2300 Yıllık Ordu Kurul Kalesi UNESCO’ya Aday
Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne aday oldu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı tarafından Kurul Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için ilk başvurunun yapıldığını söyledi.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
2 bin 300 yıllık saklı tarih
Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan ve ilk olarak 8 yıl önce resmi kazı çalışmaları başlatılan Kurul Kalesi’nin, Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nden sonra, 2 bin 100 yıllık 3 büyük heykele daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıkınca, Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bugüne kadar, bir müzeyi doldurabilecek nitelikte 2 bin parça tarihi eser bulunan Kurul Kalesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Dış İşleri Bakanlığı ile temasa geçerek Kurul Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için başvuru yapılmasını istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun talimatıyla, Ordulu Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kurul Kalesi için Türkiye’nin müracaatını yaptı.
2 bin parça tarihi eser bulundu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’a destekleri için teşekkür eden Başkan Enver Yılmaz, “2016 yılında Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında Kurul Kalesi Bilimsel Kazı ve Çevre Düzenleme Çalışmalarına Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü imzaladık. 2 yıllık sürede 1 milyon 577 bin lira ödenekle çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlemesi için destek verdik. Ve bu sürede gördük ki, binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Kurul Kalesi’nden adeta tarih fışkırıyor. 2 yılda, Ana Tanrıça Kibele Heykeli’nin yanı sıra bulunan 2 bin parça tarihi eserin gün ışığına çıkarılması ne kadar doğru bir karar verdiğimizin de kanıtı oldu.” diye konuştu.
Başkan Yılmaz’dan Bakan Çavuşoğlu Ve Kıran’a teşekkür
Kurul Kalesi’nin M.Ö. 2. yüzyılda yaşamış olan Pontus kralı 6. Mitridat tarafından yaptırılmış, hem sivil yerleşim, hem de askeri faaliyetlerin gerçekleştirildiği çok fonksiyonlu bir kale olduğunu belirten Başkan Yılmaz, “Bu saklı tarihin ortaya çıkarılması için kalede, Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle, 25’i arkeolog 40 kişilik ekip kazı çalışmalarını sürdürüyor. Her geçen gün daha büyük eserlerin gün yüzüne çıkacağına inandığımız bu bölge için, Dışişleri Bakanlığımıza müracaatımızı yaptık. Dışişleri Bakanımız sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun talimatıyla, Ordulu Bakan Yardımcımız sayın Yavuz Selim Kıran, Kurul Kalesi için Türkiye’nin müracaatını yaptı. Kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki tarihi ve doğal güzelliklerin yer aldığı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 18 tescilli alan bulunuyor.
#haber #gündem #sondakika #news #haberler
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Kurul Kalesi - Ordu
Kibele heykelinin bulunduğu kale
Ordu'da 2300 Yıllık Kaleden Tarih Fışkırdı
Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nde Kibele Heykeli, Dionnysos ve Pan figürü ve keçi biçimli hayvan heykellerinin yanısıra yeni buluntular ortaya çıktı.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2010 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda geçen yıl 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu. Bu yıl sürdürülen kazılarda ise çocuk Dionysos, onu yetiştiren tanrı Pan figürü, yine Dionysos kültü ve tanrı Pan’la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar gün ışığına çıkarıldı.
İki ana tanrıça Kibele, bir şarap tanrısı Dionsysos heykeli daha bulundu
Kazılarda kamuoyuna duyurulmayan yeni buluntuların gün ışığına çıkarıldığı belirlendi. Buna göre kazılarda Kibele Heykeli'nin iki küçük benzer heykeli ile şarap tanrısı Dionysos’un yeni bir heykeli daha bulundu. Kazılarda tarihi kalenin kuzey teras kapısında bir Kibele Heykelciği ile kuzey yamacında bir tane daha Kibele heykelciği toprak altından çıkarıldı. Kuzey teras kapısında bulunan Kibele’nin kucağında 5 cm’lik bir adak sikkesi, kuzey teras kapısında bulunan Kibele’nin oturduğu tahtın sütun başları da gün ışığına kavuştu. Kalenin iç bölgesinde ise şarap tanrısı Dionysos’un boynuzlu yeni bir heykeli daha ortaya çıkarıldı.
Yapılan kazılarda ayrıca Apollon Heykeli, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa figürü, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından yapılan başı örtülü kadın kolyesi, balta, ok, mızrak uçları, pişmiş topraktan yapılmış kandil kapları, yine pişmiş topraktan yapılan testiler, kum taşı gülle ve sikkeler ortaya çıkarıldı. Bulunan eserler Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kitapçık halinde yayınlanarak kamuoyuna duyuruldu.
Roma’nın en zorlandığı kale
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Kurul Kalesi’nin Helenistik dönemin en güçlü alanlardan biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Şenyurt, Kurul Kalesi’nin en güçlü yerleşim evresinin M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm sürmüş Pontos kralı VI. Mithradates döneminde tarihlendiğini kaydetti. Bazı buluntular yoluyla değerlendirildiğinde Kurul’daki yerleşim tarihinin bu kralın döneminden yüz yıl daha önceye dayandığını vurgulayan Prof. Dr. Şenyurt, “Makedonyalı İskender’in ölümünün ardından başlayan Helenistik dönemin Anadolu’daki en önemli krallarından biri olan VI. Mithradates, Roma’nın en büyük düşmanlarından biri olmanın yanısıra yayılmacı Roma istilası karşısında durabilen Anadolu krallarının da başında gelmekteydi. Kurul’daki yerleşimin dikkat çekici tarafı ise askeri amaçlı taşıdığı fonksiyonun yanısıra taşıdığı kültsel fonksiyon. Kibele, Dionysos, Apollon, Herme, Pan gibi bronz heykeller bunun kanıtlarıdır” dedi.
Ana tanrıça Kibele Heykeli restore ediliyor
Şenyurt, Kurul Kalesi’nin gelecek yıldan itibaren daha fonksiyonel olacağını da belirterek, “2019 yılında başlanacak olan mimari konservasyon ve restorasyon projesi ile Kurul Kalesi, Ordu’da turizm için yeni bir destinasyon merkezi haline gelecek. Geçen yıl bulunan Kibele Heykeli İstanbul’da devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Ordu Müzesi’nde hak ettiği yeri almış olacak” diye konuştu.
UNESCO’ya aday
Bu arada 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi, Dışişleri bakanlığı tarafından UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için başvuru yapıldı.
#haber #sondakika #gündem #news #haberler #ordu #altınordu #bayadı #arkeoloji #kazı #tarih #eser
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Ordu Kurul kalesi kibele tanrıçası
Kurul kalesi ve kibele kraliçesi sonuna kadar izleyin
kibele ana tanrıça heykeli.
Ordu Kibele Heykeli ve Kurul Kalesi Yerleşkesi - Bölüm 1 - Keşfedilmemiş
ORDU Büyükşehir Belediyesi''ne katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Kurul kalesi ve Kibele heykelini mutlaka ziyaret etmek gerekir.
Tarihin yeniden yazılacağı bir bölge.
Ordu'nun Altınordu ilçesindeki Kurul Kalesi'nde devam eden kazıda 200 kilo ağırlığında ve 100 santim boyunda Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu dehlizlerde tarihi tekrar yaşıyoruz.
KURUL KALESİ
YENİ TABELALAR YERİNİ ALDI
Kurul kalesinde Kibele 'mucizesi'
Kurul'daki Kibele heykelinin hangi şartlarda bugüne ulaştığını biliyor musunuz? Bu video Ordu'daki Kurul Kalesinde bulunan heykelden hareketle Kibele inancının Frig topraklarından, Karadeniz'e geliş öyküsünü özetliyor ve Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt'un Türk Arkeologlarına mesajını içeriyor. İşte Kibele'nin Ege'den Karadeniz'e yolculuğu
arkeoloji.tv
ORDU KURUL KALESİ YOL ÇEKİMİ (EKİM 2018)
ORDU Kurul Kalesi'ne kadar yol çekimi.hepsi.
Videoyu beğendiysen ve daha fazla bu şekilde video görmek istersen abone olmayı unutma!.
Ordu'da Mayaları Andıran Antik Şehir
Ordu’da Bayadı Mahallesi sınırları içinde bulunan 2 bin 300 yıllık tarihi Kurul Kalesi'nde 2010 yılında başlanan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle son 3 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda adeta tarih fışkırdı.
İlk kazı çalışmalarına 2010 yılında başlandığında 6. Mithridates dönemi kalesi olduğu tespit edilen Kurul Kalesi’nin son 3 yılda yapılan kazı çalışmalarında kale giriş kapısı, dinsel ve kültürel alanlarda kullanılan seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstleri, yanmış ahşap kalıntıları, yüzlerce çivi, metalden silahlar ve bıçaklar, hançer uçları, baltalar, kazmalar, çapalar, kale duvarları, keskiler ve dokuma tezgahları ortaya çıktı.
Geçen yıl yürütülen kazı çalışmaları esnasında da kalenin giriş kapısının yanında bulunan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 2 bin 300 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu.
Kazı Başkanı Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Kibele Heykeli'nin Karadeniz'de bulunan ilk önemli eser olduğunu ve Kurul Kalesi'ne çok sayıda kişinin ziyarette bulunduğunu anlattı. Prof. Dr. Şenyurt, kazı sırasında benzer heykellere rastlanabileceğini belirterek, çıkan her parçanın titizlikle incelenerek Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiğini ifade etti.
============================
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
Ordu'da Tanrıça Kibele heykelinden sonra yeni heykel grubuna rastlandı
Tarihi Kurul Kalesinde arkeolojik çalışmalar 2010 yılında başladı. Bölge, Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan
kale yerleşkesinde bugüne kadar bulunan en önemli eser 2016'da çıkarılan Tanrıça Kibele heykeliydi. Aynı bölgede geçen hafta 3 yeni heykel daha bulundu. Heykellerin 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Kurul Kalesi / Kurul Kayası / Ordu 26.09.2015
Kurul Kalesi / Kurul Kayası / Ordu / Altınordu 26.09.2015
Kazdıkça tarih fışkıran kale gün yüzüne çıkarılıyor
Ordu'da 2010 yılından itibaren kazı çalışmalarının belirli aralıklarla devam ettiği 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nin bugüne kadar yüzde 30'u gün ışığına kavuştu.
Antik bir yerleşim yeri ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Kurul Kalesi, Ordu kent merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi'nde bulunuyor.
Sivri bir kaya üzerine kurulu kalede, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 2010 yılında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı, bu tarihten itibaren her yıl belirli aralıklarla devam ediyor.
Geçen yılki çalışmalarda bulunan yaklaşık 200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda ve 2 bin 100 yıllık tahtında oturan ana tanrıça Kibele, bugüne kadar çıkartılan en önemli eser olarak göze çarpıyor.
Heykelin yanı sıra 250-300 merdiveni de gün ışığına çıkarılan Kurul Kalesi'nde, kazı esnasında bulunan yüzlerce parçalarının incelenmesi sonucu milattan önce 2 ve 1. yüzyılda yerleşim olduğu belirlendi.
Ordu'nun önemli turizm yerlerinden olan, çevresinde yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılan Kurul Kalesi'nin bulunduğu alanda tarihi dehliz ve su sarnıcı da yer alıyor. Kalede, bu yılki kazı çalışmalarında 20'si arkeolog olmak üzere 40 kişi çalışıyor.
Tarihi kalıntılar üzerinde yürümek bu olsa gerek. Tarihi Kurul Kalesi kalıntıları. (Kibele Heykeli)
İhtişamlı kurul kayalıkları üzerinde bulunan ve 2300 yıl önce Pers İmparatorluğu'nun Amasya merkezli eyalet kralı 6. Mithriadat dönemine ait olduğu tespit edilen tarihi kale.
Kralın topraklarını savunmak için Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde muhtelif kaya ve sarp yamaçlara yaptırdığı yaklaşık 75 kaleden bir tanesidir..
Devam eden arkeolojik kazılar neticesinde 2100 yıllık, ana tanrıça kibele heykeli bulunmuş..
Kale kalıntıları ordu kent merkezine yakın, yüksek bir tepede bulunuyorlar. araçla yanlarına kadar çıkmak mümkün, yolun kalanı yaya olarak merdivenlerle tamamlanıyor. Arkeolojik çalışmalar devam ettiğinden ziyaretçileri giriş yasak uyarıları karşılıyor. Zaten burayı tarif eden bir tabela yok.
Bekçi nezaretinde görme fırsatım oldu.
O yükseklikte kesme taşlardan yapılmış yapılar şaşırtıcı ve tabi bunların zamanla toprak altında kalmaları.
Burada bulunan kybele heykeli kent merkezindeki arkeoloji müzesine taşınmış. Yeşillikler arasındaki kale daha çok sır saklıyor gibi.
Korunması dileğiyle.
2 BİN 300 YILLIK TARİH YENİDEN KAZILIYOR
Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapılan kazılarda Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele” heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları tekrar başladı.
Ordu'yu Gezelim ???? Yoroz Tepesi, Kurul Kalesi, Kadılar Yokuşu, Fatsa Bolaman Sahili..
Tamamı:
Ordu'da Bir Bulut - TRT Belgesel
Ordu'yu gezelim...
????Yoroz Tepesi,
????Kurul Kalesi,
????Ünye Kalesi,
????Kadılar Yokuşu,
????Fatsa Bolaman Sahili,
????Çaka Plajı,
????Perşembe,
????Hoynat Adası.
Yeşilin mavi ile buluştuğu, eşsiz güzellikleri ile Ordu ilimizi, bir bulutun gözünden anlattık. Ordu’yu, on iki ay dört mevsim her noktadan gören, dokusuna işleyip mahremini bilen, Hatta bilmekle kalmayıp, bu güzelliklerde payı olan anlatsın istedik. Bunu da buluttan başkası yapamazdı. Ordu’nun yüce dağlarında varlığını bulan bulut, su oluyor göllerde dinleniyor, şelale olup çağlıyor, sonra ahşabın ve yeşilin şehrine iniyor, denize ulaşarak hayat veriyor Ordu’ya, insanlarına. Belgesel şiir tadında edebi anlatımıyla klasik belgesel formatına farklı bir değer katıyor. Görüntülerle şiirsel anlatımın birlikteliği seyirciyi büyülüyor.
Bizi diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
facebook.com/trtbelgesel
twitter.com/trtbelgesel
instagram.com/trtbelgesel
2200 Yıllık Kaledeki Küplerden Yılanlar Çıktı
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazısı olan ve M.Ö. 2200 yıllık tarihe sahip olan antik Kurul Kalesi kazılarında bulunan küplerin içerisinden yılan çıktı.
2 BİN 300 YILLIK TARİH YENİDEN KAZILIYOR
Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapılan kazılarda Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele” heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları tekrar başladı.
Mülkiyet itibarıyla Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde 9 yıldır süren kazılar bu yıl da devam edecek. Kurul’daki kazı çalışmaları, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog olmak üzere 35 kişilik ekip tarafından sürdürülecek.
TARİHE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde, 9 yıl önce kazı çalışması başlatıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk bilimsel arkeolojik kazı çalışmalarına tekrar başlandı. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un başkanlığında süren kazı çalışmalarında 15’i arkeolog olmak üzere, 35 kişilik ekip görev yapacak. Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kibele” heykeli ile “Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan” heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan “Riton” bulundu.
KAZILARDA ÇOK SAYIDA TARİHİ ESER ORTAYA ÇIKTI
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazılarda bulunan Ana Tanrıça Kibele heykelinin, Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu da tespit edildi. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.
KURUL KALESİ YERLEŞKESİ
Ordu merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Kurul Kalesi, antik bir yerleşmedir. Yapılan kazılarda 250- 300 adet merdiven gün ışığına çıkarıldı. Kazı sırasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelendi ve M.Ö. I. ve II. yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edildi.