAMLICA KONAGI 4 - CAN AKIN
The cities show us that how a nation lived, what they succeesed in the past. Safranbolu was taken to the World Heritage List by UNESCO in 1994 and there are 1131 historical monuments well protected in Safranbolu. At the OWHC Meeting in Rhodes in 2003, Safranbolu was selected as one of the best preserved cities among 20 cities in the World. There are a lot of historical buildings in Turkey and some of them are scattered in another cities except for Safranbolu. The city of Safranbolu and its historical buildings, houses and culture are different. Safranbolu is very sumptuous with its historical houses and streets. You can feel history in Safranbolu. Safranbolu is a treasure and most important example of preservation. It is like a time tunnel with its houses, fountains, castle, clock tower, mosques, inns, baths and bridges which have rich backgraund. While you are walking on the streets, you can see historical houses, lean the old walls and drink water from old fountains. Except for unigue historical buildings, Safranbolu has caves, canyons, plateaus, king graves, villages, grape and saffron gardens and delights. Safranbolu became important tourism centre. We read history from books and see it in the museums. When you are in Safranbolu, you can feel, smell and see history. Would you like to look the history from this window opens from past to present?The Houses of Safranbolu and
Architectural Features of them
Safranbolu Çamlıca Mansion
Safranbolu Çamlıca Mansion is a family establishment set within a garden having a capacity of housing 35 people with 10 bedrooms and 27 beds. The house has 3 floors and on each floor there are 4 bedrooms. All rooms have traditional rounded windows and on each floor there is a balcony. The top floor has a terrace. Our service is based on traditional Turkish hospitality. The owners of Safranbolu Çamlıca Mansion are Celal and his wife Havva Özen. We share our home, the Safranbolu Çamlıca Mansion with our guests. Here is a place where one can enjoy the beauty of the seasons every day of the year. Especially in the spring time it is an absolute pleasure to walk underneath the pine trees, to have breakfast in the garden, to enjoy your afternoon tea or coffee and to take in the abundant peace and quiet.
Here you will find the life, love, peace and warm conversation of the Anatolian people and your opportunity to be a part of it. We may not be able to provide you with the luxury of a Five Star Hotel but you can be sure that we will do our very best to ensure that you are comfortable and content. For example we do not have a gym but we have paths in the forest where you can walk in safety, take photographs and enjoy the scent of oreganos.
We do not have open buffet breakfast but we will provide you with a rich home made breakfast with regional specialty pastries, natural village cheese, stuffed vine leaves, eggs and home made jams made by Havva from fruits picked from our own garden. With this breakfast you can start your day with a boost of positive energy and continue to fill yourself up with the wonderful energy of life with the clean and oxygen rich air of the forest. If you like you can relax in the terrace amid the songs of the nightingales, enjoy the experience of eating the fruits you yourself have just picked from the trees or have a barbeque in the garden.
A holiday where you will rediscover yourself and be filled with peace is waiting for you at
Contact Details Address: Bağlarbaşı Mah. Mencilis Mağara sok. No:115
Değirmenbaşı, Safranbolu/Karabük - 78600
Tel: +90 370 712 1984
Fax: +90 370 712 1984
Gsm: +90 533 418 7974
E-mail: info@safranbolucamlica.com
Msn: camlicakonagi@hotmail.com
Safranbolu'da Görülebilecek Yerler:
Tarihi Çarşı
Semerciler çarşısı
Demirciler çarşısı
Kaymakamlar Gezi Evi
Hıdırlık Tepesinden Bakış
Manifaturacılar çarşısı
Kileciler Gezi Evi
Semerciler, Demirciler çarşısı
Cinci Hanı
Köprülü Mehmet Paşa Camisi ve Güneş Saati
Yemeniciler Arastası
Kale
Eski Hükümet Konağı
Saat Kulesi
Yörük Köyü
Sipahioğlu Konağı
Çamaşırhane
Dipsiz Göl Bağlar Bölgesinde;
İncekaya Su Kemeri
Değirmenbaşı Su değirmeni
Bulak (Mencilis) Mağarası
Emir Hocazade Ahmet Beyler Evi
İncekaya Su Kemeri
Tokatlı Kanyonu
SAFRANBOLU CAMLICA KONAGI 1 - CAN AKIN
The cities show us that how a nation lived, what they succeesed in the past. Safranbolu was taken to the World Heritage List by UNESCO in 1994 and there are 1131 historical monuments well protected in Safranbolu.
At the OWHC Meeting in Rhodes in 2003, Safranbolu was selected as one of the best preserved cities among 20 cities in the World.
There are a lot of historical buildings in Turkey and some of them are scattered in another cities except for Safranbolu. The city of Safranbolu and its historical buildings, houses and culture are different. Safranbolu is very sumptuous with its historical houses and streets. You can feel history in Safranbolu.
Safranbolu is a treasure and most important example of preservation. It is like a time tunnel with its houses, fountains, castle, clock tower, mosques, inns, baths and bridges which have rich backgraund.
While you are walking on the streets, you can see historical houses, lean the old walls and drink water from old fountains.
Except for unigue historical buildings, Safranbolu has caves, canyons, plateaus, king graves, villages, grape and saffron gardens and delights. Safranbolu became important tourism centre.
We read history from books and see it in the museums. When you are in Safranbolu, you can feel, smell and see history. Would you like to look the history from this window opens from past to present?The Houses of Safranbolu and
Architectural Features of them
Safranbolu Çamlıca Mansion
Safranbolu Çamlıca Mansion is a family establishment set within a garden having a capacity of housing 35 people with 10 bedrooms and 27 beds. The house has 3 floors and on each floor there are 4 bedrooms. All rooms have traditional rounded windows and on each floor there is a balcony. The top floor has a terrace. Our service is based on traditional Turkish hospitality. The owners of Safranbolu Çamlıca Mansion are Celal and his wife Havva Özen. We share our home, the Safranbolu Çamlıca Mansion with our guests. Here is a place where one can enjoy the beauty of the seasons every day of the year. Especially in the spring time it is an absolute pleasure to walk underneath the pine trees, to have breakfast in the garden, to enjoy your afternoon tea or coffee and to take in the abundant peace and quiet.
Here you will find the life, love, peace and warm conversation of the Anatolian people and your opportunity to be a part of it. We may not be able to provide you with the luxury of a Five Star Hotel but you can be sure that we will do our very best to ensure that you are comfortable and content. For example we do not have a gym but we have paths in the forest where you can walk in safety, take photographs and enjoy the scent of oreganos.
We do not have open buffet breakfast but we will provide you with a rich home made breakfast with regional specialty pastries, natural village cheese, stuffed vine leaves, eggs and home made jams made by Havva from fruits picked from our own garden. With this breakfast you can start your day with a boost of positive energy and continue to fill yourself up with the wonderful energy of life with the clean and oxygen rich air of the forest. If you like you can relax in the terrace amid the songs of the nightingales, enjoy the experience of eating the fruits you yourself have just picked from the trees or have a barbeque in the garden.
A holiday where you will rediscover yourself and be filled with peace is waiting for you at
Contact Details Address: Bağlarbaşı Mah. Mencilis Mağara sok. No:115
Değirmenbaşı, Safranbolu/Karabük - 78600
Tel: +90 370 712 1984
Fax: +90 370 712 1984
Gsm: +90 533 418 7974
E-mail: info@safranbolucamlica.com
Msn: camlicakonagi@hotmail.com
Safranbolu'da Görülebilecek Yerler:
Tarihi Çarşı
Semerciler çarşısı
Demirciler çarşısı
Kaymakamlar Gezi Evi
Hıdırlık Tepesinden Bakış
Manifaturacılar çarşısı
Kileciler Gezi Evi
Semerciler, Demirciler çarşısı
Cinci Hanı
Köprülü Mehmet Paşa Camisi ve Güneş Saati
Yemeniciler Arastası
Kale
Eski Hükümet Konağı
Saat Kulesi
Yörük Köyü
Sipahioğlu Konağı
Çamaşırhane
Dipsiz Göl Bağlar Bölgesinde;
İncekaya Su Kemeri
Değirmenbaşı Su değirmeni
Bulak (Mencilis) Mağarası
Emir Hocazade Ahmet Beyler Evi
İncekaya Su Kemeri
Tokatlı Kanyonu
SAFRANBOLU CAMLICA KONAGI 2 - CAN AKIN
