Manastirea Dealu - Targoviste
Am creat acest videoclip cu Editorul video YouTube (
Monumentul Eroilor de la Manastirea Dealu, Targoviste. Arts District 100, Ep. 2, S4
Târgoviște. Decembrie 1916. Ofițeri, profesori și elevi ai Liceului de la Mănăstirea Dealu luptă pentru apărarea României și a vechii Cetăți de scaun.
Cel de-al doilea episod Arts District 100 din Sezonul 4 este un „demers al neuitării”, cum spune în acest documentar de scurt – metraj doamna muzeograf Irina Cîrstina.
Dedicat Monumentului Eroilor de la Mănăstirea Dealu, reportajul pune în lumină prima generație de elevi ai liceului omonim, căzuți pe câmpul de onoare, luptând alături de Maior Coravu ce avea să devină mai târziu unul dintre eroii de vârf ai României.
Vă invităm să urmăriți materialul în care Irina Cîrstina vorbește despre toate aceste „decupaje în timp”: „Războiul a fost pentru toți, unii au fost mobilizați, alții îl duceau de acasă, încercând să supraviețuiască. Tuturor le datorăm acest omagiu.”
Sperăm să revizitați Târgoviște – un loc simbolic al românilor - și să vă opriți și în fața acestui monument, aflat în vecinănatea Curții Domnești, vizitând apoi Muzeul de Istorie care păstrează numeroase colecții amintind de sacrificiul eroilor noștri.
Și cu prilejul acestui sezon am invitat compozitorii să se alăture demersului și să accepte provocarea de a acorda un fond sonor unei teme atât de complexe: Monumentele Eroilor Primului Război Mondial.
Lucrarea „Atipic” interpretată la acordeaon a fost scrisă de Fernandp Mihalache special pentru a compune coloana sonoră a acestui episod, al cărui realizator este Sebastian Gheorghiu, iar regia și montajul sunt semnate de Eugen Dediu.
Seria de documentare de scurt-metraj „Arts District 100” face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR în 2018, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Vă invităm să fiți la curent cu noutățile pe pagina de Facebook:
Și să dați subscribe la canalul EnjoyTV Romania pentru a afla din timp despre apariția urmatoarelor episoade.
#100ani100concerte #Romania100 #UCIMR #cofinantatMCIN
Drumul care urca la manastirea Dealu - Targoviste
Am creat acest videoclip cu Editorul video YouTube (
Ziua Nationala a Romaniei, la Manastirea Dealu
Televiziunea Columna a apărut pe piața media în anul 2006 cu licență de transmisie în eter pe canalul 47 sub vechea denumire de TELE7ABC din 1996 având studiourile principale în Târgoviște și secundare în București. În cei 9 ani de activitate Columna TV a reușit să capteze atenția publicului, fiind situată în topul preferințelor telespectatorilor pe primul loc în județul Dâmbovița și pe locul 7 în topul televiziunilor locale și regionale la nivel național conform sondaj IRES&CNA 2011.
Columna TV emite 24/24 ore, 7/7 zile un program diversificat, îmbinând muzica bună cu transmisiuni live, emisiuni informative, cultural-educative, dezbateri, emisiuni tematice, interviuri și reportaje. Este o televiziune tânără ce activează în interes public și oferă o diversitate de emisiuni, 25 la număr, susținute, editate, regizate și create de echipa Columna TV, asigurând astfel o informare corectă, echidistantă și de calitate. COLUMNA TV are drept țintă populația activă, cu vârsta cuprinsă între 18 – 45 de ani, dar se adresează în acelasi timp, copiilor și persoanelor de vârsta a doua și a treia – atât din mediul urban cât și din cel rural.
Grila de programe complexă și diversificată se adresează tuturor categoriilor de telespectatori.
Columna TV produce și difuzează emisiuni de cultură, sănătate, sport, pe teme rutiere, economice, talk-show-uri, emisiuni de muzică populara și ușoară, administrație, politică, filme și documentare, grupajul informativ ocupând un loc important în grila postului.
