ZichtOp: Oirschot (NL)
Archeologische vondsten bevestigen bewoning tijdens de 8e en 9e eeuw in de omgeving van de Mariakerk. Ook was er zeker al vanaf het begin van de 13e eeuw een kapittel van elf kanunniken. Ook in wereldlijke zin was Oirschot niet onbelangrijk. Het was een vrijheid en hoofdplaats van Kempenland. Men kende een jaarmarkt. In 1513 werd een 'regthuis' gebouwd dat afgezien van dat in 's-Hertogenbosch, het enige was in de Meierij van 's-Hertogenbosch.
De heer van Oirschot had twee kastelen: Kasteel Oud Bijsterveld (het latere klooster van de paters der Montfortanen) nabij Oirschot en Kasteel Ten Bergh nabij Spoordonk. Mogelijk is deze heerlijkheid vanuit de Spoordonkse watermolen ontstaan. Oorspronkelijk vormde het Vrijthof bij de Mariakerk het centrum van de plaats. Later werd de Sint Petruskerk gebouwd en uiteindelijk verplaatste het centrum zich naar de directe omgeving van deze nieuwe kerk. Het is mogelijk dat de hertog van 's-Hertogenbosch betrokken was bij de bouw van de Sint Petruskerk, om ook op kerkelijk gebied een nieuw machtscentrum te stichten. In 1320 verkocht het oude adellijke geslacht de heerlijkheid Oirschot aan Rogier Van Leefdaal, een vertrouweling van de Hertog. Via vererving kwam de heerlijkheid aan de familie Van Merode en via een gerechtelijke verkoop in 1672 aan de familie Sweerts de Landas, een protestantse familie, die het Kasteel Oud Beijsterveld tot 1831 behield, al waren de heerlijke rechten toen vervallen. Hierna werd het een missieklooster waarin de paters der Montfortanen huisden.
Er volgde een periode van economische neergang. Toen aan het einde van de 18e eeuw de nieuwe straatweg van 's-Hertogenbosch naar Luik werd aangelegd, liep deze op ruime afstand van Oirschot. Eindhoven en het in 1821 afgesplitste Best overvleugelden de plaats.
klokluiden 1 januari 2019 Mariakerk
Korte opname klokluiden 1 januari 2019 Mariakerk Oosterwijtwerd
Amsterdam NL: 400 jaar Jubileum Zuidertoren 1614 - 2014
Zuidertoren Amsterdam 400 jaar Jubileum 1614 - 2014
Idaard (FRL) luidklokken van de Gertrudiskerk (gerestaureerd 2019)
#Idaerd #gerestaureerd #kerkklokken
kerkklokken Idaerd
Luidklokken Idaerd
(Na restauratie / nach der Restaurierung)
een nieuwe opname van een herboren gelui. Idaerd.
Het ligt net ten noorden van Grouw en ten oosten van Roordahuizum. De dorpskern ligt aan het begin/einde van de Kromme Sloot aan de westkant van de A32. Het vormt eenheid met Aegum en wordt ook wel aangeschreven als tweelingdorp. Tezamen vormen ze ook een gezamenlijke gemeenschap met Friens en Roordahuizum. In 2018 telde het dorp 80 inwoners. Samen met Aegum komt dat aantal op 120.
restauratie
Al zo’n zevenhonderd jaar hoort Idaerd hetzelfde klokje luiden. Februari 2019 werd dit antieke instrument uit de toren getakeld voor een grote restauratie.
De ouderdom van Friese kerkklokken blijft een fascinerend fenomeen. Zoek in Nederland maar eens middeleeuwse muziekinstrumenten die nog geluid voortbrengen: dat is een hopeloze zoektocht, want vrijwel alles uit die tijd is weggegooid of kapot. Behalve dan de luidklokken: in onze provincie blijven ze onverstoorbaar doorbeieren. Zo ook in Idaerd, een dorp met tachtig inwoners, tussen Wirdum en Grou. In februari 2019 kregen de dorpelingen een zeldzame kans om hun stokoude klok van dichtbij te bekijken. Een kraan takelde het bronzen voorwerp uit de toren. Vellema Torenuurwerken nam de klok vervolgens mee naar Hallum. Hier wordt deze voorbereid op een uitgebreide restauratie in Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Brabantse dorp Asten.
,,Dat is hurd noadich, der sit in skuor yn’e klok’’, vertelt Kees de Boer van Monumentenstichting Boarnsterhim. Om de scheur niet groter te maken, werd de klok al een paar jaar niet meer geluid. Alleen de tweede grotere klok was nog te horen. Die is pas na de Tweede Wereldoorlog gegoten.
IJzeren uurwerk
Overigens heeft de kerk nog meer bijzonders te bieden dan de luidklok alleen. Over smalle ladders klimt De Boer de donkere toren in. Op een stoffig tussenverdiepinkje toont hij een ijzeren uurwerk dat ratelt. De wijzerplaat buiten wordt hiermee aangedreven. ,,It is boud in 1573, hast alles is noch orizjineel.’’
Dit Idaerder uurwerk is een van de oudste exemplaren van Friesland en verdient ook een restauratie, vindt de Monumentenstichting. Ze denkt aan herstel van de oorspronkelijke aandrijving, samen met een automatisch opwindsysteem. De restauratie wordt op weg geholpen door een groot aantal fondsen, overheden en idealistische stichtingen.
gegevens luidklokken:
gieter: van Bergen Heiligerlee
gietjaar: 1950
gewicht: 450 kg
ophanging: krukas / vallende klepel
toonhoogte: Bes1
bijzonderheden luidklok: deze luidklok heeft voorheen werk gedaan in een carillon te Enschede.
gieter: (anoniem)
gietjaar: vermoedelijk 14e eeuws
gewicht: 375 kg
ophanging: rechte as / vliegende klepel
toonhoogte: Cis2
bijzonderheden luidklok: dit is een van de oudste luidklokken van Nederland. de klok heeft geen opschrift, en is dus niet duidelijk wie deze heeft gegoten.
advies / opdracht / uitvoering
Opdracht betrof de restauratie van de historische luidklok. deze had een horizontaal lopende scheur in de slagrand. de klok is gelast en omgehangen van krukas naar een rechte luidas.
geen één in het dorp heeft deze historische klok gehoord. na ruim 90 jaar is de luidklok gelast en word eindelijk weer geluid.
Jaap Pompstra heeft de restauratie geadviseerd, en Vellema Hallum heeft de werkzaamheden uitgevoerd.
©luidklokkenenorgels
Gerwen (Noord-Brabant) klokken Oude Clemenskerk ter ere van de Sacramentsprocessie 2019 deel 1
Gerwen (NL)
Tonen klokken:
cis’’ dis’’
De klokken van de Oude Clemenskerk luiden ter ere van de Sacramentsprocessie op Sacramentszondag op 23 juni 2019.
Veel kijk en luisterplezier.
Luidklok Maria Kerk Lent
Klokken Gieter? jaartal?
toon Bb en Db
AFFERDEN L.FREDERIKSPLEIN 4 RK.COSMAS & DAMIANUS 1958
AANZICHTKAART UIT ERFENIS ARCHIEF SIEM GRAS SR. BOVENKARSPEL
Groenlo heeft een basiliek en dat moet gevierd worden!
Groenlo heeft een basiliek en dat moet gevierd worden!
GROENLO - De Calixtuskerk in Groenlo is officieel een basiliek geworden en dat is zondag gevierd met een bijzondere mis in het Latijn. Kardinaal Wim Eijk ging de pontificale hoogmis voor.
'Basiliek' is een eretitel die de paus verleent aan een bijzondere kerk. De Calixtuskerk is nu de enige basiliek in Gelderland. Gelderland had geen basiliek meer sinds de Walburgiskerk in Arnhem geen dienst meer doet als kerk en de eretitel verloor.
De H. Calixtuskerk werd tussen 1906 en 1908 gebouwd. H. Calixtus I, naar wie de kerk is vernoemd, was paus in de derde eeuw. De kerk heeft een 78 meter hoge toren die beklommen kan worden. Het gebouw is een rijksmonument.
