Overleg in Den Haag in 1974 over onafhankelijkheid.
Overleg in 1974 in het Catshuis in Den Haag tussen de vertegenwoordigers van de Koninkrijksdelen over Arrons onafhankelijkheidswens. Buiten wordt gedemonstreerd.
Suriname in oude privé-foto's (ca 1960). Deel 2.
Suriname in oude kleurenfoto's. Privé-opnamen uit ca 1960.
Gemaakt door Jan W.
Muziek van Max Woiski (Panamaribo).
Attentie: Zie ook mijn eerste serie oude foto's op YouTube.
- - -
Vintage colour photos of Paramaribo - Suriname (1960s).
Unfortunately a bit discolored because of age.
See also my 1st part of vintage Suriname photo's on YouTube !
The music is from Max Woiski.
Onbekend monument
4 mei de dag van de Nationale Herdenking op de Dam. In 1996 was er voor het eerst, front row, een Surinamer bij die een krans mocht leggen.
De destijds 76 jarige Willem Wooter. De vergeten bevrijders van Nederland kregen met Wooter eindelijk een gezicht.
Dit jaar wil ik via mijn memory lane een monument optrekken voor de Surinaamse strijders betrokken bij de bevrijding van Nederland.
Statues and Monuments in Suriname part 2
The memorial at the Monument for the fallen in Paramaribo, May 4, 2017, commemorating the Surinamese soldiers killed during World War II. The Surinamese soldiers were part of the Dutch contingent of allied troops.
On May 4, it was exactly 72 years since the end of World War II. Nearly 500 Surinamese soldiers participated in the 2nd World War under the flag of the Netherlands, which was still the motherland of the colony of Suriname.
Hi. I,m ROB LUC DJI4 YOU.
Subscribe and Share by using the share button or link.
Copy or reproduction in any form of this video or parts of it is forbidden.
© 2017 a ROB LUC production.
Geschiedenis onafhankelijkheid van suriname
Deze video gaat over Mijn film
Keti Koti - Nationale feestdag in Suriname NL
Wat is Keti Koti?
Keti Koti is een van de vele nationale feestdagen in Suriname ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam komt uit het Sranantongo en betekent ketenen gebroken.
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Er kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. Sindsdien wordt het einde van de slavernij elk jaar op deze dag gevierd.
In Suriname heet deze dag officieel Dag der Vrijheden, maar de feestdag wordt ook wel informeel Kettingsnijden genoemd. Het is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven.
Onderdeel van de festiviteiten is Bigi Spikri ('Grote Spiegel'), een kleurige parade in feestelijke en vaak traditionele kledij, waarbij de vrouwen vaak kleine witte parasols met zich meedragen.
Ket Koti is een kleurrijk en uitbundig feest met veel muziek dat tot in de kleine uurtjes doorgaat.
Geschiedenis
Met de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 begint Nederland met de handel in slaven. Aanvankelijk trekken schepen van de WIC er vooral op uit om oorlog te voeren met de Spanjaarden en de Portugezen en hun schepen te kapen. In 1628 verovert Piet Hein de Spaanse zilvervloot en raakt Portugal fort Elmina in Ghana kwijt aan Nederland. Het lukt Nederland tussen 1624 en 1654 ook om delen van Brazilië te veroveren plus een hele rits koloniën in handen te krijgen: Suriname, Berbice, Essequibo-Demerary, en de Antilliaanse eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.
In een aantal van die gebieden zijn veel plantages, maar te weinig arbeidskrachten, en daarom is er behoefte aan nieuwe slaven uit Afrika. Zo komen de Nederlanders midden in de trans-Atlantische handel in slaven terecht. Aan het einde van de achttiende eeuw veranderen de grote Europese landen van mening over de slavenhandel. De Engelsen verbieden de slavenhandel in hun koloniën in 1807. Ze oefenen druk uit op de Nederlanders om dat ook te doen, maar die doen dat pas in 1814. Het afschaffen van de handel in slaven betekent niet dat de slavernij ook wordt afgeschaft: er komen alleen geen nieuwe Afrikanen meer bij. Engeland en Frankrijk schaffen de slavernij in hun koloniën af in 1833 en 1848. Als een van de laatste landen in Europa doet Nederland dat op 1 juli 1863.
Het Kwaku monument in Paramaribo
Ter gelegenheid van 100 jaar Ket Koti werd in 1963 in Paramaribo een standbeeld onthuld. Dit beeld stelt Kwaku voor, een weggelopen (en weer gevangengenomen) slaaf die het symbool werd voor de drang naar vrijheid. In de Afrikaanse traditie is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwaku. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel heeft het beeld de naam Kwaku gekregen. Het is gemaakt door de beeldhouwer Jozef Klas. Paramaribo telt veel beelden, maar geen ervan is ooit zo populair geworden als dat van Kwaku. Hier worden jaarlijks op 1 juli kransen gelegd.
Keti Koti in Nederland
Ket Koti wordt sinds 2002 georganiseerd in de grote steden. Met name creolen of Afro-Surinamers, maar ook Afro-Antillianen in Nederland vieren dit feest eveneens op 1 juli of herdenken dan het einde van de slavernij in de kerk. In Amsterdam wordt Keti Koti groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Daar staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden. Sinds 2013 staat er ook een monument ter herdenking van de slavernij in Rotterdam. Het is geplaatst in het Lloydkwartier aan de oever van de Nieuwe Maas, op de plek waar ooit veel slavenhandelaren met hun schip vertrokken richting Afrika.
Deze film is gemaakt door SuriVision -
Bezoek onze website en bekijk de vele inspirerende filmpjes.Vele ideeën voor een facinerende en onbezorgde vakantie.
Website:
Facebook: SuriVision
Nieuws uit de West: Paramaribo (1947)
Impressies van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname.
Luchtopnamen Paramaribo zoals straatshots en stadsshots: o.a. het Gouvernementspaleis en andere
fraaie vrijstaande openbare gebouwen, velen in Oudhollandse stijl, allen gelegen aan ruime, goed geplaveide straten; standbeeld koningin Wilhelmina; spaarzaam verkeer (enkele ezelskarren); winkelstraten met veel Chinese uithangborden; straathandel; achterbuurten: kleine aaneengeregen krotten; was hangt aan uitgespannen waslijnen tussen de huizen; vuil en armoedig geklede volwasenen en kinderen lopen blootsvoets over de niet geplaveide nauwe straatjes; open riolen met stilstaand water; nieuwbouwwijk met arbeiderswoningen (nog niet bewoond).
Deze video of jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar:
Nieuws 27 januari 2015 Receptie indiase ambassade in Suriname
De indiase ambassade in Suriname heeft gisteren een receptie gehouden ter ere van india’s dag van de republiek.
De Dag van de Republiek, 26 januari, markeert de dag waarop de Indiase grondwet in 1950 werd goedgekeurd, drie jaar na de onafhankelijkheid van India van Groot-Brittannië.
In haar toespraak heeft ambassadeur Subashini Murugesan het voornamelijk gehad over de bilaterale banden die India en Suriname onderhouden.De hervatting van de joint commission meeting eerder deze maand is een goed begin van het jaar gaf de ambassadeur mee.De republiek Suriname werd vertegenwoordigd door de vice- president van de republiek Suriname.
Suriname 11maart2019B
Vakantie Suriname 11 maart 2019. Deel B. Van Tolness naar Bigi Pan lodge in district Nickerie.
7 minuten 2015 - aflevering 33 Onafhankelijkheid Suriname
7 Minuten is een wekelijkse serie van drie korte programma's over één actueel thema uit de wereld van nieuws, sport, cultuur of amusement. Deze week: 40 jaar onafhankelijkheid Suriname.
Classics 15 uit 1989 / 1990 - Bodybuilding, SLM Vliegramp en 15 jaar Onafhankelijk
Een stukje van een bodybuilding wedstrijd in Torarica met kandidaten uit de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname. Een monument werd gerealiseerd voor de vliegramp van SLM uit 1989. Waarom moest je vroeger met 2 bussen reizen van Nickerie naar Paramaribo? Verder hebben we opnames gemaakt tijdens de 15 jarige viering van de onafhankelijkheid van Suriname in Paramaribo en Nickerie.
Suriname Geschiedenis deel 08
Nieuws 18 Mei 2015 De Centrale voor Vissershavens in Suriname NV Cevihas
De Centrale voor Vissershavens in Suriname NV ,Cevihas, heeft nu de beschikking over een verdubbelde productiecapaciteit aan ijs en een uitgebreid watereservoir.
De investering van 500.000 amerikaanse dollars heeft geresulteerd in een uitbreiding van 40 ton naar 80 ton ijs terwijl de wateropslag nu 120.000 liters bedraagt.Volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw,Veeteelt en Visserij is de uitbreiding nodig omdat het aantal vissers boten dat Cevihas aandoet is gestegen.De financiering van het dit project is gedaan door De Surinaamse Bank,DSB.
Nieuws 11 maart 2016 De valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname starten op 22 maart
De valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname starten op 22 maart. Na intensieve gesprekken met belanghebbenden en organisaties, is voor deze datum gekozen. Het was aanvankelijk de bedoeling om eerder met de veilingen te starten. Besloten werd echter die te verschuiven, omdat enkele doelgroepen en organisaties nader uitleg wilden. Die is intussen gegeven. De Centrale Bank betreurt de ontwikkelingen van de afgelopen dagen op de valutamarkt en begrijpt de bezorgdheid die hierdoor ontstond binnen de gemeenschap. Nu besloten is met de veilingen te beginnen, vertrouwt de Bank erop dat de situatie op de valutamarkt zich weer zal normaliseren. De Centrale Bank start vanaf morgen met een intensieve mediacampagne om de gemeenschap te informeren over de valutaveilingen.
Suriname Filmpje website
Filmpje over Suriname
Herdenking SLM-ramp
Er werd gezongen, gebeden en gehuild bij de herdenking van de vliegramp van 20 jaar geleden in Suriname. Bij het monument aan de Jaggernath Lachmonstraat werden kransen gelegd. Twintig jaar is het nu al geleden, maar nog steeds is het verdriet enorm bij de nabestaanden.
Hennah Draaibaar maakte een videoverslag van de herdenking.
Princess Beatrix In Surinam (1966)
Surinam.
Documentation on file.
G.V. Pan of small light aircraft with the royal couple landing on grass airfield. V.S. Princess Beatrix and Prince Claus Von Amsberg of Holland being greeted at their first stop which is Drietabbetje, they are met by the Great Chief of the Aucanermaroons, Granman Gazon who walks between the royal couple. They then visit the rapids of the Lawa River. Fast flowing waters past camera. The royal couple have a good laugh about something. They then take a trip to small boat along part of river.
(Dupe Neg.)
NOTE: SLIGHT MACHINE SCRATCH ON PARTS OF THIS FILM.
FILM ID:3210.08
A VIDEO FROM BRITISH PATHÉ. EXPLORE OUR ONLINE CHANNEL, BRITISH PATHÉ TV. IT'S FULL OF GREAT DOCUMENTARIES, FASCINATING INTERVIEWS, AND CLASSIC MOVIES.
FOR LICENSING ENQUIRIES VISIT
British Pathé also represents the Reuters historical collection, which includes more than 136,000 items from the news agencies Gaumont Graphic (1910-1932), Empire News Bulletin (1926-1930), British Paramount (1931-1957), and Gaumont British (1934-1959), as well as Visnews content from 1957 to the end of 1984. All footage can be viewed on the British Pathé website.
Nieuws 10 Mei 2018 Educatieve dag bijdrage Suriname tijdens Tweede Wereldoorlog
06 06 2017 Bloemenhulde standbeeld Baba en Mai
Woensdag 21 september 2016 100 jaar van Wijlen Jagarnath Lachmon
VHP gedenkt 100ste geboorte dag Jagernath Lachmon
Op 21 september a.s. herdenkt de Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) de 100 ste geboortedag van haar legendarische leider wijlen mr. Jagernath Lachmon.
De ondeugende jongen van het platteland, de “bon vivant” zoals Lachmon het zelf uitdrukte, groeide uit tot de meest bepalende en invloedrijke politicus en staatsman in een land met een enorme diversiteit.
Mr. Jagernath Lachmon was een man die vrede en respect in de samenleving heeft gepropageerd, hij is door eenieder gerespecteerd en geaccepteerd, ook mensen die het niet met hem eens waren.
Lachmon’s denken en zijn opstelling jegens zijn medemens zijn verwezenlijkt door Mahatma Gandhi’s ideeën over de kracht van de waarheid en geweldloosheid.
Hij is voor meer dan een halve eeuw bepalend geweest voor de politieke ontwikkeling van Suriname. De legendarische politicus was de onbetwiste leider van de VHP en de Hindostaanse gemeenschap in Suriname.
Hij was de hoeder van de democratie en bewaker van het machtsevenwicht tussen verschillende bevolkingsgroepen. Hij heeft ook een enorme invloed gehad op de staatsrechtelijke – en maatschappelijke ontwikkeling van Suriname.
Voorts heeft hij eraan gewerkt dat de verschillen tussen onder andere etniciteit, geloof en taal onder de mensen geen belemmering voor samenwerking en ontwikkeling van zijn land is geweest. Hij heeft gestreden voor gelijke rechten en eerbiediging van elkaars cultuur.
Mr. Lachmon heeft met zijn “Verbroederingspolitiek”een grote bijdrage geleverd aan de maatschappelijke vrede in Suriname. Hij zei eens: “Er is in Suriname, geen andere politiek denkbaar dan de verbroederingspolitiek. Wij kunnen niet uit overwegingen van kleur, ras en godsdienst elkander gaan bestrijden”.
Het politiek model van eenheid in verscheidenheid, verbroedering en vreedzaam leven is een voorbeeld voor vele landen. Vreedzaam naast en met elkaar leven, met respect en acceptatie van elkanders gewoonten, cultuur uitingen en voorkeuren, kan een samenleving alleen maar verrijken.
Naast de ontwikkeling van de verbroederingspolitiek heeft wijlen mr. Lachmon zich ook ingezet voor de strijd om autonomie en algemeen kiesrecht in Suriname. Consequent heeft hij gevochten voor democratische staatsstructuren. Hij had herhaaldelijk erop gewezen dat Suriname een rechtstaat dient te zijn en op een parlementair democratische manier geregeerd dient te worden.
Bij de totstandkoming van de grondwet tijdens de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 heeft hij gewezen op de verschillende waarborgen die opgenomen diende te worden.
Toen de militairen in 1980 hun staatsgreep pleegden in Suriname heeft hij met zijn diplomacy theorie en de theorie van de buigende riethalm de militairen geduldig en vol tact terug gekregen in het kampement waarna wederom verkiezingen konden worden gehouden.
Afhankelijk van gewijzigde omstandigheden, zowel in de maatschappelijke als in de bestuurlijke sfeer heeft mr. Lachmon steeds een juist antwoord kunnen vinden om het partijbelang, maar bovenal het algemeen belang te kunnen dienen.
In dit verband kan worden verwezen naar de ontwikkeling van de VHP tot een politieke organisatie toegankelijk voor alle Surinamers ongeacht hun cultuur, religie en etniciteit
De idealen, ideeën en principes van mr. Lachmon geven ons de inspiratie om met uiterste inzet en toewijding, verder te werken aan de ontwikkeling en opbouw van een hechte natie tot heil van land en volk.
Camerateam; Nazarali