Molen De Windhond geeft geheimen prijs - RPL TV Woerden
Korenmolen De Windhond geeft geheimen prijs. In de molen zijn na vertrek van de molenaar oude documenten gevonden. Ook bleken er vertrekken te zijn waar nog nooit een buitenstaander is geweestRPL
amilt woerden korenmolen de windhond en zijn baas
Korenmolen De Windhond uit Woerden, een ambachtelijk en industrieel monument uit het verleden dat verdient in ere te worden gehouden. molenaar Willem van Krieken vormt, al jaren een twee eenheid met zijn Windhond.
Categorie:
MeetINoffice, onze leveranciers - Molen de Windhond
MeetINoffice werkt voor haar catering met dagverse producten bij leveranciers uit de omgeving. Neem een kijkje achter de schermen bij onze leverancier Molen de Windhond in Woerden.
Vlog #4 Molen de Windhond
Vlog #4 Molen de Windhond, een kijkje in de ouderwetse graanmolen van Woerden!
Woerden TV | Molen de Windhond weer open
Vanaf vandaag is het officieel, molen de Windhond is vanaf nu weer te bezichtigen. Wethouder Cnossen nam vandaag een kijkje en werd geïnformeerd door het Gilde, die rondleidingen gaat verzorgen. Ook de nieuwe Molenaar 'Karel' was van de partij.
RPL TV Woerden - Korenmolen 'de Windhond' en zijn baas
Nu de Woerdense molen 'de Windhond' te koop staat is het een goed moment om deze film van Arnold Miltenburg uit 1987 eens te tonen. We zien molenaar Willem van Krieken die in de molen woonde. Hij is voorlopig de laatste bewoner.
De Windhond - Een kijkje in de Soester molen
Een kijkje in de molen op de Eng. De Windhond is in bedrijf.
(©) Robert Thoomes
Molens
Director: Theo Güsten, Dick Laan [?] | Production Country: The Netherlands | Year: 1926 [?] | Production Company: unknown | Film from the collection of EYE (Amsterdam) -
Raw footage of windmills, probably made by Theo Güsten and possibly by Dick Laan as well.
This footage was probably shot for the films De Zaanstreek by Güsten and Hoe de Zaansche molens verdwijnen by Dick Laan. The two films do not contain any of the same images. We see shots of, for example, the windmill called “De Windhond” (“The Greyhound”) in Woerden, and several windmills in the Zaan region.
Werkopnamen van molens door, waarschijnlijk, Theo Güsten en mogelijk ook Dick Laan.
De opnamen zouden zijn gemaakt voor de films De Zaanstreek van Güsten en Dick Laans Hoe de Zaansche molens verdwijnen 1925. De films bevatten geen overlappende opnamen. Te zien zijn onder andere de molen 'De Windhond' in Woerden en enkele molens in de Zaanstreek.
De Windhond
Een bezoek aan molen De Windhond in Soest waar de wieken draaien en de stenen malen.
Nationale molendag
Nationale molendag 2012, een bewolkte, later zonnige, dag met een toenemde wind.
Molens in dit filmpje:
- De Windhond, Woerden
- De Buitenwegse Molen, Oud-Zuilen
- De Westbroekse Molen, Oud-Zuilen
- De Kraai, Westbroek
- Geesina, Groenekan
- De Ster, Utrecht
- De Windotter, IJsselstein
- De Westermolen, Langerak
- De Goudriaanse Molen, Goudriaan
De Windhond | 2013
Molentje de Windhond bij de Zaanse Schans in Zaanstad malend.
Julius Meijer
Molenreis 23 mei 2015 Levende Molens Werkgroep Kempen-Antwerpen
- Windotter IJsselstein: - Windhond Woerden:
- Houtzaagmolen Leidschendam:
T.g.v. molenreis Levende Molens Werkgroep Kempen-Antwerpen bezochten wij op 23 mei 2015 meerdere molens in Nederland.
1. Molen No. 4 in Aarlanderveen.
Deze poldermolen is, zoals de naam het zegt, de vierde molen van een viergang die samen met een gemaal er voor zorgen dat de Droogemaakte Polder droog blijft. Zij staat niet in lijn met de drie andere molens. Ze kreeg de naam Putmolen omdat ze een put die overbleef na de drooglegging van de polder bemaalt. De molen staat op een bergje en werd in 1801 opgetrokken. Het gevlucht heeft een doormeter van 27,20 m en is voorzien van fokwieken met steekborden op de binnenroede en van busselneuzen op de buitenroede. De ijzeren vijzel heeft een doormeter van 1,45 m. In de molen is een woning. De molens 1, 2 en 3 voeren het water in totaal 3,90 meter op,
de Putmolen voert het water 0,90 meter op.
2.De Eendracht in Alphen aan den Rijn.
Toen in 1898 de rivier De Gouwe werd verbreed, stond er een molen, Het Fortuin en later De Eendragt, in de weg en die werd bijgevolg gesloopt. Als vervanger werd enkele honderden meters verder een grenen houten achtkant op stenen onderbouw opgetrokken. Het was een pelmolen en het pelwerk werd later vervangen door maalstenen. Uit een gesloopte fabriek haalde de molenaar een kamwiel met een dubbel rij kammen en gebruikte dit als spoorwiel.De molen wordt nu beheert door Stichting Korenmolen De Eendracht en maalt nog regelmatig voor de bakker en particuliere verkoop.
3.De Roode Leeuw in Gouda.
De stelling van deze molen ligt ongeveer 11,50 m boven het straatniveau. Met haar gevlucht van 27,20 m is de molen een indrukwekkend gebouw in de stad. Ze draaide enkele jaren met fokwieken maar in 2012 werd het gevlucht terug Oud-Hollands opgehekt.
4.Wingerdse Molen in Bleskensgraaf.
Een wipmolen met een gevlucht van maar liefst 28,20 m voorzien van fokken die in 1965 de in 1936 geplaatste verdekkering verving. De molen heeft een stalen vijzel met een doormeter van 1,50 m. Door de verhoging van de veldmuren tot 1,30 m werd ze in 1872 de grootste wipmolen in Nederland. Bij de molen staat ook nog een tjasker en een klein industriemolentje op een schuurtje.
Als afsluitertje gingen de meulders wokken in restaurant Woktime aan het rondpunt in Wommelgem.
Zjefke
IJsselstein De Windotter Windmolen bovenkruier 23 mei 2015
Zaterdag 23 mei 2015 bracht ik t.g.v. molenreis Levende Molens Werkgroep Kempen-Antwerpen een bezoek aan deze stellingmolen met een gevlucht van 26 m doormeter. Hij is uitgerust met fokwieken voorzien van remkleppen. Molenaar Maarten Dolman gebruikt deze molen voor professionele maalderij. Als vervanger van een standaardmolen werd in 1732 op de wallen van de oude stad een stenen stellingmolen opgetrokken door de heer van IJsselstein. De gemeente IJsselstein kocht de molen in 1984 en liet deze restaureren in 1987. De molen wordt beheerd door de Stichting 's-Heren Korenmolen en maalt regelmatig voor bakkers. In de periode 1783-1793 herkende men nog het belang van het molenbedrijf want in een handvestboek uit de streek kan men een bepaling lezen die stelt dat binnen honderd roeden van de molen geen bouwwerk opgericht mocht worden.
Zjefke
molen-de_liefde.wmv
De koren- en pelmolen De Liefde te Uithuizen tijdens Nationale molendag 2011. Auteur W.J. Nieboer.
RPL TV Woerden - Wegwijs met WECKER (uitgaanstips voor 22 april - 6 mei)
Aflevering 14
In deze aflevering van ons agenda programma vindt u aankondigingen voor:
* Een lezing van Josha Zwaan (3 mei)
* Foto expositie IJsland van 3 fotografen (t/m 27 mei)
* Bezoek Molen 'de Windhond' (woensdag 14-16 uur)
* Vaar mee met het Romeins Schip Woerden (zaterdag 15 uur)
Ruwe beelden roede steken Korenmolen de Regt
Ruwe beelden van een deel van een timeplapse gemaakt bij het steken van de nieuwe molenroede bij Korenmolen de Regt
Daar bij die molen
Bij de windhond in Woerden
Houtzaagmolen De Salamander Leidschendam
Op 23 mei 2015 brachten wij t.g.v. de Molenreis Levende Molens Kempen-Antwerpen een bezoek aan houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam Nederland. Een houten achtkant met stelling gebouwd op een schuur. Het gevlucht heeft een doormeter van 21,5 m. De binnenroede is voorzien van fokken, de buitenroede is nog oud-Hollands. In de molen staan twee zaagramen die zowel op de wind als op stoomkracht kunnen werken. Reeds in 1643 stond hier een zaagmolen. De molen veranderende een aantal keren van eigenaar en geraakte uiteindelijk in verval, maar kon van totaal verlies gered worden. In 1989 werd de molen terug opgetrokken worden , maar het duurde nog tot 1995 vooraleer ze terug zaagvaardig was.
Bij een houtzaagmolen horen enkele specifieke termen zoals het balkengat en de winderij. Het verwateren van de bomen was kapitaal voor lange tijd vastleggen en werd daarom enkel gedaan voor hout dat vormvast moest blijven. De winderij is een soort luiwerk om de boomstammen uit het balkengat te halen, maar dan wel van een zwaarder kaliber dan in een korenmolen en met dit verschil dat het horizontaal werkt.
Kinderdijk - het leven op de molen rond 1900.mpg
Het leven op de molen was hard voor het molenaarsgezin.
Iedereen werkte mee om de kost te verdienen.
Mooie nostalgische beelden uit een historisch juiste productie voor molenmuseum Kinderdijk
Het groene hart: Molens in Zuid Holland
Een film van Erfgoedhuis Zuid Holland
Zie de wind waait door de molens: De molens van Kinderdijk