ColumnaTV înseamnă echipă, respect, devotament, încredere, putând fi definit ca un post informativ și de divertisment. Zi de zi, încercăm să îmbogățim viața oamenilor prin doza de muzică de calitate din tezaurul folcloric național și emisiuni informative care corespund gusturilor și așteptărilor telespectatorilor. Columna TV este o televiziune regională, având o arie de acoperire teritorială în județul Dâmbovița și în județele: Prahova, Ilfov, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, București (prin societățile de cablu Digital Cable Systems și Metropolitan Inter Link ) cât și online pe cât și pentru mobile m.columnatv.ro și pe alte platforme cu transmisie on-line: pbx.ro., arya.ro, tele-tv.info, telenet-live.com,freeintertv.com, fanatictv.net, posturi-tv.net, mywebtv.info, m.pbxtv.ro etc.
Proiect de viitor: extinderea proiectului la nivel național prin distribuția semnalului digital pe teritoriul României prin rețeaua UPC, RDS, Next Gen și Telecom. Modalitățile de recepție semnal sunt: recepție Eter Analog Terestru, recepție Digitală IPTV, receptie Digitală SDI și Analog prin rețele de fibră optică (linie dedicată).SONDAJ IRES&CNA: (
Televiziunea Columna TV se află pe primul loc în județul Dâmbovița în topul preferințelor telespectatorilor și pe locul 7 în topul televiziunilor locale din țară conform sondajului IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) realizat la cererea CNA (Consiliul Național al Audiovizualului).
Mănăstirea Dealu - Dealu Monastery - (Târgoviște - România) - 20_04_2019
Mănăstirea Dealu este o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea orașului Târgoviște. Drumul principal de acces este, pe ultimii 2 km până la mănăstire, o pantă cu înclinație mare ce șerpuiește până în vârful dealului.
Printre monumentele de seamă ale patriei noastre, la loc de cinste se află şi biserica Mănăstirii Dealu – împreună cu întregul ansamblu arhitectural restaurat cu mai bine de cincizeci de ani în urmă. Ea îmbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti, suferind puţine modificări de-a lungul timpului, deşi nu a fost cruţată de vremurile vitrege ce au afectat Ţara Românească.
Dealu Monastery is a monastery of nuns located on a hill near Targoviste. The main access road is, for the last 2 km to the monastery, a slope with a large incline that winds up to the top of the hill.
Among the most remarkable monuments of our homeland, there is also the Dealu Monastery church - along with the whole architectural ensemble restored more than fifty years ago. It enriches the Romanian cultural heritage, being one of the oldest princely builders, suffering little changes over time, although it was not spared by the great times that affected Wallachia.
Manastirea Dealu Targoviste
Manastirea Dealu, Geografia sacra, Scoala de duminica, TVR, Televiziunea Romana
Manastirea Dealu - Capul lui Mihai Viteazul
Orasul Targoviste, judetul Dambovita. Aflata pe un deal din apropierea orasului Targoviste, Manastirea Dealu te cucereste prin simplitatea si frumusetea ei.
Insemnari despre sfanta manastire Dealu exista din timpul domnitorului Mircea cel Batran, insa vrednicul de pomenire domnitor Radu cel Mare (1495-1508) este cel care a hotarat ridicarea unui ansamblu manastiresc din temelie!
Manastirea Dealu - Dealu Monastery
Dambovita Targoviste Ciclism Moreni 21 februarie 2013
Patriarhul României a resfințit biserica Mănăstirii Dealu
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI-PARADA MILITARA- MANASTIREA DEALU 01.12.2019
PARADA MILITARA-MANASTIREA DEALU - 01.12.2019
Manastirea Dealu - Targoviste
Manastirea Dealu - Targoviste, Dambovita
Locul unde se afla Capul lui Mihai Viteazul. Mănăstirea Dealu, Târgoviște.
Locul unde se afla Capul lui Mihai Viteazul. Mănăstirea Dealu, Târgoviște.