Luiding SINT-JOSEPHKERK, Utrecht, 28 juni 2015 AD
De R.K. neogotische Sint-Josephkerk te Utrecht herbergt een groot aantal bijzondere kunstwerken. Het gebouw is een Gemeentelijk Monument, haar orgel een Rijksmonument. Een dreigende sluiting zou als een zwaard van Damocles fataal uit kunnen pakken.
Zie:
In de achtkantige hoektoren hangen drie luidklokken: de Maria uit 1951 en de Joseph en de Eduard uit 1956, alle gegoten door de firma Eijsbouts uit Asten.
Bisschopwijding Jan Van Cauwelaert door kardinaal Jozef Van Roey 1954
Op 25 maart 1954 wordt Jan Van Cauwelaert, zoon van de prominente politicus en parochiaan Frans Van Cauwelaert, gewijd tot bisschop van het Congolese bisdom Inongo door kardinaal Jozef Van Roey. Tijdens de optocht in de Markgravelei is Chiro Sint-Laurentius Meisjes aanwezig.
Zwolle, kerkklokken Peperbus of Onze Lieve Vrouwe-toren
De #kerkklokken van de Peperbus of Onze Lieve Vrouwe-toren te Zwolle!
Woensdag 5 juni 2019, 17:00 uur
0:00 Foto's en automatisch beiaardspel
0:46 Kerkklok 4 luiden
2:14 Kerkklok 3 luiden
4:42 Kerkklok 2 luiden
6:36 Kerkklok 1 luiden
9:50 Kerkklokken luiden
Na de voltooiing van de Onze Lieve Vrouwekerk in 1454 is er in 1457 reeds sprake van het maken van een klokkenstoel voor twee klokken. Of hier van de huidige onderste geleding van de romp of van een andere toren sprake is, is niet bekend. Ander bronmateriaal vertelt dat de bouw van de huidige toren is begonnen in 1463. De toren werd gebouwd door stadsbouwmeester Berend van Covelens. In 1477 werd de afdichting aanbesteed. De toren had toen twee geledingen met kapitelen en drakenspuwers op de hoeken. Een jaar later besloot men de toren echter hoger op te metselen. In 1481 werd hout geleverd voor de afdichting. Een klokkenstoel werd gemaakt in de derde geleding.
Een klokkengieter uit Deventer ontving in 1480 al 73 rijnse gulden. In 1484 kreeg meester Geert van Wou uit Den Bosch de opdracht om drie klokken te gieten, een sol van 929 pond, een fa van 1311 pond en een mi klok van 1731 pond. In oktober van dat zelfde jaar kwam daar nog een re klok van 2300 pond bij. Op Palmpasen van het jaar 1485 werd ook nog een la klok van 640 pond geleverd en ten slotte in 1486 een ut of do klok van 3437 pond. De klokken werden door negen vooraanstaande burgers van de stad geschonken. Hiermee was de toren met klokken voltooid. De romp was drie traveeën hoog. De huidige galmgaten laten nog de plaats van de zes luidklokken vermoeden. Van de klokken is alleen de Mariaklok (la) nog aanwezig en is opgenomen in de beiaard.
De blikseminslag in de toren van de Grote- of St. Michaëlskerk in 1669 had grote gevolgen voor die ruim 115 meter hoge toren. Ze was dusdanig beschadigd, dat besloten werd de hele toren af te breken. Daardoor was de Onze Lieve Vrouwetoren plotseling van groter belang geworden voor de verdediging van de stad. De kerk werd niet meer voor de eredienst gebruikt sinds 1591. In de kerk werd een werkplaats ingericht voor de orgelbouwers Schnitger tussen 1718 en 1721 voor de bouw van het grote orgel in de St. Michaëlskerk. Ook deed het gebouw dienst als opslagplaats voor legervoertuigen, karossen en als opvangplaats voor door watersnood getroffen boeren. De toren kreeg in werd in 1727 van een uivormige kap voorzien. Eerst in 1809 kreeg het gebouw zijn functie als gebedshuis weer terug.
