mtb tocht in het moretusbos te putte stabroek
mtb tocht in het moretusbos te Putte-Stabroek, gefilmd met een camsports fun camera, gemonteerd op het stuur van een specialized mtb.
Putte B Nl Kasteel Ravenhof,rode wandeling Moretusbos'
Verkeersellende in Stabroek
De inwoners van de 's Hertogendijk in Stabroek zijn misnoegd! Ze voelen zich het slachtoffer van een nieuw mobiliteitsplan van de gemeente. Stabroek wil de volgende vijf jaar enkele wegen heraanleggen, zodat Stabroek beter bereikbaar is. Maar de werkzaamheden zorgen voor veel hinder en dus voor ongenoegen bij bewoners.
Ravenhof 2016
Het Kasteelpark bestaat uit kasteel Ravenhof, theehuis De Gloriëtte, het centrale parkgebied, de landschapstuin en het Moretusbos. U het gebied aan het einde van de Canadalaan in Putte. Deze straat vormt de grens tussen Nederland en België.
Dit Kasteelpark dankt zijn bestaan aan Jonker Johannes Josephus Moretus die het in het midden van de 18e eeuw liet aanleggen als onderdeel van zijn landgoed Ravenhof. In ruil voor een goede boterham schakelde hij bijna de complete en straatarme bevolking van Putte in bij de aanleg van het bos. Deze mensen maakten van een kale, dorre heidevlakte een gebied met lommerrijke bossen, lanen en fraaie terrassen.
Het parkbos is ontworpen naar de plannen van Versailles. Het Moretusbos heeft veel mooie laantjes, hoogteverschil, verre doorkijken, een theehuisje, wandelpaden, terrassen en symmetrische sterrenbosjes. Volgens de toen heersende baroktuinstijl werd de natuur geordend. Kenmerkend voor het parkbos is de centrale (symmetrie-) as, die loopt van kasteel Ravenhof naar theehuis De Gloriëtte, een pronkgebouw in roccocostijl anno 1768. Van daaruit lopen alle lanen weg het bos in.
Theehuis de GloriëtteHet bos bestaat uit volwassen beuken, grove den en in de latere jaren aangebrachte rododendron, in de volksmond bloemotten genoemd.
Het Moretusbos kent nog enkele opvallende bezienswaardigheden. Zo is er het kasteel, dat net over de grens in België ligt. Dit kasteel wordt momenteel voor sociaal culturele evenementen en door verenigingen gebruikt.
Direct over de weg aan de rechterkant ligt een prachtig voorbeeld van een sterrenbos. Vanuit het midden kunt u alle paden inkijken. Het kasteel kijkt via de hoofdas van het bos uit op de Gloriëtte, een zeszijdig kapelachtig theehuisje bovenop een berg. Van hieruit had de Jonker een vrij uitzicht langs de hoofdas over de akkers. Links van de Gloriëtte ligt de Huzarenberg of Trapkesberg. Ingang van het MoretusbosDe naam verwijst naar de Franse Tijd. Vanaf deze hoogte heeft u uitzicht over de Warande. Een verrassend stukje bos waar oude, middeloude en jonge aanplant tezamen een boeiend geheel vormen. Een ander cultuurhistorisch interessant fenomeen is het fort. Een verhoging in het bos met een dijkje er omheen en een kleine gracht. Op deze plek is goed te zien hoeveel werk de inwoners van Putte hebben verricht om het Moretusbos te maken tot wat het is.
Onweer 27/07/2013 Stabroek - Abtsdreef - Mispelaarlaan
Stabroek nightride pt1
MTB Nightride in Stabroek, Belgium
Bospatsers Hogerheide
Mountainbike tocht met de Bospatsers
Moretusbos, Kalmthoutse Heide, Staartse Duinen, Landduin
13 oktober 2019
Wandeling-Putte-Kapellen-Stabroek-Putte-Kapellen deel 3
wandeltocht
Fietstocht KNUROO 2010
Jaarlijkse fietstocht met KNUROO leden
Mijn Dorp - Kasteel Ravenhof
Moretusbos
Bk Wielrennen Stabroek
Zondag 14 augustus 2016
Ravenhof wandeling.wmv
11 november 2011. Wandeling in Putte Kapellen. Vertrek Ravenhof
Veldtoertocht Goirle 2016
Ik heb deze video gemaakt met het videobewerkingsprogramma van YouTube (
Nightmare in Kapellen
31st of October-fright night in Kapellen Belgium
kasteel Ravenhof
Geschiedenis[bewerken]
Reeds in de 13e of 14e eeuw stond op deze plaats vermoedelijk een klein kasteel. Gedurende de 14e en het begin van de 15e eeuw was dit in het bezit van de familie Van Steenland. Toen droeg het de naam: Goet van Steenlant. In de 15e eeuw kwam het goed aan de familie Van Immerzeel en in 1552 werd het verkocht aan Cornelis van Tongerlo. Deze heeft bouwactiviteiten ontplooid, en in 1569 was er dan ook sprake van een omgracht speelhuis. Verdere bezitters waren: Petronella Rompaerts, Johanna Hujoel, de familie Van der Goes, en Hendrik Hillewerve. De laatste stond het goed af aan Balthasar Moretus, afstammeling van de beroemde Antwerpse drukker Jan Moretus. Het goed stond voortaan bekend als Moretushof, ook wel Crayenhof genaamd.
In 1716 werd het kasteel beschreven als een soort woontoren met hoeve. In de tweede helft van de 18e eeuw liet Johannes Josephus Moretus een park aanleggen, dat tegenwoordig vooral op Nederlands grondgebied ligt en daar Moretusbos heet, en van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide deel uitmaakt. Daar ligt ook de theekoepel Gloriëtte in Lodewijk XV-stijl. Het park, voorzien van kunstmatige hoogteverschillen, kwam gereed in 1770.
In 1810 werd het kasteel herbouwd in neo-Lodewijk XV-stijl door Johannes' neef, Philippe de Pret. Dit is het middenrisaliet van het huidige kasteel. Rond deze tijd kwam de naam Ravenhof in zwang. Van 1911-1920 liet de toenmalige eigenaar Charles Moretus Plantin twee zijvleugels bijbouwen. Charles was, tot zijn dood in 1960, burgemeester van Stabroek.
Enige tijd na de uitbreiding kwam het kasteel in bezit van de Paters Assumptionisten en kreeg de naam Assumptiehof. Er maakten diverse katholieke organisaties gebruik van het kasteel. In 1979 kwam het kasteel aan de gemeente Stabroek, en vanaf 1982 huizen er tal van sociaal-culturele verenigingen in. Het koetshuis werd omgebouwd tot café-restaurant.
Tot het kasteel behoort, op Belgisch grondgebied, een 25 ha groot, vrij toegankelijk park.
Stabroek m duifjes 02
Stabroek m duifjes 02
Putte (B- Nl) Kasteel Ravenhof,rode wandeling Moretusbos' 2014
wtc jabbeke : bos en veldtocht 2012
Kermisloop Putte - Noord Brabant - stabroek - Kapellen