The cities show us that how a nation lived, what they succeesed in the past. Safranbolu was taken to the World Heritage List by UNESCO in 1994 and there are 1131 historical monuments well protected in Safranbolu. At the OWHC Meeting in Rhodes in 2003, Safranbolu was selected as one of the best preserved cities among 20 cities in the World. There are a lot of historical buildings in Turkey and some of them are scattered in another cities except for Safranbolu. The city of Safranbolu and its historical buildings, houses and culture are different. Safranbolu is very sumptuous with its historical houses and streets. You can feel history in Safranbolu. Safranbolu is a treasure and most important example of preservation. It is like a time tunnel with its houses, fountains, castle, clock tower, mosques, inns, baths and bridges which have rich backgraund. While you are walking on the streets, you can see historical houses, lean the old walls and drink water from old fountains. Except for unigue historical buildings, Safranbolu has caves, canyons, plateaus, king graves, villages, grape and saffron gardens and delights. Safranbolu became important tourism centre. We read history from books and see it in the museums. When you are in Safranbolu, you can feel, smell and see history. Would you like to look the history from this window opens from past to present?The Houses of Safranbolu and
Architectural Features of them
Safranbolu Çamlıca Mansion
Safranbolu Çamlıca Mansion is a family establishment set within a garden having a capacity of housing 35 people with 10 bedrooms and 27 beds. The house has 3 floors and on each floor there are 4 bedrooms. All rooms have traditional rounded windows and on each floor there is a balcony. The top floor has a terrace. Our service is based on traditional Turkish hospitality. The owners of Safranbolu Çamlıca Mansion are Celal and his wife Havva Özen. We share our home, the Safranbolu Çamlıca Mansion with our guests. Here is a place where one can enjoy the beauty of the seasons every day of the year. Especially in the spring time it is an absolute pleasure to walk underneath the pine trees, to have breakfast in the garden, to enjoy your afternoon tea or coffee and to take in the abundant peace and quiet.
Here you will find the life, love, peace and warm conversation of the Anatolian people and your opportunity to be a part of it. We may not be able to provide you with the luxury of a Five Star Hotel but you can be sure that we will do our very best to ensure that you are comfortable and content. For example we do not have a gym but we have paths in the forest where you can walk in safety, take photographs and enjoy the scent of oreganos.
We do not have open buffet breakfast but we will provide you with a rich home made breakfast with regional specialty pastries, natural village cheese, stuffed vine leaves, eggs and home made jams made by Havva from fruits picked from our own garden. With this breakfast you can start your day with a boost of positive energy and continue to fill yourself up with the wonderful energy of life with the clean and oxygen rich air of the forest. If you like you can relax in the terrace amid the songs of the nightingales, enjoy the experience of eating the fruits you yourself have just picked from the trees or have a barbeque in the garden.
A holiday where you will rediscover yourself and be filled with peace is waiting for you at
Contact Details Address: Bağlarbaşı Mah. Mencilis Mağara sok. No:115
Değirmenbaşı, Safranbolu/Karabük - 78600
Tel: +90 370 712 1984
Fax: +90 370 712 1984
Gsm: +90 533 418 7974
E-mail: info@safranbolucamlica.com
Msn: camlicakonagi@hotmail.com
Safranbolu'da Görülebilecek Yerler:
Tarihi Çarşı
Semerciler çarşısı
Demirciler çarşısı
Kaymakamlar Gezi Evi
Hıdırlık Tepesinden Bakış
Manifaturacılar çarşısı
Kileciler Gezi Evi
Semerciler, Demirciler çarşısı
Cinci Hanı
Köprülü Mehmet Paşa Camisi ve Güneş Saati
Yemeniciler Arastası
Kale
Eski Hükümet Konağı
Saat Kulesi
Yörük Köyü
Sipahioğlu Konağı
Çamaşırhane
Dipsiz Göl Bağlar Bölgesinde;
İncekaya Su Kemeri
Değirmenbaşı Su değirmeni
Bulak (Mencilis) Mağarası
Emir Hocazade Ahmet Beyler Evi
İncekaya Su Kemeri
Tokatlı Kanyonu
SAFRANBOLU CAMLICA KONAGI 3 - CAN AKIN
The cities show us that how a nation lived, what they succeesed in the past. Safranbolu was taken to the World Heritage List by UNESCO in 1994 and there are 1131 historical monuments well protected in Safranbolu. At the OWHC Meeting in Rhodes in 2003, Safranbolu was selected as one of the best preserved cities among 20 cities in the World. There are a lot of historical buildings in Turkey and some of them are scattered in another cities except for Safranbolu. The city of Safranbolu and its historical buildings, houses and culture are different. Safranbolu is very sumptuous with its historical houses and streets. You can feel history in Safranbolu. Safranbolu is a treasure and most important example of preservation. It is like a time tunnel with its houses, fountains, castle, clock tower, mosques, inns, baths and bridges which have rich backgraund. While you are walking on the streets, you can see historical houses, lean the old walls and drink water from old fountains. Except for unigue historical buildings, Safranbolu has caves, canyons, plateaus, king graves, villages, grape and saffron gardens and delights. Safranbolu became important tourism centre. We read history from books and see it in the museums. When you are in Safranbolu, you can feel, smell and see history. Would you like to look the history from this window opens from past to present?The Houses of Safranbolu and
Architectural Features of them
Safranbolu Çamlıca Mansion
Safranbolu Çamlıca Mansion is a family establishment set within a garden having a capacity of housing 35 people with 10 bedrooms and 27 beds. The house has 3 floors and on each floor there are 4 bedrooms. All rooms have traditional rounded windows and on each floor there is a balcony. The top floor has a terrace. Our service is based on traditional Turkish hospitality. The owners of Safranbolu Çamlıca Mansion are Celal and his wife Havva Özen. We share our home, the Safranbolu Çamlıca Mansion with our guests. Here is a place where one can enjoy the beauty of the seasons every day of the year. Especially in the spring time it is an absolute pleasure to walk underneath the pine trees, to have breakfast in the garden, to enjoy your afternoon tea or coffee and to take in the abundant peace and quiet.
Here you will find the life, love, peace and warm conversation of the Anatolian people and your opportunity to be a part of it. We may not be able to provide you with the luxury of a Five Star Hotel but you can be sure that we will do our very best to ensure that you are comfortable and content. For example we do not have a gym but we have paths in the forest where you can walk in safety, take photographs and enjoy the scent of oreganos.
We do not have open buffet breakfast but we will provide you with a rich home made breakfast with regional specialty pastries, natural village cheese, stuffed vine leaves, eggs and home made jams made by Havva from fruits picked from our own garden. With this breakfast you can start your day with a boost of positive energy and continue to fill yourself up with the wonderful energy of life with the clean and oxygen rich air of the forest. If you like you can relax in the terrace amid the songs of the nightingales, enjoy the experience of eating the fruits you yourself have just picked from the trees or have a barbeque in the garden.
A holiday where you will rediscover yourself and be filled with peace is waiting for you at
Contact Details Address: Bağlarbaşı Mah. Mencilis Mağara sok. No:115
Değirmenbaşı, Safranbolu/Karabük - 78600
Tel: +90 370 712 1984
Fax: +90 370 712 1984
Gsm: +90 533 418 7974
E-mail: info@safranbolucamlica.com
Msn: camlicakonagi@hotmail.com
Safranbolu'da Görülebilecek Yerler:
Tarihi Çarşı
Semerciler çarşısı
Demirciler çarşısı
Kaymakamlar Gezi Evi
Hıdırlık Tepesinden Bakış
Manifaturacılar çarşısı
Kileciler Gezi Evi
Semerciler, Demirciler çarşısı
Cinci Hanı
Köprülü Mehmet Paşa Camisi ve Güneş Saati
Yemeniciler Arastası
Kale
Eski Hükümet Konağı
Saat Kulesi
Yörük Köyü
Sipahioğlu Konağı
Çamaşırhane
Dipsiz Göl Bağlar Bölgesinde;
İncekaya Su Kemeri
Değirmenbaşı Su değirmeni
Bulak (Mencilis) Mağarası
Emir Hocazade Ahmet Beyler Evi
İncekaya Su Kemeri
Tokatlı Kanyonu
Safranbolu nun Geleceğini İnşaa Etmek İçin Yeniden Adayım
Başkan Aksoy Dunya Miras Şehri, Osmanlının Parmakizi Safranbolu'da Gelecegi İnşaa Etmek Için Bir Beş Yıl Daha Göreve Talibim dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy Ak Parti İlçe Başkanlığı Binasında Karabük ve Safranbolu Basını ve vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği Adaylık başvurusu sonrasında yaptığı basın toplantısında Geçtiğimizdönem Safranboluyu daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için var gücümüzle mesai gözetmeden 7/24 çalıştık ve bunu başardık. 2009 Mart seçimleri öncesi halkimiza verdiğimiz sözleri fazlasiyla gerceklestirdik. Bu gün artık Safranbolumuz havası temiz, suyu temiz, altyapısını, yollarını tamamlamış, parklarını, sosyal alanlarını kurmuş bir şehir haline geldi. Araç gereciyle, hizmet binalarıyla, personeli ve mali kaynaklarıyla, kendinden beklenilen tüm hizmetleri yerine getirmeye muktedir bir belediye teşkilatı kurduk dedi.
Dürüstlüğün bir erdem değil olmazsa olmaz bir vasıf sayan, köklerimizde şehrin en emini olarak kabul edilen şahsı olmayı, çocukla çocuk, yaşlı ile yaşlı olmaya, kimsesizlerin kimi, engellilerin Necdet Abisi olmaya çalıştığını dile getiren Başkan Aksoy konuşmasına şöyle devam etti; Ben değil biz düşüncesiyle çıktığımız bu yolda yaptığımız her hizmette hemşerilerimizin fikirlerine değer vererek hareket ettik, UNESCO, Dünya Miras Alanları, Avrupa Konseyi gibi uluslar arasi kuruluşlar, Başbakanlık, Bakanlıklar ve tüm kamu kurum ve kuruluslar ile sivil toplum kuruluslarıyla iş birliği içinde kararlar aldık ve yine sizlerle birlikte uyguladık. Kısacası bu dönemde Safranbolu'muzda yaşayan hemsehrilerimizi bu şehirde mutlu kılmayı hedefledik ve bunu başardığımıza inanıyorum. Sabah evden çıktığında artik insanlarımızın yüzü gülüyor. Önümüzdeki dönemde dünyada en çok bilinen şehirlerden biri olan Safranbolumuzu; turizm alanında da dünyanın sayılı sehirlerinden biri haline getirmek, nitelikli turizm yaparak, korumacılığı turizm ile finanse eden bir şehir ortaya çıkarmak için tekrar göreve talibiz. Turizm değerlerini artırarak hemşerilerimizin turizm pastasından daha fazla pay almasını temin etmek, sehrimizi bu yolla kalkındırarak istihdamı artirmak, Karabük Üniversitemizin şehrimize olan katkılarını dikkate alarak sehrin sosyal, mimari ve ekonomik yapılanmasını buna göre oluşturmak, tarımda endemik ürünlerini tesvik ederek kentimize gelen misafirlerine ulaştırmak için yeni dönemde tekrar göreve talibiz.
İlk beş yılda yaptıklarımızı referans göstererek, öncelikle kalan eksikliklerimizi gidermek, edindiğimiz tecrübelerle de yukarıda saydığımız hedefleri gerçekleştirmek için tekrar hizmete talibiz. Kısacası gelecekte bu şehirde yasayacak olanların yani çocuklarımızın mutluluğunu temin etmek icin tekrar hizmetinize talibiz.
Başkan Aksoy Konuşmasının sonunda Türkiye'mizi son 10 yılda başarıdan başarıya koşturan, duble yollarla kentleri birbirine bağlayan, okullarıyla, hastaneleriyle, üniversiteleri, havalimanları, hızlı trenleriyle kısacası ülke genelindeki temel altyapıları tamamlayan, dünyada en büyük ekonomiye sahip 16. ülke haline gelmis olmamızın mimari, Ak Partimizden tekrar göreve talibiz. Zalime One minutes diyerek mazlumun yanında olan, milletinin hizmetinde gece gündüz demeden dünya genelinde çalışan, gittiği ülkelerde adeta yerli siyasetcilerden daha fazla sempati toplayan, eski mesai arkadaşım, Genel Baskanim ve Başbakanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaninda tekrar hizmete talibiz.
Büyüklüğün ve azametin yegane sahibi, yaşatan ve öldüren, ol deyince alemleri yaratan, geçmişin ve geleceğin sahibi yüceler yücesi Ulu Allah (cc) hakkimizda hayırlı olani nasip eylesin, hakkimizda hayırlı olana da gönlümüzu razı eylesin.
Başkan Aksoy konuşmanın sonunda Aday Adaylığı başvurusunu Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Güneş'e verdi.
Safranbolu'yu Geziyoruz Bölüm 3 (İzzet Paşa Cami, Demirciler Çarşısı, Arasta Çarşısı)
Ben Emre Altınay, bugün sizlere beraber Safranbolu'yu Geziyoruz. Arkadaşlar bu bölüm de İzzet Paşa Cami, Hediyeli Eşyalar, Demirciler Çarşısı, Saraçoğlu Kahve Evi, Arasta Çarşısı bulunmaktadır.
➤Safranbolu'yu Geziyoruz... İlk Bölümü İzlemek İsterseniz:
➤Safranbolu'yu Geziyoruz... İkinci Bölümü İzlemek İsterseniz:
➤İlk Videomuzu İzlemek İsterseniz:
➤Instagram:
➤Blog:
Mail: emre432altinay@gmail.com
Merhaba Ben Emre Altınay! Youtube kanalımda birbirinden komik, eğlenceli, seyahat, blog hakkında bilgiler, gıda ürünleri, pasta ve kek tarifler ve hayatımı paylaştığım vloglar/videolar üretmeye çalışacağım. Umarım sizleri eğlendirebiliriz. Yeni gelecek olan videolarımı kaçırmamak için abone olmayı unutmayın!
KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA TÜRBESİ ( Vezir-i Azam Sadrazam IV. Murat )
Köprülü Mehmed Paşa, 1583 yılında Samsun'un Vezirköprü beldesinde doğdu. İstanbul'a getirildikten sonra Enderun'da yetiştirilerek sarayda vazifelendirildi. IV. Murat döneminde Hazine-i Amire'de görevlendirildikten sonra taşradaki süvari bölüklerinden birine gönderildi. Bu dönemde Amasya'ya bağlı Köprü'de (Vezirköprü) Ayşe Hanım'la evlendi. Burada bulunması nedeniyle ''Köprülü'' olarak anılmaya başladı. Hüsrev Paşa sadrazamlığa getirilince onun hazinedarı oldu.
Hüsrev Paşa'nın öldürülmesinden sonra kısa bir süre Amasya Sancak Beyliği yaptı. Daha sonra İstanbul'a dönen Mehmet Paşa, Tophane Nazırlığı'nda sipahilik ve silahdar ağalıkları görevlerinde bulundu. Çorum Sancak Beyi iken Bağdat Seferi'ne katıldı.
Kemankeş Kara Mustafa Paşa'nın sadaretinde (başbakanlığında) rikab-ı hümayun (sadaret kaymakamı) kapıcılar kethüdası (kahya) ve mirahur (saray ahırları yöneticisi) oldu. Daha sonra yeniden Amasya Sancak Beyliği'ne getirildi. Bu dönemde Vezir-i Azam Sultanzade Mehmet Paşa tarafından kendisine vezirlik verilerek Trabzon Valiliği'ne gönderildi. 1547 yılında Şam mütesellimi (vali vekili) oldu. Varvar Ali Paşa'nın isyanı üzerine Karaman Beylerbeyi olarak isyanı bastırmakla görevlendirildi.
Çankırı yöresinde Ali Paşa'ya yenilerek esir düştüyse de İpşir Mustafa Paşa tarafından kurtarıldı. Ertesi yıl Katırcıoğlu Mehmed'in üzerine gönderildi. Mehmed'i af dilemeye razı ederek olası bir savaşı önledi.
Daha sonra bir süre Köprü kasabasına çekilerek burada yaşadı. İpşir Mustafa Paşa'nın sadaret makamına gelişi üzerine Trablusşam eyaleti kendisine verildi. Fakat buraya gitmeden görevi elinden alındığı için yeniden Köprü kasabasına döndü. Bu dönemde Valide Turhan Sultan'ın kethüdası olan Mimar Kasım Ağa, Köprülü'yü sadaret makamına aday göstererek kubbe vezirliğine tayin etti. 5 Eylül 1657 tarihinde Boynueğri Mehmet Paşa'nın yerine sadaret makamına getirildi. Köprülü Mehmed Paşa bu vazifeyi bazı şartlar ve yetkiler alarak kabul etti.
Köprülü ilk iş olarak Osmanlı topraklarında dini tartışmalar nedeniyle ortaya çıkan karışıklığa müdahale ederek olayın elebaşlarını cezalandırdı. İstanbul'da fesat çıkaran sipahi zorbaları dağıttı ve Venedikler'in eline geçmiş olan Bozcaada ile Limni'yi geri aldı. Bunun yanında Çanakkale Boğazı'nın güvenliğini sağladı.
