(NL) THORN het witte stadje + Abdijkerk 2017
Ik heb deze video gemaakt met de YouTube-tool voor diavoorstellingen (
fotoserie van Thorn, het witte stadje; a series of photographs of Thornthe white city, by Opapake
Rondgang door Thorn, in een uitvoerige fotoserie van dit prachtige stadje, uit de Oudheid, opgenomen in december op een mooie zonnige dag. Prachtig tekenen de schaduwen van de bomen in het Laantje onder de Bomen zich af tegen het wit van de huizen.
Een uitgebreide fotoserie over Thorn, een stadje aan de Maas; de lieveling van Frans van de Berg, kunstschilder en portrettist. Van hem heb ik minstens een deel van mijn hang naar Thorn meegekregen. Talloos zijn de kunstzinnige creaties die Frans aan zijn Geliefdeheeft geweid, o.a. Het portret van Thorn, een miniatuur van de oude stadskern. De recente ontwikkelingen rondom Thorn zouden Frans zeer verdriet hebben. Mij ook trouwens. Thorn is nu niet meer dan een wijk in het agglomeraat De Maasgouw.
De foto's lijken in zwart/wit genomen te zijn, maar dat is niet zo. In late herfst en winter is Thorn alleen te zien in zwart/wit. Pas in het voorjaar en de zomer komt er weer kleur in. Het laatste deel van de serie geeft daarover een schitterende indruk. Met de kleur komt ook weer het leven terug.
De architectuur van Het witte Stadje is grotendeels te herleiden op de glorietijd van Het Stift: een vrouwenabdij waar dames van de hoge Adel hun opvoeding kregen. Thorn was toen een onafhankelijk ministaatje met een eigen munt en eigen rechtspraak, onder protectie van de Duitse Keizer. Het interieur van de boudoir-achtig aandoende abdijkerk herinnert aan de oude glorie.
Kijk vooral ook naar de video's over de Bokken en de Geiten (kijk onder Opapake).
opnames: Kees van Dongen, Opapake;
opapake.be
mummies of Thorn
The mummies in the crypt of the abbey church in Thorn, south Netherlands.
Thorn
Nederpel, Riet
1980, Thorn
Beelden van Thorn in de lente. Kerk zowel van binnen als buiten gefilmd. Gevels, straatjes, doorkijkjes, toeristen op straat en terras. Film wordt ondersteund door pianomuziek.
Catalogusnummer: 1092
limburgsmuseum.nl
Thorn verbonden in kleur-voorbereidingen expo-lint-Angeles Nieto
Epositie voorbereiding. Thorn, verbonden in kleur van Angeles Nieto. Op 25 en 26 maart 2011. Bevestigen van kleurenlint op de Wijngaard in Thorn en inrichten museum.
Thorn verbonden in kleur-Angeles Nieto-de opening
Opening expositie Thorn verbonden in kleur, De verhalen van mensen uit Thorn in de adbijkerk, de expositie van Angeles Nieto in het museum Het land van Thorn en de verbinding in kleur tussen het museum en de abdijkerk. Het lint opent visueel de ramen, figuurlijk openen de harten/ monden van de mensen.
Veldslag Thorn
Veldslag Thorn 1, maandag 28 mei 2012
Visit Thorn 2013 HD
Tot de ontginning in de tiende eeuw was het gebied rond Thorn heel moerassig.
Aan de rand van dit moeras liep de Romeinse heirbaan van Maastricht naar Nijmegen. Omstreeks 990 werd op een hoogte, dichtbij de Maas, door graaf Ansfried, die getrouwd was met Hereswint (Hildewaris), een stift, klooster voor benedictaressen gesticht, de Abdij van Thorn.
Dat klooster groeide uit tot een wereldlijk stift (een klooster voor adellijke dames) en een vorstendom, het Abdijvorstendom Thorn.
Tot het Land van Thorn behoorden Thorn, Ittervoort, Haler, Grathem, Stramproy, Baexem en Ell.
Veel woningen van deze Stiftdames zijn bewaard gebleven, zoals het uit 1648 afkomstige Huis met de drie kogels.
Volgens de legende lag er ooit tussen Thorn en Kessenich een legendarisch verdwenen stad met de naam Vijvere. Dat zou verzonken zijn als straf van God, daar ligt nu het moeras het Vijverbroek.
Onder de Fransen kreeg Thorn zwaar te lijden, toen kreeg Thorn ook zijn kenmerkende witte kleur.
Nadat de adellijke dames gevlucht waren, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen.
De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, die voorheen hadden toebehoord aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen.
Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht.
Met het doel deze bouwsporen (littekens van de armoede) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.
Door die witte huisjes en de rust van het dorpje werd Thorn al gauw geliefd bij kunstenaars en toeristen.
In 1973 kreeg de oude kern van Thorn nationale erkenning en werd het aangewezen tot beschermd stadsgezicht.
Ik was daar in augustus 2013 met prachtig mooi weer vol zonneschijn.
Bijzondere historische grond. Leuk historische centrum, museum en Abdij bezocht en lekker op het terras gedineerd van mijn hotel La ville Blanche en tot 's avonds laat gepimpeld en bomen met andere gasten.
Johan Thorn Prikker: Glas-in-loodramen in Keulen
De tentoonstelling Johan Thorn Prikker De Jugenstil voorbij (t/m 13 februari 2010) volgt de kunstenaar langs alle plaatsen waar hij woonde en langs alle veranderingen die zich in zijn werk voltrokken. Onderdeel van de tentoonstelling is een serie films, die ook hier op ArtTube te zien zijn.
Keulen
In 1926 verhuist Thorn Prikker naar Keulen. Hij wordt er professor aan de Kölner Werkschulen, waar hij opnieuw een eigen atelier krijgt. Gedurende dit laatste deel van zijn loopbaan maakt hij nog uitsluitend omvangrijke, monumentale werken, vaak in samenwerking met belangrijke architecten. Ondanks zijn onorthodoxe opvattingen over het geloof is hij voor de katholieke kerk een veel gevraagde ontwerper. In 1930 mag hij alle 51 ramen voor de verbouwde St Georgkerk in Keulen ontwerpen. In dit project verenigt hij zijn kennis van de Romaanse architectuur, de middeleeuwse lichtmystiek en de moderne opvattingen over de liturgie.
Familiekerk Rotterdam verandert in kinderkliniek
De Familiekerk in Rotterdam-Noord krijgt een nieuwe bestemming. In het gebouw komt een gezondheidscentrum voor kinderen.De verbouwing begon dinsdag in een deel van de kerk. Kinderen van de naastgelegen Imeldaschool maakten met een sloopkogel het eerste gat in de binnenmuur van de kerk.In het gezondheidscentrum komen onder andere een kinderzorgkliniek, een verpleegkundig kinderdagverblijf en een kinderdagcentrum. Zieke kinderenArtsen en verpleegkundigen gaan er met elkaar samenwerken om nog beter voor chronisch en geestelijk zieke kinderen te kunnen zorgen.De Familiekerk wordt de komende maanden verbouwd. De kerk aan de Bergsingel en de Nootdorpstraat stond al acht jaar grotendeels leeg.
Door Limburg met een Linssen
Met een Linssen Yacht van Aqua Libra door beide Limburgen
Het grootste staatsbezoek allertijden, pas-sessie met Sissi.
pas-sessie met Sissi (Elisabeth van Oostenrijk) ter voorbereiding op de show 'Het grootste staatsbezoek allertijden' .