Evenals de toren van de Grote Kerk werd ook de Onze Lieve Vrouwetoren in januari 1815 door de bliksem getroffen. De uivormige kap, de lantaarn en een gedeelte van de bovenste geleding van de romp werden verwoest. Jarenlang lag de toren open als een 'zuurkoolvat'. Twee van de drie nog aanwezige van Wou-klokken waren met een razende vaart door het dak van de kerk gekomen. Het pas in 1813 aangekochte Brunswickorgel in de kerk werd danig beschadigd. De in 1714 gegoten klok overleefde deze ramp wel. De klokken werden omgegoten. Het orgel en dak gerepareerd.
De Peperbus bezit een carillon van 51 klokken. In 1929/1930 werd de beiaard gegoten door de fa. John Taylor & Co uit Loughborough, Engeland. De omvang van de beiaard werd bepaald op 3½ octaaf (C1 - g4) en zijn spel klonk voor het eerst bij de opening van de oude IJsselbrug op 15 januari 1930. Een fonds dat door de Zwolse burgerij bijeen gebracht werd ter realisering van de IJsselbrug behoefde slechts gedeeltelijk aangewend te worden. De overgebleven middelen zijn in overeenstemming met de wens van de burgerij bestemd voor een Zwols carillon. Vier van deze klokken, waaronder de klok uit 1714, worden gebruikt als luidklok.
Sinds september 2018 kunnen de klokken weer met de hand worden geluid. Dit wordt met enige regelmaat gedaan door het Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël, vernoemd naar de patroonheilige van de stad Zwolle. Ter gelegenheid hiervan hebben de klokken namen gekregen, omdat ze voorheen in zekere zin naamloos waren.
→ Kerkklok 1: Michaël, Claes Noorden en Jan Albert de Grave, 1714, 1580 mm, 2200 kg, c1
+ CLAES NOORDEN ET IAN ALBERT DE GRAVE ME FECERVNT AMSTELODAMI: ANNO DOMINI 1 7 1 4 +
Wapen van Zwolle
→ Kerkklok 2: Maria, John Taylor and Co, 1929, 1150 mm, 900 kg, f1
TAYLORS BELLFOUNDERS LOUGHBOROUGH ENGLAND 1929
→ Kerkklok 3: Christoforus, Johan Taylor and Co, 1929, 1020 mm, 650 kg, g1
TAYLORS BELLFOUNDERS LOUGHBOROUGH ENGLAND 1929
COMMISSIE TOT OVERBRUGGING VAN DE IJSSEL
NABIJ HET KATERVEER
AAN
DE GEMEENTE ZWOLLE
HET KLOKKENSPEL WAARVAN IK DEEL UITMAAK,
KLONK VOOR HET EERST OVER ZWOLLE
OP DEN DAG DER OPENSTELLING
VAN DE BRUG.
→ Kerkklok 4: Antonius (Poortklok), Johan Taylor and Co, 1929, 900 mm, 450 kg, a1
TAYLORS BELLFOUNDERS LOUGHBOROUGH ENGLAND 1929
Met dank aan dhr. Borst, dhr. Dijkink en de luiders van het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël!
Kruikenviering Heuvelse kerk Tilburg 2014.
Kruikenviering 3 maart 2014. St.
Carnaval in Tilburg.
Gemengd Koor Lobith o.l.v. Alexej Romanov - 2016
Er wordt iedere maandagavond gerepeteerd van 19:30 tot 21:30 uur. Locatie: Gilderhuis, Dorpsdijk 16, 6915 AD Lobith
Chris Kuppens - voorzitter Gemengd Koor Lobith
Leni Peperkamp - Secretaris Gemengd Koor Lobith
Onbevlekt Hart van Mariakerk
Piet Mulder - Vice Voorzitter R.K. Kerk te Lobith
Alexej Romanov - dirigent, pianist, arrangeur, componist
E.F.Re Music - efre.nl
Sint Willibrordusparochie -
De Beekse Beiaard, 10 juli 2011, Sjoerd Tamminga
Een van de gespeelde werken door Sjoerd Tamminga uit Goes
Camperplaats wsv Ooltgensplaat
Dit keer brengen we een bezoek aan camperplaats Ooltgensplaat.
Leuke rustige plek aan de jachthaven.
Volg ons ook op Facebook.
Bedankt voor het kijken! De Mazzel!!
Someren Lambertuskerk viergelui
Viergelui van de Lambertuskerk te Someren. Vliegend.
Wijk bij Duurstede (NL) Kerkklokken kath. Johannes de Doper kerk (Plenum)
Kerkklokken katholieke Johannes de Doper kerk in Wijk bij Duurstede.
In deze video
Start plenum: 0:29
Solo klok 3: 8:08
Uurslag grote kerk op de achtergrond: 9:53
Uurslag 15u30: 10:24
Solo klok 2: 10:41
Solo klok 1: 12:12
De kerk maakt deel uit een parochie waar acht kerken aan verbonden zijn. Enkele klokken van deze parochiekerken zijn al vastgelegd en staan op mijn kanaal.
De kerk heeft dus drie klokken, heel gebruikelijk voor een RK kerk. De klokken maken samen het Gloria-motief, en dat komt minder vaak voor dan Te Deum of Paternoster. Vrij uniek dus.
Ondanks dat de klokken door Petit & Fritsen in 1949 gegoten zijn, vind ik ze kwalitatief onder de norm van deze gieter. Alleen de kleine klok komt er naar mijn mening nog goed van af. De klepels van de grote twee klokken zijn naar mijn mening wat zwaar. De klokken hangen, zoals duidelijk te zien is, aan krukassen en worden elektrisch aangedreven.
Dispositie: F¹ - G¹ - Bes¹
Opname: maandag 18 februari 2019, tussen 15u30 en 16u00.
Dank aan Anton Goos voor het regelen en vervoer, en dank aan de pastoor voor de toestemming en de koster voor het ontvangst.
luidklok Willem Wegewart
klok van Willem Wegewart in de toren van de oude Ursulakerk Warmenhuizen, gegoten in Deventer in 1595, doorsnede 120 cm.
Kerk in beeld: Sint Vitus in Blauwhuis
Kijk voor meer info op kro.nl/katholiek.
Bron: Kerkfotografie.nl
Dorst (NL), St. Marcoen, volgelui
U wordt gepresenteerd: De twee moderne klokken in de Marcoenkerk te Dorst.
De kerk: Tussen Bavel en Teteringen ligt het dorpje Dorst, wat zich kenmerkt met een aantal zeer idylissche natuur- en cultuurlandschappen. De kerk valt meteen op in het dorpsgezicht en is bovendien ook rijksmonument. De kerk kent ook zijn voorgangers, een kapel uit 1511 en later een kerkje - in waterstaatsstijl uiteraard - uit 1835. De huidige kerk is een ontwerp van de befaamde architect Jos Cuypers uit 1911.
De luidklokken: De voorloper kende twee luidklokken van Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel uit 1838. Ze werden overgebracht van de oude naar de nieuwe kerk. In 1943 moesten deze klokken naar Hamburg afgevoerd worden en omgesmolten t.b.v. oorlogspijs, en werden vervangen door twee nieuwe, grotere klokken, gegoten door de Koninklijke Eijsbouts.
Opname: zondag 8 maart 2015, ca. 10:45-10:50. Het betreft de normaliter plaatsvindende dienst van 11:00.
Gebruikte bronnen: Jan Kalf, De monumenten in de voormalige baronie van Breda. (1916) & Voorlopige Lijst van Nederlandsche Monumenten van geschiedenis en kunst - Noord-Brabant (1932).
FAQ: Wie was de heilige Marculphus en wat is de betrekking tot deze plaats en kerk? - Wie is architect Jos Cuypers?
Hartelijk dank aan Dion van den Wijngaard voor het hartelijke ontvangst en de medewerking tot het tot stand komen van mijn opname!