Bu dönemde Erdel Beyi II. Rakoczy György, kendisini itaate davet eden fermanı dinlemeyip Lehistan'a saldırdıysa da Kırım kuvvetlerine yenilerek dönmek zorunda kaldı. Köprülü Mehmet Paşa, Haziran 1658'de Erdel Beyi'nin üzerine sefere çıktı. Osmanlı ordusu Belgrad üzerinden Yanova'ya yürüyerek bu kenti ele geçirdi. Ancak Rakoczy yakalanamadı.
Köprülü, Abaza Hasan Paşa'yı Anadolu'da çıkardığı karışıklıklar nedeniyle Diyarbekir'den Halep Valiliği'ne atadı. Abaza Halep'e gitmediği gibi davet edildiği Erdel Seferi'ne de katılmadı. Köprülü'nün hışmından korkup kaçan birçok üst rütbeli devlet adamının Abaza'nın yanına gitmesinin bu olayda rolü büyük olmuştur. Abaza Hasan Paşa ve yanındakiler Köprülü Mehmed Paşa'yı görevinden aldırabileceklerini düşünüp çeşitli baskılarda bulundularsa da bunu başaramadılar.
Köprülü Edirne'ye gelip padişahın huzurunda ayak divanına katıldı. Şeyhülislam'dan fetva alınarak Diyarbekir Beylerbeyi Murtaza Paşa'nın emrinde bir kuvvetin Celaliler üzerine gönderilmesine kadar verildi. Bu arada Abaza Hasan Paşa Köprülü'ye bir suikast düzenlediyse de başarılı olamadı. Abaza kışlamak için önce Antep'e gitti. Fakat burada baskı ve erzak kıtlığı nedeniyle fazla tutunamayıp Halep'e çekildi.
Burada Köprülü Mehmet Paşa'ya muhalif kişilerin bulunduğu halde bir tertip sonucu yakalanarak idam edildi. Böylece Köprülü önemli muhalifleri ortadan kaldırarak düzeni yeniden sağladı. Ayrıca isyanı destekleyen Şam'daki Yerli Kulu teşkilatını ağır bir şekilde cezalandırıp buraya yeniçeri birlikleri gönderdi. Daha sonra Anadolu'da Celali ve tüfek teftişi başlattı. Teftişte binlerce kişi ölümle cezalandırılarak halktan 80.000 kadar tüfek toplandı.
Anadolu'da istikrarın sağlanması üzerine padişahla birlikte Temmuz 1659'da Bursa gezisine çıktı. Rakoczy'nin yeniden Erdel Beyliği'ne tayini için Bursa'ya gelen Avusturya elçisinin istekleri kabul edilmedi.
Daha sonra Kaptan-ı Derya Köse Ali Paşa, Avusturya seferinde bulunmak üzerine serdar (komutan) olarak vazifelendirildi. Osmanlı'nın Erdel ve Eflak işleriyle meşgul olmasını fırsat bilen Venedik, 120 gemilik bir donanmayla Hanya önlerinde asker çıkardıysa da başarılı olamadı. Öte yandan Köprülü Mehmet Paşa yaşının ilerlemesinden dolayı hasta ve yorgundu. Bu nedenle padişaha yerine Fazıl Ahmed Paşa'yı getirmesini önerdi. IV. Mehmed bu öneriyi kabul etti.
Köprülü Mehmet Paşa, padişahla birlikte bulunduğu Edirne'de 1 Ekim 1661 tarihinde vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Çemberlitaş'a yaptırdığı külliyede toprağa verildi.
Adres: Divan Yolu Fatih - Çemberlitaş / İstanbul
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Yer Alan 'Safranbolu'
Türkiye’den UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi’nde yer alan alanlar içerisinde “Safranbolu Şehri” adıyla bulunan kent ölçeğinde tek yer oma özelliği taşıyan Safranbolu, Osmanlı kent kültürünün İstanbul dışında en büyük yaşamsal imgesinin olduğu yer olarak da öne çıkıyor.
“Osmanlı’nın parmak izi”, “korumanın başkenti”, “kendini koruyan kent” ve “açık hava müzesi” unvanlarıyla anılan tarihi ilçe, adını da bölgede yetişen “safran” çiçeğinden alıyor.
Kazasker Cinci Hoca, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa, Köprülü Mehmet Paşa, Kaptan-ı Derya Salih Paşa gibi isimlerin Osmanlı Sarayı ile yakın ilişkiler kurulmasını sağlamasıyla, ilçede birçok ihtişamlı yapılar inşa edildi.
İlçede Kazasker Cinci Hoca tarafından yaptırılan Cinci Hanı ve Hamamı, İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami ve Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa, Mehmet Ağa, Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi camileri, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı, çeşmeler, arastalar ve köprüler, yıllardır hizmet verirken, yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.
3000 yıllık geçmiş
Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunan tarihi Safranbolu’nun bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yıllarına kadar gidiyor. Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği süren bölge, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar arasında el değiştirdiği gibi Türklerle Bizanslılar, Türk beylikleri ile Osmanlılar arasında da el değiştirmişti.
Safranbolu Kalesi’nin bugünkü Kent Tarihi Müzesi’nin bulunduğu tepe ise Türklerin kesin egemenliğine Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın oğlu Melik Muhiddin Mesut tarafından 1196 yılında geçtiği biliniyor.
Ziyaretçi sayısı her yıl artıyor
Osmanlı kent kültürünün en önemli yerlerinin başında gelen Safranbolu, geçen yıl 1 milyon 260 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.
Dünyanın 80 ülkesinden ziyaretçi ağırlayan tarihi ilçe en çok ziyaretçiyi; Çin, Tayvan, Kore, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinden ağırlıyor.
Safranbolu bu yılın ilk 8 ayında 220 bin yerli ve yabancı konaklamalı turist ağırlarken, ilçeyi 27 bin Çinli, 21 bin Tayvanlı turist ziyaret etti. Safranbolu 8 ayda; Çin, Tayvan, Japonya, Malezya, Amerika, Güney Kore, İtalya, Suudi Arabistan, Almanya ve Tayland başta olmak üzere 76 ülkeden misafir ağırlarken, ilçeyi ilk 8 ayda günü birlik 900 bin kişi ziyaret etti.
Kent üzerine araştırmalar yapan ve kitapları bulunan araştırmacı yazar Aytekin Kuş, ilçenin kent ölçeğinde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan tek yer olduğunu söyledi.
Kuş, dünya markası olmasının kente birçok kazanım getirdiğini, Safranbolu’nun dünya çapında tanınan, yurt içinden ve yurt dışından konukların gelebildiği, gezdiği ve Osmanlı-Türk yaşamının en güzel ayrıntılarıyla gözlemlediği bir yer olduğunu belirtti.
Aytekin Kuş, Bir şehrin bütün varlıkları başka ülkelere başka medeniyetlere ait olsa da toprağın son sahibi olarak bizlere emanet edilmiştir. O nedenle Safranbolu’ya geldiğinizde daha önceki dönemlere ilişkin 24’e yakın tümülüs, mezar alınlıkları görebilirsiniz. Roma ve Bizans dönemine ilişki kaya mezarları ve diğer yapıları görebilirsiniz. Yakın zaman içerisinde de yine Türkleri buraya gelmeden önce var olan bazı yapılar var. Bunların bir tanesi Gazi Süleyman Paşa diye isimlendirdiğimiz Eski Cami onu bir kiliseden dönüştüğü söylenegelir. Yine Bizans dönemine ait Ayestefenos Kilisesi var. Diğerlerin hepsi Osmanlı kültürüne ilişkin eserler. Bu nedenle bir açık hava müzesi olarak Safranbolu’yu söyleyebiliriz. Özelikle 16, 17, 18, 19 ve 20. yüz yılı burada görebilirsiniz diye konuştu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Güncel Haber Ailemize katılarak bize destek olabilir ve yeni gelişmelerden en hızlı şekilde haberdar olabilirsiniz.
Aramıza Hoş geldiniz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BATI KARADENİZ TURU 2.KISIM/SAFRANBOLU/SİPAHİOĞLU KONAĞI/KAYMAKAMLAR EVİ/ #safranbolu #batıkaradeniz
Batı karadeniz turumuzun 2.kısmı videodadır.Yorum ve sorularınızı aşağıya birakabilirsiniz.Kanalıma abone olmayı unutmayın ????
#batıkaradeniz #safranbolu #sipahioğlukonağı #leylagencer #cemilipekçi #karabük #amasra #bartın #safranboluevleri #safran