HET LEUVENUMSE BOS-The Netherlands
Centraal op de Noord-Veluwe liggen de Leuvenumse bossen.
Dit 2200 hectare grote gebied is heel gevarieerd, hei, stuifzand, beek en bos wisselen elkaar af. nabij Leuvenum vindt u typisch 'Veluwse' bossen. Wezenlijk daarvan ligt het Hulshorsterzand; waardevol, levend stuifzand omgeven door heide, De Hierdense en Leuvenumse beek die het gebied doorsnijden, zorgen voor een nog rijkere natuur, want zoveel verschillende landschappen zo dicht bijeen staat garant voor een enorme variatie aan planten en dieren, Sperwer, zandhagedis, kraaiheide en graafwesp.
Ze zijn er allemaal
Leuvenumse bos, Natuurlijk Wild, Veluwe
Natuurlijk Wild in het Leuvenumse bos. Edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en nog veel meer kun je tegenkomen tijdens een wandeling in het Leuvenumse bos. Het Leuvenumse bos zonder wild is geen bos dus Natuurlijk Wild in het Leuvenumse bos van Natuurmonumenten.
In de Stilte van.... het Leuvenumse bos, Veluwe movie
In de stilte van het Leuvenumse bos leven de dieren hun leven. Vooral opzoek naar voedsel maar ook tijd voor een bad of je als hert bezig houden met de geurtjes van de dames. Maar dan wel als er geen mens in de buurt is en je als dier de rust voor jezelf hebt om je ding te doen. Leven zonder spanning en stress, iets waar dieren broodnodige behoefte aan hebben dus LEVEN en laten LEVEN!
Leuvenumse Bossen
Een bosrijk natuurgebied gelegen in het noordelijke gedeelte van de Veluwe en onder beheer van Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten heeft in 1911 de Leuvenumse Bossen gekocht, dit ter voorkomen van totale kaalkap.
Het gebied bestaat overwegend uit uitgestrekte vastgelegde stuifzanden met nog vrij veel reliëf, waarop begin 20e eeuw grove dennenbossen werden geplant. De dennenbossen werden grotendeels aangeplant in de 2e helft van de 19e eeuw op de uitgestrekte heidevelden en stuifzanden. Langs de Hierdense of Leuvenumse Beek staan oude loofbossen maar op drassige plekken vindt men ook de zwarte els en wilgen.
Je vindt hier ook: jeneverbes, rode en blauwe bosbes, hulst, dophei, struikhei, dalkruid en veel korstmossen.
De Leuvenumse Bossen zijn rijk aan wild. Er komen veel zwijnen en edelherten voor, maar ook kleinere dieren als de ree, de das en de vos. Er broeden 65 verschillende soorten vogels. Langs de Leuvenumse Beek kun je onder andere de ijsvogel en de zeearend tegenkomen.
Parkeergelegenheid bevindt zich aan de Poolseweg in Ermelo
Je kunt hier prachtige wandelingen maken. `
Bv de 6 km lange blauwe wandeling die je door dit mooie gebied brengt.
-
A forested area located in the northern part of the Veluwe and managed by Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten bought the Leuvenumse Forests in 1911, this to prevent total clearcutting.
The area consists mainly of vast fixed shifting sands with still quite a lot of relief, in which the early 20th century Scots pine forests were planted. The pine forests were largely planted in the 2nd half of the 19th century on the vast heaths and shifting sands. Along the Hierdense or Leuvenumse Brook are old deciduous forests but in marshy places one finds the black alder and willow.
You'll also find: juniper, red and blueberry, holly, heather, heather, May lily and many lichens.
The Leuvenumse forests are rich in wildlife. There are many boars and deer, but also smaller animals such as roe deer, badger and fox. There hatch 65 different species of birds. Along the Leuvenumse Beek you encounter include the kingfisher and the osprey.
Parking is on the Poolseweg in Ermelo
You can make beautiful walks here. `
Eg the 6km long blue walk that takes you through this beautiful area.
Hulshorst -Leuvenum-Staverden 2013
Fotoverslag van tochten door de Leuvenumse bossen ,Hulshorsterzand, Staverden etc
100 jaar Leuvenumse bos.Veluwe
100 jaar Leuvenumse bos. Het is 100 jaar geleden dat 600 hectare van het 'Leuvenumse bosch' aan Natuurmonumenten werd overgedragen. Het bos, gelegen tussen Harderwijk en Nunspeet, dreigde gekapt te worden en er zou een vuilstort komen.
In maart 1911 was de dreigende teloorgang aanleiding voor Natuurmonumenten om het bos door aankoop veilig te stellen. In 1928 kwam hier door de aankoop van het Hulshorsterzand 190 hectare stuifzand bij. In 1978 volgde het landgoed Leuvenhorst (1200 ha.). Deze drie gebieden vormen nu tezamen 'De Leuvenumse bossen', een uitgestrekt natuurgebied van ruim 22 vierkante kilometer bos, heide en stuifzand, waar bezoekers naar hartenlust kunnen wandelen, fietsen en paardrijden. Feestelijke dag
100 jaar Leuvenumse bossen betekent 100 jaar ruimte voor plant en dier en 100 jaar ruimte voor mensen om te genieten van de rust en ruimte van dit prachtige natuurgebied! Een belangrijk natuursucces. Voor Natuurmonumenten aanleiding voor een feestelijke dag met ondermeer een expositie van schitterende beelden van het bos van Nico Bulder (schilderijen) en Yvonne van der Meij (foto's), diverse workshops en excursies, sportieve activiteiten en leuke kinderactiviteiten. Het programma is te vinden op de website van Natuurmonumenten: nm/nl/leuvenumse-bossen.
Bos van de toekomst
Bezoekers van de open dag worden uitgenodigd om hun wensen voor de toekomst van het bos kenbaar te maken. Dit kan onder andere op de Bos van de toekomst-wand of in een gesprek met een van de aanwezige medewerkers. Deze wensen en ideeën wil Natuurmonumenten waar mogelijk meenemen in haar toekomstig beheer. Hierbij zal de natuur blijvend voorop staan. Maar ruimte voor recreatie en natuurbeleving is ook van belang. Mensen moeten van de natuur blijven houden.
De toegang tot deze dag is gratis. Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de speciale parkeerplaats aan de Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg. Volg de borden en de aanwijzingen van onze medewerkers. Of nog beter: kom op de fiets.
Leuvenumse Beek 15 km
Gelderland - Leuvenum
Trekpaard Leuvenumse Bos, Veluwe
Innovatie aanpak Leuvenumse beek. Het herstel van de Leuvenumse Beek is gestart. Tot het najaar van 2014 voeren Waterschap Vallei en Veluwe en Natuurmonumenten tussen Harderwijk en Ermelo maatregelen uit over een lengte van circa zeven kilometer. De beek wordt minder diep en naast de beek mogen de lagere delen bij grote regenbuien onder water komen. Op deze manier wordt het bos weer in relatie gebracht met de beek. Het werk maakt onderdeel uit van het project 'herstel van de Hierdense Beek'.
De maatregelen bieden verbeteringen voor het leven van dieren en planten in de beek. Zo ontstaat meer variatie in voedsel, beschutting, opgroei- en schuilplaatsen voor vissen, zoals de beekprik en de rivierdonderpad. Door toenemende lichtinval krijgen meer waterplanten kans om te groeien.
Natuurlijke beek
De uit te voeren maatregelen zijn gericht op het ontwikkelen van een gelijkmatige waterstroming en bodem ophoging in de beek. Daarvoor worden zand en pakketten hout in de beek gebracht en al aanwezige bochtige beekdelen weer op elkaar aangesloten. De maatregelen beïnvloeden de stroming van het beekwater. Waar de stroming nu te langzaam verloopt, gaat de snelheid iets omhoog en op delen waar nu een te harde stroming plaatsvindt, wordt het rustiger.
Trekpaarden in actie
De maatregelen worden via het principe 'building with nature' uitgevoerd. Het transporteren van hout van en naar de Leuvenumse Beek gebeurt door trekpaarden in te zetten. In het bos aanwezige materialen worden gebruikt. De houtpakketten die daarvan worden gemaakt, worden in de beek gebracht. Zand, dat is vrijgekomen bij werkzaamheden van Natuurmonumenten op het nabijgelegen Hulshorsterzand, wordt geleidelijk in de beek ingebracht. Op verschillende plekken langs de beek zijn daarom zandhopen te zien. Dit is een unieke werkwijze die goed past in het initiatief 'Innovatieplatform waterschappen' van de Unie van Waterschappen.
Doelen
Het te verbeteren traject ligt in het Leuvenumse Bos. Daar wordt de beek Leuvenumse Beek genoemd. Deze beek voldoet nu niet aan de doelstellingen die de Europese Kader Richtlijn Water stelt. Deze richtlijn is bedoeld om de kwaliteit van grondwater en oppervlaktewater op goed niveau te brengen en te houden. Doel van het herstelwerk is ook om het verdroogde natuurgebied Dal Leuvenumse Beek te bestrijden.
Planning en kosten
Waterschap en Natuurmonumenten houden tijdens de uitvoering van het in november 2014 afgeronde werk, rekening met de Flora- en Faunawet. Dat betekent dat in de periode tussen 15 maart en 15 augustus geen kap- en snoeiwerkzaamheden aan de beek mogen plaatsvinden. De kosten van de uitvoering bedragen circa € 145.000,-. Provincie Gelderland verstrekt hiervan 80 % subsidie.
wandeling Leuvenumse bos
sneeuw, wandeling, Leuvenumse bos, Veluwe
Hulshorsterzand
Het Hulshorsterzand is een stuifzandgebied tussen Harderwijk en Nunspeet, ten zuiden van de A28. Het Hulshorsterzand maakt deel uit van de natuurgebieden Leuvenhorst & Leuvenumse Bossen.
Het Hulshorsterzand is één van de weinige grote aangesloten stuifzandgebieden in Nederland. Het gebied behoort tot het bezit van de Vereniging Natuurmonumenten. Omdat dichtgroei (vergrassing) van het stuifzandgebied dreigde heeft Natuurmonumenten maatregelen getroffen om het open karakter te behouden. Zeldzame planten en dieren, zoals de levendbarende hagedis, de nachtzwaluw, de duinpieper en het rood bekermos dreigden anders te verdwijnen.
Tot aan de herfst van 1988 werd er vrij gekampeerd langs de randen van het Hulshorsterzand. Het vrij kamperen had oorsprong in de jaren 30 van de vorige eeuw en was uniek in Nederland.
Wild zwijn Leuvenumse bossen 15-06-2012
Wild zwijn Rodekoper, Leuvenumse Bos, Veluwe 11-05-2012.
Misschien iets te vroeg pssst geroepen maar door het fototoestel leek het prachtige beest toch al aardig dichtbij.
De Leuvenumse Beek
De Leuvenumse Beek gaat buiten haar oevers in de herfst van 2013
Building with nature in de Leuvenumse beek
Waterschap Vallei en Veluwe, Wageningen Universiteit en kennisinstituut Deltares onderzoeken in Leuvenum gezamenlijk waterbeheer door de natuur zelf, het zogeheten building with nature.
Building with nature in Leuvenumse beek
Waterschap Vallei en Veluwe, Wageningen Universiteit en kennisinstituut Deltares onderzoeken in Leuvenum gezamenlijk waterbeheer door de natuur zelf, het zogeheten building with nature.
Stille Bronst leuvenumse bos movie
Stille bronst in het Leuvenumse bos. Afgelopen jaren was de herten bronst al niet zoveel meer maar dit jaar vond ik het een diepte punt. Je hoorde wel wat herten burlen maar meestal op grote afstand. Het hele binnengebied van het Leuvenumse bos was stil. De naam van een stuk gebied in het Leuvenumse bos, de stille eenzaamheid genoemd, kwam dus duidelijk van pas. Oorzaak, verontrusting van mensen die het bos intrekken maar ook een leegloop van edelherten uit de bossen richting de enorme voerplekken [ luilekkerland] van het Gelders landschap en de gemeente Nunspeet. Doordat de boeren terecht hun mais in rasteren, gaan de edelherten steeds verder opzoek naar nog niet in gerasterd maisvelden. Helaas doet de jacht daar ook nog een schepje boven op. In de toekomst kun je dus alleen nog maar herten tussen de koeien zien staan. Het bos wordt dan alleen nog maar door de hindes gebruikt om hun kalveren te krijgen maar dat zal uiteindelijk ook minder gaan worden. Door in de boeren enclaves aan populatie beheer te doen zullen uiteindelijk de laatste herten vanuit het Leuvenumse bos ook vertrekken en kun je alleen nog maar terug kijken in het verleden met de spreuk, TOEN DE HERTEN RIEPEN. Een bizar scenario mits....de rasters weer omhoog gaan zodat het roodwild weer kan migreren via de oude routes naar landgoed Welna of Elspeter struiken. Een aantal wegen in rasteren en een paar kleine ecoducten er overheen en je hebt een geweldig groot stuk natuur voor heel veel edelherten en wilde zwijnen en hoeven de boeren niet de edelherten door hun strotten geduwd meer te krijgen.
MTB Snowride Beekhuizerzand & Leuvenumse Bos (HD 1080)
Met dit weer op kantoor zitten? No way!
MTB GPS-ritje in de sneeuw.
Red deer in Holland
Red deer innature reserves in the Netherlands.
Edelherten in verschillende Nederlandse natuurgebieden
Edelherten Leuvenumse bos
Deze video gaat over Edelherten Leuvenumse bos
Burlen Edelhert Leuvenum
Burlen Edelhert Leuvenum op 19-09-2019