Κούρος Μελάνων, Νάξος - Kouros in Melanes, Naxos
Το άγαλμα του Κούρου των Μελάνων, στην Νάξο - Kouros statue in Melanes, in Naxos island.
Διάβασε περισσότερα/ Read more: mynaxos.gr
Kouros Of Faranghi - Kouros Of Flerio - Naxos Greece
Kouros Of Faranghi - Kouros Of Flerio Naxos
In Flerio, near Mili, is an ancient marble-working area. There remain two examples of kouroi, large marble statues created in the 7th and 6th centuries BC. Each measures about 5.5m and both are in a broken state (the theory being that they were damaged during transportation or were simply left unfinished by dissatisfied sculptors). The first kouros you come to is lying on its back under a tree; the second is on a hillside about 800m away.
Besides Apollonas and Melanes, the locals discovered yet another impressive Kouros in a lying position within a field in the Flerio area (also near Melanes village, in a walking distance from the other Kouros), and archeologist research shows that this statue dates back to 570 BC. Its height is one of the most impressive features, reaching almost 6 meters, while one of the legs is broken. The statue is assumed to be a special order from a wealthy family and has been left unfinished as it is the case with other ones, with experts suggesting that it was probably damaged during the creation process and thus was abandoned in the mountainous region. The technique used is characteristic of the Naxian sculptors and the statue was named “Ellinas” (Greek) as it was considered to embody the virtues of the race and the ideal physical and personality traits a young male should have.
Music :
Steve_Gunn_-_Trouba
#kourosofapollonas, #thesleepinggiant, #colossusofdionysus, #unfinishedstatueofgreece, #rasulraumavideos, #naxos, #naxosgreece
eupribeag.com (GR) Naxos Island - Kouros of Flerio
Kouros of Flerio are long statues of white Naxian marble, located in a village garden in Melanes, a small village on Naxos, one of the Cycladic islands, in Greece. Each weigh between 5 and 7 tonnes. The largest kouros on Naxos is10.45 metres long is the Kouros of Apollonas, which weighs 80 tonnes, but is with less details.
Ο αρχαϊκός Κούρος στις Μέλανες της Νάξου (Ancient Archaic Kouros, Melanes, Naxos, GR)
Αρχαϊκός Κούρος στις Μέλανες της Νάξου.
Δείτε φωτογραφίες από το μνημείο στον παρακάτω σύνδεσμο:
Trip to the Kouros of Melanes and Kalamitsia
As the title says we went to the Kouros of Melanes and Kalamitsia
Kouros 2 Ancient Statue Aegean Island Naxos
The Kouros of Apollonas 10.7 metre tall unfinished statue
The Kouros of Apollonas 10.7 metre tall unfinished statue, Naxos , Greece
Ο αρχαϊκός Κούρος στον Απόλλωνα της Νάξου (Ancient Archaic Kouros, Apollonas, Naxos, GR)
Από την wikipedia:
Δυτικά και πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Απόλλωνα βρίσκεται ένα από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Οι κούροι της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο και από το αρχαίο αυτό λατομείο του Απόλλωνα μεταφέρθηκαν στη Δήλο, αλλά και σε άλλα μέρη εκατοντάδες ημίεργα αγάλματα και μαρμάρινοι όγκοι, με γνωστότερα αυτά στις Μέλανες Νάξου. Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.
Στην κορυφή του λόφου του λατομείου υπάρχει η επιγραφή όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος που χρονολογείται στον 5ο προς 4ο αιώνα π. Χ. και πιθανώς ανήκει σε ιερό του Θεού που υπήρχε εκεί.Στο βουνό Καλόγερος ανατολικά του όρμου του Απόλλωνα κείτονται τα ερείπια του κάστρου του Καλοέρου, που λειτουργούσε από την προϊστορική εποχή ως τους βυζαντινούς χρόνους και την τουρκοκρατία. Σώζονται ένας προϊστορικός πύργος με κυκλώπεια τείχη και μερικές από τις εγκαταστάσεις των βυζαντινών χρόνων (πύργοι, δωμάτια και δεξαμενές). Τελευταία εντοπίστηκαν τα απομεινάρια (παλιός μόλος) του αρχαίου λιμανιού του Απόλλωνα από το οποίο φορτώνονταν στην αρχαιότητα οι μαρμάρινοι όγκοι και τα αγάλματα για να μεταφερθούν διά θαλάσσης στη Δήλο και αλλού.Έχει εντοπιστεί επίσης το μαρμάρινο καλντερίμι πάνω στο οποίο μετέφεραν στη θάλασσα με το σύστημα της διολίσθησης τους μαρμάρινους όγκους για φόρτωση. Άλλα προϊστορικά κάστρα βρίσκονται στις περιοχές Μυρίση-Κανά και γυναικόπετρα (Ελληνικά).
Στον όρμο του Απόλλωνα διασώζονται τα απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού του Απόλλωνα. Το καλοκαίρι του 2007 η αρχαιολόγος Αγγελική Σίμωσι, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων τα εντόπισε (παλιός μόλος). Αναφορά στον αρχαίο μόλο του Απόλλωνα κάνει ο περιηγητής Ιγνάτιος Λίχτε, ηγούμενος της μονής Ιησουιτών στο κάστρο της Νάξου, στο βιβλίο του Νάξος που δημοσιεύτηκε σε μετάφραση του Γ. Κρέμου στο περιοδικο Απόλλων εν Πειραιεί (1892). Εκεί ο Λίχτε, που επισκέφτηκε τον Απόλλωνα την περίοδο 1680-1690, αναφέρει ...ο λιμένας δεν αξίζει διόλου, επειδή είναι το στόμιον αυτού πάρα πολύ ανοικτόν και υπόκειται εις τον βορειοανατολικόν άνεμον. Όμως ήτο ένα πρόχωμα (μώλος) από το οποίον απομένει μόνον τόσον όσον χρειάζεται διά να μην αλησμονηθεί ολοτελώς.
Από τον μόλο αυτόν φορτώνονταν στην αρχαιότητα οι μαρμάρινοι όγκοι και τα αγάλματα για να μεταφερθούν διά θαλάσσης στη Δήλο και αλλού. Η αρχαιολόγος Αγγ. Σϊμωσι, σε άρθρο της στο περιοδικό Ναξιακά (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2007) με τίτλο ένα αρχαίο λιμενικό έργο στον Απόλλωνα Νάξου το χρονολογεί στον 6ο με 7ο αιώνα π.Χ.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με ομόφωνη απόφασή του (24.4.2012) οριοθέτησε ως ενάλιο αρχαιολογικό χώρο τον όρμο του Απόλλωνα για την προστασία του αρχαίου μόλου (ΦΕΚ 292/14.9.2012).
Δείτε φωτογραφίες από το μνημείο στον παρακάτω σύνδεσμο:
Naxos Kouros
A short visit on an organised trip to the Kouros at Apollon; then on another day we caught the local bus to Melanes where we took a long walk following the trail until we arrived at the Kouros of Melanes
Melanes
Documentary of Melanes
Κούρος Απόλλωνα, Νάξος - Kouros Apollonas, Naxos
O Κούρος του Απόλλωνα, στην Νάξο - The statue Kouros, in Apollonas village, in Naxos island.
Διάβασε περισσότερα/ Read more: mynaxos.gr
Ο Κούρος του Απόλλωνα, Νάξος / Kouros of Apollonas, Naxos Greece
Ο Κούρος του Απόλλωνα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε τον 6ο αι.π.Χ και το μήκος του ξεπερνάει τα 10 μ.
Είναι «ξαπλωμένος» στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού λόγω του όγκου του.
Σύμφωνα με τους μελετητές, παριστάνει είτε το θεό Απόλλωνα, είτε το θεό Διόνυσο.
Εκτιμάται πως το γιγαντιαίο άγαλμα το άφησαν στην είσοδο του λατομείου γιατί ράγισε κατά τη μεταφορά, ή γιατί ακυρώθηκε η παραγγελία, ή γιατί δεν πληρώθηκε.
Ο Κούρος εν προμάχοις ή Κούρος του Κροίσου ή Κούρος της Αναβύσσου
Ο Κούρος εν προμάχοις ή Κούρος του Κροίσου ή Κούρος της Αναβύσσου είναι αριστουργηματικό έργο τέχνης που βρέθηκε στην Ανάβυσσο της Αττικής το 1937. Το άγαλμα είναι έργο του 540 - 515 π.Χ. (πιθανόν του 530 π.Χ.) και θεωρείται ότι είναι πρωτοπόρο της ύστερης αρχαϊκής τέχνης.
Ήταν επιτύμβιο άγαλμα προς τιμή κάποιου έφηβου πολεμιστή ονόματι Κροίσος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή για την πατρίδα. Εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και είναι το καλύτερα διατηρημένο άγαλμα της εποχής του.
Βρέθηκε στην Ανάβυσσο το 1937 σε ανασκαφές που έγιναν χωρίς αρχαιολογική άδεια. Ήταν ήδη σπασμένο και υπέστη φθορές από την αρχαιολογική σκαπάνη. Επιπλέον οι αρχαιοκάπηλοι τον έκοψαν με πριόνι σε δύο κομμάτια και τον φυγάδεψαν στο Παρίσι. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, συναρμολογήθηκε ξανά και στήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το άγαλμα είναι από μάρμαρο της Πάρου. Έχει ύψος 1,95 μέτρα και παριστάνει έναν έφηβο που κάνει ένα βήμα μπροστά. Χαρακτηριστικό της έκφρασης του προσώπου είναι το «αρχαϊκό μειδίαμα». Φέρει φθορές στους μηρούς, βραχίονες, στα πόδια και τα γόνατα. Λείπουν κομμάτια από το αριστερό κάτω πόδι και τις πατούσες. Γενικά όμως διατηρεί την όλη εμφάνισή του, την οποία αποδίδει με άριστο τρόπο. Μπροστά μας παρουσιάζεται ένας γυμνός έφηβος στην χαρακτηριστική στάση του κούρου. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι ήρεμα, η όλη σωματική διάθεση είναι ειρηνική, αλλά και γεμάτη δύναμη, σφρίγος και μεγαλειότητα. Οι βραχίονες κρέμονται προς τα κάτω με τα χέρια σφιγμένα να σχηματίζουν ανοιχτές γροθιές, με τους αντίχειρες μπροστά. Ο κούρος βαδίζει με το αριστερό πόδι μπροστά. Οι μύες του σώματος είναι καλά αποδοσμένοι, ιδίως στους μηρούς, στα γόνατα και στον κορμό. Η κόμη είναι δεμένη με ταινία και πέφτει με λεπτούς βοστρύχους από τη χωρίστρα μέχρι τους ώμους. Τα αμυγδαλωτά μάτια είναι του αρχαϊκού ρυθμού, το σχήμα του στόματος και των χειλιών σχηματίζει το χαρακτηριστικό αρχαϊκό μειδίαμα. Από την βάση του αγάλματος σώζεται μόνο το μεσαίο τμήμα με την επιγραφή.
Ο κούρος ήταν νεκρικός ανδριάντας που ήταν στημένος σε έναν τάφο στη νεκρόπολη της Αναβύσσου.
Το όνομα Κροίσος αναφέρεται στο επιγραμματικό κείμενο που είναι σκαλισμένο στη βάση του:
ΣΤΕΘΙ ΚΑΙ ΟΙΚΤΙΡΟΝ ΚΡΟΙΣΟ
ΠΑΡΑ ΣΕΜΑ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΗΟΝ
ΠΟΤ' ΕΝΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣ ΟΛΕΣΕ
ΘΟΡΟΣ ΑΡΕΣ
Από το επίγραμμα αυτό μαθαίνουμε ότι ο νεαρός Κροίσος έπεσε για την πατρίδα, ενώ πολεμούσε στην πρώτη γραμμή.
prwtomagia sto flerio gerakia melanes naxos
arxidia tou traou
ΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΛΑΝΕΣ
H Ομάδα Ιχνευταί βρέθηκε για ακόμα μια φορά στο νησί της Νάξου, έχοντας μόνο μια βδομάδα για να ανιχνεύσει καινούργια μέρη,ξεκινήσαμε γρήγορα γρήγορα με πρώτο προορισμό, τους δυο καταπληκτικός Κούρους στο χωριό Μέλανες.Το ποιο εντυπωσιακό από όλα ήταν το καταπράσινο τοπίο με τα πανέμορφα κυκλαμιμα .Σε αυτό μας βοήθησε και ο χειμωνιάτικος μήνας .Αν και οι κούροι που λέγονται κούροι των Μελανων δεν υπήρχαν μέσα στο χωριό Μέλανες άλλα μετά από αυτό σε μια απόσταση 2με 3 χιλιόμετρα, στη θέση Φλεριό, βρίσκονται και οι δυο μισοτελειωμένοι Κούροι. Το μήκος τους φτάνει τα 6,4 μέτρα και είναι έργο του 7ου αιώνα π.Χ.
Apolonas-kouros.WMV
Kouros of Appolonas, in Naxos island
Οι περίφημοι Κούροι της Κλένιας
Panagia Faneromeni - Kouros Apollonas - Naxos Island - Naxosbooking.com
, Kouros Apollon Naxos by Aegean Web Advertising
THE KOROI ON NAXOS
Kouroi are statues of young men, usually naked, from the archaic period in ancient Greece. Such statues exist throughout the Greek-speaking world. On Naxos you can see such kouroi just outside Melanes and Apollonos. These are about 6 meters high, are probably made in the 7th century. Probably they were meant to keep the ceiling in a temple, but that they were left due to poor quality in marble.
Kouroi er statuer av unge menn, vanligvis nakne, fra den arkaiske perioden i det gamle Hellas. Slike statuer finnes i hele den gresk-talende verden. På Naxos kan du se slike kouroi like utenfor Melanes og Apollonos. Disse er ca 6 meter høye, er sannsynligvis laget i det 7. århundre. Sannsynligvis var de ment å holde taket i et tempel, men at de ble etterlatt på grunn av dårlig kvalitet i marmor.