#ManastireaDealu #Targoviste #MihaiViteazul
Mănăstirea Viforâta. Viforâta Monastery.
Music: Canon and Variation by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution licence (
Artist:
#manastireaviforata #romania #viforatamonastery
Manastirea Dealu-TIRGOVISTE-Dimbovita
Mănăstirea Dealu este o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea orașului Târgoviște (6 km N). Drumul principal de acces este, pe ultimii 2 km până la mănăstire, o pantă cu înclinație mare ce șerpuiește până în vârful dealului.
O așezare monastică exista la Dealu în anul 1431, așa cum reiese dintr-un document prin care Alexandru I Aldea îi făcea danie mănăstirii două sate. Mănăstirea inițială fusese probabil întemeiată de către Mircea cel Bătrân.
Mănăstirea a fost ctitorită de Radu cel Mare în anii 1499-1501.
Construcția ansamblului a fost terminată în timpul domniei lui Vlăduț Voievod, între 1510 și 1512.
Aici călugărul sârb Macarie a instalat prima tiparniță din țările române, din ale cărei teascuri a ieșit în 1508 prima carte, un Liturghier.
În 9 iunie 1598 Mihai Viteazul a depus în biserica mănăstirii jurământul de supunere față de împăratul Rudolf al II-lea.
Matei Basarab a adus aici tiparnița de la Govora în 1644.
Prima traducere cunoscută în limba slavonă a lucrării Imitatio Christi, datorată boierului cărturar Udriște Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab, a fost realizată și tipărită în secolul al XVII-lea, la Mănăstirea Dealu.
În 1863 mănăstirea de călugări a fost secularizată.
În 1877 fosta incintă monastică a fost transformată în lagăr de prizonieri.
În perioada 1879-1883 a funcționat aici o școală divizionară de soldați, înlocuită între 1890 și 1891 de un depozit de muniție.
Din 1902 fosta mănăstire a servit ca școală a copiilor de trupă
Între 1912 și 1940 ea a adăpostit Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat și Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul naționalismului-creștin românesc. Clădirile acestui liceu, care înlocuiseră edificiile fostei mănăstiri, s-au prăbușit la cutremurul din 1940.
Clădirile actualei mănăstiri și renovarea bisericii datează din perioada 1953 - 1959. Prin grija Patriarhului Justinian s-a creat astfel un așezământ de asistență socială pentru preoți și călugări bătrâni, care a funcționat până în 1988.
Biserica Sf. Nicolae, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, este unul din cele mai importante monumente ale evului mediu din Țara Românească. Edificiul, dispus pe un plan triconc de tip Vodița II, are proporții zvelte; el măsoară 8 metri lățime și 21,20 metri lungime la o înălțime de 24 metri (fără acoperiș). Pe lângă tradiționala turlă pe naos apar aici pentru prima oară două turle pe traveea de răsărit a pronaosului prelungit. Ele evidențiază funcția sepulcrală a acestui corp arhitectonic. Această inovație va fi preluată de bisericile de la Tutana, Brebu și Gura Motrului.
Fațadele sunt în întregime placate cu piatră fățuită și decorate în două registre cu arcaturi de ciubuce. Acest sistem de decorare în două registre separate de un brâu median va caracteriza monumentele de cărămidă ridicate în cursul secolului al XVI-lea în Țara Românească. În decorul turlelor și cel al fațadei vestice se întâlnesc și ornamente caucaziene, care se vor regăsi mai târziu, cu mai mare densitate, pe fațadele bisericii episcopale de la Curtea de Argeș.
Pictura care împodobise inițial interiorul bisericii, o operă din 1515 a meșterului Dobromir din Târgoviște în colaborare cu Jitian și Stanciu, nu s-a păstrat. În 1985 biserica a fost repictată de arhimandritul Sofian Boghiu.
Pronaosul bisericii adăpostește mormântul lui Radu cel Mare și racla cu capul lui Mihai Viteazul. Sarcofagele din marmură ale acestor voievozi au fost executate între 1912 și 1913 de Frederic Storck.
Mănăstirea Dealu - Locul unde se află Capul Voievodului Mihai Viteazul - Târgoviște.
În 1603, prin grija deosebită a clucerului Radu Buzescu, capul voievodului Mihai Viteazul (1592-1601) a fost înmormântat în partea dreaptă a pronaosului, pe piatra căruia stă scris: “Aice zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, marele voevod, ce-au fost domn Ţării Rumâneşti şi Ardealului şi Moldovei; cinstitul trup zace în câmpia Tordei şi când l-au ucis neamţi, ani au fost 7109 (1601), în luna august 8 zile. Această piatră o-u pus jupan Radu Buzescu i jupâneasa Preda. Bordura cu inscripţie a mormântului nou din marmură enumără anii şi locurile în care voievodul a purta bătălii: “1595-Călugăreni, Giurgiu, Nicopole, Vidin, Silistra, Rusciuc, Plevna, 1599-Şelimber, 1600-Mirăslău, Coroslău, 18 (sic) august 1601-Turda, iar placa de mormânt are inscripţionat un text al marelui istoric Nicolae Iorga: “aici odihneşte ceea ce crima şi impietatea au lăsat din trupul cel sfânt al lui Mihai Voievod cel Viteaz, iar sufletul său trăieşte în sufletele unui neam întreg până ce Scripturile se vor împlini, când va afla în ceruri odihna drepţilor împreună cu sufletele fericite ale părinţilor săi…
Târgoviște in imagini #Târgoviste #Romania
Târgoviște in imagini este un mic clip cu cateva poze reprezentative ale orasului Târgoviște. Este fosta capitala a Țării Românești. A fost mai bine de 3 secole un important centru economic, politic dar si cultural. Obiective turistice: Ansamblul Curtea Domneasca, Manastirea Dealu, Manastirea Viforata. Dar cred ca cel mai semnificativ obiectiv turistic este Turnul Chindia.
Muzica folosita in clip:
Follow me on instagram:
MIHAI VITEAZUL, OMAGIAT LA MÂNĂSTIREA DEALU (Columna Tv)
Manastirea Dealu din Targoviste a gazduit astazi o slujba religioasa oficiata in amintirea marelui Voievod Mihai Viteazul. Anul acesta se implinesc 412 ani de la asasinarea miseleasca de pe campia Turzii a domnitorului. Cu acest prilej in perioada 19-20 septembrie se va organiza evenimentul intitulat ''Toata Romania la Targoviste'', eveniment care va reaminti ca la Targoviste s-a scris istorie.
Mănăstirea Dealu Mare și Mănăstirea Strâmba Jiu / Dealu Mare Monastery and Strâmba Jiu Monastery
Abonati-va la canal, dati like la filmuletele care va plac si distribuiti. Va doresc vizionare placuta.
Melodie: Nitpicky Picnic
Artist: The Whole Other
Gen: Muzică Country și folk
Manastirea Dealu Mare se afla in comuna Borascu, sat Garbovu. Manastirea este asezata in mijlocul unei paduri seculare, in varful dealului Mare.
Mănăstirea Sfânta Treime (Strâmba-Jiu) se afla in satul Stramba-Jiu, fiind situată la aproximativ nouă kilometri de Mănăstirea Dealu Mare.
Atractii turistice in zona orasului Turceni:
- Biserica Sf. Paraschiva - Stramba-Jiu
- Lacul Murgesti
- Manastirea Dealul Mare
- Manastirea Sf. Treime
- Schitul Saroiu
- Fortificatia geto-dacica La Cetate - Ticleni
- Statiunea Ticleni
- Strand Colonia Snagov - Ticleni
# Romania Turistica # Peisaje din Romania # Cele mai frumoase locuri din Romania # Destinatii uimitoare din Romania # Locuri superbe din Romania # The most beautiful places of Romania # Muntii Romaniei # Explorati Gradina Carpatilor # Locatii turistice din Romania # Drumetii montane # Oltenia de sub munte
Manastirea Dealu, judet Dambovita