Diksmuide 'Museum aan de Ijzer Ijzertoren' 2017
Ijzertoren museum Diksmuide
Beeldverslag van ons bezoekje aan het Ijzertoren museum in Diksmuide op 21/7/2011
Vlaanderen Vakantieland: Onderweg naar Vlaamse Velden 5
4 augustus 1914. Duitsland valt het neutrale België binnen. Een paar maanden later zal het front stagneren aan de IJzer, maar voor het zover is doorkruisen “de Pruisen” ons hele land. Frankrijk is hun einddoel, maar de Belgische tegenstand is groter dan verwacht. En dus wreken ze zich op de bevolking en zetten ze hele dorpen en steden in lichterlaaie. Vincent Verelst reist in zijn oude Volkswagen camper die Duitse inval achterna. Op zoek naar sporen uit het verleden en de hedendaagse interpretatie ervan.
Deel 5: van het Belgische front naar het woelige Ieper
Na de onstuimige eerste oorlogsmaanden liepen de troepen vast in de Westhoek. Waar de onderwaterzetting aan de IJzer zorgde voor relatief rustige oorlogsjaren, ging de strijd rond Ieper verbeten voort.
De Geallieerde legers en de Duitsers trokken keer op keer de wapens, vaak met slechts enkele meters grondwinst als resultaat. Vincent ondervindt die wijzigende frontlijn aan den lijve op Hill 60, een plaats die vandaag idyllisch aandoet, maar waar mijnontploffingen en inslagen het landschap vormden.
Aan de IJzertoren in Diksmuide ging het er rustiger aan toe, want niet alleen het Belgische, ook het Duitse leger profiteerden er van de onderwaterzetting. Vincent ontdekt dat de huidige IJzertoren al het tweede exemplaar is en waar het monument zijn opmerkelijke vorm aan dankt.
De zes autoroutes van Westtoer brengen hem met zijn oranje bolide vervolgens naar andere plaatsen die bepalend zijn geweest in de Eerste Wereldoorlog. Het Polygoonbos bijvoorbeeld, dat pal op de frontlijn lag en waar na vier jaar nog maar weinig bos overbleef. Vandaag tiert de begroeiing gelukkig weer welig, maar net als je de oorlog bijna vergeten bent, duikt de immense Buttes New British begraafplaats op.
Ook in Ploegsteert herdenken ze nog altijd duizenden gesneuvelde soldaten. Het nieuwe bezoekerscentrum legt Vincent bovendien haarfijn uit welke bewegingen de frontlijn daar gemaakt heeft en welke legers daarbij betrokken waren.
Maar dan is het tijd om vooruit te kijken. Het kunstproject Coming World Remember Me van Koen Vanmechelen, Jan Moeyaert en dochter Lieselotte herdenkt het verleden en omhelst de toekomst.
Vier jaar lang kan je in een van hun ateliers je eigen kleibeeldje maken tijdens een fascinerende workshop. In 2018 zullen die 600.000 figuurtjes een plaats krijgen op het niemandsland van Provinciedomein De Palingbeek, waar ze de Belgische oorlogsdoden zullen herdenken voor de generaties van morgen.
Meer reportages op:
Ijzer Tower Peace Museum Belgium
IJzertoren museum te Diksmuide (2018)
Een kort filmpje waarin ik jullie in het kort het museum binnenin de IJzertoren laat zien.
MEMORYDATE Museum aan de IJzer
DODENGANG & IJZERTOREN DIKSMUIDE
Een paar impressies van toen en nu in Vlaanderens Velden...
Diggers
De Diggers is een selecte groep WO1-amateurarcheologen die jarenlang - tot eind 2008 - de vroegere WO1-slagvelden nabij Ieper exploreerden. De Diggers haalden honderden ton munitie boven die door de ontmijningsdienst DOVO onschadelijk werden gemaakt. De zeldzame oorlogsrelicten die ze vonden liggen in het
In Flanders Fields Museum te Ieper. Dankzij De Diggers konden de stoffelijke resten van 215 gesneuvelde soldaten eervol worden herbegraven.
View from the inside the Yser tower Diksmuide Belgium
View from the top of the Yser tower Diksmuide Belgium
Floating dreams: Vredesleger rukt op aan de IJzertoren
Floating dreams: Vredesleger rukt op aan de IJzertoren
Start / stop automatisch afspelen Aan de voet van de IJzertoren in Diksmuide is Floating dreams geopend, een openluchttentoonstelling met 70 witte kinderbeelden. Elk beeld staat voor één conflict in...
DE TOEVALLIGHEID VAN EEN VOLK - Over grenzen en identiteit
‘De Nederlander bestaat niet’, zei koningin Máxima in 2007. En het land was te klein. Ook België kent zijn identiteitscrisissen, versterkt door politieke krachten. Wie is de Vlaming, wie is de Nederlander, en wat zijn wij voor elkaar sinds de Tachtigjarige Oorlog ons scheidde?
Eén van de gevolgen van die Oorlog is immers het uiteenvallen in een protestants Noorden en een katholiek Zuiden, ook mentaal. En hier begonnen de wederzijdse stereotyperingen: de Bourgondische, dommige, timide Belg en de zuinige, arrogante, luidruchtige Nederlander. Beantwoorden die clichés aan een werkelijkheid, of geven zij de werkelijkheid vorm?
Wat is een volksziel, en hoe rekbaar is die? Kan die zich aanpassen aan de komst van nieuwe landgenoten? En wat zegt het antwoord op die vraag over Nederlands en Vlaams nationalisme vandaag? Met gasten uit beide landen onderzoeken we het toeval van de geschiedenis en onze identiteit.
Bruno De Wever, Kiza Magendane, Lotte Jensen, Peter Vandermeersch en Glenn Helberg, gaan in gesprek met Sophie Derkzen.
Programma:
Seriepagina:
Het nieuwe museum van de Dodengang - Le nouveau musée du Boyau de la Mort
Dodengang weer ingehuldigd
In Diksmuide werden de Dodengang en zijn museum recent gerestaureerd. Ze werden opnieuw ingehuldigd op woensdag 28 augustus 2014, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Defensieminister, de burgemeester van Diksmuide en de directeurs van het Koninklijk Legermuseum.
Van beneden naar boven Ijzertoren Diksmuide
High speed elevator @ the yser Towers Diksmuide
Diksmuide, Death Trench
My dad and me held a WW1 tour. This trench is the only original one left. It is near Diksmuide, close to the Ijzer (river). There were a lot of originals left, but like musea, the interest faded. I tried to capture the feeling of the trenches, together with the security of my dear dad...
Panorama from the top of IJzertoren, Diksmuide, Belgium, 2015-03-30
(c) slivka.com. All rights reserved.
Dodengang Kaaskerke (Diksmuide)
Diksmuide Dodengang
Dodengang
diksmuide 80
diksmuide nationalist festival 1980. Izerbedevaart