Historical monuments and attractions in Bucharest (Monumente şi locuri din Bucureşti) II.wmv
Locuri interesante din Bucureşti - partea a II-a: Monumentul Eroilor Sanitari, Monumentul de la Academia Militară, Monumentul de la Leu, Patriarhia Română, Mănăstirea Stavropoleos, Palatul Regal, Ateneul Român, Statuia lui Carol I, Monumentul Eroilor Martiri din 1989, Opera Română, Monumentul lui George Enescu, Monumentul lui Cuza, Universitatea, Facultatea de Drept, Piaţa Unirii.
Ziua Armatei Romane --- Timisoara 25.10.2013
Ceremonii militare pentru a sărbători Ziua Armatei Române
Statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe teritoriul țării vor organiza de joi și vineri, de Ziua Armatei, mai multe ceremonii și evenimente.
Ziua Armatei Române va fi sărbătorită prin mai multe manifestări organizate joi și vineri în localitățile unde sunt unități militare și în bazele militare din teatrele de operații unde se află militari români.Ministrul Mircea Dușa va participa joi, la Sibiu, la depunerea jurământului militar de către studenții anului I ai Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu în Piața Mare a orașului. Ulterior se va duce în Piața Victoriei din Timișoara, la ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Mircea cu Ordinul național Virtutea Militară în grad de Mare Ofițer cu însemn de război. Dușa se va mai întâlni cu militarii arădeni la ceremonia de decorare a Drapelului de luptă al Batalionului 191 Infanterie Colonel Radu Golescu cu ordinul național Virtutea Militară în grad de cavaler cu Însemn de pace.
Militarii Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt va organiza joi o vizită la familia eroului sublocotenent post mortem Valerian Leu, militar care a căzut la datorie în Afganistan. Soldații vor oferi dulciuri, încălțăminte și rechizite copiilor din centrul Asociația Familia Nostra din Iași, alimentele fiind cumpărate din contribuțiile benevole ale personalului Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri din Afganistan, raportează Agerpres.
Ceremonii militare
De Ziua Armatei Române, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe teritoriul țării vor organiza , Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme și alte spectacole.
Vineri, la ora 10.00, vor avea ceremonii militare și religioase de depunere de coroane și jerbe de flori la Carei, în fața Ansamblului Monumental.
În București, vineri vor fi depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului) — ora 8.30, Mormântul Ostașului Necunoscut (Parcul Carol) — ora 10.00 și la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare Carol I) — ora 12,30.
Militari din Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național — B-dul Regina Elisabeta — B-dul Eroilor Sanitari — Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu — Șoseaua Cotroceni — B-dul Iuliu Maniu — B-dul Vasile Milea — B-dul Timișoara.
La Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I din București va avea loc Ziua Porților Deschise.
800 de studenți și elevi din anul I din instituțiile militare de învățământ vor depune vineri jurământul militar. Festivitatea se va desfășura la Academia Tehnică Militară, începând cu ora 11.00, și la Institutul Medico-Militar, începând cu ora 9.00.
Ziua Armatei Române
Ziua Armatei Române Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, prin care Ziua Forțelor Armate a fost mutată din 2 octombrie (Decretul nr. 125/20 iulie 1951, care instituia Ziua Forțelor Armate ale R.P.R.) în data de 25 octombrie.
Pe 25 octombrie 1944 a avut loc eliberarea totală a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupația străină, singurul obiectiv național, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, care a fost recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România și Puterile Aliate și Asociate, încheiat la 10 februarie 1947. 525.000 de militari au participat la lupte, între între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 de militari, dintre care 76.275 de prizonieri.
După această dată, trupele române au continuat să lupte pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei de sub dominație nazistă.
contelt din
Ziua Medicinei Militare
Acum 156 de ani, pe 21 august 1862, Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a Corpului Ofițerilor Sanitari.
Astfel, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).
„Anul acesta, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Ziua Medicinei Militare este un moment de dublă sărbătoare, închinat memoriei celor care au fost. El este o lecţie de istorie şi de viaţă pentru cei care sunt la început de drum în carieră, pentru că numai prin cunoaşterea trecutului ai dreptul la prezent şi viitor, numai respectându-ţi înaintaşii ai puterea să înfrunţi necunoscutele timpurilor care vor veni”, afirmă Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, General de brigadă, medic conferenţiar universitar.
Comandantul SUUMC reaminteşte, totodată, personalitatea celui care a marcat istoria medicinei militare româneşti, generalul de divizie doctor Carol Davila.
„Izvorul de unde de ne tragem toţi poartă un nume, cel al generalului de divizie Carol Davila, omul care a sfinţit şi încă mai sfinţeşte locul medicinei româneşti, cel care, iată după atâţia ani de la înfiinţarea Spitalului Militar Central, a Institutului Medico-Militar, a Revistei de Medicină Militară şi, nu în ultimul rând, a Facultăţii de Medicină şi Farmacie, ne reuneşte, animaţi de aceleaşi idealuri şi crezuri, sub aceleaşi jurăminte sacre – cel al lui Hipocrat şi cel de credinţă faţă de patrie şi poporul nostru. (…) Nu ştim dacă generalul dr. Carol Davila era conştient că, prin acţiunile întreprinse făureşte istorie, dar ştim sigur că tot ce a realizat în timpul activităţii sale, s-a datorat unui cumul de factori: profesionalism desăvârşit, deschidere la nou, pasiune, informaţie, credinţă în oameni, viziune, perseverenţă, dar şi sprijinul autorităţilor”, adaugă Florentina Ioniţă-Radu.
De asemenea, dr. Florentina Ioniţă-Radu menționează că anul acesta Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” aniversează „onorabila vârstă de 187 de ani închinaţi cunoaşterii, cercetării, dezvoltării şi inovării în medicină”.
„Cunoscând oamenii care dau sens şi esenţă medicinei militare, pot afirma, fără niciun fel de echivoc, că, indiferent de culoarea uniformei militare, mă bazez pe profesionalismul, calitatea, responsabilitatea, corectitudinea, imparţialitatea, obiectivitatea, dedicarea şi, mai ales, loialitatea colegilor mei, care sunt pregătiţi să răspundă „PREZENT!”, la orice oră din zi şi din noapte, la orice misiune ce ne va fi încredinţată. (…) „La mulţi ani!” şi mai ales „La mulţi ani, medicinei militare româneşti!”„, mai afirmă generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu.