Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia, Romania
Moscheea „Esmahan Sultan din Mangalia este cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, ridicat în anul 1575. Este înconjurată de cimitirul mahomedan ce conține morminte vechi de peste 300 de ani.
Clădirea, situată pe str. Oituz nr. 1, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Constanța cu codul LMI CT-II-m-A-02901.01 sub numele de Geamia „Esmahan Sultan.
Comunitatea turco-tătară numără la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.000 de credincioși musulmani.[necesită citare] Dintre aceștia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugăciunile rituale. La cele două sărbători ale islamului, Idul Fitr și Idul Adha, Geamia Esmahan Sultan devine neîncăpătoare.
În prezent geamia poate fi vizitată de turiști și locuitorii orașului, iar hogea Halil Ismet de la Esmahan Sultan le prezintă acestora istoria lăcașului de cult.
Moscheea a fost construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), care era soția lui Sokollu Mehmed Pașa, vizirul tatălui său. Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual, ce conține morminte vechi de peste 300 de ani.
La construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.
După 1989 moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. În perioada comunistă instituția de cult fusese năpădită de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câțiva ani după Revoluție, mormintele turcești, vechi de peste 300 de ani, precum și moscheea propiu-zisă, au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt.
În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperișul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea inițială. S-a refăcut și fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959, iar apa va fi folosită din nou pentru ritualul spălării morților. Prețul lucrărilor este de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de Capa Tunc, fost bancher și proprietar al unui mall din București.
sursa: Wikipedia
ESMAHAN, COMOARA DE LA MANGALIA
La Mangalia se află cea mai veche moschee din România. Puţini ştiu asta, atât turişti, cât şi localnici. Curtea geamiei adăposteşte morminte cu o vechime de patru sute de ani. Astfel, curtea este un veritabil parc al veşniciei. Acest film este format dintr-o multitudine de stări, pe care eu însumi le-am trăit alături de comunitatea musulmană din Mangalia, comunitate cu o vechime de 700 de ani pe meleagurile din Dobrogea.
Moscheea „Esmahan Sultan” Mangalia, cea mai veche din România
Rugăciune la Moscheea „Esmahan Sultan” din Mangalia, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, ridicat în anul 1575. Înregistrarea a fost realizată duminică, 17 august 2014.
======================================
Abonează-te la canalul de YouTube al lui Dinu ZARĂ:
======================================
Îl poți urmări pe Dinu ZARĂ și pe:
======================================
Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia
Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia
Esmahan Sultan Camii/Mosque of Mangalia, Romania[28 Temmuz/July28th, 2019]
For full description - written in RO/EN/TR - please expand!
RO: Prezentare a celei mai vechi geamii de pe teritoriul României.
Moscheea „Esmahan Sultan” a fost ridicată în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), care era soția lui Sokollu Mehmed Pașa, vizirul tatălui său. Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât și spiritual, ce conține morminte vechi de peste 300 de ani.
La construcția moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetății Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.
După 1989, moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. În perioada comunistă lăcașul de cult fusese năpădit de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câțiva ani după 1990, mormintele turcești, precum și moscheea propriu-zisă, au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt. În anul 2008 au avut loc lucrări de reconstruire a moscheii. Acoperișul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea inițială. S-a refăcut și fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959, iar apa este folosită pentru ritualul spălării morților. Prețul lucrărilor a fost de peste de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de un om de afaceri turc. În jurul ei se află cimitirul mahomedan care conține morminte vechi de peste 300 de ani.
Clădirea, situată pe str. Oituz nr. 1, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Constanța cu codul LMI CT-II-m-A-02901 sub numele de Geamia „Esmahan Sultan”.
Comunitatea turco-tătară numără la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.100 de credincioși musulmani. Dintre aceștia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugăciunile rituale. La cele două sărbători ale islamului, Idul Fitr și Idul Adha, geamia Esmahan Sultan devine neîncăpătoare.
În prezent geamia poate fi vizitată de turiști și locuitorii orașului, iar hogea Halil Ismet de la Esmahan Sultan le prezintă acestora istoria lăcașului de cult. Sursa: ro.wikipedia.org.
EN: Esmahan Sultan Mosque (Romanian: Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia) is the oldest mosque in Romania. It is located in Mangalia, Constanța County, it serves a community of 800 Muslim families, most of them of Turkish and Tatar ethnicity.
Esmehan Sultan Mosque was constructed in 1575 by its namesake, Esmahan, the daughter of Ottoman Sultan Selim II and wife of Ottoman Grand Vizier Sokollu Mehmed Pasha.
It was rebuilt in the 1990s and includes a graveyard with 300-year-old tombstones. Source:en.wikipedia.org.
TR: Esmahan Sultan Camii, Romanya'nın en eski camisidir.
Köstence İlçesi, Mangalia'da bulunan, çoğu Türk ve Tatar etnik kökene sahip 800 Müslüman aileden oluşan bir topluluğa hizmet veriyor.
Eşmehan Sultan Camii, 1575 yılında, Osmanlı Sultanı II. Selim'in kızı ve Osmanlı Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa'nın eşi Esmahan tarafından yaptırılmıştır.
1990'larda yeniden inşa edildi ve 300 yıllık mezar taşlarına sahip bir mezarlık içeriyor. En.wikipedia.org 'un çevirisi.
Cuprins/Content/içerik:
00:20 - Pridvorul și interiorul moscheii/The porch and inside the mosque/Sundurma ve caminin içi;
09:20 - Plimbare prin cimitir/Walk through the cemetery/Mezarlıkta yürüyün.
© 2020 Cornel Sibianul - youtube.com/user/emdiesel63/.
Moscheea din Mangalia (cea mai veche moschee din Romania)
Ziua Moscheii Esmahan Sultan din Mangalia
Ziua Moscheei „Esmahan Sultan” din Mangalia a fost marcată, sâmbătă, 17 august 2018, de comunitatea musulmană din localitate, alături de reprezentanți ai administrației locale, primarul Radu Cristian, consilieri locali, dar și invitați din Mangalia, Constanța și Turcia. Printre aceștia din urmă s-au aflat Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România și Arif Cevlek, atașat pe Servicii Religioase al Republicii Turcia la Constanța.
În cadrul întâlnirii din curtea geamiei s-au ținut discursuri și au fost acordate plachete persoanelor care și-au adus aportul la promovarea culturii și obiceiurilor turcești și tătărești din zona sudului litoralului.
MOSCHEEA ESMAHAN SULTAN.mpg
EX ORIENTE LUX
Geamia Esmahan Sultan – Mangalia
Amplasata in centrul municipiului Mangalia, Geamia Esmahan Sultan a fost inaltata de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al II-lea si data in folosinta in anul 1524.
Are un stil aparte fata de constructiile de cult turcesti din Dobrogea, intrarea in Geamie fiind precedata de o veranda acoperita.
Constructia este din piatra cioplita pe loc de mesterii pietrari turci si are o grosime de 85 cm. De specificat este faptul ca zidaria din blocuri de piatra a fost facuta fara a se folosi vreun liant, ci folosindu-se scoabe din otel turnate pe loc in orificii facute in piatra (zidarie in stil otoman). Aceeasi tehnologie a fost folosita si la ridicarea minaretului, iar piatra cioplita ii confera acesteia zveltetea si proportia ideala.
Curtea Geamiei adaposteste si o serie de morminte a unor personalitati ale vremii cum ar fi cel al lui Memet Pasa pe al carui mormant se afla o piatra funerara.
Moscheea Esmahan Sultan/ Esmahan Sultan Mosque
Moscheea „Esmahan Sultan” din Mangalia
LANSAREA FILMULUI ESMAHAN, COMOARA DE LA MANGALIA
Vineri, 1 septembrie 2017, la moschhea Esmahan Sultan, a avut loc premiera filmului documentar Esmahan, comoara de la Mangalia, în prezenţa a aproximativ o sută de participanţi. Momentul a avut rolul de a evidenţia valorile comunităţii musulmane din Mangalia şi Dobrogea, într-un context social în care e tot mai mare nevoie de astfel de abordări.
imagine, Andreea Ştiliuc
montaj, Paul Palencsar
Spectacol aniversar Geamia Esmahan Sultan, Mangalia
Primăria Municipiului Mangalia a organizat duminică, 26 august, un spectacol aniversar dedicat comunitătii musulmane, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la reabilitarea Moscheii EsmaHan Sultan din localitate.
Stele funerare - Moscheea „Esmahan Sultan” din Mangalia
10 ani de la reabilitarea Moscheii EsmaHan Sultan din Mangalia.
26 august 2018, Mangalia
Moscheea „Esmahan Sultan”
Cea mai veche geamie din România se află la Mangalia - Litoral TV
Moscheea de la București, proiect anulat
Marea Moschee din Bucureşti nu se va mai construi, din cauza lipsei de resurse financiare, iar terenul pe care urma să fie ridicată clădirea va fi restituit către RA-APPS. Declaraţia îi aparţine lui Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România. Costurile depăşeau foarte mult bugetul pe care îl are instituţia si pe care şi-l permite cultul musulman la ora actuală, a declarat Iusuf Murat, pentru Ştirile TVR. El a anunţat că a fost trimisă o adresă care Secretariatul de Stat pentru Culte, care la rândul lui va înştiinţa RA-APPS pentru preluarea terenului. Proiectul construirii unei moschei de mari dimensiuni la Bucureşti datează din 2015, când Guvernul, condus în acea perioadă de Victor Ponta, a adoptat o hotarare prin care acorda Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătrati, pe Bulevardul Expoziţiei din Bucuresti pentru construirea lăcaşului religios. Conform hotărârii. complexul trebuia finalizat în 36 de luni. Termenul a expirat însă, fără să fie pusă o cărămidă din viitoarea moschee. Iar pe 23 mai anul acesta, Cultul Musulman a informat Secretariatul de Stat pentru Culte că nu a obţinut documentaţia necesară prevăzută de certificatul de urbanism, în vederea edificării unui complex de cladiri de interes public.
92 Ansamblul geamiei Esmahan Sultan
Detalii: