Kortrijk 1302
For the 2012 National Heritage Day, TinkerTouch developed an interactive application with the theme Heroes of Kortrijk 1302.This multi-touch application allows visitors to learn more and share information about heroes of 1302 (The Battle of Kortrijk -- Battle of the Gulden Spurs -- AD 1302) in a playful and interactive way.
Kortrijk: 1302
Guldensporenslag
Halloween in het museum Kortrijk 1302
Tijdens de herfstvakantie haalt het museum Kortrijk
1302 de spoken van de zolder. Bebloede lijken
na de Brugse Metten, de vervloekte koningen en
allerhande middeleeuwse folterpraktijken laten
je sidderen en beven. Wie durft het knekelhuis
binnengaan? Verzamel de delen van een amulet
om jezelf te beveiligen. 1302 staat garant voor een
historisch en educatief verantwoorde Halloween.
Voor kinderen van 7 tot 77 jaar.
31 oktober tot 8 november 2009
Elke dag (behalve op maandag) van 10u tot 17u
Inbegrepen in de normale toegangsprijs
Gratis op 1 november 2009 (MuZeumZondag)
Museum Kortrijk 1302 | Begijnhofpark | Kortrijk
kortrijk1302.be
056 27 78 50 | kortrijk1302@kortrijk.be
v.u.: Christine Depuydt | Broelkaai 4 | 8500 Kortrijk | vormgeving
MuZeum Zondagen Kortrijk 1302
MuZeum Zondagen
Elke eerste zondag van de maand openen het Broelmuseum, het Vlasmuseum en het museum Kortrijk 1302 gratis de deuren voor alle geïnteresseerde bezoekers.
Als toemaatje kan je in één van de drie musea genieten van een extraatje... In 2008 verrasten we onze bezoekers met de taferelen spreken en de vlasmarkt. Iedere keer goed voor meer dan 500 bezoekers. Ook in 2009 zetten we ons beste beentje voor:
01/03/09 Uit de winterslaap Ontdek het werk dat de museummedewerkers verrichtten in de winter. Er zijn demonstraties van de oud-vlassers!
07/06/09 Gratis gidsdag Jouw kans om als individuele bezoeker een gratis rondleiding te krijgen in het Vlasmuseum en de tentoonstelling Vlasparlee.
04/10/09 Open Bedrijvendag Vlas is geen dode materie. Dit bewijzen we door op deze muzeumzondag samen te werken met een hedendaags vlasbedrijf.
06/12/09 Schoorstenenfestijn De sint is langsgeweest in het vlasmeseum
Kortrijk bruisende stad 3
Kortrijk, Woelige stad 1580-1680!
De periode van de godsdienstoorlogen en de contrareformatie is een woelige tijd. Ook voor de stad Kortrijk. Rond dit thema werd een tijdelijke tentoonstelling ontwikkeld.
Andersdenkenden en heksen riskeerden de brandstapel. Er heerste hongersnood en pest. Militaire acties volgden elkaar in snel tempo op. Toch rezen tussen 1580 en 1680 talrijke nieuwe gebouwen uit de grond. Daarnaast werden er prachtige kunstwerken gemaakt en leverden de wevers schitterende linnen damasten af.
Na het bezoek aan 'Kortrijk, Woelige Stad' kan je ook door de opstelling van Kortrijk 1302 stappen.
Je kan nadien geheel vrijblijvend de stad in trekken met in je ene hand de brochure en in je andere hand een gedetailleerde stadskaart van Kortrijk, anno 1641!
Toerisme Kortrijk
Kortrijk...
Dé centrumstad van de Leiestreek...
Dé Groeningestad, een titel ontleend aan de Guldensporenslag op 11 juli 1302...
Dé stad van Innovatie, Creatie en Design. Om maar enkele voorbeelden te geven: de Budatoren, de Skatebowl en de Groeningebrug...
Dé stad waar je de ruwe middeleeuwen kunt inademen met een bezoekje aan de stoere Broeltorens. Bekijk de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Maartenskerk...
Dé stad waar het gezellig winkelen is...
Dé stad die je laat genieten van de erfenissen uit het verleden met uniek UNESCO-werelderfgoed: het stemmige Begijnhof en het charmante Belfort op de Grote Markt...
Dé cultuurstad met een prachtig gerenoveerde schouwburg, een kunstencentrum, een concertclub en goed uitgeruste ontmoetingscentra...
Dé stad aan de Leie met zijn historisch wereldfaam als centrum van het vlas...
Dé stad...
Kom en beleef Kortrijk !
Realisatie: M-production (Marc Desmet)
Premièrereeks vlastheater in Kortrijk
Ik ben geboren in een vlasveld. Letterlijk.
Mijn moeder bracht vader bier op het veld.
En daar... midden in het veld... de weeën.
Ik heb dat vlasveld nooit willen verkopen.
Tot ik onteigend werd.
God was afwezig die dag, denk ik.
De voorbije jaren zijn heel wat getuigenissen verzameld over ons vlasverleden. Een rondreizende tentoonstelling en een DVD brachten een aantal van deze verhalen naar buiten onder de titel 'Vlasparlee'. Vanuit verschillende hoeken groeide het idee om het verzamelde materiaal te bewerken tot een theatervoorstelling. Toneelauteur Paul Pourveur schreef een tekst 'uit het leven gegrepen'. Een ploeg enthousiaste vrijwilligers, oud-vlassers en amateurtoneelspelers gaat hiermee aan de slag met de bedoeling een authentiek en doorleefd stuk op de planken te brengen. Het resultaat wordt ongetwijfeld een creatie recht uit het hart van onze vlasregio.
'Verhalen uit het achterland' is een project van de Figuranten in Menen, de provincie West-Vlaanderen, Overleg Cultuur Regio Kortrijk, Erfgoedcel Kortrijk, Erfgoedcel TERF en het Vlasmuseum.
Reservatie vanaf 14 november 2011: Uitwinkel - 056 23 98 55
vrijdag 16 december 2011 om 20.15 uur - zaterdag 17 december 2011 om 20.15 uur - zondag 18 december om 14 uur | Nieuw Vlasmuseum | € 5,00
Vrouwen van Vlaanderen Kortrijk
Wie historische romans verslindt of houdt van een goed verhaal met intriges en spanning, vindt zeker zijn gading in Vrouwen van Vlaanderen, een drieledige tentoonstelling over de geschiedenis van Vlaanderen met zijn vrouwen in de onbetwistbare hoofdrollen. De expo loopt van 15 mei tot en met 13 september op drie verschillende locaties, waaronder ook Kortrijk.
Saaie materie, denk je? Dit beeld zal je ongetwijfeld bijstellen als je het leven van zusjes Johanna en Margareta van Constantinopel, Filippina van Dampierrre en Margareta van Brabant van nabij bekijkt. Deze adellijke dames drukten elk op hun manier een stempel op de Vlaamse geschiedenis die vooral een mannenzaak was. Geschiedenisboeken schrijven over veldslagen, opstanden, politiek,... . Uitzonderlijk komen er bewindsvrouwen aan bod. Over al die andere rollen die de dames op zich namen, vermelden de auteurs weinig of niets. De expo Vrouwen van Vlaanderen brengt daar vanaf deze maand verandering in.
Voor en achter de schermen
De gravinnen en de dochters van de graven van Vlaanderen kan je niet wegdenken in de bewogen evolutie van Vlaanderen. Van de 9e tot de vroege 16e eeuw traden sommige dames prominent op de voorgrond en bestuurden het graafschap Vlaanderen als echte vorstinnen. Anderen waren achter de schermen actief: als strategische pionnen op het politieke toneel , als begeerde bruiden en voortzetters van de bloedlijn of als scherprechters in conflicten. Enkelen wierpen zich op als voorvechters van cultuur en religie.
75 jaar vrouwelijk bestuur
De tentoonstelling Vrouwen van Vlaanderen vindt op drie verschillende locaties plaats die chronologisch op elkaar volgen: het kasteel van Rumbeke (9e eeuw tot circa 1200), het Museum Kortrijk 1302 en de Kortrijkse Gravenkapel (circa 1200 tot circa 1380) en het kasteel van Male bij Brugge (circa 1340 tot circa 1529).
Kortrijk focust op de 13e eeuw, in het graafschap Vlaanderen dé vrouweneeuw bij uitstek met ongeveer 75 jaar vrouwelijk bestuur. Museum Kortrijk 1302 schetst aan de hand van voorwerpen, een tijdslijn en afbeeldingen het leven van Johanna van Constantinopel, Margareta van Constantinopel, Filippina van Dampierre en Margareta van Brabant. De dames komen op een bepaald scharniermoment van hun leven aan het woord. Foto's van Lieve Blancquaert zorgen voor een sfeervolle omkadering. In de Gravenkapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk kan je de portrettengalerij van de Vlaamse gravinnen bewonderen.
In de rand van Vrouwen van Vlaanderen kan je allerhande activiteiten meepikken zoals de wandelingen Vrouwengeheimen en In het spoor van vrouwen, lezingen, een middeleeuwse picknick,.... Je verneemt er meer over op de website en de folder van de tentoonstelling en bij Toerisme Kortrijk.
Museum Kortrijk 1302 | Begijnhofpark / Houtmarkt, 8500 Kortrijk | 056 27 78 50 | kortrijk1302@kortrijk.be | |
Zomerbraderie in Kortrijk 2013
Op 21, 22 en 23 juni verwelkomen we de Kortrijkse braderie en alle koopjeslustigen in onze binnenstad! Shoppingplezier, animatie, terrasjes doen,... het Kortrijkse zomershoppen gaat van start met een driedaagse braderie in het stadscentrum. De Kortrijkse handelaars je met live muziek, animatie, terrasjes, ... en natuurlijk duizenden interessante koopjes!
Daarna starten op 1 juli de solden, waarbij verschillende handelaars in de binnenstad hun deuren openhouden op zondag 7 juli! En vergeet de leuke zomermarktjes niet! Op 11&18 juli en 22&29 augustus op het Vandaeleplein!
Lees er binnenkort alles over via zomerinkortrijk.be.
De Guldensporenslag - 1302
Meester Tim verteld over de strijd tussen Frankrijk en Vlaanderen. Deze veldslag bij Kortrijk is tot op de dag van vandaag zeer belangrijk in de tegenwoordige Vlaamse cultuur.
The Battle of the Golden Spurs 1302 AD
In the beginning of XIV century, oppressed Flemish lower class organised in guilds incite a revolt against French overlords. The inevitable encounter is going to trigger massive changes in medieval warfare.
Support BazBattles on Patreon:
BTS Prolog - Kevin MacLeod
Impact Allegretto - Kevin MacLeod
A Dream Within a Dream - Twin Musicom
All This Scoring Action - Kevin MacLeod
Impact Andante - Kevin MacLeod
Instinct - Bensound
Thanks to my generous Patreon supporters: Daisho, Prince of Parthia, Admiralwaffles, Ed Nark.
MuZeum Zondagen Broelmuseum Kortrijk
Elke eerste zondag van de maand openen het Broelmuseum, het Vlasmuseum en het museum Kortrijk 1302 gratis de deuren voor alle geïnteresseerde bezoekers. Als toemaatje kan je in één van de drie musea genieten van een extraatje... In 2008 verrasten we onze bezoekers met de taferelen spreken en de vlasmarkt. Iedere keer goed voor meer dan 500 bezoekers. Ook in 2009 zetten we ons beste beentje voor:
01/03/09 Uit de winterslaap Ontdek het werk dat de museummedewerkers verrichtten in de winter. Er zijn demonstraties van de oud-vlassers!
07/06/09 Gratis gidsdag Jouw kans om als individuele bezoeker een gratis rondleiding te krijgen in het Vlasmuseum en de tentoonstelling Vlasparlee.
04/10/09 Open Bedrijvendag Vlas is geen dode materie. Dit bewijzen we door op deze muzeumzondag samen te werken met een hedendaags vlasbedrijf.
06/12/09 Schoorstenenfestijn De sint is langsgeweest in het Vlasmuseum.
Kortrijk1302 - één dag zeven eeuwen
Kortrijk 1302 is plaats bij uitstek voor groot en klein om de Guldensporenslag te herbeleven. Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen, je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzegrote maquette. Verteller van dienst is Gilles li Muisit de oude abt van de abdij van Saint-Martin. Hij voert je terug naar het verleden en is je gids door zeven eeuwen geschiedenis van Vlaanderen. Als afsluiter kijk je naar een verrassende film over de traditievorming rond 11 juli.
Contact
Kortrijk 1302
Begijnhofpark - Houtmarkt ,
8500 Kortrijk
Tel: 056 27 78 50
kortrijk1302@kortrijk.be
Meer info
Nieuws van museum Kortrijk 1302
Krokuskriebels in Kortrijk 1302
Rechtzetting Stadskrant december 2011
Tentoonstelling Kortrijk, woelige stad 1580-1680
Kortrijk, woelige stad 1580 - 1680
Nieuwe cadeaubon in Kortrijk is vooruitstrevend
Actueel damast tafellinnen
Verjaardagsfeest in Kortrijk 1302 !!
Villa Vanthilt Kortrijk - Museum 1302
Tussenfilmpje Kortrijk: Museum 1302 - Big Dave Reniers
Villa Vanthilt - deMENSEN - één - vrt
Battle of Courtrai (1814)
Video Software we use:
Ad-free videos.
You can support us by purchasing something through our Amazon-Url, thanks :)
The Battle of Courtrai saw Johann von Thielmann's Kingdom of Saxony troops and a few Prussians encounter an Imperial French force under Nicolas Joseph Maison near Kortrijk .Believing the French to be outnumbered, Thielmann attacked only to find himself facing the bulk of Maison's I Corps.The War of the Sixth Coalition action ended in a rout of the Saxons, most of whom were under fire for the first time.Kortrijk is a city in Belgium southwest of Ghent.
---Image-Copyright-and-Permission---
About the author(s): NordNordWest
License: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 (CC BY-SA 3.0)
Author(s): NordNordWest (
---Image-Copyright-and-Permission---
This channel is dedicated to make Wikipedia, one of the biggest knowledge databases in the world available to people with limited vision.
Article available under a Creative Commons license
Image source in video
Midzomerrun Kortrijk
Als de nacht langzaam valt, trekt een kolonne van honderden lopers zich op 29 juni op gang langs een uniek parcours van 5 of 10km doorheen het mooie levendige stadscentrum van Kortrijk. Langs het parcours dompelt de Midzomerrun de deelnemers onder in een unieke sfeer waarin muziek, licht en een sportieve belevenis centraal staan.
Zowel de competitieve loper als de recreant kan genieten van een prachtig parcours langsheen de mooi verlichte leieboorden, gebouwen en pleintjes die de stad rijk zijn. Ook de toeschouwers kunnen op deze avond genieten van de vele terrasjes en de gezellige sfeer rond het parcours. Het parcours is zo gemaakt dat je op korte afstand de lopers kunt volgen.
Voor de eerste keer worden drie prachtige avondlopen (Kortrijk, Gent, Brugge) samengebracht in één welluidend criterium: de Midzomerrun die 'Sports for Unicef' steunt!
De Midzomerrun maakt deel uit van de Zatopek Urban Tour die enkele grote nationale en internationale runs overkoepelt. Door deze samenwerking kan Midzomerrun jou in de drie steden een prachtig spektakel aanbieden van een hoogstaand professioneel niveau.
Een professionele tijdsregistratie zorgt ervoor dat alle lopers realtime bij aankomst op de schermen hun tijd zullen zien en bij het intikken op de nieuwe app via de smartphone kunnen ze onmiddellijk hun tijd en de rangschikking zien en nadien een video downloaden om zichzelf over de finish te zien lopen.
Bij inschrijving (met korting indien inschrijven voor de drie steden) ontvangen de deelnemers een kwalitatieve runshirt, goodybag met giveaways, een professionele organisatie met bevoorradingen. Het gepersonliseerd startnummer (met jouw naam op) is een mooie herinnering.
Alle info vind je via midzomerrun.be. Je kan er ook inschrijven. Tot midden mei is dat aan een goedkoper tarief.
Bron: Midzomerrun
Kapel Onze-Lieve-Vrouwen Hospitaal Kortrijk